/eletstilus/igy-vigyazz-a-kutyusodra-hogy-ne-essen-baja-szilveszterkor/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Így vigyázz a kutyádra, hogy ne essen baja szilveszterkor

Akinek négylábú tag is bővíti a családját, azt jól tudja, hogy a szilveszter este bizony különösen sok veszélyt rejt rájuk nézve. Ha ezeket a tippeket betartod, gond nélkül fogjátok átvészelni az évnek ezt az időszakát.
Forrás: Házmestermedve blog, Képek: Pixabay - szmo.hu
2019. december 31.

hirdetés
Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a Házmestermedve a TE embered! Lájkold, és nem maradsz le róla!

Most, hogy az utolsó bejgli morzsákat is kezdi eltüntetni a család, lassan közeledik a szilveszter. A szilveszterrel azonban együtt jár a sok tűzijáték és bár a törvény szigorúan tiltja 2005 óta hazánkban a petárdázást, azért bőven akadnak még mindig, akik erről khm. megfeledkeznek.

A sok éles és szokatlan hang és fény azonban rendkívül ijesztő lehet a kis gyerekeknek, időseknek és az állatoknak is. Míg azonban egy embernek jó eséllyel meg lehet magyarázni, hogy mi történik és nem szaladnak világgá, ez nem működik a rémült állatok esetében, éppen ezért rájuk különösen oda kell figyelni.

A félelemtől rettegő állatok, ahogy próbálnak menekülni az ismeretlen veszélytől akaratlanul kárt tehetnek a környezetükben és baleseteket okozhatnak az utakon is.

A szilveszterkor világgá futott állatok nagyon nagy százaléka soha nem kerül vissza eredeti gazdájához és csupán elenyésző részük azért mert más befogadja őket. Legtöbbször a megfagyás és baleseti halál lesz a sorsuk. Kicsit jobb esetben egy életre szóló trauma marad csak a kaland után, ahogy hetekig próbálják megtalálni, befogni, menhelyre vagy gyepmesteri telepre kerül míg újra egymásra találhatnak a gazdival.

Pont ennek előfordulási esélyét kell a minimálisra csökkenteni. Kövesd az alábbi lépéseket és légy te is felelős gazdi, ahogy azt vállaltad az adott állat családodba fogadásával!

hirdetés

Ezt meg kell tenned még most!

Bizony, még szilveszter előtt van egy nagy feladata minden gazdinak. Mégpedig, hogy

ellenőrizze, hogy a kedvence regisztrálva van-e Magyar Állatorvosi Kamara Nyilvántartó Rendszerében.

Fuu, de bonyolult neve van. Szóval az évek óta kötelező, állatokba ültetett chipről van szó. Ezen a hivatalos oldalon ellenőrizheted, hogy Morzsi szerepel-e a rendszerben.

Ehhez nincs másra szükséged mint az oltási könyvében is szereplő microchip sorszámára vagy az útlevelének (ha van neki) számára.

Ilyenkor csak az állatkád alap adatait láthatod, de a tulajdonos adatainak ellenőrzéséhez pl. telefonszámod már állatorvos segítségét kell kérned, mert azt nem mutatja a rendszer bárkinek!

A jó hír az, hogy ha egyszer bekerült a rendszerbe a cicád/kutyusod, akkor többet nem kell ránézned, mert benne marad "örökre". Azonban a telefonszám, lakcím és egyéb elérhetőségeket az állatorvosod segítségével aktualizálni kell, ha változás történik!

Fontos tudni, hogy

a kutyába ültetett transzponder/chip nem nyomkövető!

Csupán arra szolgál, hogyha valaki megtalálja az elkóborolt kedvencedet, akkor egy állatorvos, menhely stb. segítségével fel tud majd hívni, hogy menj érte ide és ide.

Az év utolsó napján, így sétáltass!

Bármilyen hiper-szuper kiképzést kapott kutya megijedhet a tűzijátéktól, igen még akkor is, ha egyébként még soha nem csinált ilyet vagy a lőtéren is jól teljesített négy éve...ezért ne sétáltasd póráz nélkül! Akkor se, ha egyébként a hétköznapokban, így szoktátok megkerülni a paneltömböt.

Mielőtt kiléptek a lakásból ellenőrizd, hogy a nyakörve kellően szoros legyen és a pórázon nincs olyan szakadt rész, ami egy erősebb rántáskor pont most mondaná fel a szolgálatot és szakadna végérvényesen ketté! Ha hámot használtok különösen fontos, hogy ne tudjon ijedtében kibújni belőle.

A nyakörvére tegyél egy jól olvasható bilétát, amin rajta van a telefonszámod! Az külön plusz pont, ha több számot is megadsz, és természetesen tartsd magadnál a feltöltött telefonod. Fifike neve és születési dátuma is érdekes lehet, de jelen esetben a gazdi telefonszáma az igazi kincs a bilétán.

Szilveszter napján lehetőleg sötétedés előtt menjetek le sétálni, és bár nagyon csábító lehet félhullára fárasztani az ebet a közeli parkban (mert akkor biztos jól fogja viselni a durrogást), most inkább a gyors dologvégzésre koncentráljatok, és ne legyetek lent óraszám! Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a tűzijáték kedvelők már délutántól "szabad a vásárt" játszanak, így kiszámíthatatlan, hogy mikor visít fel egy rakéta a következő sarkon.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk