/eletstilus/ezek-lesznek-2015-ben-a-legtrendibb-bio-alapanyagok/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Ezek lesznek 2015-ben a legtrendibb bio alapanyagok

Tudjátok, mi a teff? És a nyírfavíz? Vagy épp a zöldbanánliszt? Most elmondjuk, melyik miért jó.
Andrea cikke a Salátagyár blogon - szmo.hu
2015. január 06.

Link másolása

hirdetés

Teff

A teff a világ legapróbb szemű gabonája (kb.150 teff szem súlya egyezik meg, 1 szem búza tömegével), amely Etiópiából származik. A teff igen előkelő helyen áll az etióp gasztronómiai toplistán, mivel nemcsak fogyasztásra kész kenyeret sütnek belőle, hanem a jellegzetes, lapos péksüteményt evőeszközként is használják: az étel egyéb részeit abba bugyolálva teszik a szájukba.

Mivel a teff gluténmentes, az európai gasztronómiában is egyre meghatározóbb szerepet tölt be nemcsak a paleolit étrend követői, hanem a lisztérzékenyek étrendjében is. Hazánkban a teff liszt, és pehely formában kapható.

teff1

hirdetés

teff2

Teljes kiőrlésű lisztje korpában és csírában gazdag, melynek köszönhetően javítja az emésztést. Kalciumtartalma kiemelkedő, de jelentős mennyiségű vasat, foszfort és cinket is tartalmaz. B vitamin-tartalma – a többi gabonaféléhez hasonlóan – kiemelkedő.

Lisztje felhasználható kenyerek, péksütemények alapanyagaként. Érdemes más gluténmentes liszttel, lisztkeverékkel keverni, hogy a tészta megfelelően formázható, nyújtható legyen. Ha piskótát készítünk belőle, nagyobb arányban is felhasználható, de alkalmas főzelékek, mártások, levesek sűrítéséhez is.

A teffpelyhet reggelire joghurttal, gyümölcslével, növényi tejekkel a müzlibe keverve tökéletes napindítóra tehetünk szert. Vásárlás előtt győződjünk meg róla, hogy a termék nyomokban sem tartalmaz glutént!

Nyírfavíz

A nyírfanedv (tájanként más-­más elnevezéssel, pl. virics, nyírlé, nyírvíz, boza, csiger, nyirics) a nyírfa “vére”. Ez a különleges anyag egy évben egyszer, három hétig gyűjthető.

Nyáron a nyírfák magukba szívják és elraktározzák a napfényből származó energiát és egyéb tápanyagokat, hogy a következő évben használják fel azokat a növekedéséhez. Ahogy az őszi nappalok rövidebbé és hidegebbé válnak, a nyírfák a nyár alatt felhalmozott energiát a gyökereikben tárolják, várva a tavaszt és a fa felébredését. A hosszú és hideg tél alatt a nyírfák pihennek.

Energiaraktáraik biztonságban vannak a gyökerekben. Amint megjön a tavasz, a nappalok hosszabbak lesznek és a hó olvadni kezd, a nyírfák felébrednek és a gyökerükben tárolt energiával készen állnak az új növekedési időszakra. A nyírfaerdő tavaszi ébredését jelzi, ha letörünk egy ágat, és az a törésnél csöpögni kezd. Ez a biztos jele annak, hogy a nyírfavíz a gyökerekből az ágak felé áramlik.

nyirfa1

A csapolás úgy történik, hogy a nyírfát 5­8 cm mélyen meglékelik, és csöveket raknak bele, amelyeken keresztül kifolyik a nyírfalé. (A fának ez az eljárás nem árt, mert csupán a tápanyag egy része folyik ki, és a megcsapolás helyei a növekedés során automatikusan benőnek, akár csak egy emberi vérvételnél.)

A nyírfavíz az emberi szervezet belső egyensúlyának visszaállításában vesz részt. Az egyensúly felborulásáért felelős méreganyagokat, salakanyagokat magába zárja, míg kolloidális összetevőit a sejtjeink hasznosítják, ez által méregtelenítő és lúgosító hatást fejt ki.

nyirfa3

nyirfa2

Energetizál, erősíti az immunrendszert és tisztítja a nyirokrendszert. Felgyorsítja az anyagcserét, ezért a fogyókúra során – kiegyensúlyozott, szénhidrátszegény táplálkozás mellett – sikerrel alkalmazható. Izotóniás italként is működik.

Az edzések és a versenyek alatt a sportolók vízfogyasztását korlátozzák, mivel a víz nem szívódik fel azonnal az emberi testben, amitől a gyomor nagyon nehéz lesz. A nyírfanedv könnyedén felszívódik, az izmokat oxigénnel látja el az anyagcsere folyamatokban. A nyírfanedv természetes elemei segítik a test só–víz háztartásának fenntartását.

A nyírfavíz molekuláris szerkezete a bőr számára fontos alapanyag. Táplálja, és sejtszinten hidratálja a bőrt, pH-értékét egyensúlyba állítja. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai felületi hámsérülések, sebek, fekélyek, bőrproblémák (pattanások, psoriasis, ekcéma) kezelésére is alkalmassá teszik. Csökkenti a hisztamintermelést, így az asztmás, allergiás tüneteket is.

Zöldbanánliszt

Az újévben újabb gluténmentes liszttel bővíthetik palettájukat a lisztérzékenyek és a paleolit étrend követői, ugyanis megérkezett Magyarországra a zöldbanánliszt. Nevével ellentétben nem banánízű, és nem is zöld, ugyanis még azelőtt megőrlik a gyümölcsöt, hogy elkezdene érni. Így jön létre a sárgás, homokszínű őrlemény.

A zöldbanánliszt magas rosttartalmánál, alacsony szénhidrát-­ és kalóriatartalmánál, valamint egyedi, rezisztens keményítő-tartalmánál fogva nemcsak az ételintoleranciában szenvedők és az önként gluténmentessséget vállalók számára nagy kincs, hanem a fogyókúrázók, cukorbetegek is egyszerűen beilleszthetik étrendjükbe.

banan1

banan2

A benne lévő rostoknak köszönhetően lassan szívódik fel és a belőle készült élelmiszerek fogyasztása után később leszünk újra éhesek. A benne lévő egyedi keményítő szervezetben történő felszívódása és az anyagcserére való hatása eltér a többi keményítőfajtától.

Ha mégsem sütemény készítéséhez használnátok a zöldbanánlisztet, sűrítsetek vele bátran szószokat, főzelékeket, vagy adjátok bébiételhez, a reggeli zabkásához! A zöldbanánliszt két esetben nem fogyasztható: ha valaki allergiás a banánra vagy latexérzékeny, mivel pl. a nyírfapollen keresztallergiát válthat ki.

Ha szeretnétek még többet megtudni a felhasználási lehetőségekről, olvassátok el a TELJES CIKKET!

Oszd meg barátaiddal is, ha érdekes volt a cikk!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk