/eletstilus/igy-vedheted-ki-hogy-ellopjak-a-biciklidet/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Így kerülheted el, hogy ellopják a biciklidet

Van biciklid? Szeretsz időnként vagy akár napi szinten tekerni egyet? Akkor tegyél meg mindent, hogy a biciklitolvajok, ne tehessenek neked keresztbe!
Forrás: Házmestermedve blog, Címkép: Michelle Lucas képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2021. február 27.

Link másolása

hirdetés
Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a Házmestermedve a TE embered! Lájkold, és nem maradsz le róla!

Hazánkban sajnos kimagaslóan sok biciklit tulajdonítanak el és ezzel komoly kárt és fejtörést okoznak a kétkerekűek szerelmeseinek. Szomorú, de alig akad olyan ember, aki rendelkezett valaha kerékpárral és nem károsították meg rongálással vagy, ami még rosszabb lopással.

Ebben a cikkben most összegyűjtöttük azokat a tippeket, amikkel elkerülheted, hogy pont a te biciklidet kössék el vagy ha ez meg is történik, hogyan csökkentheted a veszteségedet.

Mindig zárd le, de ügyelj a részletekre!

A legfontosabb, hogy soha egyetlen percre se hagyd magára, lezárás nélkül a biciklidet, még akkor se, ha egy épületen belül van pl. társasházi folyosón. Azért itt megjegyezném, hogy a fűtéscsövek több szempontból sem alkalmasak a lépcsőházban arra, hogy oda láncold le a kerékpárod! Tudom mondták már sok helyen, sokszor, de még mindig létettik a "csak egy percre ugrottam be ide vagy oda" indok. Nagy hiba.

A biciklit mindig egy masszív, erős zárral rögzítsd le!

Azt szokták mondani, hogy a bicikli árának 10%-t költsd zárra, lakatra és akkor rendben vagy.

Én ennyire nem lennék szigorú, de tény, hogy egy (vagy kettő vagy három) jó vastag, fém zárnak sokkal kevésbé állnak neki szívesen a tolvajok, mint a kisujjnyi vastagságú műanyag daraboknak.

hirdetés
Az is nagyon fontos, hogy mihez kötöd le a bicót.

Valami szintén órák alatt átvágható, mozdíthatatlan tárgyhoz, amiről nem lehet leemelni zárral együtt a biciklit. Hányszor láttam magam is, ahogy valaki egy csípőig érő fém rúdhoz láncolta le a cangát úgy, hogy megerőltetés nélkül le lehetett róla emelni zárastól az egész kerékpárt vagy egy olyan picike facsemetéhez, amit kettétörni az ügy érdekében nem lenne kihívás egy felnőtt embernek.

Az megvan, hogy mivel, hogy mihez, de a hogyan is számít.

Olyan zárat használj, ami elég nagy ahhoz, hogy minimum egy kerék, a váz és a kinézett mozdíthatatlan tárgy is beleférjen egyazon lánc ölelésébe.

Ha csak egy kereket zársz le, könnyen lehet, hogy azt az egy kereket fogod csak a helyszínen találni, amikor visszamész.

Ryan McGuire képe a Pixabay -en.

Ne felejts kiegészítőket a bringán!

Minél több könnyen mozdítható, de értékes kiegészítő van egy biciklin, annál nagyobb az esély arra, hogy megkívánja valaki. Minden alkalommal vedd le róla a lámpákat (ha mozdíthatók) és a különféle mérőeszközöket, plusz nyereghuzatokat stb.!

Ne hagyd sokáig egy helyben állni a biciklid!

Akárcsak az autóknál, nem jó, ha hetekig, hónapokig mozdulatlanul áll a biciklid és ezt mások látják. Egy pókhálós biciklire valószínűleg kevésbé figyelnek a gazdái, így a tolvajok számára csábítóbb.

Még ha nem is használod túl sűrűn a drótszamarad, időről-időre akkor is mozgasd meg, helyezd át, takarítsd le a port róla.

Ha van választásod, mindig inkább egy zárt tárolóba, bejárathoz közeli biciklitartóba kösd le a cangát, mint egy (társasházi) folyosón vagy félreeső sikátorban.

A lopás elleni megelőzés ennyi lenne dióhéjban, de azért is sokat tehetsz, hogy (hamarabb) visszakapd a biciklid, ha már eltulajdonították...

Tartsd meg a papírjait!

Akárcsak az ingatlanodnál és az autódnál, a kerékpár esetében sem szabad kidobni a vásárlást igazoló számlát. Hiába járt le a garancia már évek óta és látszólag semmi haszna annak a kis papírnak, hidd el, eljöhet az a pont, amikor ritka értékessé válik. Ezzel bizonyíthatod legkönnyebben, hogy te vagy a jogos tulajdonos.

Fotózd le a biciklidet!

Amikor a tulajdonodba kerül egy új bicikli, akkor egyből készíts róla fényképeket! Legyen olyan kép, ahol a bicikli egésze látható egy semleges háttér előtt.

Ezek a fényképek sokat fognak segíteni a keresésben, ha már megtörtént a baj és ellopták. A fotók segítségével sokkal figyelemfelkeltőbb és több helyre eljutó segítségkérő posztot tudsz készíteni. Ne becsüld le a közösség erejét, sok kerékpár az átlagemberek jóvoltából kerül vissza eredeti gazdájához például úgy, hogy felismerik az utcán.

Wokandapix képe a Pixabay -en.

Tudtad, hogy meglepően sok biciklit találnak meg úgy, hogy egyazon városban használja valaki illetve, hogy a lehető legközelebbi használt holmikat kínáló piacon próbálja meg eladni a tolvaj? Ha ellopták a kerékpárod, járj nyitott szemmel és látogass el gyakran a közeli bolhapiacra néhány hétig!

Vedd igénybe a rendőrségi nyilvántartást!

Évek óta szervez a rendőrség az ország több pontján is ingyenes kerékpár regisztrációt. Felveszik a bicikli adatait, regisztrálják és megjelölik egy olyan szám és/vagy betű kóddal, amit egy spéci festékkel visznek fel, amit szélsőséges esetben is letudnak olvasni. Így ha egy rajtaütés, utcai felismerést követően megtalálják az ellopod biciklidet biztosan és gyorsan visszakerül hozzád. Ha érdekel a dolog olvass utána a rendőrségi hírekben vagy a bikesafe nevű oldalon.

+1 Köss kerékpár biztosítást!

Sokak figyelmét elkerüli, hogy már régóta létezik az úgynevezett kerékpár biztosítás. Ha még nyugodtabban szeretnél aludni vagy kimondottan drága biciklid van, akkor ajánlom figyelmedbe ezt a lehetőséget is, ami bár nem előzi meg a bajt, de jelentős mértékben tudja csökkenteni az ilyenkor jelentkező károkat.

Remélhetőleg hamarosan az idő is a kevésbé csapadékos arcát fogja mutatni, lehetőségünk lesz elővenni a kerékpárunkat és tekerni egy jót! Addig is ne feledjétek a kerékpár kincs, vigyázzatok rá!

Ha társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk