hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Egyre jobban félnek a nők a természetes szüléstől, mert elrettentik őket a horrorsztorik

Mind többen vannak azok a nők, akik rettegnek a szüléstől, és ebben a tv-nek, a filmeknek, és főleg a közösségi médiában megosztott rémtörténeteknek is szerepe van.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. szeptember 14.

hirdetés

Bár manapság például Nagy-Britanniában a nőknek mindössze 0,01 százaléka hal bele a szülésbe, a félelem mégis erősebb, mint valaha. Egyes női oldalak tele vannak borzalmas vajúdási és szülési történetekkel, amelyeket az anyák osztanak meg, de azok a tv-műsorok, vagy dokumentumfilmet sem növelik a szülési kedvet, amelyek a maga naturális módján mutatják be egy gyermek világra jöttét.

A szüléstől való beteges félelmet tokofóbiának nevezik. Ez manapság a szigetországban a várandós nőknek legalább 14 százalékát érinti. Ők eleve nem is gondolkodnak másban, mint a császármetszésben, de vannak, akiknek egy életre elveszi a bátorságát a szüléstől. Ezt állapították meg annak idején Dame Helen Mirrennél is: az orosz származású színésznő egyszer egy olyan felkavaró oktatófilmet látott egy szülő nőről, hogy ettől kezdve soha nem akart anya lenni – írta a Daily Mail

A tokofóbás nők nem örömként élik meg a várandóságot, hanem megkeseríti mindennapjaikat. Pánikrohamaik vannak, légzési zavaraik, gyakran jön rájuk szapora szívverés, vagy remegés.

Súlyosabb esetekben abortuszhoz folyamodnak, vagy tartózkodnak a szextől, nehogy teherbe essenek. Ez a félelem fokozottan jelentkezik olyanoknál, akik amúgy is tele vannak szorongással, vagy nincsen biztos családi hátterük.

Katriona Jones, a Hull egyetem anyaegészségügyi tanszékének kutatóját a brit nemzeti egységügyi hálózat kérte fel, hogy adjon útmutatást a terhesgondozóknak, miként bánjanak az ilyen félelmekkel élő kismamákkal. A professzor-asszony a Hullban tartott brit tudományos fesztiválon szintén azon a véleményen volt, hogy a rettegés fő terjesztői az olyan weboldalak, mint a Mumsnet, vagy az olyan tv-sorozatok, mint a Nagy-Britanniában igen nagy népszerűségnek örvendő Call The Midwife (Hívd a bábát).

hirdetés

„Ha valami felmegy a Mumsnet bármelyik fórumára, biztosan találkozik olyan nőkkel, akik szörnyű élménynek, vérfürdőnek írják le saját szülésüket. Hát persze, hogy megrémülnek a nők”

– mondta Katriona Jones, aki szerint az emberek amúgy is hajlamosak inkább továbbadni az ijesztő, drámai helyzeteket, mint az olyan szép történeteket, amelyekben a szülő asszony kórházban, vagy otthon, békés, nyugodt környezetben, szerető, gondoskodó emberek körében, boldogan hozza világra gyermekét.

Justine Roberts, a Mumsnet alapító-igazgatója igyekezett védelmébe venni oldalát. Szerinte az oldal felhasználói nem hajlandók elfogadni azt a felfogást, hogy a felnőtt nők nem jogosultak megtudni a szülési tapasztalatok teljes spektrumát, az áldott eseménytől a rémálomig. Bár az üzenetek többsége pozitív, azok, akiknek traumatikus élményeik voltak, utólag úgy érzik, hogy csak részigazságokat tanítottak meg nekik. „Az egyik leggyakoribb panasz így hangzik: Miért nem mondta meg nekem senki, hogy ez ilyen rossz is lehet?” – mondta Roberts.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk