ÉLET-STÍLUS

Hasznos és meglepő ötletek a lélekölő stressz ellen

Mit tehetünk a stressz ellen? Mi a baj a ma oly divatos pozitív gondolkodással? Mekkora gond az, ha nyugtatókon élünk? Pszichológus szakértőt kérdeztünk.

Link másolása

"Stresszes világban élünk." Sok helyen hallani és olvasni ezt a kijelentést. De valóban stresszesebb-e ez a világ most, mint korábban? Mikortól káros a stresszes állapot és mit tehetünk ellene? Sebők Franciska tanácsadó pszichológussal, az empatika.net egyik szerzőjével beszélgettünk.

Mit gondolsz arról a sokat hallott kijelentésről, hogy "stresszes korszakot élünk"? Tényleg minden eddiginél feszültebb a világ?

Nem lehet általánosítani: a világ egyes részein az okozza a problémát, hogy lesz-e mit enni holnap, máshol meg ennél enyhébb dolgok gyötrik az embereket. Azért én úgy látom, a felgyorsulás sok feszültséget okoz. Lassabban működtünk régen, és nem voltunk ennyire időpontok közé szorítva. A másik, ami szerintem káros, hogy ma egy általános elvárássá vált önmagunkkal szemben az állandó pörgés, a hasznosság. Ha semmittevéssel telik egy szombat délutánunk, sokan nyugtalanokká válunk, mert úgy érezzük, nem tettünk semmi hasznosat.1

Egyetemi tanulmányaimból arra emlékszem, hogy van úgynevezett eustressz és distressz. Az előbbi a hatékony, teljesítménynövelő, szükséges feszültség, az utóbbi már káros. De honnan ismerhetjük fel, hogy épp melyik tartományban vagyunk?

A stressz egy nagyon objektíven mérhető dolog. Az őskortól, veszélyhelyzetekből ered, és a fiziológiai háttere - szapora szívverés, megemelkedett légzésszám, izzadás, stb. - semleges kérdés, nem jó vagy rossz.

A lényeg abban rejlik, hogy mi magunk hogyan éljük meg a szituációkat. Például, ha valakit kirúgnak a munkahelyéről, azt megélheti pánikhelyzetként, vagy úgy is, hogy egy izgalmas, új kihívást állított elé az élet.

Felfoghatjuk azt pozitívan, ha kirúgnak minket a munkahelyünkről?

Igen, lehetséges. Ha mondjuk rossz munkahelyünk volt egy neurotikus főnökkel, vagy egy olyan közösséggel, ahol nem éreztük jól magunkat, és az élet meghozza a változtatás lehetőségét a kirúgással, akkor ezt örömmel is fogadhatjuk. Egy páciensem rettentően stresszes volt a munkahelye miatt, önbizalomhiánnyal és számtalan fiziológiai tünettel, köztük például migrénnel küzdött. Önmagától nem tudta meglépni, hogy váltson, aztán az élet úgy hozta, hogy elbocsátották, és új munkahelyet kellett keresnie. Teljesen kivirult azóta, csodás közösséget talált ott magának. Néhány hónap alatt helyre állt az önértékelése és a fizikai állapota is.2

Nevelhetjük is magunkat a nehéz helyzetek pozitív megvilágítására?

Mi több, ez ma egy mainstream trenddé vált. Szerintem sokszor van, hogy értetlenkedünk, mi a baja az ismerősünknek, barátunknak, sőt akár a gyerekünknek. Mivel mi az ő helyzetében nyugodtabbak lennénk, nem értjük őt, akár nyaggatjuk is, "miért nem nézi pozitívan a dolgokat", szeretnénk, ha összeszedné magát. Ehhez egy nagyfokú empátia kell, hogy megértsük: az ő személyiségével mást jelent az a helyzet, mint a mienkkel.

A divatos "légy pozitív" hozzáállásnak természetesen sok jó hozadéka van, de vannak olyan pillanatok, amikor nem lehet egyszerűen túllépni a sérelmeinken.

Hogy legyünk pozitívak, arra ösztökélhet ugyanis, hogy fojtsuk el a sérelmeinket. Ha van valami, ami minket rettentően idegesít - mondjuk a párunk egyik szokása rendszeresen felhúz minket - , azt nem jó állandóan lenyomnunk a torkunkon, mondván, ezt is pozitívan kell látni. Meg kell engedni magunknak a negatívat is.

Tehát kifakadhatunk dühösen és rászólhatunk a párunkra, hogy ne csinálja már azt az idegesítő dolgot?

Inkább lássunk mögé az érzéseinknek: miért idegesít minket a párunknak az a szokása? És lehet, hogy végül mégiscsak az lesz a kiút, hogy nekünk kell változtatnunk a felfogásunkon. De az is lehet, hogy az lesz a kiút, hogy megkérjük a párunkat: változtasson azon a szokásán. Egy biztos: ez a rejtett stresszként aposztrofálható jelenség nem jó. Például az sem jó, ha a főnökünktől kell mindennap viselnünk valamit, amit lenyelünk, és a pozitív hozzáállás jelmondatával alkalmazkodunk ahhoz, ami valójában nagyon zavar minket. A rejtett stressz káros, mert mindennap támadni fog minket fiziológiailag. A komoly betegségek kialakulásában óriási szerepük van ezeknek a rejtett stresszeknek.pexels-photo-27335

Ismerjük a klasszikus stressztüneteket: izzadás, remegés, a testrészek fájdalma, szapora szívverés, és így tovább. Esetleg van olyan, újszerű stressztünet, ami a modern társadalom hozadékának mondható?

A stressz egy fokozott idegrendszeri túlpörgés. Mindenféle tünete lehet: az általad soroltakon kívül a gyulladások, bőrproblémák, de a pánikroham is ide sorolható, vagy az, amikor azért őrjöngünk, mert nincs elmosva egy bögre, tehát valami olyan dolgon paprikázzuk fel magunkat, amin máskor nem szoktuk. Ha gyakran lebetegszünk, az is egy tünet lehet. Nőknél a menstruációval együtt járó problémák, például a migrén vagy a hajhullás is stresszből fakadhat. A rejtett stresszből is, mert

attól, hogy megtanuljuk, hogy napi 12 órát kell dolgozni, mert most éppen ez a társadalmi norma, ez még ugyanúgy kihat ránk fizikailag.

Jó, jó, de most őszintén: lehetséges manapság stresszmentes életet élni?

Azon lehet változtatni, hogyan fogjuk fel a dolgokat: érzelem-vagy problémaközpontúan. Például, ha hazahoz egy rossz jegyet a gyerekünk, azt felfoghatjuk úgy, hogy ő most hozott egy rossz jegyet, tehát gyakorolnunk kell. Ahelyett, hogy önbizalmi kérdésként értelmezzük, és elkezdünk azon tépelődni, jó szülők vagyunk-e. Amiből persze lavinaszerűen elindulnak a negatív gondolatok, és akár több hétre is magukkal rántanak.

A stressz adaptív: az életben maradásunk alapja, hogy a testünk jelezzen éles helyzetekben, például autóvezetés közben. Nem gondolom, hogy az életünket stressz nélkül kellene élnünk.

Azt kell figyelnünk, mikor jut egy olyan szintre, ahol már pszichésen vagy fizikailag károsít minket. Meg hát, az én vesszőparipám az önismeret: ha tudom magamról, hogy most egy olyan helyzetben vagyok, amikor ki kell kapcsolnom a telefonomat, vagy el kell mennem az erdőbe sétálni egyet, mert az segít, akkor tudok segíteni magamon.pexels-photo-156120

Mit tegyen az, akinek nem az erdei séta, hanem a cigi vagy az alkohol az eszköze? Hogyan keressen valami más elfoglaltságot?

Nem a helyükre kell keresni, legalábbis eleinte nem, hiszen pokolian nehéz nem felbontani azt a sört, amit egész nap várunk. Szóval ne helyettük, hanem inkább melléjük keressen valamit.

Például legyen az a szabály, hogy "előbb elmegyek félórát sétálni, utána jöhet a sör". Aztán legyen egyórás a séta, és így tovább.

Vagy "a huszonnyolcadik cigi előtt csinálok öt fekvőtámaszt". Aztán tízet, és így tovább. Így egyre később kerül sorra a káros tevékenység, és jó esetben eljön egy nap, amikor már sorra sem kerül.

Milyen technikával tudjuk lenyugtatni magunkat, ha egy feszült helyzetre, például vizsgára vagy tárgyalásra készülünk?

Mindig segít, ha előre elképzeljük a helyzetet. Ezzel közelebb hozzuk magunkhoz. Az is jó módszer, ha három nagyon egyszerű pontban leírjuk magunknak: mi az, amit abban a helyzetben el szeretnénk majd érni. És ismét az önismeret segíthet: találjuk meg, mi az, ami nekünk személyesen megnyugvást okoz, és alkalmazzuk. Ezernyi dolog lehet ez, és szerintem mindegyik jó módszer: autogén tréningek, agykontroll, meditáció, reflexológia... mindenkinek magának kell megtalálnia, hogy melyik működik.tea

Mennyire hiszel a természetes összetevőjű táplálékkiegészítők erejében?

Abszolút hiszek bennük, sőt gyakran hangzik el tőlem az a mondat, hogy ami belülről nem megy, arra rá tudunk segíteni kívülről. Én például C-vitamint, B-komplexet és magnéziumot is szedek.

A stressz kimossa az ásványi anyagokat és a nyomelemeket a szervezetből.

Ezeket szerintem pótolni kell, mert például kritikusan alacsony B-vitamin szinttel bármilyen technikát alkalmazhatunk a stresszkezelésre, a B-vitamin szintünk akkor is alacsony marad, levertek leszünk továbbra is.

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Melyik testrészedet mosod meg először fürdéskor? Sokat elárul rólad a válasz
Gondold végig, és nézd meg, valóban igazak-e rád ezek a jellemzők!
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

Megfigyelted már, hogy amikor fürdesz, a tested melyik részén kezded a tisztálkodást? Ha nem, akkor érdemes, mert sokat elárul arról, milyen ember vagy - legalábbis egy kameruni író, coach szerint, aki a TikTokon tett közzé egy videót erről.

• Ha az arcodat mosod meg először, amikor a zuhany alá állsz vagy a kádba ülsz, akkor sokat törődhetsz azzal, mit mondanak és gondolnak rólad mások.

• Ha a karoddal és a lábaddal kezded a fürdést, azt azt jelenti, hogy nagyon szerény, alázatos, dolgos ember vagy. A végtagok ugyanis az erőt és az ellenállóképességet szimbolizálják. De az is jellemző rád, hogy nagyon beszédes vagy, jól ki tudod fejezni magad.

• Ha a nemi szervedet az első, akkor valószínűleg visszahúzódó, szégyenlős vagy, és azt is jelentheti, hogy nincs elég önbizalmad, és nehezedre esik kiállni magadért. Ugyanakkor az is elmondható rólad, hogy gondoskodsz arról, hogy a körülötted lévő emberek jól érezzék magukat.

• Ha a mellkasodat mosod meg először, az azt jelzi, hogy jól érzed magad a bőrödben, gyakorlatias és független ember vagy. Jellemző rád még, hogy ambiciózus vagy, és másokat is arra ösztönzöl, hogy tegyenek a céljaikért.

• Ha hajmosással indítasz, az azt jelentheti, hogy a rend és a fegyelmezettség megszállottja vagy. Gyakorlatias vagy és mindenről határozott véleményed van.

• Ha a nyakaddal és a válladdal kezdesz, akkor minden bizonnyal nagyon szorgalmas, hiszen ezek azok a testrészek, amelyekre a leginkább hatással van a stressz. És valószínűleg azért stresszelsz, mert mindig hajtod magad, és túl sok terhet veszel a válladra. Azt is elmondható rólad, hogy versengő típus vagy, és mindig te akarsz lenni a falkavezér.

• Ha a hátadat mosod meg elsőként, az azt bizonyítja, hogy gyakran nézel a hátad mögé, vagyis nehezen tudsz megbízni emberekben, és nem engedsz be könnyen idegeneket az életedbe. Ennek oka egy múltbéli traumatikus élmény is lehet.

Bernice Angoh videóját már közel 900 ezren látták és 63 ezernél is több lájkot kapott. A legtöbben azt írták, hogy hajmosással szokták kezdeni a zuhanyzást, és nem is gondolták, hogy ez nem mindenkinek evidens. Mások pedig olyan testrészüket mossák meg először, amelyekről nem volt szó a videóban, például a hasukat, a hónaljukat vagy a talpukat. A kommentelők közül többen is magukra ismertek a jellemzésekben.

@iam_magic9♬ original sound - Mystic | Healer | Author


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
Kipróbáltuk, mennyit lehet spórolni a bevásárlásnál Tesco Clubcarddal
Hogy mennyit sikerült spórolni a kasszánál? A cikkben található kisfilmünkből kiderül!

Link másolása

Az infláció hatása otthonainkba is beférkőzött, az energiaárak emelkedése mellett az élelmiszerekért is egyre többet kell fizetnünk. Szinte mindenki megérezhette, és tapasztalhatja is mindennap az egyre növekedő árak hatását.

Ilyen körülmények között különösen fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan takaríthatunk meg minél több pénzt a bevásárláson. Bizony az élelmiszereken is lehet spórolni, csupán meg kell találni a megfelelő módszert rá, hogy az embernek ne legyen hiányérzete.

A Tesco Clubcard programja pont ezt a célt segíti. Az áruház hetente több száz árucikket kínál kedvezménnyel a hűségkártyával rendelkezőknek, ez pedig jelentős megtakarítást jelent akár már a legkisebb bevásárlás esetén is.

Megkérdeztük tehát a Tescóban vásárlókat, hogy ők milyen tudatosan figyelik a Clubcard által nyújtott kedvezményeket. És hogy nekünk mennyit sikerült spórolni a kasszánál? Kisfilmünkből ez is kiderül!

„Tisztában vagyunk vele, hogy a jelenlegi inflációs környezet milyen kihívásokat jelent a háztartásoknak, ezért is segítjük őket abban, hogy a lehető legkedvezőbb áron vásárolhassanak be. Clubcard-áras termékeinket sokan keresik, ezért is bővítettük ki ezen árucikkek körét, így lojális vásárlóink még tovább csökkenthetik kiadásaikat.

A Clubcard programban a vásárlók minden elköltött 100 forint után 1 pontot kapnak, amit az alkalmazásban akár azonnal utalványokra válthatnak. A Clubcard applikáció segítségével bárhol, bármikor könnyedén nyomon követhető a pontok és utalványok alakulása, és személyre szabott digitális kuponok is elérhetők vele. A nyugdíjasok pedig ezen felül minden kedden 5 százalék kedvezményt kapnak a vásárlásuk végösszegéből, ha használják hűségkártyájukat” – mondta Szilva Mónika, a Tesco-Global Zrt. vásárlási élményért felelős igazgatója.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
6 mindennapi dolog a lakásban, ami káros az egészségre
Talán nem is gondolsz rá, de az illatos és patika tisztaságú lakásnak bizony ára van.

Link másolása

A Pár perc az egészségért egy interaktív blog, ahol egészségügyi témákról és lelki problémákról olvashatsz, ahol közérthető nyelven írja le a szerző a betegségeket, illetve a lehetséges kiegészítő kezelések útmutatóként szolgálnak. A cél a betegség kialakulásnak megelőzése, ennek érdekében Szilvia az egészségre fókuszál, hogy ne akkor kezdj vele foglalkozni, amikor már baj van!

A jó illatnak ára van

A lakásunk levegője akár ötször szennyezettebb lehet, mint amit a szabadban lélegzünk be. És ne felejtsük el, hogy időnk nagy részét bent töltjük el. A levegő minősége nagy hatással van az egészségünkre, és bár a tüneteket nem azonnal érezzük, de évekkel később jelentkezhetnek.

A legtöbben szeretjük, ha otthonunkban friss, jó illat uralkodik, ezért előszeretettel alkalmazzuk a különböző divatos illat gyertyákat, diffúzorokat, lakás spray-ket, melyek sajnos károsak lehetnek az egészségre. Nyomokban tartalmaznak veszélyes vegyi anyagokat, bár elvileg kis mennyiségben, azért óva intenek a szakemberek attól, hogy túlzásba vigyük bármelyik használatát. Nem kell lemondanunk a kellemes illatokról, biztonságosan frissítsük fel otthonunkat természetes illóolajok használatával.

A konyha tele van műanyaggal

A műanyag tárolóedények gyakran tartalmaznak káros vegyi anyagokat, például BPA-t, melyek újra melegítéskor beszivároghatnak az ételbe. A (kemény és törésállóként forgalmazott) polikarbonát műanyag termékek, mint például az újra felhasználható vizes palackok szintén tartalmaznak BPA-t, ami növelheti a rák és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Amikor csak lehetséges kerüljük a műanyagot, és válasszunk üveg tárolóedényeket vagy a rozsdamentes acél vizes palackokat.

Párásító berendezések

A párásító berendezések egészségesebbé teszik a levegőt, de lehet, hogy pont az ellenkezőjét érjük el vele, ha nincs megfelelően, rendszeresen tisztítva. A párásítóban idővel a penészgomba elszaporodhat, főleg ha víz marad benne, és a spórák szétszórodhatnak a levegőben. Naponta cseréljük ki a párásító vizét, használjunk desztillált vizet, tisztítsuk meg a gépet rendszeresen a gyártó utasítása szerint. Figyeljünk oda a szűrők cseréjére is.

Szivacsok

A mosogatószivacs olyan baktériumokat tartalmazhat, mint a szalmonella. Egy tanulmány kimutatta, hogy ha a szivacsot két percig a mikrohullámú sütőben hagyjuk, akkor a baktériumok 99 százaléka elpusztult.

Matracok, kárpitok

A matrac a poratkák „melegágya”, mely allergiát és asztmát válthat ki. Az apró kártevők, amelyek az ember elhalt hámsejtjeivel táplálkoznak, szeretnek megtelepedni és befészkelni az ágyneműbe. A legfontosabb dolog a poratkák elleni küzdelemben, hogy a matrac felett legyen matracvédő huzat, az ágyneműt pedig gyakran cseréljük.

Fertőtlenítőszerek túlzott használata

A fertőtlenítőszerek elősegíthetik az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok szaporodását, emellett sok összetevőjük káros az emberi egészségre és a környezetre. A rutinszerű tisztítás nem igényel fertőtlenítést, egyszerű szappan és víz elegendő a legtöbb háztartási szennyeződés eltávolításához. Ecettel vagy szódabikarbónával pedig csodát lehet tenni.

Ha fontos számodra, hogy egészségesen élj és fokozott figyelmet fordítasz a megelőzésre, keresd a Pár perc az egészségért blogot a Facebookon is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
6 tipp, amivel csökkentheted a gázfogyasztásodat
Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan tudsz takarékoskodni vele!

Link másolása

Beköszöntött az ősz, és a távolba tekintve láthatod, hogy lassan, de biztosan lopakodik be az életedbe a fűtési szezon kezdete is. Érdemes tehát előre gondolkodni, hogyan tudnál csökkenteni a fogyasztásodon, hiszen soha nem volt még olyan drága a gáz a kontinensen, mint most. Cikkünkben ebben szeretnénk segíteni, összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan tudsz takarékoskodni vele!

1. Fontos a rendszeres karbantartás!

Sokan nem is gondolnák, de a nem megfelelően karbantartott fűtésrendszer is okozhat felesleges többletfogyasztást. Még most is érdemes szakembert keresned, aki átnézi fűtésrendszeredet, és elvégzi az évente ajánlott biztonsági ellenőrzést.

2. Hagyd szabadon a fűtőtest környékét

Ahhoz, hogy a fűtésed hatékony legyen, fontos, hogy a meleg egyenletesen tudjon körbe áramlani az egész szobában. Bár általában senki sem szokott a fűtőtest tetejére, vagy közvetlen elé, mellé pakolni semmit, egy túlzsúfolt szobában már könnyen előfordulhat, hogy akár egy nagyobb fotel kerül a radiátor elé. Egy nagyobb bútordarab akkor is akadályozhatja a meleg áramlását, ha nem közvetlenül a fűtőtest előtt van, ezért lehetőség szerint kerüld az ilyen eseteket.

 

3. Ha megoldható, használj kevesebb helyiséget

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy télen az egész családnak egy szobában kell laknia, de érdemes felülvizsgálni, mely helyiségek használatáról tudsz lemondani a téli hónapokban. Főként a nagy házakra jellemző, hogy tényleg minden tevékenység számára külön helyiséget tartunk fent. Ilyen például a dolgozószoba, amit, ha nem dolgozunk túl gyakran home office-ban, akkor télen felesleges fűteni. Erre az időre inkább tedd át munkaállomásodat a nappaliba vagy a hálószobába.

4. Cserélj nyílászárókat és szigetelj!

Természetesen a fenti praktikák azoknak hasznosak, akiknek nincs most lehetőségük hőszigetelésre vagy fűtéskorszerűsítésre, mindenképp érdemes azonban ezekről is szót ejtenünk, hiszen ezek az igazán hatékony módszerek a gázszámla csökkentésére. Ha választani kell, érdemes a nyílászárócserével kezdeni, már ezzel is rengeteg energiát megtakaríthatsz. Emellett a külső hőszigetelés, és a födémszigetelés is fontos lehet. A munkálatok megkezdése előtt azonban érdemes már kora ősszel, egy hűvösebb napon hőkamerás mérést is kérni!

5. Korszerűsítsd a fűtésedet!

Ha eddig konvektoros fűtésed volt, mindenképp érdemes fűtéskorszerűsítésbe fogni, de ha csak egy sima cirkó kazánnal rendelkezel, már akkor is sokat spórolhatsz, ha kondenzációs kazánra váltasz. A kondenzációs kazánok a fűtés során keletkező füstgázban lévő hőenergiát hasznosítják, ezért sokkal gazdaságosabbak, mint a hagyományos kazánok. A forró füstgázban lévő energiát egy hőcserélő segítségével nyerik ki, mégpedig a nevükhöz hűen úgy, hogy az eddig a kéményen keresztül szabadba távozó vízgőzt kondenzálják, lehűtik, miközben a hőenergiát a keringetett fűtővíznek adják át. Hatásfokuk ezáltal az eredeti fűtési rendszer megtartása (radiátorok, padlófűtés) megtartása mellett is akár 30-40 százalékkal jobb lehet egy régi, nem kondenzációs kazánhoz képest. Kombi üzemmódban képesek melegvizet adni önállóan, de indirekt tároló tartállyal és napkollektorokkal is képesek az együttműködésre.

Abban az esetben, ha alacsony energiaigényű, jól szigetelt házról van szó és közép-, vagy hosszú távban gondolkoznál, akkor a hőszivattyú a leggazdaságosabb választás. Egy levegő-víz hőszivattyú esetében akár ~40% os üzemeltetési költséget is meg lehet takarítani egy gázkazánnal szemben. Mindezek mellett a hőszivattyúval fűteni és hűteni is lehet, illetve napelemes áramtermeléssel kiegészítve akár önfenntartó is lehet az épület fűtése.

A hőszivattyús rendszereknek hátrányai is vannak: talán a legnagyobb, hogy jelenleg még a legnagyobb gyártók sem képesek kielégíteni az igényeket a kiugró kereslet miatt, illetve beruházási költség szempontjából a legnagyobb pénzügyi ráfordítást igénylik (elektromos rendszer fejlesztés, beüzemelési költségek).

6. Fűts klímával, H tarifával!

Kiegészítő fűtésként, un. split-klímák telepítésével rengeteg időt és bosszúságot takaríthatsz meg. A klímával való fűtés azért is válik elterjedté, mert igen kedvező fenntartási költséggel, illetve megtérülési költséggel számolhatunk. Nagyon kevesen tudják, hogy a légkondicionálók, vagy klímák tulajdonképpen szintén megújuló energiát is felhasználó hőszivattyúk. Ha lehetőségünk van napelemes rendszer használatára, gyakorlatilag 0 Forintra ki lehet hozni az energia számlát, hiszen a villanyköltségen felül tényleg semmi egyebet nem kell fizetni.

De az elektromos szolgáltatók is méltányolják a légkondiciónálóval való fűtést, ezért október 15. és április 15. között kedvezményesen, fél áron biztosítanak elektromos áramot ezen berendezések üzemeltetéséhez. (H tarifa). Ezek a készülékek, mivel a helyiség levegőjét fűtik, nem igényelnek költséges átalakítási munkálatokat a meglévő fűtési rendszeren. Természetesen nem elhanyagolható szempont, hogy ilyen készülékek telepítése otthonunk komfortját tovább növeli, hiszen nyáron a hűtés is megoldott. Mint mindennek ezeknek a rendszereknek is van hátránya: a szűrők és a teljes rendszer fokozott ellenőrzést igényel, hiszen ellenkező esetben a levegőminőségünk fog romlani. A fűtésre optimális klímák -15 vagy -20 fokos külső hőmérsékletig tudnak fűteni, alatta már nem. A mi éghajlatunkon alkalmanként előfordulhat ettől hidegebb is, így mindenképp szükség van valamilyen biztonsági megoldásra, amit abban a néhány napban használhatunk, amikor túl hideg van kint. Arra szintén fontos felhívni minden hőszivattyú kapcsán a felhasználók figyelmét, hogy ezen berendezések mindegyike – a működési elvükből adódóan – veszít hatékonyságából a külső hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan.

Link másolása
KÖVESS MINKET: