Gépek, amelyek nem hiányozhatnak a konyhádból

A sütés-főzés nélkülözhetetlen tartozékai a különböző konyhai gépek. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat velük kapcsolatban, amelyek talán Neked is segítségedre lesznek, ha épp a konyhád berendezését tervezed.

Link másolása

Mindenképpen szükséged lesz egy tűzhelyre. A mai napig népszerűek a szabadon álló megoldások; ezek rendszerint 50 és 60 centiméteres szélességgel állnak rendelkezésre, és tökéletesen kielégítik egy átlagos család igényeit. A sütőűrtartalmuk 60 liter körüli. Amennyiben elektromos főzőlappal és elektromos sütővel rendelkező változatot vásárolnál, és az elektromos hálózatod esetében felmerülhetnek terhelési problémák, mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni!

Az elektromos tűzhelyek előnyös tulajdonságai között említhető az egyenletes hőátadás, illetve a nyílt láng hiánya, ami biztonságosabbá teszi a gázüzemű készülékekkel szemben. Hátrányuk a némileg költségesebb használat, illetve a maradékhő elvesztése. Velük ellentétben a gáztűzhelyek azonnali melegítést biztosítanak, a működtetésük gazdaságosabb, ráadásul a készülékek kereskedelmi ára is alacsonyabb – legalábbis az esetek többségében, azonos minőségi osztályt összehasonlítva.

Szót kell ejteni a beépíthető megoldásokról is, amelyek sok esetben esztétikusabbá varázsolják a konyhákat; egységességet teremtenek a helyiségben, ráadásul az igényeinknek megfelelő főzőfelület és sütő választását teszik lehetővé, nem kell „csomagban vennünk” a kettőt.

A beépíthető főzőlapok között is találunk elektromos és gázüzemű készülékeket. A gáz továbbra is népszerű megoldás, ráadásul ez jut eszünkbe, ha a profi séfek konyhájára gondolunk. A nyílt lángon történő főzés gyorsan készülő ételeket eredményezhet, de ne feledkezzünk meg a felület nehézkesebb tisztításáról sem!

Az elektromos készülékek között hagyományos technológiát alkalmazó, üvegkerámia borítású, illetve úgynevezett indukciós főzőlapokkal találkozunk. Utóbbiak esetében csak mágnesezhető edények használhatók. Az indukciós technológiának köszönhetően lényegesen magasabb a hatékonyságuk, mint a hagyományos változatoké.

Szót kell ejteni a beépíthető gázsütőkről is. Mivel a gázmelegítés fizikai tulajdonsága miatt csak speciális légkeverő megoldással együtt tesz lehetővé egyenletes sütést, a sütőterek zöme elektromos változatban készül. Ha el tudjuk fogadni a villanyenergia magasabb költségét, átlagos felhasználás esetén érdemes ezeket részesíteni előnyben.

Ha sütünk-főzünk, mindenképpen szükséges gondoskodni a páraelszívásról. Kiválasztás során figyelembe kell vennünk a szóban forgó helyiség nagyságát, illetve a felszabaduló gőz mennyiségét. Ezek fényében már könnyebben dönthetünk a hagyományos, a kihúzható és a fali kürtős megoldások közül. Ne feledkezzünk meg arról, hogy alulméretezés esetén a készülék képtelen elvégezni a feladatát!

Bizonyos esetekben egy mikrohullámú sütő is kiváló szolgálatot tehet. Az alapfelszereltséggel rendelkező változatok csupán melegítésre és olvasztásra használhatók, de a jobb eszközökkel akár süthetünk is, a crisp funkcióval pedig ínycsiklandó ropogós falatkákat készíthetünk. A légkeverés funkcióval rendelkező mikrók akár egy hagyományos sütőt is képesek kiváltani, persze piskóta sütésére aligha lesznek alkalmasak.

Ha gondos odafigyeléssel válogatjuk össze a konyhai gépeket és eszközöket, biztosak lehetünk benne, hogy a sütés-főzést nagy kedvvel végezzük majd.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk