ÉLET-STÍLUS

Vedd fel a harcot a poloskákkal! Elmondjuk, mit tehetsz ellenük

Előszeretettel költöznek be a lakásokba, időnként tömegesen is, pedig nem szívesen látott vendégek. De vajon minden poloska egyforma? Melyiket hogyan kell kezelni és mit kell róluk tudni?
Forrás: Házmestermedve blog - szmo.hu
2018. szeptember 16.


Link másolása

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a Házmestermedve a TE embered! Lájkold, és nem maradsz le róla!

A különféle poloskák veszélyesek az egészségre vagy szimplán csak bosszantóak? Hogy lehet megszabadulni tőlük? Ezekre és más fontos poloska kérdésekre keressük most a válaszokat. Mielőtt áttérnénk a likvidálási útmutatóra, először lássuk, hogy mit kell a poloskákról tudni, úgy általában.

Ismerd meg az ellenséged!

Szerte a világon 40000 fajta poloskát tartanak számon, de ezek közül eddig kb. 800 fajtát regisztráltak.

"Büdös" poloska

Ágyi poloska

A népiesen büdös bogárnak keresztelt poloska fajta lehet: ázsiai márványospoloska, bencepoloska, zöld vándorpoloskás, mezei poloska stb. A másik, a közemberek számára is érdekes poloska fajta az az ágyi poloska.

Ágypoloskának vagy házi poloskának is szokták becézni, na nem mintha megérdemelné, mert gonosz kis jószág. Barna színű, és sokkal kisebb, mint a fent említett poloska fajták.

A fenti két nagy kategóriába sorolt kis jószágok, azonban nemcsak méretükben és külsejükben térnek el egymástól, hanem egészen másképp törnek borsot az emberek orra alá.

Mit kell tudni az ágyi poloskáról?

* Az ágyi poloska egy vérszívó apróság, ami még a szúnyognál is bosszantóbb.

* Rejtőzködve él, nagyon nehéz észrevenni a lakásban.

* Lakásról lakásra terjed, a kezdeti időszakban, csak az ürülékét és az elhagyott lárvabőröket lehet megtalálni a lakásban.

* Legtöbbször csak akkor jut tudomásunkra, hogy velünk él egy fedél alatt, ha már reggel arra ébredünk, hogy csoportokba rendeződött piros foltokkal van tele a bőrünk. Legtöbbször ott ahol a takaró alól ki szokott lógni a bőröd, de máshol is szívesen megkóstolnak.

Ágyi poloska csípése

Így néz ki az ágyi poloska

* A csípése azonnal nem okoz problémát, de néhány óra múlva fájdalmas és rendkívül viszkető érzést fog maga után vonni.

* Az ágyi poloska megjelenése nincs összefüggésben a lakás higiéniai helyzetével, így nincs miért szégyenkezni miatta.

* Az ágyi poloskát házilag nem lehet kiirtani, minden esetben szakember segítségét kell kérni, lehetőleg minél előbb.

A "másik fajta" poloska ismertetése

* Poloska alatt legtöbbször erre az apróságokra gondolunk a köznyelvben, nem pedig az ágyi változatára.

* Általában ezek külsőre nagyon hasonlítanak egy pajzshoz. Lapos állatkák, akik különféle színekben és mintázatban mászkálnak.

Nem csíp, viszont büdös

* Bár nyáron is láthatunk egy-két darabot pl. a függönyön lógva, de tömeges feltűnése ősszel várható.

* Szívószájával növényi nedveket fogyaszt, nagyon ritkán, de szájával megcsípheti az embert.

* Ez a fajta poloska az emberre veszélytelen.

* Ha veszélyben érzi magát, akkor bűzmirigyéből bűzt bocsát ki, ami rendkívül kellemetlen.

* Tömegesen a bűze elviselhetetlen, de egyetlen bogár agyontaposása is szagos tud lenni.

* Észak-nyugat Magyarország területéről, Budapest, Pécs és Székesfehérvár környékéről is inváziószerű megjelenéseket jelentettek az elmúlt évekből a fagyok beállta előtt, a bogarak túlszaporodása miatt.

* Hatalmas mezőgazdasági károkat okoz, a szőlő megbarnul és elrohad miatta, a poloska emésztőnedve és ürüléke ehetetlenné teszi a gyümölcsöket és a zöldségeket.

* Olyanok mint a titkos ügynökök, bárhová bejutnak és nehéz őket észrevenni.

Most, hogy túl vagyunk a megismerkedésen, a pertu ivás helyett inkább beszélgessünk arról, hogy miért akar mindenáron a szobatársad lenni.

Mit keres a házamban?

A hidegebb idő beköszöntével a poloskák megpróbálnak behúzódni a lakások kellemes, meleg védelmébe. Ne lepődj meg, ha karácsonykor motoszkálni kezd a szekrény mögött, Nem a télapó szorult bele a kéményben. Ez a kis bogár művészien fel tud szívódni a lakásban, akár hónapokra is.

Persze fontos, hogy milyen az élete, az étrendje, a szokásai és mit fogyaszt vasárnaponként vacsorára, de minket mégis inkább az érdekel, hogyan lehet kirakni ezt a kéretlen lakótársat a négy fal közül.

Hogyan lehetne a poloskától megszabadulni?

Hazánkban nem őshonos, így természetes ellensége sincs. Emellett a legtöbb rovarevő madár sem fogyasztja szívesen a poloskát. Más országokban az achinid légy, és egy bizonyos darázs fajta tartja kordában őket, nálunk azonban ők sem őshonosak.

Az egyedszámok szabályozására országos intézkedés szükséges, mert a megelőzés (lenne) a leghatásosabb megoldás a problémára. Addig is lássuk, mint tehetünk, mi egyszerű poloskamentes otthonra vágyó emberek.

Házi tippek és trükkök poloskák ellen

Annyira szeretném azt írni, hogy létezik egy titkos csodafegyver, amivel egy perc alatt az összes lakásba bejutó kis szörnytől meg tudsz szabadulni, de az az igazság, hogy ilyen csodafegyvert még nem létezik.

Ha te kifejlesztesz egyet, feltétlen szólj nekünk is! De azért ne keseredj el teljesen, mert azért létezik pár trükk, amik jó szolgálatot tesz, ha nem akarsz velük együtt élni.

1. Szúnyogháló kell minden ablakra és ajtóra

Próbáld megelőzni, hogy a poloska a lakásba jusson. Ez a legfontosabb. Tudom nem olcsó mulatság egy szúnyogháló, de két legyet, akarom mondani nyáron a szúnyogokat, ősszel a poloskákat tudod távol tartani vele.

Ha szellőztetni szeretnél, azt csak szúnyoghálós ablak esetében szerencsés az őszi időszakban különösen, ha nálatok is inváziószerű a megjelenésük. Sajnos ez sem jelent 100%-os védelmet, mert a szúnyogháló sínjei mentén be tud jutni. A legkisebb rést is megtalálják, és már bent is vannak.

2. Nedves törölköző az erkélyre

Csapdát kell nekik állítani, még a bejutás előtt. Éjjel az erkélyen fel kell akasztani egy nedves törölközőt, mert arra szívesen rátelepszenek a poloskák. Reggel pedig a törölközőn összegyűlt poloskákat szappanos vízbe kell dobni, ahol megfulladnak. Ha nagyon sok van rajta, akkor a törölközőt is áztassuk be velük együtt. Tudom ilyet egy állatbarát nem szívesen csinál, de van, hogy nincs más megoldás.

A rossz hír az, hogy a poloska nem jó helyzetfelismerő, hogy a te frissen kiteregetett ruhádra másszon rá, vagy a számára kikészített nedves törölközőre, neki ez egyre megy, így csak óvatosan a szabadban szárítással!

3. Fújd le őket sprayvel, vagy inkább mégsem?

A bivalyerős rovarirtó sprayk lennének az első gondolataid (bevallom az enyémek is), de én azért óva intelek a használatuktól. Kint a szabadban van létjogosultsága a permetezésnek és rovarirtásnak, de zárt térben már veszélyesebb.

A poloska invázió hetekig is eltarthat, és lehet, hogy kinyírja a kis mászkálókat, de valljuk be hosszútávon a te egészségedet sem szolgálja. Pedig az mindennél fontosabb, vigyázz rá!

4. Mielőtt belépsz a lakásodba ellenőrizd a ruhád!

Sok poloska nem a réseken kerül be a lakásodba, hanem a ruhádon vagy a táskádon hurcolod haza. Mielőtt átlépnéd a küszöböt nézd át a ruhád és rázd ki a kabátod. Hidd el, még hálás leszel ezért a tanácsért.

5. Kend be az ablakpárkányokat és az ablakkereteket!

Azért kell bekenni az ablak körüli területeket, hogy a szagok elriasszák a poloskákat. Már csak egy kérdés maradt, hogy mivel kell bekenni? Jó kérdés. Hoztam is rá egy pár receptet, ami elvileg beválik:

Fél liter vízbe lehet 2 egész fej fokhagymát aprítani, és jól alaposan összerázni. Persze az már más kérdés, hogy a büfés hangulatot idéző lángos szagtól te sem fogod jól érezni magad. Viszont jó hír, hogy ha a poloskák nem is, a vámpírok tuti távol maradnak majd.

10 csepp mentaolajjal kiváltható a fenti recept, de szódabikarbónás vagy ecetes permet is hatásos lehet. A beszámolók szerint ez a módszer működik, mások szerint a poloskák átlépnek rajta, hogy úgy mondjam. Ezek szerint csak egyes egyedeket lehet kint tartani vele, de az is valami nem?

6. Húzd le a WC-n

Ha lehetséges kapd el egy pohár és egy papírlap segítségével a kéretlen betolakodót. Bár temetésnek nem a legszebb, de kétség kívül hatékony lehúzni csórikámat a WC-n.

Állatbarátok élve elfogás esetén kidobhatják a lakásból is, de tekintetbe véve kártékony mivoltát, és erős vonzalmát egy meleg otthon elfoglalására kevésbé ajánlott. Nehogy úgy járj, mint a Flinstone családból származó Frédi és a kutyája, hogy ha kizárják az ajtón, akkor bejön az ablakon.

7. Fegyverkezz fel papuccsal

Gyors és biztos halált jelent a poloskára, ha a lábadról lekapod a papucsot, és agyoncsapod. Nagyon szívós kis jószág, szóval előfordulhat, hogy többször is le kell sújtanod rá.

Mivel rendkívül büdös, így ehhez a megoldáshoz csak akkor folyamodj, ha lakáson kívül vagytok (mondjuk ha előtte élve elkaptad és kivitted), vagy ha más megoldás nem maradt, mert a végén a lábbelid és a szoba fala is kellemetlen szagú lesz.

8. Porszívózás

A minél gyakoribb és alapos porszívózás is jó módszer, ráadásul a porcicák is utálják. A legeldugottabb réseket se felejtsd ki!

Sajnos előfordul, hogy a porszívóban megsérül a bogár és így büdös lesz a porzsák is, így minden porszívózás után ellenőrizd. Ha neked nem cserélhető, szövet porzsákod van a porszívóban akkor nagyon körültekintőnek kell lenned takarításkor!

Tudom nagyon bosszantó tud lenni, ha poloskák keserítik meg az életedet, főleg akkor ha tömegesen érkeznek, de több módszer is van, hogy ne kelljen velük egy fedél alatt kihúzni a telet. Kellemes és főleg sikeres hajtóvadászatot mindenkinek!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy melyik elektronikai eszköz fogyasztja a legtöbb áramot, ha a konnektorba dugva felejtjük
A tévé csak a második a sorban. Van azonban egy eszköz, ami kikapcsolás nélkül, stand-by állapotban ennek közel a tízszeresét fogyasztja.

Link másolása

Magyarországon a rezsicsökkentésnek köszönhetően egyelőre keveset érez a lakosság a Nyugat-Európában már egekbe szökő energiaárokból. Az Egyesült Királyságban naponta jelennek meg szakértők tanácsai arról, hogyan lehet spórolni például a csak ebben a hónapban esetenként több mint 50 százalékkal emelkedő elektromos árammal. A Mirrornak egy megtakarítási szakértő mondta el, melyik látszólag kikapcsolt állapotú elektromos eszközök fogyasztják a legtöbb áramot.

Natalia Lachim először a hűtőszekrényre hívta fel a figyelmet. Bár a fridzsidert valójában soha nem lehet kikapcsolni, mégis érdemes fejben tartani, hogy egy átlagos brit háztartás áramfogyasztásának több mint 12 százalékát ez a készülék adja. Az angoloknak az ételek és italok hidegen tartása 114 fontba (51 ezer forint) kerül évente.

Ellenben még ebből is lehet faragni, ha rendszeresen takarítjuk kívül és belül is a hűtőt. A folyamatosan karban tartott hűtőszekrény ugyanis optimálisan, egyben költséghatékonyan működik. Ehhez fontos, hogy időnként portalanítsuk, hogy a porszemcsék a rendszerbe jutva ne akadályozzák a működését. Ügyeljünk arra is, hogy a romlott élelmiszereket mindig dobjuk ki, így a készüléknek kevesebb energiát kell felvenni a hidegen tartáshoz.

Ennél is drágább mulatság az egyszerűen távirányítóval kikapcsolt televízió. A brit háztartások 98 százalékában soha nem húzzák ki a konnektorból a tévét, ami éves szinten majdnem 133 fonttal (60 ezer forint) dobja meg a villanyszámlát.

Ez sem a csúcsa azonban a felesleges pénzkidobásnak: a játékkonzolok a tévéhez képest is csak úgy zabálják az elektromos áramot. A stand-by állapotban tartás naponta akár 4,2 fontba (1900 forint) is kerülhet a kényelmes gamereknek.

A vizsgált tételek közül a legkisebb gondot a vízforraló jelenti. A bedugva felejtett készülék évente 30,66 fontba (13 900 forint) kerül egy angol családnak, míg a konnektorban tárolt telefontöltő átlagosan évi 20 fontért (9000 forint) maradhat az aljzatban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
Egy kutyakiképző szerint nem szabadna minden nap sétáltatnod a kutyádat
Niki French úgy gondolja, a napi kutyasétáltatás emberi találmány, és nem feltétlenül előnyös kedvenceink számára.

Link másolása

A legtöbb kutyatulajdonos számára a séta a kutyák napi rutinjának része, ami elengedhetetlen a kisállat jólétéhez. Niki French kutyakiképző, a STOP Walking Your Dog (Ne sétáltasd a kutyádat) című könyv szerzője azonban úgy gondolja, hogy ez egy elavult szokás - a Mirrornak árulta el, hogy miért.

Niki arra biztatja az embereket, hogy 30 perces napi sétájukat helyettesítsék alternatív tevékenységekkel, amellyel még jobban ösztönözik kedvenceiket.

„Lehet, hogy meglepő, de a hagyományos séta emberi találmány, és sok kutya számára nem hasznos” – mondja a szakember.

"Ha a sétaidőt otthoni edző játékokkal helyettesítjük, a kutyák elsajátíthatják azokat a készségeket, amelyek hiányoznak a nyugodt és boldog élethez"

– tette hozzá.

Niki szerint a közhiedelemmel ellentétben a viselkedési nehézségekkel küzdő kutyák izgatottabbak lehetnek, ha túl sok mozgással próbáljuk kifárasztani őket. Ő a saját bőrén tapasztalta a változásokat: van egy Bodie nevű, kétéves mentőkutyája, aki állítása szerint a kevesebb sétának és több játéknak köszönhetően szembetűnően nyugodtabb lett.

"Ha a séták több mint fele stresszes a kutyának vagy neked, akkor itt az ideje, hogy valami mást csinálj”

– tanácsolja a kutyakiképző, aki szerint inkább olyan jutalmazó játékokra kell összpontosítani, mint a homokozó ásása, a kartondobozokkal való játék vagy a bújócskázás.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Orvosi kannabisz: mire jó, hogyan juthatunk hozzá?
Kannabisz – üldözendő drog, gyógyszeralapanyag, esetleg csodatevő gyógynövény? Utánajártunk a népszerű növénnyel kapcsolatos tudnivalóknak.

Link másolása

A kannabiszról mindenféle túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a leginkább megosztó növény a világon. Nézzük, mégis mik azok a tulajdonságai, amik miatt egyre több ember használja a kannabiszt és a belőle előállított készítményeket a mindennapokban.

Mire használhatjuk az orvosi kannabiszt?

A növényt már az ókori Kínában is alkalmazták gyógyászati célra, de a magyar gyógyszerkönyvekben is szerepelt egészen 1934-ig. A kannabisz tilalma miatt hosszú ideig nélkülözniük kellett a betegeknek a növényt, de az utóbbi évtizedekben ez a trend megfordulni látszik, egyre több országban legalizálják az orvosi kannabiszt, és ezzel együtt a hatásait vizsgáló kutatások száma is folyamatosan növekszik.

Az orvosi kannabisz felhasználási területei rendkívül szerteágazóak, ezek közül a legelterjedtebbek az alábbiak*:

Fájdalomcsillapítás **

Epilepszia tüneteinek kezelése ***

Kiegészítő kezelés daganatos betegségek esetén ****

Alvásminőség és a közérzet javítása *****

Relaxáció, stresszcsökkentés

Orvosi kannabisz Magyarországon?

Az orvosi kannabisz hatóanyagai az ún. kannabinoidok. A két legismertebb kannabinoid a THC (tetrahidrokannabinol) és a CBD (kannabidiol), de a tudomány száznál is több hasonló vegyületet ismer (CBG, CBC, CBN stb.).

A kannabisz virágzata, valamint a 0,2%-nál több THC-t tartalmazó kender kivonatok nem értékesíthetőek Magyarországon, így az orvosi kannabisz hazai legalizációja sajnos még várat magára. Legálisak viszont a kannabisz olajok, vagy ismertebb nevükön CBD olajok, amelyek szintén tartalmazzák a kannabiszban megtalálható kannabinoidok jelentős részét.

A legfontosabb különbség az orvosi kannabisz és a CBD olajok között, hogy utóbbiak maximum 0,2% THC-t tartalmazhatnak, így azok bódító hatást biztosan nem fognak kifejteni. Folyamatosan zajlanak a kutatások a CBD hatásaival kapcsolatban is – bár néhány jótékony hatást már klinikai kutatások is igazoltak, illetve léteznek CBD-t tartalmazó szklerózis multiplex- és epilepszia gyógyszerek, fontos megjegyezni, hogy maguk a CBD olajok nem gyógyszerek, és nem is helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket.

A legjobb kannabisz olajok Magyarországon

Amennyiben úgy döntesz, hogy Te is szívesen felfedeznéd a kannabisz termékek hatásait, fontos, hogy vásárlás előtt megfelelően tájékozódj, hiszen sajnos rengeteg rossz minőségű CBD olajjal találkozhatsz.

Az itthon elérhető kannabisz olajok közül 2 márkát szeretnénk a figyelmedbe ajánlani:

Medihemp

A Medihemp az egyik leginkább elterjedt CBD márka Magyarországon, az osztrák gyártó termékeit ezrek használják nap mint nap. CBD olajaik THC-t szinte egyáltalán nem tartalmaznak, jelentős mennyiségben találunk viszont bennük CBDA-t, aminek a kedvező hatásaival kapcsolatban az utóbbi időszakban több tudományos publikáció is napvilágot látott.

A Medihemp CBD olajok 500 mg-tól egészen 3000 mg-os kiszerelésig többféle erősségben kaphatóak, így biztosan megtalálod közöttük a számodra megfelelőt.

Meliora

A Meliora CBD olajok Svájcban készülnek, a CBD tartalmáért nemesített bio kannabiszból. Az alapanyagként használt svájci kannabisznak köszönhetően ezek a teljes spektrumú olajok a CBD mellett tartalmaznak közel 0,2% THC-t, CBG-t, CBC-t, valamint számtalan terpént és flavonoidot. Az összetételt igazoló labortesztet Te is meg tudod nézni vásárlás előtt, így ezekkel a kannabisz olajokkal biztosan nem lőhetsz mellé!

Ha kannabisz olajat keresel, ajánljuk a Hemp Health webáruházat, ahol többek között a fent említett 2 márka termékeit is megtalálhatod, számtalan más érdekesség (kender különlegességek, CBD kozmetikumok, CBD kapszulák) mellett. A termékeket személyesen is megvásárolhatod Budapesten, a CBD Corner by Hemp Health üzletben.

Források:

* https://www.health.harvard.edu/blog/medical-marijuana-2018011513085

** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549367/

*** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6514832/

**** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6387667/

***** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6326553/

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Itt a súlyzós edzést végzők új tömegsportja, a Scitec Power Challenge
A Budakalászi Sportcsarnokban fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Link másolása

Március 26-án sikerre éhes sportolókkal telt meg a Budakalászi Sportcsarnok. A súlyzós edzés szerelmesei gyűltek itt össze, hogy szembenézzenek a legfélelmetesebb ellenféllel, önmagukkal. Mindezt pedig egy egészen új és friss sportág, a második alkalommal megrendezett Scitec Power Challenge keretében tették, ahol fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Nem kell más, csak legyél önmagad legjobb változata!

A Scitec márka a „Make a Difference” szlogenen keresztül alapvetően az edzőtermi edzést életvitelszerűen komolyan gondolókhoz szól, arra ösztönzi az embereket, hogy önmaguk legjobb változatai legyenek és ezáltal másokat is inspirálhassanak. Nincs még egy olyan brand, amely ennyit tett volna a súlyzós edzés népszerűsítéséért. Nemcsak szimplán szponzorál, hanem magával a sportággal is foglalkozik, versenyeket szervez és 25 éve töretlen a lelkesedése a testépítés iránt. Nem csoda, hogy nemrég egy új sportágat is bevezettek a súlyzós edzés szerelmeseinek, ez a Scitec Power Challenge, amelyben egyvalakit kell legyőzni, önmagadat.

A verseny, ahol a hobbisportolóknak is teremnek babérok

A testépítő versenyektől és az ezzel járó színpadi szerepléstől sokan idegenkednek, nem beszélve arról, hogy még egy kezdő szintű megmérettetéshez is komoly edzésmúltra lehet szükség. Egy erőemelő versenyen pedig demoralizáló lehet azok fölénye, akik évek óta űzik a sportot, és földi halandó számára felfoghatatlan súlyokat mozgatnak meg játszi könnyedséggel. A Scitec Power Challenge azonban több, mint egy erőemelő verseny, és semmiképpen sem testépítő verseny, mégis, a súlyzós edzést végző hobbisportolók számára kiváló lehetőséget teremt arra, hogy megméressék magukat. Itt nem kell haladónak lenni, nem kell kiváló genetikai adottságokkal rendelkezni, és nincs szükség színpadi szereplésre sem. Hovatovább, nem kell másokhoz hasonlítani magunkat – csakis saját magunkkal kell versenyezni!

Hiszen a Power Challenge lényege, hogy életkor és testsúly alapján kalkulált, amatőr szinten, ha nem is simán, de reálisan teljesíthető célszámaival pont olyan célt tud adni, amiért úgy tudnak a versenyzők küzdeni, hogy nem kell azt érezniük, hogy hosszú évekbe telik, mire egyáltalán oda tudnak állni versenyezni, hogy aztán a dobogó közelébe se kerüljenek a nagyok mellett. Itt saját mentális és fizikai korlátainkat legyőzve, és saját, korábbi teljesítményünket túlszárnyalva érhetjük el az életkorunknak, testsúlyunknak és felkészültségi szintünknek megfelelő kategóriában a kitűzött célunkat.

Mi motiválja az itt indulókat?

Miért kiváló lehetőség ez ugyanúgy egy diáknak, mint egy többgyerekes, dolgozó családapának? Mi lehet a közös abban a több száz, teljesen vegyes korú és nemű indulóban, akik beleállnak egy ilyen kihívásba? Nos, lehet ez egyszerű bizonyítási vágy, önmagunk vagy akár mások előtt. Van, aki folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy még jobb legyen, és ez a verseny egy kiváló erőpróba arra is, hogy felmérjük, hol is tartunk az úton. De lehet, hogy valaki csak az élményt keresi, ahol több száz sportolóval együtt rezdülve-lélegezve tölthet el egy napot.

Az alábbi videóban végigkísérjük az egyik indulót, aki történetesen a Scitec Nutrition csapatát is erősíti, így nemcsak saját motivációjáról hallhatunk pár szót, hanem arról is, hogy a Scitec Nutritiont mi motiválta arra, hogy beálljon a rendezvény mögé fő támogatóként. Természetesen a versenyen készült hangulatképek sem maradnak el. Figyelem: a videó második felében az emberi akarat, elszántság és küzdeni akarás különösen magas koncentrációban látható, így a komfortzónájukból kitörni NEM akarók számára megtekintése csak kellő óvatossággal javasolt.

VIDEÓ: Scitec Power Challenge - A súlyzós tömegsport

Több mint 5000 ismétlés guggolás, fekvenyomás és felhúzás egy nap alatt

A komplett kategóriában öt versenyszámban, összesen 100 ismétlés teljesítésével lehetett arany minősítést szerezni, de akár gyakorlatonként is ki lehetett próbálni az erőpróbát. A versenyzők összesen 5618 ismétlés guggolást, 5051 ismétlés fekvenyomást, 5652 felhúzást, 4205 mellről nyomást teljesítettek, és összesen 1109-szer húzták fel magukat a bírák szigorú tekintete előtt. Az indulók összesen 206 arany, 51 ezüst és 15 bronz minősítést szereztek. A legfiatalabb induló 14 éves volt, a legidősebb pedig 74 éves. 70 nő és 116 férfi mérte fel az erejét a versenyen. Minden szempontból elmondhatjuk tehát, hogy itt szó szerint bárki elindulhatott, aki késznek érezte magát az erőpróbára!

Hova tart a Scitec Power Challenge?

„Hiszünk abban, hogy az a hozzáállás, amit egy ilyen kihívásra való felkészülés közben, és magán a versenyen elsajátítanak az indulók, az élet minden területén kamatoztatható. Ilyenformán nemcsak a fizikumunkban, az egészségi állapotunkban, de az élet minden területén pozitív változást tudunk hozni, és pozitív példával szolgálhatunk mindenki számára” – árulta el Nagy Szabolcs, a Scitec marketingvezetője, aki azt is hozzátette, hogy a Scitec Power Challenge idei versenye még csak a kezdet volt, hiszen a szervezők hosszú távú célja, hogy a frissen megalapított új sportág minél szélesebb körben ismert és elismert legyen, és az új tömegsporton keresztül a súlyzós edzést még a korábbinál is szélesebb réteggel megszerettessék. A cél az, hogy egy olyan sportünneppé nője ki magát, amely megkoronázza mindazok erőfeszítéseit, akik akár hosszú hónapokon át edzenek azért, hogy túlszárnyalják saját korábbi teljesítményüket, így legyőzve önmagukat.

Link másolása
KÖVESS MINKET: