hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Így tedd fenntarthatóbbá és környezetkímélőbbé az irodai étkezést

Felejtsd el a nejlont és az egyszer használatos műanyagokat!
SzÉ - szmo.hu
2019. szeptember 23.

hirdetés

Dédipapának még porcelán ételhordója volt, és az utolsó, el nem tört darabja még ma is megvan. Amikor ő volt fiatal, nem borított mindent elhajított papír- és műanyagszemét. Minket meg lassan maga alá temet a plasztikhulladék és a sok kihajított nejlonzacskó.

Ennek egyik oka az, hogy ha nem figyelünk erre, akkor egy-egy hónapban is nagy mennyiségű eldobható műanyag szatyrot és tasakot használunk az uzsonnához, élelmiszerek és használati eszközök tárolásához, vásárláshoz, utazáshoz, a háztartási szemét összegyűjtéséhez, és sok műanyag dobozt használunk az étkezésekhez – ha csak nem otthonról dolgozunk.

A műanyagok lassan bomlanak le, az élettartamuk akár több száz év is lehet), sőt, le sem bomlanak, hanem mikrorészecskékre aprózódnak, amelyek már a gleccserekben, folyóinkban, hegyeinken is megtalálhatók és kimutathatók. Sőt: gyártásuk energiaigényes és a műanyagok készítéséhez kőolaj-származékokat használnak.

Ha a nap mint nap használt tárgyaink egy része „eldobható” műanyag, mint amilyenek az ételkiszállításra használt dobozok, akkor egyrészt minden egyes alkalommal elő kell ezeket állítani, másrészt a rövid élettartamuk miatt hamar hulladék keletkezik belőlük, amit kezelni kell.

Ahhoz, hogy fenntarthatóbb legyen az iskolai tízóraid vagy a munkahelyi ebéded elkészítése és csomagolása, adunk néhány tippet.

hirdetés

1. Ha megteheted, csomagolásmentes boltból vásárolj,

és lehetőleg helyi vagy környékbeli termelőktől származó élelmiszereket. Ezzel az ennivalód ökológiai lábnyomát csökkentheted.

2. Ne rendelj házhoz, vidd magaddal otthonról

A környezettel szemben kíméletesebb, ha néhány naponta főzöd meg előre az ebédeket és beviszed a munkahelyedre. Az előre csomagolt bolti szendvicsek és készételek helyett is az otthon összeállított ételeket részesítsd előnyben.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk