/eletstilus/igy-szerezz-jogositvanyt-2015-ben/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Így szerezz jogosítványt 2015-ben

Nem érdemes bedőlni az autósiskolák akcióknak, mert legtöbbször valamit nem számolnak bele.
Link másolása

hirdetés

A jogosítvány megszerzésének minden esetben egy átgondolt lépésnek kell lennie. Ugyanis rengeteg pénzbe és időbe kerül, mire valaki idén kézhez kaphatja vezetői engedélyét.

Jóformán minden autósiskola előre kínál egy „csomagot”, amelyben jól csengő áron, körülbelül 80-100, maximum 140 ezerért lehet jogosítványt szerezni. Nem érdemes ezeknek bedőlni, ugyanis legtöbbször valamit nem számolnak bele. Azt viszont fontos tudnotok, hogy az elkezdéstől számított egy éven belül be kell fejeznetek, különben elveszik minden, amit eddig csináltatok.

Különböző kuponos oldalakon is vannak fent kedvezmények, amelyek filléres áron kínálják például a gyakorlati oktatást, vagyis a vezetést.

Mielőtt egy ilyenbe beleugranátok, érdemes tájékozódni, hogy milyen az iskola, és mennyibe kerül a jogosítvány többi része.

hirdetés

Illetve ami az egyik legfontosabb dolog: milyenek az oktatóik. Ha egy türelmetlen, mogorva oktatóhoz kerültök, az akár az egész jogosítványtól el tudja venni a kedveteket. Másrészt az ilyen kuponok beváltásakor egy szerződést is alá kell írnotok az autósiskolával, amelyben vállaljátok, hogy az egész jogosítványt ott szerzitek meg. Ilyenkor nem tudtok menet közben iskolát váltani, illetve a szerződés felbontása súlyos tízezrekbe kerülhet.

2 (1)

Az egyes iskolák között is nagy különbségek vannak. Fontos mérlegelni választás előtt a helyszínt, ahol vezetni szeretnétek. Érdemes meghallgatni azok véleményét, akik ott tanultak. Illetve az árakat is célszerű összehasonlítani.

Jogosítvány gyorsabban?

Azzal mindenképpen számolnotok kell, hogy nem fogjátok tudni a gyakorlati oktatást megcsinálni egy hónap alatt. Az oktatók ugyanis nagyon be vannak táblázva. Így előfordulhat, hogy egy héten csak egyszer tudtok menni vezetni. Ha viszont nagyon szorít az idő, akkor érdemes rákeresnetek az olyan autósiskolákra, ahol vállalnak expressz gyakorlati oktatás - természetesen felár ellenében. Jó ha tudjátok azonban, hogy ez csak a forgalmi oktatásra vonatkozik.

Az E-learning KRESZ oktatás azoknak való, akiket nem zavar, ha otthon egyedül kell megtanulniuk az anyagot és nincs idejük bejárni a tantermi változatra. A megváltozott KRESZ kérdésbankot az interneten is megtaláljátok, például ITT.

3

Mennyibe kerül a jogosítvány?

20-30 000,- KRESZ tanfolyam

4600,- KRESZ vizsgadíj (egységes az országban)

10 000,- egészségügyi oktatás (nem kötelező, a vizsga azonban igen)

6500,- egészségügyi vizsgadíj (egységes az országban)

5000-7200,- orvosi alkalmassági

90 000,- (30*3000) gyakorlati oktatás (forgalmi)

11 000,- forgalmi vizsgadíj

3000,- forgalmi vizsgadíj (oktató díja)

4000,- okmány kiállítása

Fontos szabályok 2015-ben

Idén januárban megváltozott a KRESZ vizsga, akik januárban vizsgáztak már az új rendszerrel találkoztak.

A tananyag nem változott, azonban több kérdést tartalmaz a kérdésbank, amelyek tartalmilag is igazodtak a technológiai változásokhoz.

A vizsga menete viszont nem változott, továbbra is 55 percetek van a B kategóriás vizsgánál. A tanfolyam elvégzésétől számítva 9 hónapotok van letenni a KRESZ vizsgát. Fontos tudni, hogy az egészségügyi oktatáson nem kötelező részt venni, viszont az egészségügyi vizsgát letenni igen. A gyakorlati oktatás során 30 órát kötelező levezetnetek ÉS 580 kilométert. Fontos még tudni, hogy sikertelen forgalmi vizsga esetén kötelező minimum hat órát (három alkalom) vennetek, és újra befizetni a vizsgadíjat, valamint az oktató vizsgára vonatkozó díját. Érdemes úgy számolni, hogy a téli időszakban 3-4 hetet kell várni, hogy forgalmi vizsgaidőponthoz jussatok, de nyáron ez akár 6-8 hét is lehet.

4

Fotó: Wikipédia

Hogy tudtok spórolni a jogosítvány díjain?

Ne számítsatok arra, hogy hatalmas összegeket meg tudtok spórolni a jogosítványból, viszont néhány tízezret lehet. Először is E-learningre iratkozzatok be a „hagyományos” KRESZ tanfolyam helyett, ez ugyanis mindenhol olcsóbb a tantermi oktatásnál. Az egészségügyi oktatáson nem kötelező részt venni, a legtöbb egyetemen pedig akár szabadon választható tárgyként is teljesíteni tudjátok. Fontos, hogy vizsgázni ebben az esetben is el kell mennetek a jogosítvány megszerzéséhez. A gyakorlati oktatás során vannak olyan autósiskolák akik délelőtti kedvezményt biztosítanak, így ha négy óra előtti oktatáson vesztek részt, máris megtakaríthattok pár ezer forintot.

Ha hasznosnak találtad a cikket, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk