/eletstilus/himlo-feketehimlo-vedooltas-oltasok-kulonbseg/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Tényleg egy oltott és egy nem oltott gyerek van a fotón, vagy ez csak kamu?

Most kiderül, mi az igazság a feketehimlőről szóló posztról.
hirdetés

A kamuposztok, hoaxok és álhírek leleplezésére, városi legendák felderítésére szakosodott Snopes döbbenetes fényképet közölt.

Redditen tűnt fel a kép.

A fotón két gyerek látható, és az egyik a mellékelt szöveg szerint kapott védőoltást, a másik nem.

Kamu vagy igazi a fotó? Mint kiderült, valódi. A fénykép az 1900-as évekből való, Dr. Allan Warner készítette a leicesteri kórházban.

Két 13 éves fiút ábrázol, egyiküket még csecsemőként beoltották feketehimlő ellen, a másikat azonban nem, szülei oltásellenesek voltak. A srácok ugyanazon a napon, ugyanott voltak kitéve feketehimlő-fertőzésnek.

hirdetés

Allan Warner annak idején számos esetet dokumentált a himlőről, és arról is, milyen következményekkel jár, ha valaki nem kapja meg a védőoltást.

A fekete himlő – vagy egyszerűen himlő, latinul variola/variola vera – rendkívül veszélyes volt, az emberiség történetének egyik legpusztítóbb fertőző betegségei közt szerepelt. Kölcsey Ferenc is emiatt vakult meg a fél szemére. A betegség halálozási aránya az amerikai kontinensen még rosszabb volt, mint Amerikán kívül (ott 40-80%, máshol 15-20%).

Edward Jenner 1796-ban fedezte fel, hogy a tehénhimlő (hasonló, de emberben kevéssé patogén vírus) általi mesterséges fertőzés – a vakcinázás – olyan védettséget vált ki az emberből, amely hatékony az emberi himlővel szemben is.

Az 1960-as években kampányszerűen folyt oltásnak köszönhetően az 1980-as évekre gyakorlatilag az egész Földön felszámolták a feketehimlőt.

Ennyit számít, ha az emberek élnek a védőoltások által biztosított védelem lehetőségével.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk