ÉLET-STÍLUS

Hevesi Kriszta: óriási hatással van a szexuális életünkre a Facebook és az Instagram

Tényleg fakóbbnak tűnik a valóság a közösségi oldal miatt? És érdemes törölni az exeket? Az egyik legismertebb szexuálpszichológus válaszol.

Link másolása

A közösségi média teljesen átírta a párkapcsolatainkat, sőt a szexuális életünket is megváltoztatta. Vannak, akik "after sex selfie"-ket posztolnak a falukra, míg más párok éppen azért idegenednek el egymástól, mert a Facebookon és az Instagramon egymást érik a dögösebbnél dögösebb alternatívák.

De hogy kell viselkedni? Mit csináljak a Facebookon, hogy ne romboljam szét a kapcsolatomat? Engednem kell-e a csajom csücsörítős képeinek vagy sem?

Milyen hatással van a Facebook a szexuális életemre? Mit csináljak, ha az exem kikészít a képeivel?

Az 1. részben a közösségi médiának a kapcsolatainkra gyakorolt hatásáról beszélgettünk Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal, az ELTE oktatójával, a SZEX - A psziché labirintusában című könyv szerzőjével. A 2. részben a feltékenység, megcsalás, a szex és az erőszak, illetve ezeknek a Facebookkal való kapcsolatát vesézzük ki.

- Mit csináljak, ha a párom állandóan ellenőrzi, kinek írok, kivel csetelek, mit posztolok?

Az egyik legfontosabb: ne adjak okot rá, hogy ennek szükségét érezze. Alapvető bizalomhiányból fakad, ami három forrásból eredhet: én viselkedem úgy, hogy bizalmatlanná vált az irányomban (esetleg buktam is már meg, illetve mások a hűségről alkotott elképzeléseink), ő féltékeny indokolatlanul (mert önmagában nem bízik, vagy épp őt is körülzsongják az internetes vadászok, ami azért csábítja), illetve a kapcsolatunk éretlen és labilis, nincs meg az igazi kötődés.profil2

Hevesi Kriszta, szexuálpszichológus - fotó: Csányi István

- Tegyük fel, az egyikőnk állandóan izgul, a másik nem. Min múlik az, hogy valaki féltékeny típus-e vagy sem?

Azt, hogy miképp viselkedünk, viszonyulunk a másikhoz egy felnőtt kapcsolatban, nagyrészt a gyermekkorból hozott élmények, kötődési stílusunk határozza meg. Ez alapján a Bartholomew és Horowitz szerzőpáros négyféle kötődési módot azonosított. A biztonságosan kötődő személy jól érzi magát egy párkapcsolatban, bízik a partnerében és tiszteli őt, kevésbé jellemzi a féltékenység.

Az aggodalmas típus saját magát leértékeli, úgy érzi, nem érdemli meg a párját, ezért folyamatosan attól retteg, hogy elhagyja őt, emiatt gyakran „ráakaszkodik” a partnerére, vagy irányítani akarja.

Az elutasító típus saját magát értékeli pozitívan, míg a másikat kevésbé, ezért a kapcsolat sem jelent számára prioritást; önállóságának megőrzését fontosabbnak tartja, a féltékenység nem jellemző rá.

Végül, a félelemmel teli személyt az fogja vissza egy stabil párkapcsolattól, hogy attól fél, a másik majd fájdalmat okoz neki, ezért kevésbé is érzi biztonságban magát egy kapcsolatban, hajlamos kerülni vagy elmenekülni előle, illetve hirtelen megszüntetni azt. Mind a négy stílus esetében azonban a bizalom és biztonság érzése, valamint a pozitív élmények megtapasztalása jó irányba mozdíthatja el a párkapcsolatot.

- Amikor a Facebookon vagyunk, miért érezzük sokkal fontosabbnak az ellenőrzést, mint amikor az utcán járunk?

A közösségi oldalak három fő funkciója: új kapcsolatok létesítése, a meglévők ápolása, fenntartása, illetve mások/a partner megfigyelése. Utóbbi tevékenység erőteljesebben jellemzi a féltékeny felet, azonban minél több időt tölt valaki a partner utáni „nyomozással” (legyen ez aktuális, élő kapcsolat, vagy akár az ex), annál erősebb lesz a féltékenysége, hisz valamit biztosan talál, vagy legalább is találni vél. Olyan ez, mint amikor a másikat a cseten látjuk: ha fent van, akkor biztos azzal a cédával csetel – ha pedig nincs fent, akkor tuti vele van...

Míg a való életben kevésbé alkalmazunk olyan ellenörző viselkedést, mint például a partner táskájának átkutatása, azonban az online térben észrevétlenül juthatunk hozzá számos információhoz: új ismerősök, kit lájkolt, honnan jelentkezett be, kinek a képéhez szólt hozzá, illetve miről posztolt legutóbb ő, vagy akár az exe… Egy bizonyos szintű naprakészség a másik adatlapján azonban kötelező!

2

- Milyen hatással vannak a falon felbukkanó exek ránk?

„Szignifikáns” (jelentős, fontos) exünk általában egy van: akinek az elvesztése aktuálisan foglalkoztat – nem jellemző, hogy egyszerre 2-3 miatt szomorkodnánk. A másik megfigyelése a szakítás után általában nem ér véget, kiváltképp az elhagyott fél hajlamos akár még több időt eltölteni exe adatlapján.

Ez azonban inkább rontja és lassítja a gyógyulási folyamatot, több negatív érzelmet indukál, és fokozhatja a volt partner iránt érzett (szexuális) vágyódást.

- Akkor mit tegyek, töröljem az ismerőseim közül örökre?

Mindkét fél számára felkavaró, rossz érzés látni a másik posztjait: hogy akit szeretett, élete része volt, már nem hozzá tartozik. Ezért érdemes legalább átmenetileg a beállításokban azt meghatározni, hogy ezek ne jelenjenek meg, bukkanjanak fel váratlanul a hírfolyamban.

Az öngyógyítási folyamat része lehet a saját online aktivitás tudatos korlátozása (magyarán ne nézegessem folyton), az ex-partnerrel készült közös képek, üzenetek rituális kitörlése, illetve olyan tartalmak feltöltése, amelyek megerősítenek abban, hogy megindult a gyógyulási folyamat, s a szakítás fájdalma oszlik, “már tovább léptem”.

- Mit érek el azzal, ha - bár szakítottunk - én továbbra is róla vagy neki posztolok? Akár rosszindulatú hangnemben...

Az ex-partner bújtatott provokálása, illetve nyilvános zaklatása – rá utaló képek, posztok, zenék, versszövegek közzététele, szándékosan helytelen kapcsolati státusz kommunikálása kettejükről, illetve a másik féltékennyé tétele céljából, a negatív érzelmek ventillálása posztok, mocskolódó kiírások révén – a kapcsolat nem méltó lezárása, s egyre távolabb löki a feleket. E publikus zaklatás célja lehet a partner idegesítése, bántása, illetve akár csábítása is, hogy újra összejöjjenek – ez a viselkedés azonban inkább ellehetetleníti a későbbi folytatást, sőt, megfoszt annak lehetőségétől is, hogy szép emlékké szelídüljön a kapcsolat.

- Hatással van egyáltalán a Facebook a szexuális életünkre?

Az intimitás kevés szerepet kap a Facebook-on, míg a szexuális énprezentáció jelentősége erőteljes. Ha kevésbé tartom a partneremet vonzónak, akkor kevésbé is kívánom.

Márpedig a közösségi média „kirakat erotikája” épp ilyen irányba hat: fakónak tűnik a partner az ott látott kínálathoz képest (s persze, nem tud egész nap csücsörítve-pucsítva rohangálni sem a lakásban, mint a képeken szereplő felhozatal).

Anno egy kísérletben papír fényképeket használva férfiaknak az átlagnál csinosabb nők fotóit mutatták, majd ezután kellett a saját partnerüket értékelniük. Az eredmények szerint ezt követően a saját barátnőjüket kevésbé tartották csinosnak és szexinek, nem érezték magukat annyira szerelmesnek belé, viszont sokkalta pechesebbnek tartották magukat, hogy nekik csak ő jutott. Mára a közösségi oldalak üzenőfalai folyamatosan ilyen képekkel bombázzák a retinánkat.

- Érdemes a szexuális életünkkel kérkedni a Facebookon? Milyen reakciót vált ki ez az emberekből?

Érdemesebb inkább csinálni. Bizonygatni azt kell, ami bizonytalan – tartja a pszichológia. Ha nekem annyira nagy szükségem van az "after sex selfie"-kre például, akkor a kapcsolatunk stabilitásáról és kiváló működéséről akarom meggyőzni a környezetemet, a konkurenciát – de legfőbbképp saját magamat. Szexuális életünk nem a „falra való” – a kapott esetleges negatív kommentek pedig még el is bizonyíthatnak, ki is kezdheti a kapcsolatunkat.

beautiful-1274064_960_720

- Milyen szexuális bűncselekménynek vannak kitéve a mai tizenévesek a Facebook miatt?

Az online szexuális zaklatás sajnos súlyos probléma, s gyakorisága is ijesztő: hazai kutatások szerint tízből egy gyerek mondta azt, hogy az interneten megismert idegen vele szexuális tartalmú beszélgetést kezdeményezett, s minden harmadik tizenéves pedig küldött már magáról fényképet vagy videót az online térben megismert idegennek.

- Oké, de ha nem akarnak, nem küldenek, nem igaz?

Sajnos hamar zsarolhatóakká válnak a fiatalok, és a – gyakran pedofil – személy egyre többet követel. Azzal fenyegeti a kiskorút, hogy a szülőknek elmondja, milyen képet küldött magáról, vagy nyilvánossá teszi az interneten, illetve egy pedofil oldalra tölti fel.

A legjobban veszélyeztetettek a visszahúzódó, a kortársaik közt kevésbé népszerű, vagy önbizalomhiányos kiskamaszok,

ők a leginkább sérülékenyek, s nyitottak egy hamis profil mögött meghúzódó idegen érdeklődésére, vagy egyszerűen csak a jó szóra.

- Mi erre a megoldás?

A kiskorúak védelmében igen hasznos a tartalomszűrés, amely megakadályozza, hogy a gyerekek egyes weboldalakra eljussanak. A biztonságos internethasználattal kapcsolatban pedig fontos lenne, hogy a szülők és a tanárok, nevelők is mondjanak pár jó tanácsot a közösségi oldalak használatáról, mint például: a serdülő gondolja át, hogy mit oszt meg a világgal (lakcímét, telefonszámát semmiképp, de az iskola megadása is jelenthet veszélyt), válogassa meg, kik a barátai az interneten, s a biztonsági beállításokkal szűrje a közölni kívánt információk célcsoportját. Valamint az egyik leglényegesebb pont az, hogy ne igazoljon vissza olyan személyt, akit nem ismer – bármennyire megnyerő kép is van róla feltöltve profilként. Hisz nem tudhatja, hogy ki ül a másik számítógép mögött...

Interjúnk első részét erre a linkre kattintva érheted el.

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy melyik elektronikai eszköz fogyasztja a legtöbb áramot, ha a konnektorba dugva felejtjük
A tévé csak a második a sorban. Van azonban egy eszköz, ami kikapcsolás nélkül, stand-by állapotban ennek közel a tízszeresét fogyasztja.

Link másolása

Magyarországon a rezsicsökkentésnek köszönhetően egyelőre keveset érez a lakosság a Nyugat-Európában már egekbe szökő energiaárokból. Az Egyesült Királyságban naponta jelennek meg szakértők tanácsai arról, hogyan lehet spórolni például a csak ebben a hónapban esetenként több mint 50 százalékkal emelkedő elektromos árammal. A Mirrornak egy megtakarítási szakértő mondta el, melyik látszólag kikapcsolt állapotú elektromos eszközök fogyasztják a legtöbb áramot.

Natalia Lachim először a hűtőszekrényre hívta fel a figyelmet. Bár a fridzsidert valójában soha nem lehet kikapcsolni, mégis érdemes fejben tartani, hogy egy átlagos brit háztartás áramfogyasztásának több mint 12 százalékát ez a készülék adja. Az angoloknak az ételek és italok hidegen tartása 114 fontba (51 ezer forint) kerül évente.

Ellenben még ebből is lehet faragni, ha rendszeresen takarítjuk kívül és belül is a hűtőt. A folyamatosan karban tartott hűtőszekrény ugyanis optimálisan, egyben költséghatékonyan működik. Ehhez fontos, hogy időnként portalanítsuk, hogy a porszemcsék a rendszerbe jutva ne akadályozzák a működését. Ügyeljünk arra is, hogy a romlott élelmiszereket mindig dobjuk ki, így a készüléknek kevesebb energiát kell felvenni a hidegen tartáshoz.

Ennél is drágább mulatság az egyszerűen távirányítóval kikapcsolt televízió. A brit háztartások 98 százalékában soha nem húzzák ki a konnektorból a tévét, ami éves szinten majdnem 133 fonttal (60 ezer forint) dobja meg a villanyszámlát.

Ez sem a csúcsa azonban a felesleges pénzkidobásnak: a játékkonzolok a tévéhez képest is csak úgy zabálják az elektromos áramot. A stand-by állapotban tartás naponta akár 4,2 fontba (1900 forint) is kerülhet a kényelmes gamereknek.

A vizsgált tételek közül a legkisebb gondot a vízforraló jelenti. A bedugva felejtett készülék évente 30,66 fontba (13 900 forint) kerül egy angol családnak, míg a konnektorban tárolt telefontöltő átlagosan évi 20 fontért (9000 forint) maradhat az aljzatban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
Egy kutyakiképző szerint nem szabadna minden nap sétáltatnod a kutyádat
Niki French úgy gondolja, a napi kutyasétáltatás emberi találmány, és nem feltétlenül előnyös kedvenceink számára.

Link másolása

A legtöbb kutyatulajdonos számára a séta a kutyák napi rutinjának része, ami elengedhetetlen a kisállat jólétéhez. Niki French kutyakiképző, a STOP Walking Your Dog (Ne sétáltasd a kutyádat) című könyv szerzője azonban úgy gondolja, hogy ez egy elavult szokás - a Mirrornak árulta el, hogy miért.

Niki arra biztatja az embereket, hogy 30 perces napi sétájukat helyettesítsék alternatív tevékenységekkel, amellyel még jobban ösztönözik kedvenceiket.

„Lehet, hogy meglepő, de a hagyományos séta emberi találmány, és sok kutya számára nem hasznos” – mondja a szakember.

"Ha a sétaidőt otthoni edző játékokkal helyettesítjük, a kutyák elsajátíthatják azokat a készségeket, amelyek hiányoznak a nyugodt és boldog élethez"

– tette hozzá.

Niki szerint a közhiedelemmel ellentétben a viselkedési nehézségekkel küzdő kutyák izgatottabbak lehetnek, ha túl sok mozgással próbáljuk kifárasztani őket. Ő a saját bőrén tapasztalta a változásokat: van egy Bodie nevű, kétéves mentőkutyája, aki állítása szerint a kevesebb sétának és több játéknak köszönhetően szembetűnően nyugodtabb lett.

"Ha a séták több mint fele stresszes a kutyának vagy neked, akkor itt az ideje, hogy valami mást csinálj”

– tanácsolja a kutyakiképző, aki szerint inkább olyan jutalmazó játékokra kell összpontosítani, mint a homokozó ásása, a kartondobozokkal való játék vagy a bújócskázás.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Orvosi kannabisz: mire jó, hogyan juthatunk hozzá?
Kannabisz – üldözendő drog, gyógyszeralapanyag, esetleg csodatevő gyógynövény? Utánajártunk a népszerű növénnyel kapcsolatos tudnivalóknak.

Link másolása

A kannabiszról mindenféle túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a leginkább megosztó növény a világon. Nézzük, mégis mik azok a tulajdonságai, amik miatt egyre több ember használja a kannabiszt és a belőle előállított készítményeket a mindennapokban.

Mire használhatjuk az orvosi kannabiszt?

A növényt már az ókori Kínában is alkalmazták gyógyászati célra, de a magyar gyógyszerkönyvekben is szerepelt egészen 1934-ig. A kannabisz tilalma miatt hosszú ideig nélkülözniük kellett a betegeknek a növényt, de az utóbbi évtizedekben ez a trend megfordulni látszik, egyre több országban legalizálják az orvosi kannabiszt, és ezzel együtt a hatásait vizsgáló kutatások száma is folyamatosan növekszik.

Az orvosi kannabisz felhasználási területei rendkívül szerteágazóak, ezek közül a legelterjedtebbek az alábbiak*:

Fájdalomcsillapítás **

Epilepszia tüneteinek kezelése ***

Kiegészítő kezelés daganatos betegségek esetén ****

Alvásminőség és a közérzet javítása *****

Relaxáció, stresszcsökkentés

Orvosi kannabisz Magyarországon?

Az orvosi kannabisz hatóanyagai az ún. kannabinoidok. A két legismertebb kannabinoid a THC (tetrahidrokannabinol) és a CBD (kannabidiol), de a tudomány száznál is több hasonló vegyületet ismer (CBG, CBC, CBN stb.).

A kannabisz virágzata, valamint a 0,2%-nál több THC-t tartalmazó kender kivonatok nem értékesíthetőek Magyarországon, így az orvosi kannabisz hazai legalizációja sajnos még várat magára. Legálisak viszont a kannabisz olajok, vagy ismertebb nevükön CBD olajok, amelyek szintén tartalmazzák a kannabiszban megtalálható kannabinoidok jelentős részét.

A legfontosabb különbség az orvosi kannabisz és a CBD olajok között, hogy utóbbiak maximum 0,2% THC-t tartalmazhatnak, így azok bódító hatást biztosan nem fognak kifejteni. Folyamatosan zajlanak a kutatások a CBD hatásaival kapcsolatban is – bár néhány jótékony hatást már klinikai kutatások is igazoltak, illetve léteznek CBD-t tartalmazó szklerózis multiplex- és epilepszia gyógyszerek, fontos megjegyezni, hogy maguk a CBD olajok nem gyógyszerek, és nem is helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket.

A legjobb kannabisz olajok Magyarországon

Amennyiben úgy döntesz, hogy Te is szívesen felfedeznéd a kannabisz termékek hatásait, fontos, hogy vásárlás előtt megfelelően tájékozódj, hiszen sajnos rengeteg rossz minőségű CBD olajjal találkozhatsz.

Az itthon elérhető kannabisz olajok közül 2 márkát szeretnénk a figyelmedbe ajánlani:

Medihemp

A Medihemp az egyik leginkább elterjedt CBD márka Magyarországon, az osztrák gyártó termékeit ezrek használják nap mint nap. CBD olajaik THC-t szinte egyáltalán nem tartalmaznak, jelentős mennyiségben találunk viszont bennük CBDA-t, aminek a kedvező hatásaival kapcsolatban az utóbbi időszakban több tudományos publikáció is napvilágot látott.

A Medihemp CBD olajok 500 mg-tól egészen 3000 mg-os kiszerelésig többféle erősségben kaphatóak, így biztosan megtalálod közöttük a számodra megfelelőt.

Meliora

A Meliora CBD olajok Svájcban készülnek, a CBD tartalmáért nemesített bio kannabiszból. Az alapanyagként használt svájci kannabisznak köszönhetően ezek a teljes spektrumú olajok a CBD mellett tartalmaznak közel 0,2% THC-t, CBG-t, CBC-t, valamint számtalan terpént és flavonoidot. Az összetételt igazoló labortesztet Te is meg tudod nézni vásárlás előtt, így ezekkel a kannabisz olajokkal biztosan nem lőhetsz mellé!

Ha kannabisz olajat keresel, ajánljuk a Hemp Health webáruházat, ahol többek között a fent említett 2 márka termékeit is megtalálhatod, számtalan más érdekesség (kender különlegességek, CBD kozmetikumok, CBD kapszulák) mellett. A termékeket személyesen is megvásárolhatod Budapesten, a CBD Corner by Hemp Health üzletben.

Források:

* https://www.health.harvard.edu/blog/medical-marijuana-2018011513085

** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549367/

*** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6514832/

**** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6387667/

***** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6326553/

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Itt a súlyzós edzést végzők új tömegsportja, a Scitec Power Challenge
A Budakalászi Sportcsarnokban fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Link másolása

Március 26-án sikerre éhes sportolókkal telt meg a Budakalászi Sportcsarnok. A súlyzós edzés szerelmesei gyűltek itt össze, hogy szembenézzenek a legfélelmetesebb ellenféllel, önmagukkal. Mindezt pedig egy egészen új és friss sportág, a második alkalommal megrendezett Scitec Power Challenge keretében tették, ahol fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Nem kell más, csak legyél önmagad legjobb változata!

A Scitec márka a „Make a Difference” szlogenen keresztül alapvetően az edzőtermi edzést életvitelszerűen komolyan gondolókhoz szól, arra ösztönzi az embereket, hogy önmaguk legjobb változatai legyenek és ezáltal másokat is inspirálhassanak. Nincs még egy olyan brand, amely ennyit tett volna a súlyzós edzés népszerűsítéséért. Nemcsak szimplán szponzorál, hanem magával a sportággal is foglalkozik, versenyeket szervez és 25 éve töretlen a lelkesedése a testépítés iránt. Nem csoda, hogy nemrég egy új sportágat is bevezettek a súlyzós edzés szerelmeseinek, ez a Scitec Power Challenge, amelyben egyvalakit kell legyőzni, önmagadat.

A verseny, ahol a hobbisportolóknak is teremnek babérok

A testépítő versenyektől és az ezzel járó színpadi szerepléstől sokan idegenkednek, nem beszélve arról, hogy még egy kezdő szintű megmérettetéshez is komoly edzésmúltra lehet szükség. Egy erőemelő versenyen pedig demoralizáló lehet azok fölénye, akik évek óta űzik a sportot, és földi halandó számára felfoghatatlan súlyokat mozgatnak meg játszi könnyedséggel. A Scitec Power Challenge azonban több, mint egy erőemelő verseny, és semmiképpen sem testépítő verseny, mégis, a súlyzós edzést végző hobbisportolók számára kiváló lehetőséget teremt arra, hogy megméressék magukat. Itt nem kell haladónak lenni, nem kell kiváló genetikai adottságokkal rendelkezni, és nincs szükség színpadi szereplésre sem. Hovatovább, nem kell másokhoz hasonlítani magunkat – csakis saját magunkkal kell versenyezni!

Hiszen a Power Challenge lényege, hogy életkor és testsúly alapján kalkulált, amatőr szinten, ha nem is simán, de reálisan teljesíthető célszámaival pont olyan célt tud adni, amiért úgy tudnak a versenyzők küzdeni, hogy nem kell azt érezniük, hogy hosszú évekbe telik, mire egyáltalán oda tudnak állni versenyezni, hogy aztán a dobogó közelébe se kerüljenek a nagyok mellett. Itt saját mentális és fizikai korlátainkat legyőzve, és saját, korábbi teljesítményünket túlszárnyalva érhetjük el az életkorunknak, testsúlyunknak és felkészültségi szintünknek megfelelő kategóriában a kitűzött célunkat.

Mi motiválja az itt indulókat?

Miért kiváló lehetőség ez ugyanúgy egy diáknak, mint egy többgyerekes, dolgozó családapának? Mi lehet a közös abban a több száz, teljesen vegyes korú és nemű indulóban, akik beleállnak egy ilyen kihívásba? Nos, lehet ez egyszerű bizonyítási vágy, önmagunk vagy akár mások előtt. Van, aki folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy még jobb legyen, és ez a verseny egy kiváló erőpróba arra is, hogy felmérjük, hol is tartunk az úton. De lehet, hogy valaki csak az élményt keresi, ahol több száz sportolóval együtt rezdülve-lélegezve tölthet el egy napot.

Az alábbi videóban végigkísérjük az egyik indulót, aki történetesen a Scitec Nutrition csapatát is erősíti, így nemcsak saját motivációjáról hallhatunk pár szót, hanem arról is, hogy a Scitec Nutritiont mi motiválta arra, hogy beálljon a rendezvény mögé fő támogatóként. Természetesen a versenyen készült hangulatképek sem maradnak el. Figyelem: a videó második felében az emberi akarat, elszántság és küzdeni akarás különösen magas koncentrációban látható, így a komfortzónájukból kitörni NEM akarók számára megtekintése csak kellő óvatossággal javasolt.

VIDEÓ: Scitec Power Challenge - A súlyzós tömegsport

Több mint 5000 ismétlés guggolás, fekvenyomás és felhúzás egy nap alatt

A komplett kategóriában öt versenyszámban, összesen 100 ismétlés teljesítésével lehetett arany minősítést szerezni, de akár gyakorlatonként is ki lehetett próbálni az erőpróbát. A versenyzők összesen 5618 ismétlés guggolást, 5051 ismétlés fekvenyomást, 5652 felhúzást, 4205 mellről nyomást teljesítettek, és összesen 1109-szer húzták fel magukat a bírák szigorú tekintete előtt. Az indulók összesen 206 arany, 51 ezüst és 15 bronz minősítést szereztek. A legfiatalabb induló 14 éves volt, a legidősebb pedig 74 éves. 70 nő és 116 férfi mérte fel az erejét a versenyen. Minden szempontból elmondhatjuk tehát, hogy itt szó szerint bárki elindulhatott, aki késznek érezte magát az erőpróbára!

Hova tart a Scitec Power Challenge?

„Hiszünk abban, hogy az a hozzáállás, amit egy ilyen kihívásra való felkészülés közben, és magán a versenyen elsajátítanak az indulók, az élet minden területén kamatoztatható. Ilyenformán nemcsak a fizikumunkban, az egészségi állapotunkban, de az élet minden területén pozitív változást tudunk hozni, és pozitív példával szolgálhatunk mindenki számára” – árulta el Nagy Szabolcs, a Scitec marketingvezetője, aki azt is hozzátette, hogy a Scitec Power Challenge idei versenye még csak a kezdet volt, hiszen a szervezők hosszú távú célja, hogy a frissen megalapított új sportág minél szélesebb körben ismert és elismert legyen, és az új tömegsporton keresztül a súlyzós edzést még a korábbinál is szélesebb réteggel megszerettessék. A cél az, hogy egy olyan sportünneppé nője ki magát, amely megkoronázza mindazok erőfeszítéseit, akik akár hosszú hónapokon át edzenek azért, hogy túlszárnyalják saját korábbi teljesítményüket, így legyőzve önmagukat.

Link másolása
KÖVESS MINKET: