/eletstilus/igy-tud-a-gyereked-jobban-koncentralni/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Így tud a gyereked jobban koncentrálni

Nincs csodaszer, csak sok-sok játék, kihívás és pozitív visszajelzés.

Link másolása

hirdetés

Mostanában sokat foglalkozom tanulás-módszertannal. Kifejezetten azzal, hogyan lehet a középiskolások tanulási képességeit javítani, aminek kapcsán nagyon sok külföldi cikket, tanulmányt, előadást olvasok ill. hallgatok. Az egyik számomra legérdekesebb téma az volt, amikor arra szerettem volna választ találni, hogyan lehet a kamaszok koncentrációs képességét erősíteni.

Merthogy alapvetően a tanulással kapcsolatban az egyik legnagyobb probléma, hogy a diákok nem tudnak elég intenzíven ill. elég kitartóan egy dologra összpontosítani. Rendben, gondoltam, ha ez a probléma, nyilván van rá megoldás, léteznek technikák, amivel a figyelem fejleszthető. És ekkor jött a döbbenet, merthogy szinte az összes módszer (felnőtteknek is!) olyan játékokon alapszik, amiket az ember az óvodás-kisiskolás gyerekével játszik napi szinten. Rendszeres, sok és jó hangulatú játék – ez a titok.

Mi az a Csupa Szív Magazin?

A gyereknevelés nagyon összetett dolog. Nem az Igazságot akarjuk megmondani, hiszen ahogy nincs két egyforma gyerek, éppúgy nincsen egyetlen tökéletes megoldás sem, hogy hogyan kell gyereket nevelni. Csak szélesíteni szeretnénk a szülők, nevelők látókörét, hogy így is lehet. Máshogy.

Lelkes kis csapatunkkal szívből adjuk nektek/Önöknek a tudásunkat, tapasztalatainkat, jó szándékú gondolatainkat. Csupa Szívből.

hirdetés

Az tündér, kócos fejű kis gyerek, aki esténként a te öledbe kucorodik határtalan, végtelen potenciállal rendelkezik, szinte minden tudás befogadására képes! (Vagy a tudás már ott van a bölcs kis buksiban, csak fel kell tudni ébreszteni?) Mindösszesen annyit kell tenned, hogy odafigyelve, tényleg rá figyelve, sokat játszol vele, és mint egy szál rózsa kivirágzik. Így aztán nem csak számodra lesz a világ legokosabb gyereke, hanem valóban, objektíven mérve is jobban fog teljesíteni az iskolában.

De hogy ne csak az elméletről beszéljek, (a teljesség igénye nélkül) csokorba gyűjtöttem nektek azokat a játékokat, amelyek ebben a nagyon fontos tanulási folyamatban segítenek:

1. Memóriajáték

Nyilvánvalóan az egyik legcélirányosabb fejlesztő játék, amit már a legkisebbekkel is el lehet kezdeni játszani. (csak súgva mondom, engem rendszeresen megvernek ebben a gyerekeim, és ilyenkor mindig elgondolkozom rajta, hogy túl sok mindenen jár az agyam, nem figyelek megfelelően. Talán nekem illene tanulnom a gyerekeimtől, hogy jobban a most-ban legyek?!)

memoria

2. Cselekvés-memóriajáték

Az egyik játékos mutat egy cselekvést (pl. tapsol), a második megismétli az első cselekvést és hozzátesz egy újabbat is (tapsol és dobbant), a következő játékos megismétli a az első két cselekvést és hozzátesz egy újabbat is (tapsol, dobbant és füttyent) és így tovább. Kifejezetten hatékony hiperaktív és figyelemzavaros gyerekeknek is!

kartya

3.Találd meg az öt különbséget

Adott két majdnem egyforma kép, köztük néhány különbség (nem feltétlen öt), azokat kell megtalálni. Nagyobbaknál akár időre is mehet a játék, így még nagyobb a motiváció az összpontosításra.

4. Kártyajátékok

A legegyszerűbb Fekete Pétertől kezdve a legbonyolultabb kártyajátékokig mind-mind a memóriát, az odafigyelést, a kombinációs készséget fejlesztik.

koncentracio1

5. (Kereszt)rejtvény

Bármilyen fejtörő, találós kérdés, képrejtvény, stb. segít, hogy egy adott dologra koncentrálj.

6. Szójátékok

Szólánc, ország-város, mit visz a kishajó, fekete-fehér-igen-nem, nyelvtörők stb. Ezek a játékok kifejezetten jók nem csak a figyelem, hanem a memória fejlesztésére is.

Persze még rengeteg-rengeteg játék van, amelyek segítségével fejleszthetjük gyerekünk koncentrálási képességeit (a sajátunkról nem is beszélve).Talán már a fentiekből is ízelítőt tudtatok meríteni, de még többet itt találtok.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk