hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Így szeretnek a magyarok

Az aktív szerelmi élet sokszor nem párosul tudatos védekezéssel. Vajon mennyire ismerik a magyar férfiak a védekezési módszereket? A cikkben szereplő vicces videókból kiderül.

Link másolása

hirdetés

"Szeretünk szerelmeskedni, de felelőtlenek vagyunk" - derül ki egy friss felmérésből, amelynek eredményeit a fogamzasgatlas.hu oldalon részletesen olvashatjátok. A szex - annak ellenére, hogy a televízióból és a magazinokból ömlik ránk a szexuális tartalom - még mindig kényes és tabutéma idehaza, legalábbis, ha a védekezésről van szó. Az óvszer használatának fontossága - szerencsére - már valamennyire beleivódott a köztudatba, de az, hogy milyen más védekezési módszerek is vannak, azt már jóval kevesebben ismerik.

Dr. Pozsgay Csilla, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója szerint nem állunk túl jól a családtervezés kérdésében, még mindig rengeteg hazánkban az abortuszok száma. „Bár a magyarok nagyon aktív szexuális életet élnek, még mindig nem elég tudatosak a családtervezés kérdésében. Éppen ezért kell bővíteni a lakosság ismereteit a megbízható fogamzásgátló módszerekkel kapcsolatban, hogy ez által egyre kevesebb abortusz és egyre több tervezett terhesség legyen hazánkban. A művi terhesség-megszakítás nagyon komoly lelki és egészségügyi megterhelést, kockázatot jelent a későbbi gyerekvállalás szempontjából, mégis 40 eset jut 100 élve szülésre. Ha tudatosabbá válunk és a tudatos védekezéssel elkerüljük a későbbi szövődményeket a következő évtizedekben akár milliókkal növelhetjük az ország népességét.”

Éppen ezért felkértek öt, szexuálisan aktív fiatal férfit a Magyarországon is kapható több mint 99%-os megbízhatóságú női fogamzásgátló eszközök tesztelésére. Az urak reakcióiból kiderült, hogy a módszerek többségét egyáltalán nem ismerik, és elképzelésük sincs a használatukról. A hüvelygyűrűről például első ránézésre azt gondolták, hogy nekik találták ki, és a spirált sem kötötték egyértelműen a nőkhöz. Az alábbi vicces videókban láthatjátok az első reakciókat.

VIDEO: Férfiak vs. női fogamzásgátlók

hirdetés

VIDEO: Férfiak vs. női fogamzásgátlók - a hüvelygyűrű

VIDEO: Férfiak vs. női fogamzásgátlók - a spirál

VIDEO: Férfiak vs. női fogamzásgátlók - a tabletta

VIDEO: Megszakított közösülés a férfiak szemével

Igaz, hogy ezeket az eszközöket a nők használják, de a fogamzásgátlás a párok mindkét felének éppúgy fontos, a férfiaknak is tisztában kell lenniük a lehetőségekkel. A felmérésből az is kiderült, hogy a védekező férfiak sem elég óvatosak: közel az egyharmaduk a másik félre bízza a kérdést, és nem figyel oda arra, hogy a módszer biztonságos-e. Míg a nők egyharmada szorong, ha nem elég megbízható az alkalmazott eszköz, a férfiaknak csupán az egyötödével fordult már elő, hogy nem tudták teljesen elengedni magukat emiatt. Ezeket a kérdéseket igenis fontos megbeszélni egy jól működő párkapcsolatban.

„A férfiak tájékozatlansága egyértelműen a nem megfelelő szexuális felvilágosításnak tudható be. A magyar társadalomra jellemző szemérmesség már a nemi érés időszakában tévútra terelheti a fiatalokat: a szülők az iskolától várnák a serdülők megfelelő tájékoztatását, így leginkább a szexualitásról hamis képet festő felnőtt filmek jelentik számukra a tájékozódási forrást. A legtöbben harmincas éveikre sem sajátítják el a biztonságos nemi élethez és az örömszerzéshez szükséges ismereteket.” – mutatott rá a tájékozatlanság okaira Hevesi Krisztina szexuálpszichológus. Azonban, hogy jó szájízzel zárjuk a cikket nézzétek meg a felvételekről készült jó hangulatú werkvideót is.

VIDEO: Férfiak vs. női fogamzásgátlók - werk

Ha szeretnétek pontos és elfogulatlan véleményt, tanácsokat, akkor keressétek fel a www.fogamzasgatlas.hu oldalt, a mindennapi csajos posztokért pedig kövessétek az Eperhab blog Facebook oldalát, ahol hasznos és kikapcsolódásra alkalmas posztokat találhattok nap, mint nap.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Mítosz és tudomány: valóban gyakori a csirkehús allergia a kutyáknál?

A MARS, a Pedigree gyártója a Waltham kutatóinak segítségével új alapokra helyezi a házikedvencek egészséges táplálását, valamint útmutatást kínál a kutyatartóknak az elhízás és az allergiás panaszok okainak felkutatásában és kezelésében.

Link másolása

hirdetés

Minden második kutya túlsúlyos*. Az 50 éve fennálló brit Waltham Petcare Science Institute legújabb tanulmányai szerint az elhízás akár 2,5 évvel is lerövidítheti egy kutya életét. A MARS, a Pedigree gyártója a Waltham kutatóinak segítségével új alapokra helyezi a házikedvencek egészséges táplálását, valamint útmutatást kínál a kutyatartóknak az elhízás és az allergiás panaszok okainak felkutatásában és kezelésében.

A Mars vállalat kutatói megállapították, hogy minden második klinikára bevitt felnőtt kutya túlsúlyos, és az elhízáshoz vezető legfontosabb tényező a túltáplálás. Az elhízás - ahogyan az ember esetében is – más betegségeket is okozhat, cukorbetegség, ízületi gyulladás és szív- és érrendszeri problémák, rák, légzési elégtelenség, vagy akár a szürkehályog kialakulásához vezethet.

A Waltham Központ most egy új eszközzel segíti az állatorvosok munkáját a házikedvencek egészséges növekedésének nyomon követésében. A WALTHAM Puppy Growth Charts** egy felhasználóbarát klinikai eszköz, amelyet állatorvosok számára fejlesztettek ki a kutyák fejlődésének nyomon követésére. A tudományosan kifejlesztett eszköz 50 000 egészséges fiatal kutya adatain alapulva nyújt szabványt az egészséges növekedéshez.

Az elhízás az állattartók számára rendszerint nem annyira szembetűnő, ellentétben az allergiás eredetű tünetekkel.

A házi kedvencek allergiás tüneteinek gyakorisága világszerte nő. Az allergiás eredetű emésztőszervi- és bőrbántalmak változatos tünetekben nyilvánulhatnak meg, leggyakrabban hányás, hasmenés, vagy viszketéssel és szőrhullással járó bőrtünetek hívják fel az állattartók figyelmét. Sok állattartó a csirkehúst okolja a tünetek hátterében.

hirdetés

A MARS neves hazai állatorvosszakértőt kért fel az allergiákkal kapcsolatos tévhitek eloszlatására. Dr. Király Péter kisállatgyógyász szakállatorvos harminc éve kutatja a házi kedvencek allergiáit itthon és külföldön, és állítja, hogy az allergia napjainkra a kutyáknál is „népbetegséggé” vált, csaknem minden tizedik kutyánál előfordul. Az allergiás ebek az eleségen túl a környezet különféle anyagaira is érzékenyek lehetnek. Az érintett kutyák egyharmadánál az első tünetek egyéves kor előtt jelentkeznek. Az eleségallergia leggyakoribb tünete a minden évszakban azonos mértékű viszketés, valamint a lábfejen, a fülön vagy a végbél környékén jelentkező bőrpír és apró kiütések, de a bőrtünetekkel egyidejűen ritkán előfordulhatnak fülproblémák és emésztőszervi panaszok (pl. hányás, hasmenés) is.

Az utóbbi időben hazánkban számos tévhit alakult ki a csirkeallergiával kapcsolatban, ezért az állattartók jelentős része igyekszik a csirkehúst kiiktatni kedvencük étrendjéből. Azonban az allergiás tüneteket mutató kutyáknak csupán nagyjából egytizede eleségallergiás, a csirkehúsra mutatkozó túlérzékenység ezen belül értendő. „A legtöbb allergiás reakciót (90%) valamilyen környezeti allergén (pl. poratka, pollen) váltja ki. Az eleségallergia hátterében leggyakrabban a marhahús, tejtermékek, búza, tojás, csirkehús, bárányhús, sertéshús, nyúlhús és bizonyos halfajták állnak. A csirkehús csak egy a sok allergén közül, ráadásul nem is a lista élén szerepel: a statisztikák szerint a marhahús és a szója a leggyakrabban diagnosztizált bűnösök.” - hangsúlyozta az állatorvos.

Dr. Király Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy ha házikedvencünk eleségallergiás, akkor több allergénre is érzékeny lehet, így pl. a csirkehús allergiások közel egyharmada a halfehérjére is érzékeny. Ráadásul az eleségallergia az ún. légúti allergiával is társulhat, ami tovább árnyalja a képet. Kutyánknak tízszer nagyobb esélye van arra, hogy a légutakon keresztül bekerülő allergénre (pl. parlagfűre) produkáljon tüneteket, mint egy adott eleség fehérjére (pl. csirkehúsra).

A csirkeallergia létező probléma, ugyanakkor a kutyáknak csak igen szűk táborát érinti. A csirkehúsra történő túlérzékenység egyértelmű megállapítása többtényezős feladat, ezért, ha felmerül az eleségallergia gyanúja, a korrekt diagnózis felállításához forduljunk állatorvoshoz, lehetőleg a tünetek jelentkezésének korai szakaszában.

Leggyakoribb állateledel tévhitek:

1. A kutyaeledel másodosztályú húsból készül

Kizárólag az emberi tápláléknak szánt és elfogadott hús használható fel kutyaeledel előállításához. Ami ebből a húsból feldolgozás során megmarad, kerül bele a kutyaeledelekbe.

2. Barf, avagy nyers etetés a lehető legtermészetesebb

A kutya nem vadon élő állat, és a nyers hús fogyasztása betegségek kialakulásának kockázataival járhat, mert a nyers hússal számos veszélyes kórokozó kerülhet be kutyánk szervezetébe. „A nyers hús, illetve zsigerek etetése révén a kutya számos baktériummal (pl. Salmonella) és parazitával (pl. galandférgek, egysejtűek) fertőződhet, mely esetenként súlyos, akár halálos megbetegedést is okozhat. A túlzott fehérjebevitel pedig hosszú távon károsíthatja a kutya szerveit, főleg a máját és a veséjét.”- hívta fel a figyelmet a neves állatorvos.

3. Az otthon főzött étel a legjobb, hisz a kutya is azt eheti, amit az ember

Az otthoni maradékok vagy házilag főzött ételek csak ritkán biztosítanak elegendő és megfelelő összetételű tápanyagot a kutyák vagy macskák számára, ezért a házi diéta ronthatja a háziállatok egészségét és vitalitását, melyek összefüggésbe hozhatók az elhízás és más egészségügyi problémák kockázatával.

A kutya korának és életmódjának megfelelő testsúly megállapítása és a napi táplálék adag beállítása állatorvos feladata, ugyanúgy, mint allergiás tünetek észlelésénél a diagnózis felállítása. Az állattartó feladata azonban a házi kedvencére való odafigyelés és az állatorvosi ajánlások betartása.

Waltham Petcare Science Institute

A teljes értékű és kiegyensúlyozott eledel gyártása macskák és kutyák számára önmagában tudomány, amely a gyártás minden szakaszában szakértelmet igényel. A Pedigree nemzetközi kutatóközpontja, a WALTHAM® Petcare Science Institute, közel 50 éve a világ vezető szaktekintélye a kisállatok gondozása és táplálása terén. A megfelelő élelmiszer előállításának minden lépésében tudományos eljárásokat alkalmaz, az alapanyagok beszerzésétől a vitamin-ásványianyag-keverékek elkészítésén keresztül a napi mennyiség meghatározásáig.

https://www.waltham.com/

* https://www.waltham.com/news-events/nutrition/data-helps-tackle-pet-obesity

**https://www.waltham.com/resources/puppy-growth-charts

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: