ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Karácsonykor a menün próbálunk leginkább spórolni, de van, akinél idén karácsonyfa sem lesz

Nemrég közzétett kérdőívünkben arra kerestük a választ, ki hogyan készül a karácsonyra, lesz-e bármi, ami változik az idei ünnepléskor, megmarad-e az adakozókedv. Az eredményekből az is kiderült, mennyit szánunk a karácsonyi menüre és az ajándékokra - már ha megtartjuk az ajándékozást.

Link másolása

A karácsony a meghitt családi együttlét mellett egyet jelent a költekezéssel, ami egyre nagyobb gondot okoz az infláció miatt. Idén ezért rangsorolnunk kell, és jobban át kell gondolni, hogy mire is költsünk.

Vajon emiatt lesz valami, ami idén karácsonykor másként történik? Hogyan vásárolsz be a karácsonyi menühöz, az ünnepnapok alatti sütés-főzéshez? Idén bekapcsolódsz valamilyen jótékonysági akcióba?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ a Tescóval közös kérdőívünkben. Köszönjük a több mint 1000 olvasónk közreműködését, segítségükkel érdekes és hasznos információkhoz jutottunk.

Előre gondolkodunk, tudatosan vásárolunk

Sokat segíthet a költségek kordában tartásában, ha tudjuk, mit is akarunk vásárolni és ahhoz próbáljuk tartani magunkat. A kérdőív kitöltői is ezt a taktikát választják, a legtöbben a karácsonyi menühöz a bevásárlást az ünnepeket megelőző hetekben folyamatosan intézik, figyelve arra, hogy mi hol olcsóbb - 63%-uk választotta ezt az opciót.

Ha szeretnénk kedvezményekhez jutni és kedvezőbb árakon vásárolni, érdemes törzsvásárlói kártyát használni annál az üzletláncnál, ahol gyakran vásárlunk. 12% ezt így is gondolja, megvesz mindent egy helyen, ahol kedvezményt is tud igénybe venni.

Bevásárlásukat sokan intézik online, ugyanis a webshopos beszerzés minden ötödik megkérdezett körében népszerű (20%.)

Tippek karácsonyi bevásárláshoz a Tescótól

A Tesco üzleteiben és online is „Árgarancia” felirattal jelöli azokat a termékeket, amelyek árát tartósan alacsonyan tartja. Ez több száz olyan alaptermék, illetve árucikk, amiket a vásárlók gyakran keresnek. Ezeknek az árát az áruházlánc minden héten ellenőrizi, és vállalja, hogy ha valahol a vásárló olcsóbban vásárolta meg a termékeket, akkor a különbözetet visszafizeti neki.

Még olcsóbb lehet a bevásárlás, ha vásárlók használják Clubcard kártyájukat. Ezzel számos terméket eleve kedvezőbb áron vehetnek meg, mint azok, akiknek nincs hűségkártyájuk.

Az idei karácsony kicsit más lesz, mint az eddigiek

A többség úgy érzi, hogy az idei karácsonykor kicsit kevesebbet kell költenie, ezért bizonyos dolgok másként lesznek, mint eddig.

A legtöbben (43%) az ajándékokra próbálnak kevesebb pénzt fordítani, de a megkérdezettek egyötöde (19,2%) teljesen le is mond idén az ajándékozásról.

A válaszolók több mint egyharmada (37%) a karácsonyi menün próbál majd spórolni azzal, hogy egyszerűbb fogásokat választ. A karácsonyi menü a megkérdezettek számítása szerint több mint 50.000 Ft-ba kerülnek majd - legalábbis egynegyedük (27%) így vélekedik. 22% pedig 30.000 és 40.000 Ft között tervez költeni a menüre. Minden ötödik válaszadó emiatt a vendégségeket fogja vissza (21%), 100-ból 10 válaszolónál pedig karácsonyfa sem lesz.

Az ajándékok beszerzése tekintetében megoszlanak a taktikák

A többség (24%) karácsony előtt egy-két héttel vásárolja meg az ajándékokat, de majdnem ugyanennyien (23,21%) már november közepén, a különböző akciókat kihasználva kezdik meg az ajándékok beszerzését - a 18-35 éves korosztály még lelkesebben választja a novemberi akciókat (28%). A válaszolók egyhatoda (17%) akár már hónapokkal karácsony előtt beszerez ajándékokat.

A karácsonyi ajándékokra jellemzően 20.000 Ft alatti összeget szánnak a válaszolók (42%). A megkérdezettek egyharmada 20.000 és 50.000 Ft között kíván költeni (32%). 100-ból négyen 150.000 Ft-nál is nagyobb összeget fordítanak majd az ajándékokra idén.

Nem csökken az adakozási kedv

A válaszolók közel egyharmada (31%) idén is mindenképpen részt vesz valamilyen jótékonysági akcióban, hogy adományával másokon segíthessen, 27% viszont meggondolja, hogy idén az anyagi keretei ezt lehetővé teszik-e. 27% pedig azt válaszolta, hogy eddig sem volt rá jellemző az adományozás, és most sem fog ez megváltozni.

Aki fog adományozni, az leginkább egy megbízhatónak ítélt szervezet adománygyűjtésébe száll be (22%). 16% pénzt utal egy segélyszervezetnek, míg 13% egy megbízhatónak ítélt cég (pl. üzletlánc) által szervezett akcióban vesz részt.

Tesco-vásárlóként is lehetünk jótékonyak

Az Ökumenikus Segélyszervezet Adventi Adománygyűjtésének keretében a Tesco-vásárlók december 24-ig adománykuponok megvásárlásával járulhatnak hozzá a nehéz helyzetben levő családok és gyermekek támogatásához a Tesco áruházakban és online.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Disney-figurák, amelyek a leggyakrabban ihlették meg az amerikai szülőket a névadásban
Az újszülötteket sem kíméli a mozi hatása: nevük gyakran egy divatos figurát idéz.

Link másolása

E jelenség nem új, még Magyarországon sem. Csak két példa: az 1960-as évek közepén az egyik legnépszerűbb női név a Tímea volt, miután 1963-ban bemutatták a Jókai-regényből készült Aranyember című filmet. 1996-ban a legnépszerűbb férfinév az Ádám volt – ekkor volt a népszerűsége csúcsán a Szomszédok teleregény, a Kulka János alakította Mágenheim Ádám doktorral. Amerikában a Disney-film figurái évtizedek óta töltenek be fontos névadó szerepet, és minden újabb mesehős számíthat a szülőkre.

Például a Jégvarázs 2013-as bemutatója után az Elsa név újszülött viselői (így hívták benne a királynőt) megkétszereződtek az előző évhez képest, számuk 566-ról 1138-ra nőtt. 2016-ban a Moana (magyarul Vaianaként ismerjük) bemutatója is megdobta ezt a ritka nevet, 18-ról 56-ra nőtt a számuk egy év alatt.

A Huffington Post az amerikai társadalom-biztosítási igazgatóság adatai között azt kutatta, hogy milyen egyéb Disney-figurák szerepelnek a születési anyakönyvi kivonatokban. És bár lehetnek e névadások mögött más ihletések is, a Disney-kapcsolat mindig ott van.

A lap összesen 31 Disney-kötődésű babanevet talált a 2016-os névadások között.

Abban az évben a pálmát Aurora hercegnő vitte el a Demónából: 3963 kislány kapra az ő nevét.

Jázminná az Aladdinból 2625-en lettek, Giselle-é a Bűbájból 1457-en. Különös sorsa volt az Ariel névnek: a Kis Hableány után 2177-en kapták meg ezt a nevet, de 577 fiú is Ariel lett – tekintettel arra, hogy ez a név mindkét nemben használatos.

ariel és sebastian

Esmeraldák a Notre-Dame-i toronyőrből 864-en lettek, továbbra is jól tartotta magát az Elsa 476-tal, kettővel megelőzve Tianát, A hercegnő és a béka hősnőjét. Belle, a Szépség és a Szörnyetegből már csak 291 családnak tetszett. A Wendy név többszörös kötődésű is, hiszen így hívják a Hazatérő harcos főszereplőjét és Peter Pan barátnőjét is. (328). Merida hercegnőt 101 házaspár látta meg babájában.

A fiúnevek között Sebastian aratott: 10.249 gyermeket neveztek el az emberfejű rákról.

Arielt követően Gus a legkedveltebb (202), de még az olyan régebbi figurák, mint Simba, az Oroszlánkirály (11), Aladdin (9) és Maugli (5) is tovább élhetek kis amerikaiak testében.maugli

A legklasszikusabb Disney-figurák közül egyedül Minnie, Mickey egér kedvese tartja a frontot, 65 „utóddal”. Arról nem szól a fáma, hogy a 2016-os elnökválasztás után miként alakult a Donald név kedvelése…

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk