hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Introvertált vagy? Itt a módszer, amely segít megváltozni!

A pszichológia-professzor szerint mindannyian képesek vagyunk változtatni a viselkedésünkön, ha egy számunkra fontos cél vezérel bennünket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. február 09.

hirdetés

Brian Little, személyiségpszichológia-professzor, a legújabb TED-videójában arról beszél, mindannyian képesek vagyunk máshogy viselkedni, mint addig hittük magunkról, ha egy számunkra fontos cél vezérel minket - írja a BBC.

Mint például maga Little professzor, aki introvertált, befelé forduló személyiségként jellemzi magát, mégis több száz ember előtt tart előadást. Azt mondja, képes extrovertáltként viselkedni, amikor szüksége van rá, amikor számára fontos projektről van szó, például az emberek tanításáról. Az előadásai után általában a mosdó zárt ajtói mögött keres pár perc csendes menedéket.

Ha van kedved elmélyülni Little kutatásában, szakadj el pár percre a felelősségeidtől, és írd le a saját személyes terveidet - ez bármi lehet, például leadni pár kilót, írni egy könyvet, előre tervezni. Nincs szükség hosszú listára, a legtöbb ember körülbelül 15 dolgot sorol fel.

hirdetés

Most nézd át a listát, és gondold át, hogy ezek a célok mennyire fontosak neked, mit árulnak el a személyiségedről, mennyire passzolnak a személyiségedhez, örömöt vagy frusztrációt vált ki belőled megvalósításuk, honnan erednek ezek a tervek, kivel osztod meg őket, és hol tartasz az befejezésükben, és mennyire vagy benne biztos, hogy valaha befejezed őket. Ezek alapján rajzolódik ki a Személyes Terv Elemzés (Personal Project Alanysis) öt dimenziója: jelentés, megvalósíthatóság, kapcsolat(másokkal), negatív és pozitív érzések.

Fontos ezeket a terveket átnézni és értelmezni, mert meghatározzák, ki is vagyunk mi, mennyire vagyunk boldogok, és mennyire vagyunk jól.

Milyen hatással vannak rád a terveid?

A jólétre, boldogságra nagy hatással van az, hogy mennyire érzed elérhetőnek a terveid, mennyire vagy magabiztos abban, hogy el tudod őket érni.

Tovább kitartasz a terveid mellett, és boldogabbá tesznek azok, melyeket a sajátjaid, és nem valaki mást akarsz velük lenyűgözni.

Boldogabbak azok a párok, akiknek közös terveik vannak, amiket együtt találtak ki, és a pár mindkét tagjának fontosak.

Az álmaid követése még a személyiségedet is fejleszti, a megszokott vonásaidon is tud változtatni, ami már önmagában jutalom.

 

Formáld át a terveid!

Ha van olyan célod, amivel elakadtál, stresszel és boldogtalanná tesz, két lehetőséged van:

Ha nem olyan fontos, akkor hagyd, és foglalkozz mással.

Ha fontosak, és be kell őket fejezni, Little több stratégiát is ajánl arra, hogy lehet hozzáférhetőbbé, elérhetőbbé tenni ezeket a célokat. Az "Megpróbálok írni egy könyvet" formájú célt, bontsuk le, és fogadjuk meg inkább, hogy "Megpróbálok mindennap írni fél órát".

Már céljaink megfogalmazása is előre jelezheti sikereinket, ha egyenesen fogalmazunk, még közelebb kerülhetünk a vágyaink eléréséhez

"Megpróbálok mindennap fél órát írni" helyett "Mindennap fél órát fogok írni" még szerencsésebb.

Az elakadt projektek újraindításában szintén jól működhet, ha egy olyan területből merítesz ötletet, aminek a szakértője vagy. Például ha elakadtál az írással, de imádod a focit, készíthetsz két listát: az egyiket az íráshoz szükséges feladatokról, a másikban pedig keress olyan feladatokat a fociban, amelyek hasonlóak lehetnek az írásban felmerültekhez, de a fociban már megoldottad őket. A kettő párhuzamba állítása segíthet megtalálni a kreatív megoldást a problémádra. Például abból, ahogy felépítenél egy edzést, ahogy ezt már annyiszor megtetted a fociban, ihletet meríthetsz az íráshoz is.

Ezek pozitív jövőt festenek le a változni vágyóknak. Három erő irányítja az életünket - Little szerint - a biológiai természetünk (hogy fizikailag introvertáltak vagy extrovertáltak vagyunk), a szociális természetünk (az, hogyan neveltek, milyen kultúrában élünk, és milyen társaság vesz körül minket) és végül a "harmadik természetünk", a személyes céljaink és a szabad vonásaink, amiket a céljaink elérése érdekében mozgósítunk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk