Fantasztikus házi ravioli paradicsomszósszal
Jókora adag tésztát gyúrtam így lehetett kísérletezni, hogy mi ízlik jobban a családnak, a levesbetét, vagy a paradicsomos ravioli? Elárulom, hogy hamarosan újat készítek, mert annyira ízlett a családnak.
a tésztához:
12 dkg finom liszt
8 dkg tönkölybúza liszt
2 db tojás
1 mokkáskanál só
1 evőkanál olívaolaj
2-3 evőkanálnyi víz
a töltelékhez:
1-2 db. vargánya
hús ami a levesben főtt (pulykacomb és borjú hús)
2-3 szelet főtt sárgarépa
petrezselyemzöld
só,bors
egy kis fej hagyma
2-3 szelet pritamin parikra
diónyi vaj
1 evőkanál olíva olaj
a paradicsommártáshoz:
fél liter házi paradicsomlé
egy ek. rozsliszt
egy ek.olaj
egy hagyma
petrezselyem zöld, bazsalikom levél
egy kisebb paprika
só, egy mk. piros paprika
egy tk. cukor ( vagy édesítőszer)
egy evőkanál reszelt parmezán
Elkészítés
A lisztet beletesszük egy tálba közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, pici sót teszünk bele, valamint az olajat és jól elkeverjük, hozzáadjuk a vizet jól összegyúrjuk, majd kitesszük egy lisztezett deszkára, és tésztát gyúrunk belőle. Nem szabad, hogy ragadjon. Folpackba csomagolva 40-45 percet pihentjük a hűtőben.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A hagymát és a paprikát nagyon apróra vágjuk. A főtt húst,valamint a sárgarépát szintén felaprítjuk. Az olívaolajat felmelegítjük, átfuttatjuk rajta a hagymákat, a paprikát, majd fűszerezzük sóval, borssal, az aprított petrezselyemmel, ráöntünk egy-két evőkanál húslevest és pároljuk. Hozzáadjuk a répát, és a húst, rátesszük a vajat és jól összekeverjük. 2-3 percig együtt főzzük,majd egy krumplinyomóval egy kicsit megtörjük.
A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket enyhén lisztezett felületen sodrófával kinyújtjuk. A tésztát lisztezett felületre tesszük, majd a tölteléket ráhalmozzuk az egyik tésztalapra úgy, hogy közben hagyjunk kb. 1 ujjnyi helyet a halmok között. Az üres, töltelék nélküli részeket vizes ecsettel kenjük le. Borítsuk be a másik tésztalappal, nyomkodjuk körbe az ujjainkkal, egy derelyevágóval szaggassuk ki, majd jól nyomkodjuk össze a széleit. Egy kis liszttel megszórt tányérra tesszük a raviolikat. Forrásban lévő sós vízben kb. 5-6 percig főzzük. A tészta készítést fázisfotókkal ITT találjátok.
A szószhoz az olajban elkeverjük a lisztet, egy percig pirítjuk, majd rászórjuk a piros paprikát és felengedjük a paradicsomlével, folyamatosan kavargatjuk, hogy csomómentes legyen. Belerakjuk a hagymát, bazsalikom levelet, petrezselymet,paprikát, sót ízlés szerint. Kb. 5 percig főzöm, majd kidobom belőle a zöldségeket. Egy kis cukorral vagy édesítőszerrel ízesíte. Ha sűrű lenne, a tészta főzővizéből hígítjuk.
Beletesszük a kifőzött raviolit, vigyázva,hogy ne törjenek össze. Forrón tálaljuk, a tetejére parmezánt és petrezselyem zöldet szórunk.
Ha tetszett a recept, oszd meg a barátaiddal is, mielőtt nekifognál!