ÉLET-STÍLUS

Hogyan tisztítsunk? A-Z takarítás-enciklopédia a profiktól

Most, hogy több időt töltünk otthon, jó alkalom nyílhat a tavaszi nagytakarításra. Íme egy A-Z útmutató, hogy idén tavasszal csillogjon-villogjon az otthonod!

Link másolása

Tavaszi nagytakarításkor tipikusan ablakot pucolunk, függönyt mosunk, port törlünk. De mi van azokkal a foltokkal, elérhetetlennek tűnő sarkokkal és ezer éves háztartási gépekkel, amelyekről már-már lemondtunk? Most, hogy több időt töltünk otthon, jó alkalom nyílhat rá, hogy végre ezek tisztítására is sor kerüljön!

Megkérdeztük a Qjob.hu szakemberkereső takarító szakembereit, hogyan állnak neki a legmakacsabb foltok, legnehezebben mosható tárgyak tisztításának. Íme egy A-Z útmutató, hogy idén tavasszal csillogjon-villogjon az otthonod!

Asztali textíliák és konyhakendők

Fontos, hogy ezeket a textíliákat gyakran mossuk, ha lehet, rögtön használat után. Meleg vízben mossuk őket, de ne forróban, mert az összehúzhatja a textíliát. Ha az anyag engedi, érdemes időre időre hipózni is őket.

Befőttesüvegek

Sokan vannak, akik kidobják a befőttesüvegeket, mert nincs kedvük bajlódni a címke leszedésével. Pedig nagy hasznukat lehet venni, miután sikerül tisztára súrolni őket. A címke eltávolításához keverjünk össze 2 egységnyi szódabikarbónát 1 egységnyi olajjal vagy kókuszzsírral, és a keverékkel alaposan dörzsöljük át az üveg oldalát, amíg teljesen le nem oldódik a címke. Ha befőttet, lekvárt szeretnénk eltenni, különösen fontos, hogy teljesen steril üvegeket használjunk. A teljes sterilizáláshoz az elöblített üvegeket még nedvesen tegyük be a mikrohullámú sütőbe a legmagasabb fokozaton, és öntsük ki belőlük a maradék vizet. Ezután vegyük ki és hagyjuk teljesen kiszáradni az üvegeket.

Csapok

Először töröljük át a csapokat szappanos vízzel. Ha még látunk rajtuk vízkövet vagy szappanmaradékot, menjünk rajta végi újra egy ecetes szivaccsal, majd öblítsük le. Addig ismételjük, amíg ragyogó fényesek lesznek.

Díszpárnák

Érdemes mosás előtt megnézni a párnák címkéjét, majd a gyártó által javasolt módon és hőmérsékleten mosni a párnákat. Ha lehetséges, tegyük be a mosógépbe egy magasabb hőfokú mosásra, hogy a kórokozók és baktériumok biztosan elpusztuljanak. Ha nem, akkor kézzel is moshatjuk őket szappanos vízzel.

Evőeszközök és kések

Míg evőeszközöket nyugodt szívvel moshatunk gépben is, a legélesebb késeket nem érdemes mosogatógépben mosni, mert a sok tisztítószer és a magas hőmérséklet kikezdheti a pengéket. Szintén nem érdemes áztatni a késeket. Ha makacs foltokat akarunk eltávolítani, érdemesebb simán mosogatószeres szivaccsal alaposan átdörzsölni a kést. Rozsdafoltokat hatásosan lehet egy hagyma segítségével eltávolítani: a hagymában található illóolajok és savak oldják a rozsdát!

Ékszerek

Az ékszereket tipikusan nem kell gyakran tisztítani. Azonban előfordulhat, hogy például a fülbevaló tű része koszos lesz - ekkor egy kis alkoholba mártott fülpiszkáló pálcikával érdemes alaposan áttörölgetni. Drágaköves gyűrűk esetében előfordulhat, hogy a fényük már nem a régi - ilyenkor áztassuk a gyűrűt 20 percre ammóniumos, meleg vízbe, ezután mossuk át mosogatószeres vízben, és keféljük át egy fogkefével, majd öblítsük le tiszta vízzel, és hagyjuk megszáradni.

Fiókok

Bár gyakran nem gondolunk erre, a fiókokban sajnos sok szennyeződés tud felhalmozódni. Épp ezért érdemes egy-két havonta áttörölni az összes fiókot. Ehhez használhatunk melegvizes kendőt vagy antibakteriális kendőket.

Gombok, fogantyúk és kilincsek

Érdemes ezeket 1-2 hetente tisztítani, a bejárati ajtóét akár minden nap. A legpraktikusabb, ha a lakásban több helyen is antibakteriális kendőket helyezünk el, és ezekkel időről időre végigmegyünk az összes fogantyún.

Hangszórók

A külsejüket nedves törlőkendővel áttöröljük. Ha a hangszórónak textil borítása van, azt pattintsuk le (ha le lehet), és öblítsük ki langyos vízben, majd hagyjuk kiszáradni. A belső részeket töröljük át mikroszálas kendővel. Semmiképp ne nedvesítsük be a kendőket, hiszen fontos, hogy ne menjen víz a hangszóró belsejébe.

Hűtő

A hűtő polcait vegyük ki és áztassuk 15 percre meleg szappanos vízbe. A belső részeket töröljük le sütőporral, majd töröljük át egy szivaccsal. Ha még marad bármilyen kellemetlen szag, alkalmazhatjuk ezt a klasszikus trükköt: töröljük végig az egészet újra tömény paradicsomlével (lehetőleg friss paradicsomból), majd mossuk le meleg vízzel, és töröljük szárazra. A paradicsomlé köztudottan jó szagtalanító.

Íróasztal

Ha sok időt töltünk az íróasztal felett görnyedve, érdemes hetente egyszer száraz ruhával letörölgetni, majd egy enyhén nedves törlőkendővel vagy méhviaszos bútorápolóval áttörölni. A szennyezettebb felületeket a langyos mosószeres vízzel tisztíthatjuk.

Jógamatrac

Vannak olyan matracok, amelyek bírják a gépi mosást is (ellenőrizzük a címkét, mielőtt kipróbálnánk), de könnyen lemoshatjuk a matracokat a zuhanyzóban is, előtte pedig érdemes áttörölni antibakteriális kendővel, vagy elkészíthetjük a saját tisztítószerünket is desztillált víz, 1 csepp levendula- és 2-3 csepp teafaolaj összekeverésével, melyet szórófejes flakonból könnyedén a matracra fújhatunk.

Konyhai robotgép

A gép egészének tisztításához cseppentsünk bele pár csepp mosogatószert, majd öntsük tele vízzel, és indítsuk el a gépet. Ezután öblítsük ki, töröljük át, és hagyjuk kiszáradni. Az eltávolítható részeket áztassuk mosogatószeres vízbe, és makacs szennyeződések esetén dörzsöljük át őket fogkefével. Alaposan mossuk le és szárítsuk meg őket, mielőtt visszatennénk a gépbe.

Lámpaburák

Ne töröljük nedves szivaccsal, mert csak beledörzsöljük a port a textil burákba. Helyette futtassunk végig rajta egy szöszeltávolító hengert kívül és belül is. Ha még porosnak érezzük, fújjunk rá hajszárítóval, így eltávolítva a cérnaszálak közé szorul porszemeket.

Légkondicionáló

A beltéri egység tisztításakor a következő lépések szerint haladjunk: pattintsuk le a beltéri egység előlapját, majd szedjük le a szivacsszerű, porszűrő filtert. Ha nem nagyon koszos, egyszerűen porszívózzuk ki. Ha komolyabb beavatkozásra van szükség, merítsük 1:1 arányban langyos víz és ecet keverékébe, hagyjuk benne 1 órát, azután vegyük ki, és hagyjuk megszáradni, mielőtt visszatennénk. A légkondicionáló belsejének kitisztítását kezdhetjük porszívózással, de óvatosan, nehogy kárt tegyünk belül valamiben. Ezután ajánlott kifújni a légkondi belsejét bármilyen, boltban beszerezhető klímatisztító spray-vel, hogy gondoskodjunk arról, hogy a baktériumok ne maradjanak életben a légkondi belsejében. Ha a belső rész megszáradt, járassuk a készüléket nyitott ablak mellett 5 percig. Ezután mindent helyezzünk vissza a helyére. A nyári időszakban, mikor használatban van a légkondi, érdemes havonta egyszer tisztítani.

Melegszendvics sütő

Ha vannak ráégett maradványok a sütőn, érdemes fogni egy fogkefét vagy evőpálcikát, lefedni konyhakendővel és azt rányomva lekapargatni a ráégett anyagokat. Ami a mindennapi használatot illeti: a melegszendvicssütő az egyetlen olyan "hely", ahol a visszamaradt olaj jó hír. Ez segít abban, hogy ne égjen hozzá a sütőhöz a szendvics / gofri. Az olajjal könnyen át tudjuk törölni, és normál esetben egy papírtörölközőnél nem kell több a sütő tisztán tartásához. A sütő külsejét pedig néha töröljük át nedves szivaccsal.

Növények

Sokszor nem is gondolnánk, mennyire fontos a növények rendszeres portalanítása. A porréteg ugyanis meggátolja a fotoszintézist. Legkönnyebb, ha a növényt a mosdókagylóba vagy a tus alá helyezzük, és nem túl hideg vízzel lefröcsköljük. Ha a növényeink szürkék a portól, mosogatószeres vízzel is érdemes letörölni. A kisebb növények nem bírják a vízsugár nyomását, ezért úgy kell megtisztítani, hogy a virágföld szintjénél megfogjuk a szárát, megfordítjuk cserepestől, és egy vödör vízbe helyezzük, úgy, hogy a levelei beleérjenek. Hogy a művelet közben ne hulljon ki a föld a cserépből, rögzíthetjük azt egy műanyag fóliával.

Öntözőkanna

Ha látjuk, hogy a kannánk vízkövesedik, érdemes kicsit áttisztítani. Ezt legkönnyebben ecetes vízzel tehetjük meg. Egy ideig hagyjuk benne az ecetes keveréket, törölgessük át a kannát kívül-belül, majd öblítsük ki.

Párnák

Évente 2-szer érdemes mosógépben kimosni a párnákat. Mossuk őket párosával, hogy egyiket se kezdhesse ki nagyon a gép. Por helyett használjunk folyékony mosószert, mert a por foltokat hagyhat, vagy benne maradhat az anyagban. Ha van, használjunk szárítógépet a szárításhoz, de magas helyett alacsony hőmérsékleten szárítsuk, hogy ne károsítsuk a töltőanyagot. Mielőtt nekiállnánk a mosásnak, ellenőrizzük a párna címkéjén, hogy mosható-e gépben illetve szárítógépben.

Reluxák és zsalugáterek

Keverjünk ki egy 1:1 arányú ecetből és meleg vízből készült mixet. Gumikesztyű helyett vegyünk fel egy pamut kesztyűt, majd mártsuk bele a kezünket a keverékbe. Futtassuk végig az ujjunkat egyenként a szalagokon, és időnként öblítsük le a tisztító keverékben a kesztyűt. Ha készen vagyunk, húzzunk végig a reluxákon egy szárítógépbe való illatosító kendőt. Az ebből hátramaradt anyag taszítja a port.

Szemetesek

Keverjünk össze három evőkanál szódabikarbónát fél liter vízzel, mártsunk bele egy szivacsot, és töröljük át vele alaposan a szemetesvödröt. Kevés vizet hozzáadva súrolópasztaként is alkalmazhatjuk a szódabikarbónát, ha makacs szennyeződésekbe ütközünk.

Tepsik

Helyezzünk a tepsibe egy szárítógépbe való illatosító kendőt, engedjünk rá meleg vizet, és hagyjuk így éjszakára. Reggel törölgessük le egy szivaccsal és hagyjuk megszáradni.

Tükrök

Ha azt akarjuk, hogy igazán csillogjanak a tükrök, mártsuk bele egy szöszmentes rongyot egy bögre erős fekete teába - a csersav csodákat tesz a tükörfelületekkel! Dörzsöljük a felületet körkörös mozdulatokkal a nedves ronggyal, majd váltsunk egy száraz rongyra, és alaposan töröljük át azzal is. Vigyázat: ha a tea ezüst felületekkel érintkezik, fekete foltokat hagyhat rajtuk!

Ventillátor

A ventillátorokat érdemes évente kétszer tisztítani. Miután leszereltük az előlapot, először tisztítókefével alaposan poroljuk le a lapátokat, majd töröljük át melegvizes kendővel.

Zuhanyfüggönyök

A párának és a vizes közegnek köszönhetően a zuhanyfüggönyön gyorsan megindulhat a penészképződés. Penész ellen nincs hatékonyabb házi módszer, mint az ecet: időnként töröljük át vagy áztassuk be ecetes vízbe a függönyt a hatékony védekezés érdekében. A háztartás másik hatékony csodaszerét, a szódabikarbónát is bevethetjük a függöny tisztítására. A legtöbb zuhanyfüggöny arra is alkalmas, hogy mosógépben mosd, így pár havonta érdemes ezt is elvégezni.

A leghatékonyabb segítség

Bár sok praktika létezik, amely könnyebbé teheti az életünket, van, hogy a leghatékonyabb, ha egyszerűen kiszervezünk egyes időigényes háztartási munkákat, mint például a takarítást. Cserébe a fennmaradó időt a szeretteinkkel vagy egyéb hasznos tevékenységekkel tudjuk tölteni.

Legyen szó heti, havi vagy egy évente ismétlődő tavaszi nagytakarításról, a Qjob.hu-n könnyedén találhatunk megbízható takarító szakembereket a feladat elvégzésére, akikkel hosszú távon együttműködhetünk. A Qjob.hu garantálja a kockázatmentes üzletet, az oldalon könnyen és biztonságosan fizethetsz online az elvégzett munkáért, és lehetőség van vélemények adására is, így mások tapasztalataiból építkezve választhatjuk ki a legrátermettebb szakembereket.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy melyik elektronikai eszköz fogyasztja a legtöbb áramot, ha a konnektorba dugva felejtjük
A tévé csak a második a sorban. Van azonban egy eszköz, ami kikapcsolás nélkül, stand-by állapotban ennek közel a tízszeresét fogyasztja.

Link másolása

Magyarországon a rezsicsökkentésnek köszönhetően egyelőre keveset érez a lakosság a Nyugat-Európában már egekbe szökő energiaárokból. Az Egyesült Királyságban naponta jelennek meg szakértők tanácsai arról, hogyan lehet spórolni például a csak ebben a hónapban esetenként több mint 50 százalékkal emelkedő elektromos árammal. A Mirrornak egy megtakarítási szakértő mondta el, melyik látszólag kikapcsolt állapotú elektromos eszközök fogyasztják a legtöbb áramot.

Natalia Lachim először a hűtőszekrényre hívta fel a figyelmet. Bár a fridzsidert valójában soha nem lehet kikapcsolni, mégis érdemes fejben tartani, hogy egy átlagos brit háztartás áramfogyasztásának több mint 12 százalékát ez a készülék adja. Az angoloknak az ételek és italok hidegen tartása 114 fontba (51 ezer forint) kerül évente.

Ellenben még ebből is lehet faragni, ha rendszeresen takarítjuk kívül és belül is a hűtőt. A folyamatosan karban tartott hűtőszekrény ugyanis optimálisan, egyben költséghatékonyan működik. Ehhez fontos, hogy időnként portalanítsuk, hogy a porszemcsék a rendszerbe jutva ne akadályozzák a működését. Ügyeljünk arra is, hogy a romlott élelmiszereket mindig dobjuk ki, így a készüléknek kevesebb energiát kell felvenni a hidegen tartáshoz.

Ennél is drágább mulatság az egyszerűen távirányítóval kikapcsolt televízió. A brit háztartások 98 százalékában soha nem húzzák ki a konnektorból a tévét, ami éves szinten majdnem 133 fonttal (60 ezer forint) dobja meg a villanyszámlát.

Ez sem a csúcsa azonban a felesleges pénzkidobásnak: a játékkonzolok a tévéhez képest is csak úgy zabálják az elektromos áramot. A stand-by állapotban tartás naponta akár 4,2 fontba (1900 forint) is kerülhet a kényelmes gamereknek.

A vizsgált tételek közül a legkisebb gondot a vízforraló jelenti. A bedugva felejtett készülék évente 30,66 fontba (13 900 forint) kerül egy angol családnak, míg a konnektorban tárolt telefontöltő átlagosan évi 20 fontért (9000 forint) maradhat az aljzatban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
Egy kutyakiképző szerint nem szabadna minden nap sétáltatnod a kutyádat
Niki French úgy gondolja, a napi kutyasétáltatás emberi találmány, és nem feltétlenül előnyös kedvenceink számára.

Link másolása

A legtöbb kutyatulajdonos számára a séta a kutyák napi rutinjának része, ami elengedhetetlen a kisállat jólétéhez. Niki French kutyakiképző, a STOP Walking Your Dog (Ne sétáltasd a kutyádat) című könyv szerzője azonban úgy gondolja, hogy ez egy elavult szokás - a Mirrornak árulta el, hogy miért.

Niki arra biztatja az embereket, hogy 30 perces napi sétájukat helyettesítsék alternatív tevékenységekkel, amellyel még jobban ösztönözik kedvenceiket.

„Lehet, hogy meglepő, de a hagyományos séta emberi találmány, és sok kutya számára nem hasznos” – mondja a szakember.

"Ha a sétaidőt otthoni edző játékokkal helyettesítjük, a kutyák elsajátíthatják azokat a készségeket, amelyek hiányoznak a nyugodt és boldog élethez"

– tette hozzá.

Niki szerint a közhiedelemmel ellentétben a viselkedési nehézségekkel küzdő kutyák izgatottabbak lehetnek, ha túl sok mozgással próbáljuk kifárasztani őket. Ő a saját bőrén tapasztalta a változásokat: van egy Bodie nevű, kétéves mentőkutyája, aki állítása szerint a kevesebb sétának és több játéknak köszönhetően szembetűnően nyugodtabb lett.

"Ha a séták több mint fele stresszes a kutyának vagy neked, akkor itt az ideje, hogy valami mást csinálj”

– tanácsolja a kutyakiképző, aki szerint inkább olyan jutalmazó játékokra kell összpontosítani, mint a homokozó ásása, a kartondobozokkal való játék vagy a bújócskázás.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Orvosi kannabisz: mire jó, hogyan juthatunk hozzá?
Kannabisz – üldözendő drog, gyógyszeralapanyag, esetleg csodatevő gyógynövény? Utánajártunk a népszerű növénnyel kapcsolatos tudnivalóknak.

Link másolása

A kannabiszról mindenféle túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a leginkább megosztó növény a világon. Nézzük, mégis mik azok a tulajdonságai, amik miatt egyre több ember használja a kannabiszt és a belőle előállított készítményeket a mindennapokban.

Mire használhatjuk az orvosi kannabiszt?

A növényt már az ókori Kínában is alkalmazták gyógyászati célra, de a magyar gyógyszerkönyvekben is szerepelt egészen 1934-ig. A kannabisz tilalma miatt hosszú ideig nélkülözniük kellett a betegeknek a növényt, de az utóbbi évtizedekben ez a trend megfordulni látszik, egyre több országban legalizálják az orvosi kannabiszt, és ezzel együtt a hatásait vizsgáló kutatások száma is folyamatosan növekszik.

Az orvosi kannabisz felhasználási területei rendkívül szerteágazóak, ezek közül a legelterjedtebbek az alábbiak*:

Fájdalomcsillapítás **

Epilepszia tüneteinek kezelése ***

Kiegészítő kezelés daganatos betegségek esetén ****

Alvásminőség és a közérzet javítása *****

Relaxáció, stresszcsökkentés

Orvosi kannabisz Magyarországon?

Az orvosi kannabisz hatóanyagai az ún. kannabinoidok. A két legismertebb kannabinoid a THC (tetrahidrokannabinol) és a CBD (kannabidiol), de a tudomány száznál is több hasonló vegyületet ismer (CBG, CBC, CBN stb.).

A kannabisz virágzata, valamint a 0,2%-nál több THC-t tartalmazó kender kivonatok nem értékesíthetőek Magyarországon, így az orvosi kannabisz hazai legalizációja sajnos még várat magára. Legálisak viszont a kannabisz olajok, vagy ismertebb nevükön CBD olajok, amelyek szintén tartalmazzák a kannabiszban megtalálható kannabinoidok jelentős részét.

A legfontosabb különbség az orvosi kannabisz és a CBD olajok között, hogy utóbbiak maximum 0,2% THC-t tartalmazhatnak, így azok bódító hatást biztosan nem fognak kifejteni. Folyamatosan zajlanak a kutatások a CBD hatásaival kapcsolatban is – bár néhány jótékony hatást már klinikai kutatások is igazoltak, illetve léteznek CBD-t tartalmazó szklerózis multiplex- és epilepszia gyógyszerek, fontos megjegyezni, hogy maguk a CBD olajok nem gyógyszerek, és nem is helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket.

A legjobb kannabisz olajok Magyarországon

Amennyiben úgy döntesz, hogy Te is szívesen felfedeznéd a kannabisz termékek hatásait, fontos, hogy vásárlás előtt megfelelően tájékozódj, hiszen sajnos rengeteg rossz minőségű CBD olajjal találkozhatsz.

Az itthon elérhető kannabisz olajok közül 2 márkát szeretnénk a figyelmedbe ajánlani:

Medihemp

A Medihemp az egyik leginkább elterjedt CBD márka Magyarországon, az osztrák gyártó termékeit ezrek használják nap mint nap. CBD olajaik THC-t szinte egyáltalán nem tartalmaznak, jelentős mennyiségben találunk viszont bennük CBDA-t, aminek a kedvező hatásaival kapcsolatban az utóbbi időszakban több tudományos publikáció is napvilágot látott.

A Medihemp CBD olajok 500 mg-tól egészen 3000 mg-os kiszerelésig többféle erősségben kaphatóak, így biztosan megtalálod közöttük a számodra megfelelőt.

Meliora

A Meliora CBD olajok Svájcban készülnek, a CBD tartalmáért nemesített bio kannabiszból. Az alapanyagként használt svájci kannabisznak köszönhetően ezek a teljes spektrumú olajok a CBD mellett tartalmaznak közel 0,2% THC-t, CBG-t, CBC-t, valamint számtalan terpént és flavonoidot. Az összetételt igazoló labortesztet Te is meg tudod nézni vásárlás előtt, így ezekkel a kannabisz olajokkal biztosan nem lőhetsz mellé!

Ha kannabisz olajat keresel, ajánljuk a Hemp Health webáruházat, ahol többek között a fent említett 2 márka termékeit is megtalálhatod, számtalan más érdekesség (kender különlegességek, CBD kozmetikumok, CBD kapszulák) mellett. A termékeket személyesen is megvásárolhatod Budapesten, a CBD Corner by Hemp Health üzletben.

Források:

* https://www.health.harvard.edu/blog/medical-marijuana-2018011513085

** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549367/

*** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6514832/

**** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6387667/

***** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6326553/

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Itt a súlyzós edzést végzők új tömegsportja, a Scitec Power Challenge
A Budakalászi Sportcsarnokban fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Link másolása

Március 26-án sikerre éhes sportolókkal telt meg a Budakalászi Sportcsarnok. A súlyzós edzés szerelmesei gyűltek itt össze, hogy szembenézzenek a legfélelmetesebb ellenféllel, önmagukkal. Mindezt pedig egy egészen új és friss sportág, a második alkalommal megrendezett Scitec Power Challenge keretében tették, ahol fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Nem kell más, csak legyél önmagad legjobb változata!

A Scitec márka a „Make a Difference” szlogenen keresztül alapvetően az edzőtermi edzést életvitelszerűen komolyan gondolókhoz szól, arra ösztönzi az embereket, hogy önmaguk legjobb változatai legyenek és ezáltal másokat is inspirálhassanak. Nincs még egy olyan brand, amely ennyit tett volna a súlyzós edzés népszerűsítéséért. Nemcsak szimplán szponzorál, hanem magával a sportággal is foglalkozik, versenyeket szervez és 25 éve töretlen a lelkesedése a testépítés iránt. Nem csoda, hogy nemrég egy új sportágat is bevezettek a súlyzós edzés szerelmeseinek, ez a Scitec Power Challenge, amelyben egyvalakit kell legyőzni, önmagadat.

A verseny, ahol a hobbisportolóknak is teremnek babérok

A testépítő versenyektől és az ezzel járó színpadi szerepléstől sokan idegenkednek, nem beszélve arról, hogy még egy kezdő szintű megmérettetéshez is komoly edzésmúltra lehet szükség. Egy erőemelő versenyen pedig demoralizáló lehet azok fölénye, akik évek óta űzik a sportot, és földi halandó számára felfoghatatlan súlyokat mozgatnak meg játszi könnyedséggel. A Scitec Power Challenge azonban több, mint egy erőemelő verseny, és semmiképpen sem testépítő verseny, mégis, a súlyzós edzést végző hobbisportolók számára kiváló lehetőséget teremt arra, hogy megméressék magukat. Itt nem kell haladónak lenni, nem kell kiváló genetikai adottságokkal rendelkezni, és nincs szükség színpadi szereplésre sem. Hovatovább, nem kell másokhoz hasonlítani magunkat – csakis saját magunkkal kell versenyezni!

Hiszen a Power Challenge lényege, hogy életkor és testsúly alapján kalkulált, amatőr szinten, ha nem is simán, de reálisan teljesíthető célszámaival pont olyan célt tud adni, amiért úgy tudnak a versenyzők küzdeni, hogy nem kell azt érezniük, hogy hosszú évekbe telik, mire egyáltalán oda tudnak állni versenyezni, hogy aztán a dobogó közelébe se kerüljenek a nagyok mellett. Itt saját mentális és fizikai korlátainkat legyőzve, és saját, korábbi teljesítményünket túlszárnyalva érhetjük el az életkorunknak, testsúlyunknak és felkészültségi szintünknek megfelelő kategóriában a kitűzött célunkat.

Mi motiválja az itt indulókat?

Miért kiváló lehetőség ez ugyanúgy egy diáknak, mint egy többgyerekes, dolgozó családapának? Mi lehet a közös abban a több száz, teljesen vegyes korú és nemű indulóban, akik beleállnak egy ilyen kihívásba? Nos, lehet ez egyszerű bizonyítási vágy, önmagunk vagy akár mások előtt. Van, aki folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy még jobb legyen, és ez a verseny egy kiváló erőpróba arra is, hogy felmérjük, hol is tartunk az úton. De lehet, hogy valaki csak az élményt keresi, ahol több száz sportolóval együtt rezdülve-lélegezve tölthet el egy napot.

Az alábbi videóban végigkísérjük az egyik indulót, aki történetesen a Scitec Nutrition csapatát is erősíti, így nemcsak saját motivációjáról hallhatunk pár szót, hanem arról is, hogy a Scitec Nutritiont mi motiválta arra, hogy beálljon a rendezvény mögé fő támogatóként. Természetesen a versenyen készült hangulatképek sem maradnak el. Figyelem: a videó második felében az emberi akarat, elszántság és küzdeni akarás különösen magas koncentrációban látható, így a komfortzónájukból kitörni NEM akarók számára megtekintése csak kellő óvatossággal javasolt.

VIDEÓ: Scitec Power Challenge - A súlyzós tömegsport

Több mint 5000 ismétlés guggolás, fekvenyomás és felhúzás egy nap alatt

A komplett kategóriában öt versenyszámban, összesen 100 ismétlés teljesítésével lehetett arany minősítést szerezni, de akár gyakorlatonként is ki lehetett próbálni az erőpróbát. A versenyzők összesen 5618 ismétlés guggolást, 5051 ismétlés fekvenyomást, 5652 felhúzást, 4205 mellről nyomást teljesítettek, és összesen 1109-szer húzták fel magukat a bírák szigorú tekintete előtt. Az indulók összesen 206 arany, 51 ezüst és 15 bronz minősítést szereztek. A legfiatalabb induló 14 éves volt, a legidősebb pedig 74 éves. 70 nő és 116 férfi mérte fel az erejét a versenyen. Minden szempontból elmondhatjuk tehát, hogy itt szó szerint bárki elindulhatott, aki késznek érezte magát az erőpróbára!

Hova tart a Scitec Power Challenge?

„Hiszünk abban, hogy az a hozzáállás, amit egy ilyen kihívásra való felkészülés közben, és magán a versenyen elsajátítanak az indulók, az élet minden területén kamatoztatható. Ilyenformán nemcsak a fizikumunkban, az egészségi állapotunkban, de az élet minden területén pozitív változást tudunk hozni, és pozitív példával szolgálhatunk mindenki számára” – árulta el Nagy Szabolcs, a Scitec marketingvezetője, aki azt is hozzátette, hogy a Scitec Power Challenge idei versenye még csak a kezdet volt, hiszen a szervezők hosszú távú célja, hogy a frissen megalapított új sportág minél szélesebb körben ismert és elismert legyen, és az új tömegsporton keresztül a súlyzós edzést még a korábbinál is szélesebb réteggel megszerettessék. A cél az, hogy egy olyan sportünneppé nője ki magát, amely megkoronázza mindazok erőfeszítéseit, akik akár hosszú hónapokon át edzenek azért, hogy túlszárnyalják saját korábbi teljesítményüket, így legyőzve önmagukat.

Link másolása
KÖVESS MINKET: