hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Ezek azok a munkakörök, amik leginkább alváshiányt okoznak

Még a kutatók is meglepődtek az eredményeken: kialvatlanság terén például élen járnak a telefonos operátorok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. május 03.

hirdetés

Sokunknak ismerős lehet az helyzet, amikor később kerülünk haza a vártnál, vagy később fekszünk le, mint ahogy terveztük. És ki ne ismerné az érzést, amikor az ébresztője korábban szólal meg, mint azt szerette volna? De bizonyos munkák hosszú távon is rossz hatással vannak az alvási szokásainkra.

Bármilyen munka, amit éjszaka végzünk, növeli a munkahelyi balesetek számát, a cukorbetegség, az elhízás, szívbetegség, memóriaproblémák, illetve rák kialakulásának esélyét.giphyr-sleep_us_58c0435fe4b054a0ea6722e0?utm_hp_ref=sleep-wellness" target="_blank">először mérte fel, hogy melyek azok a munkák, amelyek legalább 7 óra alvást követelnek, illetve amelyeket az Amerikai Alvástudományi Akadémia javasol. Valamint melyek azok a munkák, ahol ez a legkevésbé kivitelezhető.

A telefonos operátoroknak a legrosszabb

Más szakmákkal összevetve a telefonközpontok ügyintézői esetében a legkevésbé valószínű, hogy tudnak legalább 7 órát aludni.

Ez meglepte a kutatókat is, ugyanis az eredmény megmutatja, hogyan is függ össze a munkánk jellege az alvásunkkal. Minden munkával kapcsolatos döntésünk befolyásolja az egészségünket is.

hirdetés

Taylor Shockey, az amerikai Munkahelyi Biztonság és Egészség Nemzeti Intézményének munkatársa elmondta a Huffington Postnak, hogy amikor a munkahelyi egészségünket vesszük figyelembe, sokszor nem nézzük az alvásra fordított időmennyiséget, pedig a kettő szorosan összefügg.1

A Központ kutatásában 179 621 embert kérdeztek meg 29 amerikai államban arról, hogy 24 óra alatt mennyit alszanak. Az eredmények szerint a telefonos ügyintézőknek kellene a legtöbbet aludniuk, ami általában nem jön össze.

A rossz alvási szokások befolyásolják az alkalmazottak eredményességét is

Shockey szerint amennyiben nem alszunk a munkánknak megfelelően, az negatív hatással lehet az egészségünkre. Rövid távon ingerültté válhatunk, kevésbé tudunk koncentrálni, és a balesetek is gyakoribbá válhatnak. Hosszú távon pedig szívbetegség, elhízás és akár depresszió is kialakulhat.

Mindez pedig nemcsak az egyénekre lehet hatással, hanem a cégekre is, ami plusz kiadást eredményez és kieső munkanapokat.

A kutatás eredményei alapján meglepő, hogy milyen sokan nem alszanak eleget. A gyári munkások 42,9%-a nem alszik 7 órát sem, ez az arány a mezőgazdasági munkásoknál, a halászoknál és az erdészeknél 31,3% volt.

A telefonos ügyintézők 58,2%-a nem alszik többet, mint 7 óra. A légi szállítás dolgozóinál ugyanez az arány 21,4%-ra tehető.

Azonban a különböző szakmáknál az is változik, hogy az adott területen dolgozóknak milyen alvási szokásaik vannak. A légi közlekedésben dolgozóknak inkább elegendő az alvás mennyisége, mint a vasúti dolgozóknak, akiknél a legkevésbé valószínű, hogy eleget tudnak aludni (52,7%-uk mondta, hogy nem alszik 7 órát sem). Ez a szabályozásokkal is összefügghet, ugyanis a pilóták esetében kötelező legalább 10 órát pihenni felszállás előtt. A vasúti dolgozóknál nincs ilyen szabály.pexels-photo

Shockey nyilatkozata szerint a kutatás részletes kiértékelése segít további új információkat felfedezni arról, hogy mely munkáknál érdemes több kutatást végezni, illetve, hogy mire érdemes további erőforrásokat fordítani, vagy hogyan lehet védeni az alkalmazottak érdekeit.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk