hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Így kerüljétek el a fogágybetegségeket

Ha ezekre a dolgokra odafigyeltek, nem lesz gond a fogaitokkal.
Magyar Fogorvosok Egyesülete - szmo.hu
2014. július 01.

hirdetés

Mindenkit fenyeget a fogágybetegség veszélye, pedig odafigyeléssel és megelőzéssel elkerülhetők a későbbi problémák. A legalább napi egyszeri, de nagyon gondosan végzett fogmosás többet ér, mint ha naponta többször, de felületesen mostok fogat.

A fogak és fogágy a szájüregben egészséges körülmények között is fertőzött környezetben helyezkedik el. A fogak felszíne soha nem steril, sok millió mikroorganizmust hordozhat. Ennek ellenére megfelelő gondozás mellett az ínyetek és fogaitok egy egész életen át is teljesen épek maradhatnak. Mai tudásunk szerint bizonyos tényezők növelhetik a fogágybetegségek kialakulásának kockázatát.asp_620_RS9887_20120207-IMG_8933-scr

Fotó: Semmelweis Egyetem archívuma

Emiatt alakulhatnak ki fogágybetegségek

-rossz szájhigiéné, fokozott plakk-képződési hajlam

-rossz tömés, korona stb.

hirdetés

-a beteg nem kellő motivációja a megfelelő szájápolásra

-a rendszeres szájhigiénés és fogorvosi kezelések elhanyagolása

-a fogak túlterhelése, rossz szokások – például csikorgatás

-dohányzás

-emocionális stressz

-életkor és nemi hovatartozás

-a védekezést csökkentő általános betegségek (pl. AIDS, diabetes)

-táplálkozási hiánybetegségek

-csontritkulás

-korábbi fogágybetegségek

-genetikai tényezők, családi halmozott előfordulásfogkefe

Van, amit befolyásolhattok és van, amit nem… Megelőzési és terápiás szempontból csak néhány tényezőt tudtok befolyásolni, mint például a szájhigiénéhez való hozzáállást, a fogmosást, fogorvoshoz fordulás gyakoriságát stb. A többi tényezőn csak nehezen vagy egyáltalán nem tudtok változtatni. Ezért mindennek ellenére még ma is a leghatásosabb megelőzés és terápiás eszköz a lepedék (dentális plakk) eltávolítása, a tökéletes szájhigiénia helyreállítása és annak tartós megőrzése.

A foggyulladás megelőzésének célja nem csak az, hogy megtartsuk a fogainkat, hanem az, hogy egészséges maradjon a szájüreg, amely növeli a komfortérzetét, az esztétikus megjelenést, és javítja a társadalmi beilleszkedését is.159175680

Egy, ma már 30 évet átívelő, Svédországban végzett követéses vizsgálat tudományosan is bizonyította, hogy a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, a nagyon jó otthoni szájhigiénia, és a cukormentes rágógumi használata egy életen át képes megőrizni az egészséges fogazatot.

Általánosságban leszögezhetjük, hogy megfelelő fogmosási technika mellett a hagyományos kézi vagy elektromos fogkefe és a fogselyem, vagy speciális fogköz-tisztító kefék használata megfelelő védelmet nyújt. A tökéletes, plakkmentes állapot azonban csak nagyon kiadós és időigényes, a fogorvosi székben végzett fogtisztítással érhető el. Általában elfogadott, hogy fogágybetegeknél az aktív kezelés és gyógyulás után a háromhavonta megismételt ellenőrző vizitre van szükség, amennyiben a beteg megfelelő egyéni szájhigiéniát tud fenntartani.

Ki, vagy mi segíthet a megfelelő szájhigiénia fenntartásában?

Sok, iparilag fejlett országban és most már hazánkban is a páciens szájhigiéniás gondozása a családi fogorvos és szájhigiénikus feladata. A paradontális (foggyulladás) gondozás a teljes körű szájhigiéniás kezelés egyik legfontosabb lépése. Csak a szigorú, jól szervezett és rendszeres fenntartó kezeléssel előzhető meg a fogágy további pusztulása. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés és tisztítás azonban csak akkor hatásos, ha nagyon jó otthoni fogmosási technikával társul.

Naponta legalább egyszer, de nagyon gondosan végzett fogmosás többet ér, mint ha naponta többször, de felületesen mosunk fogat. Napközben pedig a fogmosást nagyon jól helyettesítheti a cukormentes rágógumi használata, ami mindenki számára elérhető a nap bármely pillanatában, és tökéletesen hozzásegít a fogakon képződött savas plakk semlegesítéséhez, a fogak tisztán tartásához. Mechanikai tisztító hatása mellett fokozza a nyáltermelést is, amely nem csupán javítja a komfortérzetet, de elősegíti a savas bomlástermékek kimosását és a fogszuvasodás megelőzését. Így a rágógumi napi használata nem csupán az elsődleges prevenciót, hanem a már egyszer fogágybetegségben megbetegedett, de sikeresen kezelt páciensek gondozását is szolgálja.rago

További információk a Szájharmónia.hu oldalon.

Ha hasznos volt a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk