/eletstilus/ha-nem-vagy-atomreszeg-vegig-egy-zenes-fesztival-jot-tesz-az-egeszsegednek/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Ha nem vagy atomrészeg végig, egy zenés fesztivál jót tesz az egészségednek

Csökken a stressz és a depresszió is. A mindennapi élettől való elszakadás tapasztalata arra készteti az embereket, hogy elgondolkodjanak, és időt szakítsanak saját magukra.

Link másolása

hirdetés

A fesztiválszezon idei utolsó nagy hajráját tapossuk, ezért nem árt tudni a választ.

Manapság a nyár szinte összes hete - sőt, nem ritkán az év további időszakai is be vannak táblázva fesztiválokkal, nem meglepő hát, hogy összességében évente emberek milliói látogatják azokat.

Azonban ha lelki szemeink előtt elképzelünk egy zenei fesztivált, nem biztos, hogy az egészségre gyakorolt pozitív hatásai jelennek meg legelőször.

Az élmények és bulizás mellett ugyanis felüti a fejét a megemelkedett alkohol-, és drogfogyasztás és az egészségtelen ételek, illetve szegényes tisztálkodás ördögi sziluettje.

Ám a BBC cikkének szerzője úgy döntött, hogy valóban a látogatók egészségére fókuszálva térképezi fel a helyzetet.

hirdetés

"A zene nagyszerű, tanít is minket és terápiás"

- mondja Marta Pibernat, Katalóniából.

"De végül többet iszunk, mint amennyit kellene"

- ismeri be barátnője, Patricia Torne, aki szintén Katalóniából származik, ám az Egyesült Királyságban él.

A két hölgy a péntek reggelt egy mezőn tölti Wiltshire-ben, Anglia délnyugati részén, ahol rajtuk kívül több száz másik ember vesz részt egy 90 perces jóga workshopon.

Mindez a WOMAD világzenei fesztiválon történik, egy négynapos eseményen, melyre közel 40 ezer ember látogat el. Ugyanakkor hasonló történet játszódhatna le a magyar fesztiválok javán is.

De maradva ennél a brit fesztiválnál, a lazulást és regenerálódást workshopok beszélgetések, terápiák, egzotikus és otthoni ízek garmadája, masszázsok, reiki, reflexológia és inverziós terápia segítik.

Akkor sem kell meglepődnünk, ha két sámán felajánlja, hogy eltávolítják az "ősi traumákat a DNS-ünk rezgési mezőjéből".

James Mowbray, aki Londonból érkezett, épp egy gong-fürdőn van túl, amely elmondása szerint "extrém élvezetes és pihentető", azonban kevésbé magyar pénztárcára szabott, hisz körülbelül 14 ezer forint.

"Sok tánczenei fesztiválon megfordultam, amik nem feltétlenül tesznek jót az egészségednek"

- idézte fel, a drogok rossz hírnevére és a túlzott élvezet-habzsolásra utalta.

Ugyanakkor az élő zene hallgatásának egészségügyi előnyeit tanulmányok is igazolják - gondoljunk csak arra, hogy "aki rendszeresen bulizik élő koncerteken, átlag 9 évvel tovább él".

"Megállapítottuk, hogy a koncertek látogatása jelentősen csökkenti a stresszhormon szintjét"

- mondta Daisy Fancourt, a University College London egyetemi docense.

A kísérlet részeként klasszikus és a popkoncerten részt vevő emberektől vettek nyálmintákat a stressz-szint összehasonlítása céljából.

"Később mindkét csoport biológiailag nyugodtabbnak tekinthető volt. Ez arra utal, hogy az esemény jellege a lényeg, nem pedig a zene típusa."

Daisy tanulmányai azt is megállapították, hogy az élő zenei rendezvényekre való látogatás csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát, és segíthet megőrizni a szellemi frissességet az 50 éven felüli embereknél.

Julie Ballantyne a Queensland-i Egyetemen az ausztráliai zenei fesztiválok az emberek jólétére tett hatásait tanulmányozta.

"A mindennapi élettől való elszakadás tapasztalata arra készteti az embereket, hogy elgondolkodjanak és időt szakítsanak saját magukra, és ez fontos a jólétük szempontjából.

De azt is megállapítottuk, hogy ha pozitív társadalmi tapasztalatokat szereznek a barátaikkal, akkor az a szubjektív, a pszichológiai és a társadalmi közérzetüket is befolyásolja."

Ugyanakkor a rossz tapasztalatok, például a túl sok alkoholfogyasztás, a nagy tömeg, a rossz WC- és zuhanyozó-helyzet, vagy a sorban állás, csökkenthetik az előnyöket.

Marley Ziggy, a WOMAD egyik sztárfellépője egyéb aspektusokra is kitért. Szerinte az ehhez hasonló fesztiválok jók a kollektív jólét szempontjából is.

"Ezek képviselik a világban rejlő potenciált. Ilyenkor több ezer ember áll együtt, egy egységet alkotva."
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk