/eletstilus/igy-segithetsz-a-gyerekeden-ha-drogot-hasznal/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Így segíthetsz a gyerekeden, ha drogot használ

Mik a jelek és mit lehet tenni ha kiderül, hogy a gyerek szenvedélybeteg?

Link másolása

hirdetés

Egyre gyakoribb probléma a serdülőkorú gyermekek drogfogyasztása. A szakemberek tapasztalata szerint a szülők már csak akkor kérnek segítséget, amikor már nagy a baj. A RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat cikksorozatot indított az egriprogramok.hu oldalon, írásaikban a szülőkhöz szólnak. Mostani cikkükben arról olvashattok, hogy mit tehet egy szülő, ha rájön, hogy gyermeke drogfogyasztó lett?

drog4

A jelek

Valami megváltozott a gyerek viselkedésében? Az utóbbi időben feledékenyebb, lustább, vagy befelé forduló lett? A serdülőkor számos testi és lelki változással jár együtt. Nem feltétlenül kell egyből droghasználatra gyanakodni, mert sok esetben csak a kamaszkorral együtt járó nehézségekről van szó.

hirdetés

Vannak azonban bizonyos jelek, amikből ha egyszerre többet is észleltek a gyereken, akkor jó eséllyel feltételezhető, hogy valamilyen bódító hatású szer áll a háttérben.

drog3

Mik lehetnek a drogfogyasztás jelei?

- Gyakran váltakozó hangulat

- Eufória, ok nélküli feldobottság, nevetés

- Összefüggéstelen beszéd

- Tanulmányi eredmény romlása, iskolai hiányzások

- Alvásproblémák, lassúság, fáradtság

- Közönyösség

- Depresszió

- Agresszív viselkedés, dührohamok

- Drogfogyasztásra utaló eszközök Pl.: fehér port, vagy növényi törmeléket tartalmazó csomagolók (aromazáró tasak, alufólia)

Mit tehet a szülő, ha drogra gyanakszik?

Beszélj nyíltan a problémáról!

Ha azt feltételezed, hogy a gyerek kábítószert fogyaszt, akkor legyél nyitott és kezdeményezz vele beszélgetést. Az őszinteség és a gyerek mondanivalójának meghallgatása hatásosabb, mint a hatalmi szó, vagy a kioktatás.

Ne kémkedj a gyerek után!

Az aggodalom érzése sokszor arra késztet, hogy elkezd ellenőrizni a gyereket, átkutasd a szobáját, ruháit, belépj az email vagy Facebook fiókjába, hátha valami gyanús dolgot találsz. Ez gyakran a bizalom elvesztéséhez és ellenséges indulatokhoz vezet. Fontos megérteni, hogy fenyegetőzéssel, vagy szobafogsággal nem tudod megoldani a problémát, legfeljebb azt éred el, hogy a továbbiakban ne fogadja el a segítségedet.

drog5

Ne legyél partner a függőség fenntartásában!

Sok szülő esik abba a hibába, hogy rendszeresen falaz a gyerekének, ha az bajba kerül. Az iskolai hiányzások leigazolása, a tartozások kifizetése nem oldja meg a problémát. A felelősség átvállalása legtöbbször abból a tehetetlenségből ered, hogy a szülő nem tudja, hogy mi lenne a megoldás, vagy nem mer szembe nézni a problémával, de valamilyen módon mégis szeretné rendezni a helyzetet.

Ez a fajta szülői magatartás azért lehet veszélyes, mert hozzájárul, hogy a gyerek még jobban elmélyüljön a szenvedélyében. Ha azt feltételezed, hogy drogra kell a pénz, akkor ne adj kölcsön, vagy zsebpénz előleget. Legyenek egyértelmű határok. Ne hagyd, hogy a gyerek lopjon otthonról, agresszívan viselkedjen, vagy esetleg bántalmazzon. Fontos megérteni, hogy szülőként ne védd meg folyamatosan gyereket a tettei következményeitől, főleg, ha azok már saját magát vagy a környezetét is veszélyeztetik. Ha ez mégis bekövetkezik, akkor kérd minél hamarabb szakember segítségét.

drog2

Kérj segítséget a RÉV munkatársaitól!

A gyerek problémája az egész család problémája is. Sok esetben még csak a szülő motivált a helyzet megoldására, hiszen ő az, akit közvetlenül érint a gyerek viselkedése. Ilyenkor valószínű, hogy a gyerek még hallani sem akar a segítségről, vagy tagadja, hogy baj lenne. Ebben az esetben fontos, hogy mint szülő megértsd a saját szerepedet és felelősségedet a változás folyamatában. Szülőként nem könnyű feladat annak az elfogadása, hogy akkor is szereped lehet a gyógyulásban, ha látszólag nem is velük, hanem a gyerekük viselkedésével van a probléma. A tapasztalat azt mutatja, hogy sokkal nagyobb az esély a felépülésre, ha a család is támogatja a fiatalt. Ezt leginkább azzal teheted, ha érezteted, hogy mellette állsz, és szakemberhez is fordulsz.

Amennyiben te is hasonló problémával küzdesz, vagy tanácstalannak érzed magad, fordulj bizalommal a RÉV szakembereihez, ahol ingyenesen és titoktartás mellett kaphatsz választ kérdéseidre.

A szolgálat munkatársai időpont egyeztetést követően, hétköznapokon 8-16 óra között tudják fogadni a segítséget kérőket.

A szenvedélybeteg ellátással foglalkozó országos intézmények elérhetőségét ITT találod.

Forrás: egriprogramok.hu

Ha hasznos volt a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk