hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Honnan tudhatod, melyik a jó kenyér?

Tudod mit jelentenek a kenyéren található kódszámok? Ha nem, most eláruljuk!

Link másolása

hirdetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (röviden NÉBIH) tavaly indította el tudatos vásárlásra ösztönző kampányát, melynek népszerűsítésére Pokorny Lia színésznőt, Rákóczi Ferenc műsorvezetőt és Szilágyi Áron vívót kérték fel. A három „nagykövet” legutóbb Bonbonetti csokigyárában állt be a futószalag mögé, most pedig a Primer pékség sütödéjében szálltak síkra az egészséges táplálkozásért.

Kezdésként rövid fejtágítót hallgattunk meg a különböző kenyérfajtákról, hiszen annak ellenére, hogy egyik legalapvetőbb élelmiszerünkről van szó, a többség alig van tisztában az egyes típusok közti eltérésekkel.

A csak búza- és rozslisztet tartalmazó kenyerek összetétel szerinti osztályozása

A búzakenyér kenyér (MÉ 2-81/01/01):

100,0 -85,1% búzaliszt és 0,0 − 14,9% rozslisztet tartalmazhat.

hirdetés

A rozsos kenyér (MÉ 2-81/01/04):

15,1- 39,9 % rozsliszttartalmú.

A rozskenyérben (MÉ 2-81/01/05):

legalább 40,0% rozslisztnek kell lennie.

Többgabonás kenyér (MÉ 2-81/01/06):

Az alapgabonán (búzán és rozson) kívül az „egyéb” gabona mindegyike legalább 5-5% mennyiségben van a kenyérben. A búzán vagy a rozson kívül egyfajta gabonát tartalmazó kenyér esetén a „névadó” gabona mennyisége legalább 5%.

Búzacsírás kenyér (MÉ 2-81/01/07):

Az adalék 100 kg alaplisztre számítva legalább 10 kg, legalább 8% zsírtartalmú búzacsíra.

Kenyerek olajosmaggal (MÉ 2-81/01/09):

Az adalék 100 kg alaplisztre számítva legalább 8 kg, a kenyér nevében szereplő olajosmag; például „lenmagos kenyér”. Ha az olajosmag mennyisége az előírtnál kevesebb, de jelenléte egyértelműen megállapítható, akkor a kenyeret szabad az olajosmagnak a nevével és mennyiségének a feltüntetésével elnevezni, például: „Kenyér 5% szezámmaggal”.

Szójás kenyér (MÉ 2-81/01/10):

Az adalék 100 kg alaplisztre számítva legalább 10 kg szójakészítmény.

Korpás kenyér (MÉ 2-81/01/11):

Az adalék 100 kg alaplisztre számítva legalább 10 kg, gabonából vagy megfelelő hüvelyesből készített étkezési korpa. A korpa szárazanyag-tartalomra vonatkoztatott keményítőtartalma legfeljebb 15% lehet. Nagyobb keményítőtartalmú korpa használata esetén a korpa mennyiségét korrigálni kell.

Burgonyás kenyér (krumplis kenyér) (MÉ 2-81/01/12):

Az adalék 100 kg alaplisztre számítva legalább 5 kg olyan burgonya-szárazanyag, amely a burgonyabelső minden összetevőjét tartalmazza.

Magyarországon vitán felül a klasszikus, búzalisztből készült fehér kenyér a legelterjedtebb, annak ellenére, hogy ez tartalmazza az összes közül a legkevesebb tápanyagot: mindössze a szénhidrátbevitelünket növeljük vele.

A boltokban kapható liszteket egy Európai Uniós szabványnak megfelelően kódszámokkal kell ellátni, amelyek azt mutatják, mekkora maghéjtartalommal rendelkeznek. Minél magasabb a szám, annál egészségesebbek az adott fajtából készülő termékek.

Búzaliszt esetén a leggyakoribb és egyben a legalacsonyabb a BL55-ös, a BL80-as már eggyel jobb, a legoptimálisabb választás viszont a BL115-ös fajta. Ha szoktatok otthon kenyeret sütni, ezek a kódok a csomagoláson nagyban megkönnyítik a dolgotokat.

2

Rozsliszteknél a RL50-es és RL90-es kódokkal találkozhattok leggyakrabban – már az előbbi is veri bármelyiket a búzaalapúak közül, utóbbi pedig egyenesen „kicsattan” a benne lévő vitaminoktól és ásványi anyagoktól.

Szintén jelentős szempont, hogy ezeknek a fajtáknak a megemésztése több időt vesz igénybe, így jóval laktatóbbak, később lesztek éhesek a belőlük készült kenyerek fogyasztása után.

A sütőiparban használt kódok:

BL-55: finom(búza)liszt

BL-80: fehér kenyérliszt

BL-112: félfehér kenyérliszt

BFF-55: rétesliszt

AD: búzadara

GL-200: Graham liszt

TL-50 (vagy BFFF-50): tésztaipari liszt

DSL: durum simaliszt

TDD: tésztaipari durum dara

TBL-70: fehér tönköly(búza)liszt

TBL-300: teljes kiőrlésű tönköly(búza)liszt

RL-60: fehér rozsliszt (rozsláng)

RL-90: világos rozsliszt

RL-125: sötét rozsliszt

RL-190: teljes kiőrlésű rozsliszt.

A félbarna kenyereknek az előírás szerint minimum 15 százaléknyi, a rozskenyereknek pedig 40 százaléknyi rozslisztet kell tartalmazniuk. Az opcionálisan hozzáadott búzakorpa, illetve olajos magvak tovább növelik a tápértéket.

Idén év végétől az allergén anyagok feltüntetésére sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak majd.

Hogyan trükköznek a pékségek?

Sok panasz érkezik a rozslisztet tartalmazó kenyerekkel kapcsolatban: a Hivatal szakértői afelett is őrködnek, hogy valóban 40%-ban rozslisztet tartalmazzon az, amit rozskenyérként árulnak.

Megengedett a színező maláta használata, ám ezt minden esetben fel kell tüntetni a csomagoláson. Nem szabad, hogy a vásárló a termék színe miatt azt gondolja, hogy a valóságosnál értékesebb, rozsos kenyeret visz haza.

Ugyancsak ellenőrzik a kenyerek és péksütemények sótartalmát, hiszen az uniós tagországokban folyamatosan csökkenteni kell a sütőipari termékekben a só mennyiségét. Ez Magyarországon különösen fontos: sósan szeretjük a kifliket, zsemléket és kenyereket, az EU-ban is kirívóan sós a szánk.

Miután mindezt megtudtuk, a kötelező védőöltözet (köpeny, hajháló, cipővédő) magunkra öltése után végre beléphettünk a sütőüzembe. Itt korántsem volt olyan nyomasztó a légkör, mint a minket szabályosan letaglózó, teljesen automatizált konyakmeggy-gyártósoroknál.

Az üzemben nagyjából tizenöten dolgoztak: egyesek épp az első ránézésre is étvágygerjesztő pizzákra pakolták a feltéteket, mások a hatalmas adag nyers tésztából hajtogattak kalácsformákat.

nebih sutode-9

nebih sutode-8

nebih sutode-10

A három NÉBIH-nagykövet is rögtön bekapcsolódott a munkafolyamatba: először lisztet öntöttek az óriási silóból egy nem kevésbé nagyméretű kondérba, majd a kicsit arrébb sorakozó tartályokból további hozzávalókkal gazdagították. Élesztőből például a liszt mennyiségének 4 százalékára, cukorból pedig 11 százalékára volt szükség.

A dagasztási folyamatot idő hiányában átugrottuk, de szerencsére akadt a helyszínen ezen már átesett tészta is. A dolgozók útmutatásai alapján ennek estek neki Szilágyi Áronék, takaros kalácsokat fonva belőlük.

nebih sutode-6

utt

Miután mindannyian elkészültek néhány darabbal és a tetejüket megkenték tojássárgájával, nem maradt más hátra, mint az extra hosszú péklapátra helyezni és kemencébe tenni őket.

A végeredmény magáért beszélt: legalább olyan jól nézett ki, mint amilyen finom volt.

unnamed (1)

Ha kedvet kaptatok, az üzem melletti mintaboltban első kézből vásárolhatjátok meg a Primer pékség termékeit. Cím: 1117 Budapest, Hengermalom út 18.

Ha hasznos volt a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Csupán odafigyeléssel is kevesebb lehet az energiaszámlánk

Átlagosan 7-10 százalékkal, a legelkötelezettebbek esetében akár 15-30 százalékkal is csökkenthető háztartásunk energiafogyasztása költséges beruházások nélkül.

Link másolása

hirdetés

A GreenDependent Intézet EnergiaKözösségek programja már tizedik éve nyújt szakmai segítséget kisebb közösségeknek, hogy tudatosan hatékonyabbá tegyék energiafelhasználásukat, költségeik mellett karbonlábnyomukat is csökkentve ezzel. Az E.ON Hungária Csoport támogatásával megvalósuló magyar program nemrég a rangos Európai Fenntartható Energia Díjat is elnyerte.

Az EnergiaKözösségek program 2011-ben indult és 2013 óta az E.ON Hungária Csoport támogatásával valósul meg annak érdekében, hogy energiatakarékosságra ösztönözzék a környezetükért tenni akaró embereket. A résztvevőknek könnyen teljesíthető, egyszerű módszerekkel 9 százalékos energiamegtakarítást tűznek ki célul, és ennek eléréséhez tippek, képzések, kihívások és szakmai anyagok révén kapnak útmutatást. A közösségek megtanulják, hogy érhetnek el jelentős energiamegtakarítást különösebb befektetés nélkül a saját otthonaikban úgy, hogy közben életminőségük se változzon.

Mára már több mint ezer háztartásnak segített fenntarthatóbbá tenni a hétköznapokat a GreenDependent Intézet EnergiaKözösségek programja, amely összesen 5 ezer emberhez jutott el az elmúlt években. Ezt az erőfeszítést európai szinten is értékelték: 2021 októberében a rangos Európai Fenntartható Energia Díjat nyerte el a magyar program, „Bevonás-Szerepvállalás” (Engagement) kategóriában.

Az EnergiaKözösségekben a csapatok, kis közösségek olyan praktikákat, egyszerűen megvalósítható ötleteket kapnak, melyekkel az energiafogyasztásuk mellett karbonkibocsátásukat is jelentősen csökkenthetik. A siker kulcsa az összefogás: közösségben a kihívások könnyebben teljesíthetőek, a szemléletformáló hatás, az új szokások hosszabb távra szólnak, jelentősebb eredményeket lehet elérni. Az E.ON Hungária Csoport évek óta kiemelten fontosnak tartja a közösség jövőalakító erejét, és támogat olyan kezdeményezéseket, melyek a közösségre épülnek.

Az energiacég nemrég indított kampánya is arra hívja fel a figyelmet, hogy a zöld, fenntartható jövőt csak összefogással tudjuk megvalósítani. A Föld bajnokai kihívássorozathoz csatlakozva egyszerű hétköznapi döntésekkel, például környezetbarát közlekedési eszköz használatával bárki, egyéni szinten is tehet a zöld jövőért. A Föld bajnokai kihívást az E.ON Hungária Csoport hívta életre, hogy segítsen a fenntartható gondolkodást egyre inkább a mindennapok részévé tenni. Az E.ON hisz az összefogás erejében, és abban, hogy közösen mérsékelhetjük az éghajlatváltozás negatív hatásait.

hirdetés

Az E.ON elkötelezett a fenntartható jövő megteremtése és biztosítása iránt, éppen ezért nemzetközi szinten vállalta, hogy 2030-ra minden tagvállalata felére csökkenti károsanyag-kibocsátását, 2050-re pedig teljesen karbonsemlegessé teszi működését.

Amennyiben szeretne többet tudni az E.ON EnergiaKözösségekről, kattintson ide. Csatlakozzon a Föld bajnokai kihívásához, látogasson el a https://eonapps.hu/egyutt/ oldalra!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS

„27 éves vagyok, a nevelt lányom pedig 20 éves – legjobb barátok vagyunk, és semmit sem változtatnánk meg”

A (mostoha)anya és (nevelt)lánya közötti korkülönbség nem egész hét év. Nagy család, sok gyerekkel.

Link másolása

hirdetés

Első hallásra, de talán másodikra is szokatlan történetet közölt a Mirror. Sav Martin 23 éves volt, amikor mostohaanyja lett az akkor 17 éves Tizziana-nak, és azt mondta, hogy most már a legjobb barátok, és nem változtatnának a kapcsolatukon a világért sem. TikTok-videójuk vírusként terjed a neten.

Sav Martin 23 éves korában randizni kezdett a 44 éves Chris-szel, majd bemutatkozott Chris gyermekeinek - Tizziana, most 20, Tayge, most 17, és Trinity, most 13 évesek.

Chris gyerekeivel való találkozás eleinte nem volt súrlódásmentes, mert legidősebb lánya, Tizziana - aki akkor 17 éves volt - nem vette jó néven az apjáról, hogy az olyasvalakivel randizzon, aki csak hét évvel idősebb nála.

De mára Sav azt mondja, hogy közelebb kerültek egymáshoz, mint valaha.

Chissel való megismerkedése után mindössze négy hónappal Sav teherbe esett, már két közös gyermekük is van, színesítendő a családot.

hirdetés
A Savval való 17 éves korkülönbsége Christ megfiatalította, azt mondta: „Úgy viselkedem, mintha 30 éves lennék. Nem vagyok öreg, rengeteg energiám van. Örülök, hogy fiatal gyerekeim vannak, hogy megtapasztalhassák velem az életemnek ezt a részét.”

Sav egy videón így vall Tizziana-val való nem mindennapi barátságukról: „Találkoztam vele, ő 17 éves volt, én pedig 23 éves voltam. Nem is tudtam, hogy én leszek a mostohaanyja, és ő lesz a BFF-em. Nem cserélném el a világért.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Sz*r napod van? Íme 7 tipp, ami pont ilyenkor segíthet!

Leöntöd magad kávéval, összeveszel egy kollégáddal, az eső is esik és egyszerre teljesen szörnyű napod lesz. Ennek a cikknek a célja, hogy segítsen a reménytelenségből a siker és boldogság útjára visszatalálni.
Forrás: Life Advisor, Címkép: Ryan McGuire képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2021. november 13.


Link másolása

hirdetés
A Life Advisor célja, hogy minél több embert segítsen és inspiráljon az élet szeretetére, az álmai elérésre és hogy megvalósítsák a bennük rejlő lehetőségeket.

Ismered az érzést? Reggel felkelsz, készülsz a munkára, elindulsz, az úton a kedvenc zenéd szól a rádióban, minden rendben. Aztán kezdődik a munka és rájössz, hogy ez nem a te napod. Leöntöd magad kávéval, összeveszel egy kollégáddal, az eső is esik és egyszerre teljesen szörnyű napod lesz. Mindenkivel megesik. Mindannyian átélünk sz*r napokat. Az ilyen napok figyelmeztetés nélkül jönnek és gyakran úgy érezhetjük, hogy minden reményünk elveszett. Nos, ennek a mostani posztnak a célja, hogy segítsen a reménytelenségből a siker és boldogság útjára visszatalálni. Ugyanis akár hiszed, akár nem, egy ilyen sz*r napból is képes vagy pozitív dolgot varázsolni és megváltoztatni a hangulatod.

1. Értékeld az apró dolgokat!

Nem számít, hogy mennyi mindenen mész keresztül a magánéletedben vagy épp a karrieredben, ha körülnézel és veszel néhány mély lélegzetet, észreveheted azokat a dolgokat, amelyekért hálás lehetsz vagy, ami mosolyt csalhat az arcodra.

Ha eleve rossz hangulattal ébredsz, írj le három olyan dolgot, amiért hálás vagy. Nem számít, hogy kicsi vagy nagy dologról van szó, a lényeg, hogy érezd a hálát az életedben. A hála gyakorlása az egyik módja annak, hogy új perspektívát kapj, ha rossz dolgok történtek.

2. Készíts listát arról, ami jó az életedben!

Amikor rossz napunk van az elménk teljesen "megvadulhat". Ezért érdemes néhány percet szánni arra, hogy számításba vesszük, mi minden jó történik éppen az életünkben. Jól teljesítettél egy vizsgán? Elérted a kitűzött fitnesz célod? Befejeztél egy határidős munkát? Elvégeztél bármilyen feladatot és büszke vagy magadra?

hirdetés

Írd le és gyűjts össze őket!

3. Jó barátok

Akár a népszerű sorozat is az eszedbe juthat. A Jóbarátok szereplői ugyanis ékes példái annak, hogy a barátok jóban-rosszban kitartanak egymást mellett.

Ha te is nyugodt szívvel fordulhatsz a barátaidhoz, amikor nehéz napod van, akkor a hangulatod is gyorsabban javulni fog.

Ryan McGuire képe a Pixabay -en.

4. Törődj magaddal!

Az utolsó dolog, amit egy elfuserált napon tehetsz, ha fejvesztve rohangálsz és mindenki másról is te akarsz gondoskodni. Ezeket a napokat mindig neked kell igazán kezelned és van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy önmagadnak is jobb helyzetet teremts.

Például azt csináld, amit szeretnél! Ne kapkodd el a feladataid és haladj a saját tempódban!

5. Kényeztesd magad!

Ha az elmédet a lazításra és a stressz levezetésére használod egy rossz napon, az segíteni fog abban, hogy átvészeld a helyzetet és erősebbé válj. Vegyél egy meleg fürdőt, kapcsold be a kedvenc zenéd, gyűjts meg egy-két gyertyát, füstölőt stb.

6. Tegyél valamit másokért!

Az első lépés a pozitív kilátások megtalálása felé az, hogy elindulsz és segítesz valakinek, aki rászorul. Gyakran akkor érezzünk magunkat a legrosszabbul, amikor embertársaink szenvednek. Természetes, hogy segíteni akarunk másoknak, amikor szükség van rá.

Ez a segítség történhet egy helyi jótékonysági szervezetnél, menhelyen stb. Változtass egy negatív napot pozitívra azzal, hogy segítesz másokon!

7. Vond le a következtetéseket!

Annak érdekében, hogy egy rossz nap szebb legyen, váljon szokásoddá, hogy hazaérkezés után összeírod, hogy mentek a dolgok. A legjobb, ha a kis összefoglaló történetedből és ezekből a negatív dolgokból képes vagy viccet csinálni. Ha például a kávét borítottad magadra, szórakoztasd az elméd azzal, hogy az a folt még akár új divatirányt is teremthet. Ne feledd, a humor a legjobb pszichoterápia!

Ha tetszett, amit olvastál, keresd a Life Advisor blogot hasonló cikkekért!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Így spórolhatsz sokat és ehetsz finomabbat - Az év leginspirálóbb főzős- és életmódkönyve

Kocsis Dóra Zero Waste Konyhája megváltoztathatja az életedet, szó szerint.

Link másolása

hirdetés

Minden úgy kezdődött, hogy egy barátnőm elkezdte nyomni nekem a zero waste-et pár éve, behúzott engem is, azóta hullámzó teljesítménnyel igyekeztem tartani a magam számára betarthatónak tűnő szabályokat. Aztán ugyanez a barátnőm - aki mára maga dagasztja-süti a kovászos kenyerét, saját tojást tojnak a tyúkjai, akiket ő vág le, és alig szemetel, anno cikket is írtunk róla - nemrég szólt, hogy végre megjött a könyv, amire nagyon vágyott, és gyönyörű.

Ezt a jelzőt használta, és amikor én is a kezembe foghattam ezt a jókora és tényleg gyönyörűen kivitelezett könyvet, lenyűgözött, mennyi gondolat, elhivatottság és kreativitás van mögötte.

A Zero Waste Konyha hiánypótló. Hogyan főzzünk úgy, hogy idény zöldségeket-gyümölcsöket használjunk, miközben minimális, vagy akár semennyi szemetet nem termelünk a konyhában? Elárulhatom: magam is megtapasztaltam már jó párszor azt a  sikerélményt, amikor egy előző napi túl sok, megmaradt kajából másnap egy új, többnyire saját "költésű" ételt varázsoltam.

Így lehet a maradék grillcsirkéből másnap húsos quiche, vagy a céklából céklás pite vagy céklás almasaláta. De ez csak az én szintem, meg már Jamie Oliver is megmutatta, ráadásul Kocsis Dóra mondhatni nem a legnagyobb húsevő, a receptjei húsmentesek -

mégis sikerült a könyvnek megmutatnia, hogyan étkezzünk húsmentesen úgy, hogy észre sem vennénk. Tapasztalat: tényleg van ilyen.

A múltkor egy zöldségfasírtot evett a férjem ebédre, és csak utólag árultam el neki, hogy nem húsból volt - csodálkozott, mert nem vette észre (és még csak azt sem mondta, hogy nem is volt finom, pedig ez lett volna a tippem).

A szezonális alapanyagok fontosságáról nem elég szót ejteni, hiszen ezzel egyszerre vagyunk környezettudatosak, spórolhatunk is - hiszen nem vesszük meg a magasabbra árazott, mediterrán vagy bármilyen külföldi zöldség-gyümölcsöt, ami épp itt és most nem terem -, hanem mondjuk a termelői piacon az adott évszaknak megfelelő terményeket vásároljuk, alacsonyabb áron.

hirdetés
A szerző

Óriási sikerélmény szokott nekem is lenni, amikor vasárnap hazavánszorgok a piacról, tudom, hogy jó árustól vettem a paprikát, tudom, hol és hogyan termett, és mondjuk minden zöldségért-gyümölcsért, ami épp most terem, pár ezer forintot fizettem nála, jóval kevesebbet, mint a szupermarketben.

És valahogy lépést tartok a természet ciklusaival is, ez Dóra könyvének is egyik üzenete.

Mindezek a sikerizű momentumok elő-előbukkannak az agyunkban, miközben ezt a könyvet lapozgatjuk, és már mozdul is be a fantáziánk: milyen egyszerű cukkinilepény csinálni, ráadásul pont minden van itthon hozzá, vagy saját sós rágcsákat, amik finomabbak és egészségesebbek, mint a bolti chips.

A képek gyönyörűek, és evésre-főzésre inspirálnak, és arra, hogy mindezt jól - ökológiailag és gasztronómiailag is jól csináljuk.

Kocsis Dóra tapasztalatai - rengeteg helyen járt a világban, és közben tanulmányozta az egyes nemzetek hulladékcsökkentő gasztronómiai szokásait - és ökotudatos hozzáállása, a rá jellemző lendületes és szerethető stílus pedig arra motiválnak minket, ez lehet, hogy gyerekjáték.

És tényleg jó játék: vajon sikerül úgy elkészítenem egy ételt, hogy az alapanyag minden részét felhasználom? Tartsunk kukavizitet: mit is dobálunk ki? És minek ennyit? Tudtad, hogy a retek levelét is meg lehet enni? Vagy hogy miért érdemes diót használni fenyőmag helyett? Még egy gombás-sonkás spagettit is meg lehet úgy csinálni, hogy mindent csomagolásmentesen vásárolunk hozzá. Lásd, húsz éve otthon: spagetti zacskós műanyagban, gombakonzerv, sonka műanyag fóliázva, tejföl műanyagban. Ma már van mindennek csomagolásmentes verziója.

A hulladékcsökkentő gyorstippek is nagyon hasznosak. Igazából az egész könyv egy nagy életmódváltó, megvilágosító munka. Lapozzátok, főzzetek spróroljatok, egyetek jókat és egészségeseket. Amilyen irányba megy a világ, amennyire egyre tudatosabbnak kell lennünk többek között a hulladéktermelés tekintetében, annál inkább úgy látom, ez a munka nem sok idő múlva alapkönyv lehet a könyvespolcokon és a konyhákban.

Milyen hatással volt rám a könyv? Próbálok többet főzni, épp nehéz, de legalább nemcsak a borsófőzelék létezik, meg a kapros tök (ezeket is imádjuk). Kinyíltak a lehetőségek, a tárházuk majdnem végtelen. Főleg, ha az ehető héjukból is készítünk valami meglepőt.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: