hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Így érts szót a vevőiddel

Nem csak egy óriásvállalat, hanem egy közepes vagy kisebb vállalkozás fejlődése során is eljöhet az a pont, amikor napirendre kerül a külpiaci terjeszkedés. A külföldi expanzió Achilles-sarka pedig az esetek többségében az anyanyelvi kommunikáció a potenciális ügyfelekkel, állítja a GyorsFordítás.hu szakértője.

Link másolása

hirdetés

A legtöbb nem angol anyanyelvű országban csábító megoldásnak tűnhet egy angol nyelvű honlappal megoldani a nyelvi kérdést. A skandináv országokban, de Németországban is átlagon felüli a lakosság angoltudása, akár a nyelvtudás szintjét, akár a beszélők arányát nézzük. Az óriáscégek, például az eBay vagy az Amazon pedig megteheti, és meg is teszi, hogy számos országban nincs anyanyelvi felülete. Egy átlagos vállalkozás azonban nem tudja megnyerni, például a skandináv vagy a német vásárlókat, ha nem az anyanyelvükön szólítja meg őket.

Így kommunikálhatsz hatékonyan az ügyfelekkel

Számos kutatás és felmérés igazolja, hogy a vevő anyanyelvén történő kommunikáció a leghatékonyabb. Az anyanyelvi szintű kommunikáció azért rendkívül fontos, mert így a (potenciális) ügyfelek egy kategóriába helyezik a vállalkozást a belföldi versenytársakkal. Ha az anyanyelvükön szólítod meg az ügyfeleket, pontosan úgy fognak bízni a vállalkozásodban, mint egy - az ő szempontjukból - hazai vállalat esetében.

Néhányan elkövetik azt a hibát, hogy saját, vagy munkatársaik nyelvtudásában bízva, saját erőből, házon belül oldják meg ezt a kérdést. Az így készülő tartalmakban azonban általában rengeteg olyan hiba van, amelyek az adott nyelven beszélő ügyfél számára árulkodóak.

Pepsi-Cola és Coca-Cola: egy rossz és egy jó példa az anyanyelvi vevőkommunikációra

hirdetés

Az elhibázott fordítás egyik kirívó esete, amikor a Pepsi “Come alive with the Pepsi Generation" szlogenjével Tajvanon kezdték reklámozni a kólát. A fordítás azonban olyan jelentést kapott, amely szerint a "Pepsi feltámasztja az Ön halott őseit" - ami a kínai fogyasztók között érthető módon nem aratott osztatlan sikert.

A kép illusztráció - Fotó: Wikipédia

Azonban követendő példa is van, méghozzá a másik nagy kólacég történetéből. A Coca-Cola 1928-as kínai bevezetésénél azzal a problémával szembesültek, hogy dialektustól függően a márkanév kínai alakja, a ko-kou-ke-la azt jelenti, hogy “Harapj bele a viasz ebihalba”, illetve “viasszal töltött kanca”. Ezért végül a ko-kou-ko-le alak mellett döntöttek, amely mandarin nyelven annyit tesz: “boldogság a szájban”.

Érdemes az anyanyelvi szintű vevőkommunikációt hozzáértőkre bízni

A legjobb megoldás tehát a reklámszövegek, web- és Facebook-oldalak, hírlevelek fordításával egy magas szakmai színvonalon dolgozó, képzett szakemberekkel rendelkező fordító irodát megbízni.

Forrás: GyorsForditas.hu

A hazai piacon jelenleg a GyorsForditas.hu az egyik leggyorsabb nyelvi szolgáltató. A fordító iroda weboldalára feltöltött fájlokat a rendszer pár másodpercen belül átvizsgálja, megállapítja a szöveg terjedelmét, és automatikusan megállapítja az árat. Sőt, az észlelt ismétlődéseket figyelembe véve azonnal mérsékli is a fordítási díjat.

Ennek eredményeként gyakorlatilag rögtön megjelenik a fordítás végső, pontos ára. Így ezzel az alkalmazással jelentősen kedvezőbb lehet a fordítás díja. A fordítás pedig akár azonnal megkezdhető - emelte ki Sági Attila, a GyorsFordítás.hu fordító iroda informatikai fejlesztésért felelős munkatársa. A náluk elérhető szolgáltatás lényegében az összes fájltípust és szakterületet lefedi, és több rugalmas opciót, fordítási csomagot kínál, mint például a rendkívül népszerű gyors fordítás.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

„27 éves vagyok, a nevelt lányom pedig 20 éves – legjobb barátok vagyunk, és semmit sem változtatnánk meg”

A (mostoha)anya és (nevelt)lánya közötti korkülönbség nem egész hét év. Nagy család, sok gyerekkel.

Link másolása

hirdetés

Első hallásra, de talán másodikra is szokatlan történetet közölt a Mirror. Sav Martin 23 éves volt, amikor mostohaanyja lett az akkor 17 éves Tizziana-nak, és azt mondta, hogy most már a legjobb barátok, és nem változtatnának a kapcsolatukon a világért sem. TikTok-videójuk vírusként terjed a neten.

Sav Martin 23 éves korában randizni kezdett a 44 éves Chris-szel, majd bemutatkozott Chris gyermekeinek - Tizziana, most 20, Tayge, most 17, és Trinity, most 13 évesek.

Chris gyerekeivel való találkozás eleinte nem volt súrlódásmentes, mert legidősebb lánya, Tizziana - aki akkor 17 éves volt - nem vette jó néven az apjáról, hogy az olyasvalakivel randizzon, aki csak hét évvel idősebb nála.

De mára Sav azt mondja, hogy közelebb kerültek egymáshoz, mint valaha.

Chissel való megismerkedése után mindössze négy hónappal Sav teherbe esett, már két közös gyermekük is van, színesítendő a családot.

hirdetés
A Savval való 17 éves korkülönbsége Christ megfiatalította, azt mondta: „Úgy viselkedem, mintha 30 éves lennék. Nem vagyok öreg, rengeteg energiám van. Örülök, hogy fiatal gyerekeim vannak, hogy megtapasztalhassák velem az életemnek ezt a részét.”

Sav egy videón így vall Tizziana-val való nem mindennapi barátságukról: „Találkoztam vele, ő 17 éves volt, én pedig 23 éves voltam. Nem is tudtam, hogy én leszek a mostohaanyja, és ő lesz a BFF-em. Nem cserélném el a világért.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Sz*r napod van? Íme 7 tipp, ami pont ilyenkor segíthet!

Leöntöd magad kávéval, összeveszel egy kollégáddal, az eső is esik és egyszerre teljesen szörnyű napod lesz. Ennek a cikknek a célja, hogy segítsen a reménytelenségből a siker és boldogság útjára visszatalálni.
Forrás: Life Advisor, Címkép: Ryan McGuire képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2021. november 13.


Link másolása

hirdetés
A Life Advisor célja, hogy minél több embert segítsen és inspiráljon az élet szeretetére, az álmai elérésre és hogy megvalósítsák a bennük rejlő lehetőségeket.

Ismered az érzést? Reggel felkelsz, készülsz a munkára, elindulsz, az úton a kedvenc zenéd szól a rádióban, minden rendben. Aztán kezdődik a munka és rájössz, hogy ez nem a te napod. Leöntöd magad kávéval, összeveszel egy kollégáddal, az eső is esik és egyszerre teljesen szörnyű napod lesz. Mindenkivel megesik. Mindannyian átélünk sz*r napokat. Az ilyen napok figyelmeztetés nélkül jönnek és gyakran úgy érezhetjük, hogy minden reményünk elveszett. Nos, ennek a mostani posztnak a célja, hogy segítsen a reménytelenségből a siker és boldogság útjára visszatalálni. Ugyanis akár hiszed, akár nem, egy ilyen sz*r napból is képes vagy pozitív dolgot varázsolni és megváltoztatni a hangulatod.

1. Értékeld az apró dolgokat!

Nem számít, hogy mennyi mindenen mész keresztül a magánéletedben vagy épp a karrieredben, ha körülnézel és veszel néhány mély lélegzetet, észreveheted azokat a dolgokat, amelyekért hálás lehetsz vagy, ami mosolyt csalhat az arcodra.

Ha eleve rossz hangulattal ébredsz, írj le három olyan dolgot, amiért hálás vagy. Nem számít, hogy kicsi vagy nagy dologról van szó, a lényeg, hogy érezd a hálát az életedben. A hála gyakorlása az egyik módja annak, hogy új perspektívát kapj, ha rossz dolgok történtek.

2. Készíts listát arról, ami jó az életedben!

Amikor rossz napunk van az elménk teljesen "megvadulhat". Ezért érdemes néhány percet szánni arra, hogy számításba vesszük, mi minden jó történik éppen az életünkben. Jól teljesítettél egy vizsgán? Elérted a kitűzött fitnesz célod? Befejeztél egy határidős munkát? Elvégeztél bármilyen feladatot és büszke vagy magadra?

hirdetés

Írd le és gyűjts össze őket!

3. Jó barátok

Akár a népszerű sorozat is az eszedbe juthat. A Jóbarátok szereplői ugyanis ékes példái annak, hogy a barátok jóban-rosszban kitartanak egymást mellett.

Ha te is nyugodt szívvel fordulhatsz a barátaidhoz, amikor nehéz napod van, akkor a hangulatod is gyorsabban javulni fog.

Ryan McGuire képe a Pixabay -en.

4. Törődj magaddal!

Az utolsó dolog, amit egy elfuserált napon tehetsz, ha fejvesztve rohangálsz és mindenki másról is te akarsz gondoskodni. Ezeket a napokat mindig neked kell igazán kezelned és van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy önmagadnak is jobb helyzetet teremts.

Például azt csináld, amit szeretnél! Ne kapkodd el a feladataid és haladj a saját tempódban!

5. Kényeztesd magad!

Ha az elmédet a lazításra és a stressz levezetésére használod egy rossz napon, az segíteni fog abban, hogy átvészeld a helyzetet és erősebbé válj. Vegyél egy meleg fürdőt, kapcsold be a kedvenc zenéd, gyűjts meg egy-két gyertyát, füstölőt stb.

6. Tegyél valamit másokért!

Az első lépés a pozitív kilátások megtalálása felé az, hogy elindulsz és segítesz valakinek, aki rászorul. Gyakran akkor érezzünk magunkat a legrosszabbul, amikor embertársaink szenvednek. Természetes, hogy segíteni akarunk másoknak, amikor szükség van rá.

Ez a segítség történhet egy helyi jótékonysági szervezetnél, menhelyen stb. Változtass egy negatív napot pozitívra azzal, hogy segítesz másokon!

7. Vond le a következtetéseket!

Annak érdekében, hogy egy rossz nap szebb legyen, váljon szokásoddá, hogy hazaérkezés után összeírod, hogy mentek a dolgok. A legjobb, ha a kis összefoglaló történetedből és ezekből a negatív dolgokból képes vagy viccet csinálni. Ha például a kávét borítottad magadra, szórakoztasd az elméd azzal, hogy az a folt még akár új divatirányt is teremthet. Ne feledd, a humor a legjobb pszichoterápia!

Ha tetszett, amit olvastál, keresd a Life Advisor blogot hasonló cikkekért!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Így spórolhatsz sokat és ehetsz finomabbat - Az év leginspirálóbb főzős- és életmódkönyve

Kocsis Dóra Zero Waste Konyhája megváltoztathatja az életedet, szó szerint.

Link másolása

hirdetés

Minden úgy kezdődött, hogy egy barátnőm elkezdte nyomni nekem a zero waste-et pár éve, behúzott engem is, azóta hullámzó teljesítménnyel igyekeztem tartani a magam számára betarthatónak tűnő szabályokat. Aztán ugyanez a barátnőm - aki mára maga dagasztja-süti a kovászos kenyerét, saját tojást tojnak a tyúkjai, akiket ő vág le, és alig szemetel, anno cikket is írtunk róla - nemrég szólt, hogy végre megjött a könyv, amire nagyon vágyott, és gyönyörű.

Ezt a jelzőt használta, és amikor én is a kezembe foghattam ezt a jókora és tényleg gyönyörűen kivitelezett könyvet, lenyűgözött, mennyi gondolat, elhivatottság és kreativitás van mögötte.

A Zero Waste Konyha hiánypótló. Hogyan főzzünk úgy, hogy idény zöldségeket-gyümölcsöket használjunk, miközben minimális, vagy akár semennyi szemetet nem termelünk a konyhában? Elárulhatom: magam is megtapasztaltam már jó párszor azt a  sikerélményt, amikor egy előző napi túl sok, megmaradt kajából másnap egy új, többnyire saját "költésű" ételt varázsoltam.

Így lehet a maradék grillcsirkéből másnap húsos quiche, vagy a céklából céklás pite vagy céklás almasaláta. De ez csak az én szintem, meg már Jamie Oliver is megmutatta, ráadásul Kocsis Dóra mondhatni nem a legnagyobb húsevő, a receptjei húsmentesek -

mégis sikerült a könyvnek megmutatnia, hogyan étkezzünk húsmentesen úgy, hogy észre sem vennénk. Tapasztalat: tényleg van ilyen.

A múltkor egy zöldségfasírtot evett a férjem ebédre, és csak utólag árultam el neki, hogy nem húsból volt - csodálkozott, mert nem vette észre (és még csak azt sem mondta, hogy nem is volt finom, pedig ez lett volna a tippem).

A szezonális alapanyagok fontosságáról nem elég szót ejteni, hiszen ezzel egyszerre vagyunk környezettudatosak, spórolhatunk is - hiszen nem vesszük meg a magasabbra árazott, mediterrán vagy bármilyen külföldi zöldség-gyümölcsöt, ami épp itt és most nem terem -, hanem mondjuk a termelői piacon az adott évszaknak megfelelő terményeket vásároljuk, alacsonyabb áron.

hirdetés
A szerző

Óriási sikerélmény szokott nekem is lenni, amikor vasárnap hazavánszorgok a piacról, tudom, hogy jó árustól vettem a paprikát, tudom, hol és hogyan termett, és mondjuk minden zöldségért-gyümölcsért, ami épp most terem, pár ezer forintot fizettem nála, jóval kevesebbet, mint a szupermarketben.

És valahogy lépést tartok a természet ciklusaival is, ez Dóra könyvének is egyik üzenete.

Mindezek a sikerizű momentumok elő-előbukkannak az agyunkban, miközben ezt a könyvet lapozgatjuk, és már mozdul is be a fantáziánk: milyen egyszerű cukkinilepény csinálni, ráadásul pont minden van itthon hozzá, vagy saját sós rágcsákat, amik finomabbak és egészségesebbek, mint a bolti chips.

A képek gyönyörűek, és evésre-főzésre inspirálnak, és arra, hogy mindezt jól - ökológiailag és gasztronómiailag is jól csináljuk.

Kocsis Dóra tapasztalatai - rengeteg helyen járt a világban, és közben tanulmányozta az egyes nemzetek hulladékcsökkentő gasztronómiai szokásait - és ökotudatos hozzáállása, a rá jellemző lendületes és szerethető stílus pedig arra motiválnak minket, ez lehet, hogy gyerekjáték.

És tényleg jó játék: vajon sikerül úgy elkészítenem egy ételt, hogy az alapanyag minden részét felhasználom? Tartsunk kukavizitet: mit is dobálunk ki? És minek ennyit? Tudtad, hogy a retek levelét is meg lehet enni? Vagy hogy miért érdemes diót használni fenyőmag helyett? Még egy gombás-sonkás spagettit is meg lehet úgy csinálni, hogy mindent csomagolásmentesen vásárolunk hozzá. Lásd, húsz éve otthon: spagetti zacskós műanyagban, gombakonzerv, sonka műanyag fóliázva, tejföl műanyagban. Ma már van mindennek csomagolásmentes verziója.

A hulladékcsökkentő gyorstippek is nagyon hasznosak. Igazából az egész könyv egy nagy életmódváltó, megvilágosító munka. Lapozzátok, főzzetek spróroljatok, egyetek jókat és egészségeseket. Amilyen irányba megy a világ, amennyire egyre tudatosabbnak kell lennünk többek között a hulladéktermelés tekintetében, annál inkább úgy látom, ez a munka nem sok idő múlva alapkönyv lehet a könyvespolcokon és a konyhákban.

Milyen hatással volt rám a könyv? Próbálok többet főzni, épp nehéz, de legalább nemcsak a borsófőzelék létezik, meg a kapros tök (ezeket is imádjuk). Kinyíltak a lehetőségek, a tárházuk majdnem végtelen. Főleg, ha az ehető héjukból is készítünk valami meglepőt.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Gyere, igyunk egy kávét az Alleeban!

A kávé baráti beszélgetések, fontos tárgyalások, családi összejövetelek, első és sokadik randevúk közös nevezője. A kávézás szertartás, rituálé, élvezet és egyben közösségi élmény.

Link másolása

hirdetés

A világon naponta több mint 2 milliárd csésze kávé fogy. Reggelenként világszerte az erősebb eszpresszó a kedveltebb, míg az ebédet követő órákban a capuccino és a latte macchiato. Míg otthon az ébredés és az ebéd utáni élénkítő hatása miatt isszuk általában, a kávézókban már inkább a közösségi élményről, magáról a hangulatról és az ízek élvezetéről szól a fogyasztása.

Az Allee bevásárlóközpont eddig is híres volt kávézóiról, a megújulását követően pedig a kávékedvelők igazi fellegvárává avanzsált, ugyanis további négy különleges kávézóval színesedett a paletta. Az Amber’s Bakery and Cafe a francia életérzést kedvelők törzshelye lehet, hiszen finomságai eredeti és újragondolt francia receptek alapján készülnek, csupa természetes alapanyagból, saját fejlesztésű, prémium minőségű lisztből.

A Caffé Vergnano Olaszország egyik legrégebbi kávé-manufaktúrájának minőségi kávéit kínálja, többek között az ikonikus, igazi olasz eszpresszót.

A Café Crema-ban az olasz pörkölésű Julius Meinl kávék számos fajtáját kóstolhatjuk meg a ristretto-tól az alkoholos verziókig, melyek mellé házi, olasz termelőtől való, valamint cukor- és gluténmentes sütemények közül választhatunk.

Az Emily Éclair pedig egyértelműen az ínyencek törzshelye, nem csak specialty kávéik, de különleges eclair fánkjaik és cruffinjai miatt is, mely utóbbi a croissant és a muffin találkozásából született meg.

hirdetés

„4-5 évvel ezelőtt még a régióban sem volt magától érhetődő, hogy egy specilaty kávézónak helye van egy bevásárlóközpontban. Újhullámos specialty kávézó tulajdonosaként az elsők között voltam, aki hitt abban, hogy igenis van létjogosultsága egy ilyen típusú kávézónak egy üzletház gasztro kínálatában. Pár évvel ezelőtt az Alleeban nyitottam meg az első Kaffeine kávézómat, bíztam és hittem az Allee prémium közönségében, akikben megvolt a nyitottság és az igény az egyedi kínálatra, most november elején pedig már az Emily Éclairben is várjuk a különleges kávés italokra és süteményekre vágyó vásárlókat - mondja Nagy Dávid, a Kaffeine és az Emily Éclair kávézók tulajdonosa.

„Sokan először találkoznak a specialty kávézók koncepciójával, ezért a baristáink sokat mesélnek a kávéinkról, ajánlanak, magyaráznak. A legtöbb vendégünk érdeklődően kérdezget a különféle pörkölési fajtákról, és olyankor mindig elmondjuk, hogy ma már a pörkölő mester különböző karaktert ad a különböző kávétípusoknak azok ízjegyei és jellegzetességei alapján. A kávé mellé pedig kiváló alapanyagokból készült, könnyen fogyasztható, rendkívül finom és látványos eclair fánkot és cruffint ajánlunk, mely utóbbi egy francia lisztből és vajból készült croissant tészta muffin formában kisütve, majd megtöltve édes vagy sós krémekkel, mint amilyen például: a pisztácia, a belga csokoládé, a málna vagy a cheddar sajt” - teszi hozzá Nagy Dávid.

Az Alleeba persze nem csak akkor érdemes betérni, ha egy jó kávét és süteményt fogyasztanánk el, hanem akkor is, ha megéheztünk és valami különleges, egyúttal könnyedén elfogyaszható ételre vágyunk. Az eddig is közkedvelt, számos étteremnek és kávézónak helyet adó külső passzázs után, a látványosan megújult második emeleti étteremszint, a Meet&Eat is igazi közösségi térré vált. A stílusos és kényelmes berendezéssel, valamint megújult ültetési koncepciójával rendelkező ételudvaron nem csak jót ehetünk, de találkozhatunk és megoszthatjuk egymással az étkezés vagy épp a vásárlás örömét.

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az Allee hazánkban egyedülálló és példaértékű gasztro- és kávézókínálattal kényezteti vásárlóit. Összesen 32 étterem, cukrásztermékeket és kávé italokat kínáló gasztróegység - ez utóbbiből 13 - található a bevásárlóközpontban. A választék hatalmas, a gourmet konyhától a távol-keleti ízekig mindenki megtalálhatja a kedvére valót akkor is, ha csak pár falatot enne vagy beülne a kollégákkal, barátokkal egy italra, de akkor is ha családdal érkezik ebédre vagy vacsorára. A kisgyerekes családok számára étkező és játszósarok került kialakításra, hogy az együttlét kicsik és nagyok számára is gondtalanul teljen. Csak győzzünk választani a jobbnál jobb éttermek és kávézók közül!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: