Így hasznosítsd újra a konyhai maradékokat!
A konyhai maradékok hasznosítása nem csak azért fontos, mert úgy tanultuk: "ételt nem dobunk ki", hanem azért is, mert a szemét elszállítása meglehetősen drága. Az alábbiakban olyan tippeket olvashattok, amiket ha kipróbáltok, étel sem kerül a kukába, így a szemét is kevesebb lesz.
Aludttej
Házi aludttejből igazi házi tejföl készíthető. Ha már kicsit savanykás a tej, tegyétek meleg helyre, például a fűtőtest közelébe. Pár nap pihenő után elég egy kisebb edénybe kanalazni a tetején kivált zsíros réteget. A kis zsírcsomókat kavarással tüntethetitek el.
A szerkesztő tippje: házi tejből még finomabb lesz!
Citrom
Ha teázás után megmarad egy fél citrom, ne várjátok meg, míg kiszárad. Vegyétek elő takarításkor! A citrom leve nagyszerűen tisztítja a rozsdamentes fémfelületeket és a makacs foltokat. Hagyjátok pár percig a koszos felületen, és ha kell, hívjatok segítségül egy kefét.
Kávézacc
Nem kell azoknak sem kidobnia a kávézaccot, akik nem tudnak komposztálni, hiszen belekeverhetitek a cserepes növények földjébe. Készíthetek belőle tápoldatot is, ha negyedkiló zaccot 20 liter vízben hagytok állni néhány napig. Használhatjátok locsolásra vagy permetezésre.
A szerkesztő tippje: a kávézacc remek takarítószer. A kőre, linóleumra szét kell szórni, és összesöpréskor összegyűjti a port és az egyéb szemetet.
Tojás
Sárgája vagy fehérje, néhány napig biztosan eláll a hűtőben. A tojássárgája sós sütemények lekenéséhez használható, de tároláskor érdemes egy kis hideg vizet önteni rá, hogy ne száradjon ki. A tojásfehérje pedig kisebb műanyag dobozban több hétig is elvan a mélyhűtőben.
Már 2002 óta népszerűsítik az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlást, életmódot. A csapat sokféle szakmai háttérrel rendelkezik: közgazdász, mérnök, marketinges, szociológus, jogász, geográfus, antropológus, agrármérnök mindent megtesz azért, hogy a környezeti és társadalmi szempontok minél nagyobb szerephez jussanak a fogyasztás során.
Rendeztek már kiállítást, rendezvénysorozatot, helyi termékek vásárát, pereltünk tudatosan megtévesztő reklámkampányt és segítenek a lelkes elkötelezett tudatos vásárlóknak, gazdálkodóknak összefogni, tapasztalatot cserélni is.
Ha úgy érzitek, ti is hozzá tudnátok tenni a sikerhez egyedi képességeitekkel, tudásotokkal, lépjetek kapcsolatba a Tudatos Vásárlók Egyesületével!
Rongyok
Nagyanyáink jól tudják, hogy az elhasznált ruhákból és textíliákból kiváló konyhai törlőkendő készülhet. Használjatok külön rongyot mosogatáshoz, törölgetéshez és felmosáshoz. Nem lesz baj a higiéniával, ha apróbb méretű kendőket vágtok, és gyakran cserélitek őket.
Száraz kenyér
Sokan nem gondolnak rá, hogy a száraz kenyérből pár perc alatt házi zsemlemorzsa készíthető. Ha nincs darálótok, akkor se dobjátok ki a kenyeret. A szeletekből bundás kenyeret varázsolhattok, beáztatva pedig fasírt vagy töltött hús alapanyaga lehet.
A szerkesztő tippje: zsemlemorzsát húsdarálón vagy aprítógépben is készíthettek.
Vaj
A tapasztalt háziasszonyok tudják, hogy sütéskor gyakran ki kell vajazni a tepsit. Ezért ha elfogy a vaj, ne dobjátok ki a papírját, hanem rakjátok el a mélyhűtőbe. Következő sütéskor elég egy kicsit kiolvasztani, és kenhettek is vele. Így minden cseppje hasznos helyre kerül.
Zöldfűszer
Néhány fűszernövény levele, például a tárkonyé és a bazsalikomé, hamar kifakul. Ahelyett, hogy kidobnátok, vágjátok apróra a leveleket, és áztassátok egy üveg olívaolajba. Pár nap után szűrjétek le a fűszermaradékokat. Az olaj különleges ízesítője hal-, csirke- és sajtételeknek.
A szerkesztő tippje: az apróra vágott fűszereket - akár vegyesen is - jégkockatartóba téve tegyétek a fagyasztóba.
- Szeretnétek tudni, mire jó a megmaradt vörösbor?
- Vajon mit lehet kezdeni a megmaradt kartondobozokkal?
- Kíváncsiak vagytok, mit lehet kezdeni a megmaradt leveszöldséggel és krumplihéjjal?
- Érdekel, mire használhatjátok a magvakat és a sütőt, miután megsült a sütemény?
- Vajon mit lehet még kezdeni a kiolvasott újsággal?
Mindezekre a kérdésekre is megkaphatjátok a választ, ha IDE KATTINTOTOK!