ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Faültetéssel a klímaváltozás ellen – a leghatásosabb, amit tehetünk

Mit kezdünk majd a felhalmozott vagyonunkkal, ha már végleg tönkretettük a bolygót? Hogy egyáltalán esély legyen arra, hogy a jövő generációk is megfelelő körülmények között élhessenek, most kell cselekednünk. Például úgy, hogy fát ültetünk.

Link másolása

"A legalkalmasabb időpont egy fa ültetésére húsz évvel ezelőtt volt. A második legalkalmasabb időpont most van"

- szól az ismert mondás.

A faültetés a korábbi évszázadokban is népszerű gondolat volt, ma azonban jóval több ennél: a globális felmelegedés legjobb ellenszere.

A klímaváltozás egy évtizede és korábban inkább a Föld távoli, egzotikus tájait sújtó katasztrófákat jelentette, amelyeket néha a híradóban látunk. Mára azonban sajnos kézzelfogható valóssággá vált nálunk is - elég csak a szokatlanul enyhe telekre és a minden eddiginél forróbb, aszályosabb nyarakra gondolni.

Nem véletlen, hogy az egész világon egyre több magánember, szervezet és cég kötelezi el magát a faültetés mellett. A nemzetközi színtéren erre az egyik legjobb példa a Mastercard, amely a Priceless Planet Koalíció keretében azt a célt tűzte ki, hogy 2025-ig 100 millió fát ültessenek el - ott, ahol a bolygón a leginkább szükség van rá.

Ennek a programnak a részeként

a Mastercard a Kifli.hu-val is együttműködött, így a kijelölt akciós időszakban Mastercarddal kiegyenlített vásárlások meghatározott összegét faültetésre fordították.

Ezzel lehetőséget adntak a hazai online vásárlóknak is, hogy részt vegyenek a programban.

Magyarországon a faültetés leghitelesebb képviselője a 10 millió Fa Közösség, amely az egész országban szervez faültetéseket, és volt már együttműködésük több vállalattal is, köztük például a Masterarddal.

A közösség alapítója, Bojár Iván András úgy véli, hogy alapvető szemléletváltásra van szükség: nem úgy kell tekinteni a faültetésre, mintha ezért áldozatot kellene hoznunk. "Tönkretettük a bolygót, kötelességünk rendbe rakni. Aki pénzt ad, időt ad, munkát ad, egy teherautót ad, az egy olyan munkához járul hozzá, ami mindannyiunk számára fontos."

"Ha megisszuk az utolsó korty vizet, ha elégetjük az utolsó fát, akkor rá fogunk jönni, hogy a pénzzel nem tudunk mit csinálni. Ezért is kell most cselekednünk."

Fát ültetni egyáltalán nem nehéz, és amikor valaki kipróbálja, rájön, hogy ez az egész környezetvédelmi hasznossága mellett egészen jó buli is lehet. Erről számoltak be nekünk a 10 millió Fa Közösséghez tartozó lelkes önkéntesek is.

NÉZD MEG VIDEÓNKAT, AMIBEN BESZÁMOLUNK EGYIK LEGUTÓBBI FAÜLTETÉSI AKCIÓJUKRÓL:

Ültessünk 100 millió fát!

A Mastercard két éve hívta életre a globális Priceless Planet Koalíciót, melynek célja, hogy saját partneri hálózatát aktivizálva 100 millió fát ültessen el világszerte. A munkát egy erre kijelölt, tudományos szempontok szerint gondolkodó csapat vezeti, hogy az elültetett fák olyan helyre kerüljenek, ahol a leggyorsabb idő alatt és a leghosszabb ideig fejtik ki jótékony hatásukat.

Ha szívesen olvasnál többet a programról, vagy akár csatlakoznál valamelyik akcióhoz, kövesd a mastercard.hu/ppc oldalt.

A faültetés a Mastercard számára kiemelten fontos.

Miért fontos a faültetés a Föld összes lakójának?

 • A fák a gyökereiktől a leveleikig óriási mennyiségű szén-dioxidot tudnak megkötni. Ez a gáz a globális felmelegedés, így a klímaváltozás legfőbb oka.
 • Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) jelentése szerint ahhoz, hogy az átlaghőmérséklet emelkedése 2030-ig ne haladja meg a kritikus 1,5 Celsius fokot, 1 milliárd hektárnyi fát kell elültetni.
 • Az erdők szabályozzák a világ oxigén- és a szénkörforgását is, valamint a helyi és regionális éghajlatot a víz és az energia cserélődésében betöltött szerepüknek köszönhetően.
 • A bolygó erdeinek helyreállítása költséghatékony és gazdasági értéket is jelent. Minden befektetett forint a föld helyreállításának köszönhetően 30 forint hasznot hozhat.
 • Az erdők fenntartható helyreállítása segít csökkenteni az éghajlatváltozással kapcsolatos katasztrófák (például tüzek, áradások) előfordulásának számát.

  A cikk a Mastercard támogatásával készült.

  # Csináld másképp

  Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Népszerű
  Ajánljuk
  Címlapról ajánljuk


  ÉLET-STÍLUS
  A Rovatból
  Disney-figurák, amelyek a leggyakrabban ihlették meg az amerikai szülőket a névadásban
  Az újszülötteket sem kíméli a mozi hatása: nevük gyakran egy divatos figurát idéz.

  Link másolása

  E jelenség nem új, még Magyarországon sem. Csak két példa: az 1960-as évek közepén az egyik legnépszerűbb női név a Tímea volt, miután 1963-ban bemutatták a Jókai-regényből készült Aranyember című filmet. 1996-ban a legnépszerűbb férfinév az Ádám volt – ekkor volt a népszerűsége csúcsán a Szomszédok teleregény, a Kulka János alakította Mágenheim Ádám doktorral. Amerikában a Disney-film figurái évtizedek óta töltenek be fontos névadó szerepet, és minden újabb mesehős számíthat a szülőkre.

  Például a Jégvarázs 2013-as bemutatója után az Elsa név újszülött viselői (így hívták benne a királynőt) megkétszereződtek az előző évhez képest, számuk 566-ról 1138-ra nőtt. 2016-ban a Moana (magyarul Vaianaként ismerjük) bemutatója is megdobta ezt a ritka nevet, 18-ról 56-ra nőtt a számuk egy év alatt.

  A Huffington Post az amerikai társadalom-biztosítási igazgatóság adatai között azt kutatta, hogy milyen egyéb Disney-figurák szerepelnek a születési anyakönyvi kivonatokban. És bár lehetnek e névadások mögött más ihletések is, a Disney-kapcsolat mindig ott van.

  A lap összesen 31 Disney-kötődésű babanevet talált a 2016-os névadások között.

  Abban az évben a pálmát Aurora hercegnő vitte el a Demónából: 3963 kislány kapra az ő nevét.

  Jázminná az Aladdinból 2625-en lettek, Giselle-é a Bűbájból 1457-en. Különös sorsa volt az Ariel névnek: a Kis Hableány után 2177-en kapták meg ezt a nevet, de 577 fiú is Ariel lett – tekintettel arra, hogy ez a név mindkét nemben használatos.

  ariel és sebastian

  Esmeraldák a Notre-Dame-i toronyőrből 864-en lettek, továbbra is jól tartotta magát az Elsa 476-tal, kettővel megelőzve Tianát, A hercegnő és a béka hősnőjét. Belle, a Szépség és a Szörnyetegből már csak 291 családnak tetszett. A Wendy név többszörös kötődésű is, hiszen így hívják a Hazatérő harcos főszereplőjét és Peter Pan barátnőjét is. (328). Merida hercegnőt 101 házaspár látta meg babájában.

  A fiúnevek között Sebastian aratott: 10.249 gyermeket neveztek el az emberfejű rákról.

  Arielt követően Gus a legkedveltebb (202), de még az olyan régebbi figurák, mint Simba, az Oroszlánkirály (11), Aladdin (9) és Maugli (5) is tovább élhetek kis amerikaiak testében.maugli

  A legklasszikusabb Disney-figurák közül egyedül Minnie, Mickey egér kedvese tartja a frontot, 65 „utóddal”. Arról nem szól a fáma, hogy a 2016-os elnökválasztás után miként alakult a Donald név kedvelése…

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk

  Link másolása


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk


  Link másolása


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk


  Link másolása


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk