Grilltípusok – Amit érdemes tudni róluk

Az alábbi írásban bemutatjuk a főbb grilltípusokat, illetve sorra vesszük a jellemző tulajdonságaikat.

Link másolása

A nyár sokak számára egyet jelent a grillszezonnal; ínycsiklandó illatok szállnak a kertek felett, a magukkal ragadó ízek családokat és baráti társaságokat hoznak össze. Az alábbi írásban bemutatjuk a főbb grilltípusokat, illetve sorra vesszük a jellemző tulajdonságaikat.

Ha a grillekre gondolunk, sokunknak ma is a fedél nélküli, hagyományos változat jut eszébe. A népszerűsége nem véletlen, hiszen számos előnyös tulajdonság említhető vele kapcsolatban; a használata kifejezetten egyszerű, ráadásul ínycsiklandó, füstös aromát képes kölcsönözni az ételeinknek. Azt is érdemes megjegyezni, hogy rendszerint alacsonyabb áron vásárolhatjuk meg, mint más típusokat.

A faszén-tüzelésű grillek között, természetesen, fedéllel ellátott változatokat is találunk. Ezek alapváltozata az úgynevezett gömbgrill, amely, a fedélnek köszönhetően, alkalmas barbeque készítésére is. A fedélnek köszönhetően szabályozni tudjuk a gömbgrillben lévő levegő mennyiségét, ezáltal elkerülhetjük a lecsöpögő zsírból adódó túlzott fellángolást, ami az ételen lévő fűszereket megégeti, ezáltal keserű ízű lesz a végeredmény. Érdemes a minőségi anyaghasználattal készült változatokat keresni, amelyek, a vastagabb oldalfalnak köszönhetően, hatékonyabban hasznosítják a keletkező hőt. Érdemes a minél nagyobb méretet választani, mert sokkal könnyebben és sokoldalúbban használható, valamint nem okoz gondot, ha több emberrel kell megosztani az ínycsiklandó falatokat.

Mindenképpen figyelmet kell fordítani az úgynevezett offset sütőkre. Ez az elnevezés sokak számára ismeretlenül hangzik, ám a grillmozdony kifejezés ismerősebb lehet. Nagy előnyük a kiváló hőtartás. Azonban vannak olyan változatok is, amelyeket direkt grillezésre is tudunk használni. Ugyanakkor nem lehet elhallgatni, hogy a megfelelő hőmennyiség elérése és tartása igényel némi gyakorlatot, illetve állandó felügyeletre van szükség, míg készülnek az ételeink. Összességében nagyszerű választásnak bizonyul, csupán arra kell figyelni, hogy megfelelő anyagminőséggel rendelkező változat mellett döntsünk.

Szót érdemelnek az úgynevezett tojások/kamadok is, amelyek legfőbb előnyét a kerámiabetét szolgáltatja; ennek köszönhetően nagyon jól tartják a hőt és rendkívül sokoldalú a használatuk. Leegyszerűsítve: egy mobil kemence, amiben grillezni is lehet, de nem kell órákat várni az ideális sütési hőmérséklet eléréséhez. Faszén felhasználása pedig elenyésző. Noha nem nevezhetők olcsó változatnak, és még a sütőfelületük sem túl nagy, az általuk kínált ízélménynek köszönhetően kiváló választásnak bizonyulhatnak.

A faszén-tüzelésű grillek mellett meg kell említeni a gázgrilleket is. Ezek az eszközök megfelelő alternatívát jelentenek azok számára, akik nem szívesen foglalkoznak a tüzelő előkészítésével és a megfelelő mennyiség elégetésével. Noha sokszor halljuk, hogy a gázgrill nem alkalmas a füstös aroma megteremtésére, füstölő dobozok és aromarácsok segítségével ez mégis lehetséges.

Végezetül szót kell ejteni az elektromos grillekről is, amelyek azok számára is megteremti a lehetőséget a kültéri grillezésre, akik olyan társasházban laknak, ahol tiltott a nyílt láng használata vagy egyszerűen félelmei vannak a gázgrill használatát illetően. Egyes asztali változatok fedéllel rendelkeznek, így a keletkező füsttől és szagoktól sem kell tartanunk.

Ha kellő figyelmet fordítunk a grill kiválasztására, biztosan megtaláljuk azt a típust, ami a leginkább megfelel az igényeinknek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk