/eletstilus/hogyan-vedekezzunk-betores-ellen-tippek-es-tevhitek-a-szakertotol/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Hogyan védekezzünk betörés ellen - tippek és tévhitek a szakértőtől

Te is benne hagyod a kulcsod a zárban? Sajnos ezt a betörők is tudják. De akkor hogyan védekezzünk betörés ellen? Szakértőt kérdeztünk!
hirdetés

Javában zajlik a nyaralási főszezon. Ilyenkor otthonok tömegei maradnak őrizetlenül, akár több hétre is, és válnak a betörők célpontjává. Az A-Z Ablakszerviz.hu Kft szakembere segít megelőzni a bajt.

A főváros, Pest Megye, Borsod-Abaúj Zemplén és Baranya megye továbbra is a betörések melegágya, bár a rendőrségi statisztikák országszerte a lakásbetörések számának meredek csökkenését mutatják. A nyári időszakban, illetve a hosszú hétvégéken azonban így is megugrik az ilyen jellegű bűncselekmények száma a biztosítók tapasztalatai alapján.

A kispesti panel és a második kerületi villa is vonzó célpont

Kis Sándor, az A-Z Ablakszerviz.hu Kft. tulajdonosának tapasztalatai szerint egész évben folyamatosak a megkeresések, ráadásul nincs olyan ingatlan, amely biztonságban van: a második kerületi villák és kispesti panellakások egyaránt betörések áldozatává válhatnak. A szakértő elmondta, hogy a betörők jellemzően a szomszédok által nem látható, könnyen elérhető nyílászárókon keresztül hatolnak be, de sokszor a kamerák sem riasztják el őket, ha elég vonzónak találják a zsákmányt, sőt, akár erkélyajtókon, emeleteken keresztül is betörnek.

Az A-Z Ablakszerviz.hu Kft. tulajdonosa azt is hozzátette, hogy a legtöbben az üvegek betörésétől félnek, emiatt sokan választanak biztonsági fóliát az ablakukhoz. Azonban, mivel az üvegtörés hangosabb, mint a toknál való behatolás, ritkábban választják ezt a taktikát a bűnözők. Az ablakok, erkélyajtók befeszítése, a bejárati ajtók hengerzár-törése, zár felfúrása tartozik a leggyakoribb betörési formák közé.

hirdetés

Betörésbiztos otthon?

Elsősorban az ajtó és ablak szerkezetének betörésbiztos vasalattal, -zárral történő, úgynevezett mechanikai megerősítése a cél, hiszen ezt rongálják meg „legszívesebben” a betörők. A nyílászáró-javításokkal foglalkozó szakértő elmondta, a betörésbiztonságnak ideális esetben három elemre kell épülnie, hogy a lehető legjobban akadályozzuk a betörőket.

Ezek a fent említett nyílászárók szerkezetét erősítő mechanikai-fizikai védelem, a biztonsági üvegezés, és az elektronikus védelem, mint például a riasztó- és kamerarendszerek, illetve a kiszálló egységgel rendelkező biztonsági szolgálat. Valójában azonban így is csak perceket nyerhetünk. Egy „gyakorlott” besurranó tolvaj nagyjából 15 másodperc alatt tud kinyitni egy átlagos felszereltségű bejárati ajtót. Ez az idő 3-4 percre is növekedhet megerősített védelemmel. Kis Sándor szerint viszont ez nem elhanyagolható tényező, hiszen növeli a tettenérés és a felelősségre vonhatóság esélyét.

Tipikus hibák

A szakértő szerint…

- külön „felhívás keringőre”, ha közösségi média-felületeken nyilvánosan közzé tesszük, hogy épp nyaralunk, azaz nem tartózkodunk otthon.

- nagy felelőtlenség az ablakok buktatott állapotban hagyása, akár éjszakára, akár nyaralás idejére, hiszen így könnyen hozzáférhetővé válik a vasalat, amit a betörők könnyen megrongálhatnak.

- bár a földszinti, könnyen elérhető nyílászárók az elsődleges célpontok, ne feledjük, hogy rácsokon vagy féltetőkön akár a második emeletig is felmászhatnak a betörők. Érdemes tehát az emeleti nyílászárók betörésbiztonságára is figyelmet fordítani.

- sokan hagyjuk a bejárati ajtó zárjában a kulcsunkat éjszakára. Ha így teszünk, a betörők az ajtóprofil megrongálása után egyszerűen benyúlhatnak a résen, és maguk fordíthatják el a kulcsot a zárban!

Betörésbiztos tippek, trükkök

- Nyaralás előtt kérjünk meg egy szomszédot, rokont vagy barátot, hogy időnként ellenőrizze az ingatlanunkat, ürítse a postaládát.

- Utazáskor érdemes a kertben tárolt értékeket is elzárni.

- A legjobb, ha nem is veszik észre, hogy nem vagyunk otthon. Segítséget jelenthet ebben a távolról is vezérelhető okosvilágítás.

- Érdemes építkezéskor, nyílászárócserekor megerősített mechanikai-fizikai védelemmel ellátott nyílászárókat rendelni, különben a nem betörésbiztos alapterméket kapjuk.

- Jó választás lehet az olyan acélmerevítésű profillal készült bejárati ajtó is, mint a belga Deceuninck nyílászáró profil cég RC2-es biztonsági besorolású - Eforte rejtett szárnyas terméke speciális biztonsági mechanikai-fizikai elemekkel kombinálva, amely így minimum 3 percig ellenáll a csavarhúzóval, fogóval, ékekkel történő betörés ellen. A termék hamarosan elérhető lesz Magyarországon RC3-as változatban is, amely azt jelenti, hogy az ajtónk legalább 5 percig ellenáll a két csavarhúzóval, feszítővassal történő betörési kísérletnek.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk