hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Nem jó, ha a tanárok soha nem érnek hozzá a gyerekekhez

Szakértők szerint az is gyermekbántalmazás, ha a tanár megtagadja a fizikai érintkezést a diákokkal. Megmagyarázták, miért.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. február 19.

hirdetés

A gyerekpszichológusok szerint a fizikai kontaktus elengedhetetlen a gyermekek agyi fejlődésénél, ezért is fontos, hogy a tanárok ne zárkózzanak el ettől.

A Brit Pszichológiai Társaság szerint azok a tanárok, akik nem érnek hozzá a gyerekekhez, ha azok boldogok, szomorúak vagy aggódnak, kárt okozhatnak ezáltal, és gátolhatják a gyermekek fejlődését.erintes

„Hiányzik annak az elismerése, hogy mennyire fontos az érintés, és hogy ennek a megvonása igazából a fizikai bántalmazás egy formája”

– nyilatkozta az angol Independent című lapnak Sean Cameron pszichológus.

A Társaság tagjai az iskolákat is megkeresték ezzel a problémával. Arra biztatták a tanárokat, hogy változtassák meg hozzáállásukat ezzel kapcsolatban, és kihangsúlyozták, mennyire fontos is ez az egész. Emellett azt is elmagyarázták a szülőknek, hogy az érintés nem csak szükséges, hanem fontos része a tanár-diák kapcsolatnak is, valamint a diákok agyi fejlődésénél is elengedhetetlen.

hirdetés

Francis McGlone professzor egészen odáig ment, hogy azt mondta, a fizikai kontaktus megvonása olyan, mintha az oxigént vonnák meg a gyerekektől:

„Nagyon dühössé tesz, hogy az érintés ennyire démonizált. Ez szerintem kegyetlen dolog, és a bántalmazás egy formája. A tudományos bizonyíték pedig tagadhatatlan, és most nem csak nonszensz dolgokról beszélek, hiszen itt konkrét tudományos bizonyítékokról van szó” – nyilatkozta a professzor a témáról.tanar1

Ugyan a fizikai kontaktus Nagy-Britanniában sem tilos a tanárok és a diákok között, ahogyan Magyarországon sem, azonban a legtöbb iskolában az esetleges problémák elkerülése érdekében nem támogatják. A brit Oktatásügyi Minisztérium útmutatója pontosan leírja, hogy néha ugyan

szükségesnek vagy helyénvalónak tűnhet a tanárok számára a gyerek megérintése, akár baleset esetén, vagy hangszeren való oktatás közben, azonban a fizikai érintkezés helytelennek és szakmaiatlannak tűnhet.

David Cameron volt miniszterelnök szerint több igazgató is úgy gondolja, hogy a gyerekekkel való fizikai kontaktus felesleges kockázatot jelent, ennek kapcsán a következőt nyilatkozta:

„Ha elutasítjuk az érintést, akkor a fiatalokat egy nagyon fontos emberi reakciótól fosztjuk meg. Ezzel együtt azonban olyan helyzetet is termethetünk, amivel a fiatal kezébe olyan eszközt adunk, amivel tönkreteheti vagy uralhatja a tanárt. Ez egy összetett probléma.”tanar3

Mary Bousted, a Pedagógusok Szervezetének elnöke azt mondta a téma kapcsán, hogy ők is tisztában vannak vele, a diákokkal való kapcsolat néha fizikai érintkezéssel is jár, azonban hozzátette, szerinte a tanároknak mindig elővigyázatosnak kell lenniük:

„Ne tegyék ki magukat veszélyes helyzeteknek, olyanoknak, amikor a gyerek azzal vádolhatja meg őket, hogy helytelen dolgot tettek. Jogos, hogy a gyerekeket meg kell védeni. Azonban a tanároknak is joga van ahhoz, hogy hamis vádaskodások miatt ne menjen tönkre a karrierjük és az életük”.

Forrás: Independent

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk