ÉLET-STÍLUS

Ezek a fiatalok kimondatlan Instagram-szabályai

Mit szabad posztolni, hány képet illik kitenni egy eseményről, miért jó az őszinteség egymás között? És vajon mit lehet és kell tenni a szülőknek?

Link másolása

Tökéletesen jellemzi a felnőttválást a digitális világban a „bikini szabály”:

"
Csak akkor szabad megosztani bikinis képet, ha a tesóddal vagy valamelyik családtagoddal vagy a képen

– mondta egy általános iskolás lány egy fókuszcsoportban a digitális média kapcsán.

Vagyis, ne próbálj túl szexinek tűnni és a társaiddal minden rendben lesz. De a középiskolában ezek a szabályok megváltoznak. Ebben a korban a bikinis képek már elfogadottak, sőt bizonyos körökben kifejezetten jól jönnek.insta3

A New York Times-ban megjelent cikk szerzője, Devorah Heitner oktatási tanácsadóként iskolában ad elő a digitális médiáról. A fiatalok csak nagyon ritkán látható (digitális) világát mutatja meg. Bár sok szülő szabályozni próbálja, hogy hogyan használja gyermeke a közösségi média felületeket, a legfontosabb szabályok azok, amelyeket a gyerekek saját maguknak hoznak létre.

És ezek a sokszor kimondatlan szabályok nagy fejfájást tudnak okozni.

A lányok lehetnek szexik, de nem túl szexik.

Nem mindegy melyik kép kerül fel az internetre a nyaralásról, hiszen akár nagyzolásnak is tűnhet a megosztás. Szabad fotókat feltölteni egy eseményről, de nem túl sokat.

Heitner nemrégiben kertvárosi hetedikes lányokkal beszélgetett egy fókuszcsoportjában, ahol mindenki kedvence az Instagram és a Snapchat volt. Nyilvánvaló volt a beszélgetés során, hogy a lányok tisztában vannak azzal, hogy a feltöltött képeikkel milyen személyiséget alakítanak online. És az is nyilvánvaló volt, hogy több szabályuk is van arra, hogy mit hogyan szabad megosztani.insta1

A lányok tisztában voltak társadalmi és gazdasági helyzetükkel, ezért például arról is beszéltek, hogy nem lenne jó, ha egy nagyon menő hotelről osztanának meg képet, ahol nyaralni voltak. Egyik osztálytársuk példáját hozták fel, aki áthágta ezt az íratlan szabályt. Sok ilyen kikötésük volt, és azonnal felfigyelnek arra, ha valaki nem „szabályosan” viselkedik online.

Az iskolában volt egy feladat, ami kapcsán a lány megmutatta melyik hotelben nyaralt külföldön. Az osztálytársai ezt „gyerekes nagyzolásnak” titulálták. Azt mondták, hogy mások még jobb helyeken jártak, és csodás házakban éltek, de okosabbak voltak annál, hogy erről posztoltak volna közösségi oldalukon.

A hetedik osztályos lányok pedig egy másik társukat túl szexinek vélték. Ez egy olyan megállapítás volt, melyet sokuk szülei is támogatott. Pár lány arról számolt be, hogy anyukájuk nem szeretné, ha azzal az osztálytársukkal lógnának, mert „túl szexin viselkedik”. Az egyik lány ennek egy csoportos chaten, amiben a „szexi” lány is részt vett ezt el is mondta, aminek veszekedés lett a vége.

A felső osztály nagyon nehéz időszak, főleg a lányok számára. Különböző társadalmi szerepekkel próbálkoznak ilyenkor, és a folyamatosan online lévő digitális identitásuk csak fokozza ezt a kutakodást.

Sokuk azt szeretné, ha mások szépnek (vagy akár szexinek) találnák őket, de mindeközben ártatlannak és kedvesnek akarnak tűnni.

És ez egy lehetetlen mutatvány. A szülők segíthetnek ebben, ha gyermeküket arra buzdítják, hogy más módokon is elérhetik céljaikat online, mint fürdőruhás képek posztolásával.

Egy másik fókuszcsoportban, ahol ugyancsak hetedikesek voltak (de ez esetben fiúk és lányok egyaránt, egy másik városból vettek részt), arról volt szó, hogy hány fotót illik megosztani egy-egy eseményről. Volt egy megérzésük azzal kapcsolatban, hogy mi az elfogadható mennyiség, és mi túl sok:

három képet még meg szabad osztani, de a túl sok kép beképzeltséget sugall, ami miatt „felrobban mások telefonja”.

Ezek a képek a kitaszítás érzését is magukban hordozhatják. Mikor folyamatosan egy buliról posztolnak, vagy közvetítenek Snapchaten egy tini, aki kimarad a buliból óriási fájdalmat élhet át. Mikor a hetedikeseket erről kérdezte Heitner, azt mondták, hogy állandóan előfordul az ilyen és tényleg nagyon bántó. A fiatalok élete folyamatosan megjelenik online, és nagyon nehéz, – még azoknak a gyerekeknek is, akik erre próbálnak figyelni - hogy ne érezze körülöttük senki sem kiközösítve magát. Erre a „szabály” az, hogy

nem szabad hazudni vagy kifogásokat keresniük

a serdülőknek. Ha éppen valakivel lógnak, és egy másik barátjuk is ott akarna lenni, akkor szerintük jobb, ha elmondják éppen mit csinálnak, mintha a házifeladatukra hivatkozva megpróbálnák elsumákolni a dolgot aztán kockáztatni, hogy végül egy megosztott kép miatt kiderül az egész hazugság.

Egy szülő sokszor úgy érezheti, hogy gyermeke okostelefonja kapu egy másik világba. Egy olyan világba, amiről ő keveset tud. És egy nem régi kutatás szerint, a szülőknek kevesebb, mint fele beszéli meg serdülő gyermekével, hogy milyen tartalmakkal találkozik a közösségi oldalakon.insta2

De nem ártana a szülőknek tudniuk arról, hogy a fiataloknak megvannak a saját szabályaik, arról, hogy mi hogy szabad csinálni online. És akár meg is kérdezhetnének tőlük pár dolgot:

Mit szabad posztolnod, és mi lenne már túlzás? Ez fiúkra és a lányokra egyaránt igaz? Miért, vagy miért nem? Milyen egy jó poszt, és milyen egy rossz? Van, hogy stresszelsz a közösségi oldalak miatt (és ha igen, tarthatsz szünetet)? Hogyan lehetne a közösségi média jobb számotokra?

Egy tavaly nyáron megjelent publikációban a Los Angeles-i University of California kutatói azt találták, hogy

a tinik agya éppen úgy jutalmazta meg őket egy-egy Instagram like-ért, mint a szex vagy a pénz gondolata.

Fontos, hogy a szülők megtanítsák gyermekeiket arra, hogy hogyan gyakoroljanak önuralmat az utóbbi kettő kapcsán, ezért elengedhetetlen ma már az is, hogy arról is szó essen mi történik, ha valaki életét ezek a like-ok uralják.

Egy szülő sem szeretné, hogy gyermeke nagy bajba kerüljön online, hogy valami gonoszat írjon valakiről, vagy túlságosan kihívó képeket közöljön magáról vagy akár másról. A Pew kutatásai alapján a tinik 24 százalésa tulajdonképpen mindig online van, ezért elkerülhetetlen, hogy szó legyen arról, mit csinálnak a különböző felületeken.

A szülő szerepe

Talán a fiatalok egymásról alkotott véleményének formálásában az az első lépes, hogy szüleik beszélgetnek velük ezekről a kimondatlan szabályokról. Fontos, hogy mikor egy szülő észreveszi, amint gyermeke másokat kritizál amiatt, ahogyan a közösségi oldalakat használják, ne a fiatalok világát ítélje el, hanem próbálja gyermekével feltárni, hogy egyáltalán miért is vannak ezek a szabályok.

Forrás: nytimes.com

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy melyik elektronikai eszköz fogyasztja a legtöbb áramot, ha a konnektorba dugva felejtjük
A tévé csak a második a sorban. Van azonban egy eszköz, ami kikapcsolás nélkül, stand-by állapotban ennek közel a tízszeresét fogyasztja.

Link másolása

Magyarországon a rezsicsökkentésnek köszönhetően egyelőre keveset érez a lakosság a Nyugat-Európában már egekbe szökő energiaárokból. Az Egyesült Királyságban naponta jelennek meg szakértők tanácsai arról, hogyan lehet spórolni például a csak ebben a hónapban esetenként több mint 50 százalékkal emelkedő elektromos árammal. A Mirrornak egy megtakarítási szakértő mondta el, melyik látszólag kikapcsolt állapotú elektromos eszközök fogyasztják a legtöbb áramot.

Natalia Lachim először a hűtőszekrényre hívta fel a figyelmet. Bár a fridzsidert valójában soha nem lehet kikapcsolni, mégis érdemes fejben tartani, hogy egy átlagos brit háztartás áramfogyasztásának több mint 12 százalékát ez a készülék adja. Az angoloknak az ételek és italok hidegen tartása 114 fontba (51 ezer forint) kerül évente.

Ellenben még ebből is lehet faragni, ha rendszeresen takarítjuk kívül és belül is a hűtőt. A folyamatosan karban tartott hűtőszekrény ugyanis optimálisan, egyben költséghatékonyan működik. Ehhez fontos, hogy időnként portalanítsuk, hogy a porszemcsék a rendszerbe jutva ne akadályozzák a működését. Ügyeljünk arra is, hogy a romlott élelmiszereket mindig dobjuk ki, így a készüléknek kevesebb energiát kell felvenni a hidegen tartáshoz.

Ennél is drágább mulatság az egyszerűen távirányítóval kikapcsolt televízió. A brit háztartások 98 százalékában soha nem húzzák ki a konnektorból a tévét, ami éves szinten majdnem 133 fonttal (60 ezer forint) dobja meg a villanyszámlát.

Ez sem a csúcsa azonban a felesleges pénzkidobásnak: a játékkonzolok a tévéhez képest is csak úgy zabálják az elektromos áramot. A stand-by állapotban tartás naponta akár 4,2 fontba (1900 forint) is kerülhet a kényelmes gamereknek.

A vizsgált tételek közül a legkisebb gondot a vízforraló jelenti. A bedugva felejtett készülék évente 30,66 fontba (13 900 forint) kerül egy angol családnak, míg a konnektorban tárolt telefontöltő átlagosan évi 20 fontért (9000 forint) maradhat az aljzatban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
ÉLET-STÍLUS
Egy kutyakiképző szerint nem szabadna minden nap sétáltatnod a kutyádat
Niki French úgy gondolja, a napi kutyasétáltatás emberi találmány, és nem feltétlenül előnyös kedvenceink számára.

Link másolása

A legtöbb kutyatulajdonos számára a séta a kutyák napi rutinjának része, ami elengedhetetlen a kisállat jólétéhez. Niki French kutyakiképző, a STOP Walking Your Dog (Ne sétáltasd a kutyádat) című könyv szerzője azonban úgy gondolja, hogy ez egy elavult szokás - a Mirrornak árulta el, hogy miért.

Niki arra biztatja az embereket, hogy 30 perces napi sétájukat helyettesítsék alternatív tevékenységekkel, amellyel még jobban ösztönözik kedvenceiket.

„Lehet, hogy meglepő, de a hagyományos séta emberi találmány, és sok kutya számára nem hasznos” – mondja a szakember.

"Ha a sétaidőt otthoni edző játékokkal helyettesítjük, a kutyák elsajátíthatják azokat a készségeket, amelyek hiányoznak a nyugodt és boldog élethez"

– tette hozzá.

Niki szerint a közhiedelemmel ellentétben a viselkedési nehézségekkel küzdő kutyák izgatottabbak lehetnek, ha túl sok mozgással próbáljuk kifárasztani őket. Ő a saját bőrén tapasztalta a változásokat: van egy Bodie nevű, kétéves mentőkutyája, aki állítása szerint a kevesebb sétának és több játéknak köszönhetően szembetűnően nyugodtabb lett.

"Ha a séták több mint fele stresszes a kutyának vagy neked, akkor itt az ideje, hogy valami mást csinálj”

– tanácsolja a kutyakiképző, aki szerint inkább olyan jutalmazó játékokra kell összpontosítani, mint a homokozó ásása, a kartondobozokkal való játék vagy a bújócskázás.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
Orvosi kannabisz: mire jó, hogyan juthatunk hozzá?
Kannabisz – üldözendő drog, gyógyszeralapanyag, esetleg csodatevő gyógynövény? Utánajártunk a népszerű növénnyel kapcsolatos tudnivalóknak.

Link másolása

A kannabiszról mindenféle túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a leginkább megosztó növény a világon. Nézzük, mégis mik azok a tulajdonságai, amik miatt egyre több ember használja a kannabiszt és a belőle előállított készítményeket a mindennapokban.

Mire használhatjuk az orvosi kannabiszt?

A növényt már az ókori Kínában is alkalmazták gyógyászati célra, de a magyar gyógyszerkönyvekben is szerepelt egészen 1934-ig. A kannabisz tilalma miatt hosszú ideig nélkülözniük kellett a betegeknek a növényt, de az utóbbi évtizedekben ez a trend megfordulni látszik, egyre több országban legalizálják az orvosi kannabiszt, és ezzel együtt a hatásait vizsgáló kutatások száma is folyamatosan növekszik.

Az orvosi kannabisz felhasználási területei rendkívül szerteágazóak, ezek közül a legelterjedtebbek az alábbiak*:

Fájdalomcsillapítás **

Epilepszia tüneteinek kezelése ***

Kiegészítő kezelés daganatos betegségek esetén ****

Alvásminőség és a közérzet javítása *****

Relaxáció, stresszcsökkentés

Orvosi kannabisz Magyarországon?

Az orvosi kannabisz hatóanyagai az ún. kannabinoidok. A két legismertebb kannabinoid a THC (tetrahidrokannabinol) és a CBD (kannabidiol), de a tudomány száznál is több hasonló vegyületet ismer (CBG, CBC, CBN stb.).

A kannabisz virágzata, valamint a 0,2%-nál több THC-t tartalmazó kender kivonatok nem értékesíthetőek Magyarországon, így az orvosi kannabisz hazai legalizációja sajnos még várat magára. Legálisak viszont a kannabisz olajok, vagy ismertebb nevükön CBD olajok, amelyek szintén tartalmazzák a kannabiszban megtalálható kannabinoidok jelentős részét.

A legfontosabb különbség az orvosi kannabisz és a CBD olajok között, hogy utóbbiak maximum 0,2% THC-t tartalmazhatnak, így azok bódító hatást biztosan nem fognak kifejteni. Folyamatosan zajlanak a kutatások a CBD hatásaival kapcsolatban is – bár néhány jótékony hatást már klinikai kutatások is igazoltak, illetve léteznek CBD-t tartalmazó szklerózis multiplex- és epilepszia gyógyszerek, fontos megjegyezni, hogy maguk a CBD olajok nem gyógyszerek, és nem is helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket.

A legjobb kannabisz olajok Magyarországon

Amennyiben úgy döntesz, hogy Te is szívesen felfedeznéd a kannabisz termékek hatásait, fontos, hogy vásárlás előtt megfelelően tájékozódj, hiszen sajnos rengeteg rossz minőségű CBD olajjal találkozhatsz.

Az itthon elérhető kannabisz olajok közül 2 márkát szeretnénk a figyelmedbe ajánlani:

Medihemp

A Medihemp az egyik leginkább elterjedt CBD márka Magyarországon, az osztrák gyártó termékeit ezrek használják nap mint nap. CBD olajaik THC-t szinte egyáltalán nem tartalmaznak, jelentős mennyiségben találunk viszont bennük CBDA-t, aminek a kedvező hatásaival kapcsolatban az utóbbi időszakban több tudományos publikáció is napvilágot látott.

A Medihemp CBD olajok 500 mg-tól egészen 3000 mg-os kiszerelésig többféle erősségben kaphatóak, így biztosan megtalálod közöttük a számodra megfelelőt.

Meliora

A Meliora CBD olajok Svájcban készülnek, a CBD tartalmáért nemesített bio kannabiszból. Az alapanyagként használt svájci kannabisznak köszönhetően ezek a teljes spektrumú olajok a CBD mellett tartalmaznak közel 0,2% THC-t, CBG-t, CBC-t, valamint számtalan terpént és flavonoidot. Az összetételt igazoló labortesztet Te is meg tudod nézni vásárlás előtt, így ezekkel a kannabisz olajokkal biztosan nem lőhetsz mellé!

Ha kannabisz olajat keresel, ajánljuk a Hemp Health webáruházat, ahol többek között a fent említett 2 márka termékeit is megtalálhatod, számtalan más érdekesség (kender különlegességek, CBD kozmetikumok, CBD kapszulák) mellett. A termékeket személyesen is megvásárolhatod Budapesten, a CBD Corner by Hemp Health üzletben.

Források:

* https://www.health.harvard.edu/blog/medical-marijuana-2018011513085

** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549367/

*** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6514832/

**** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6387667/

***** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6326553/

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
Itt a súlyzós edzést végzők új tömegsportja, a Scitec Power Challenge
A Budakalászi Sportcsarnokban fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Link másolása

Március 26-án sikerre éhes sportolókkal telt meg a Budakalászi Sportcsarnok. A súlyzós edzés szerelmesei gyűltek itt össze, hogy szembenézzenek a legfélelmetesebb ellenféllel, önmagukkal. Mindezt pedig egy egészen új és friss sportág, a második alkalommal megrendezett Scitec Power Challenge keretében tették, ahol fiatalok és idősebbek, férfiak és nők, valamint kezdők és haladók bizonyították be, hogy a súlyzós edzés is lehet tömegsport.

Nem kell más, csak legyél önmagad legjobb változata!

A Scitec márka a „Make a Difference” szlogenen keresztül alapvetően az edzőtermi edzést életvitelszerűen komolyan gondolókhoz szól, arra ösztönzi az embereket, hogy önmaguk legjobb változatai legyenek és ezáltal másokat is inspirálhassanak. Nincs még egy olyan brand, amely ennyit tett volna a súlyzós edzés népszerűsítéséért. Nemcsak szimplán szponzorál, hanem magával a sportággal is foglalkozik, versenyeket szervez és 25 éve töretlen a lelkesedése a testépítés iránt. Nem csoda, hogy nemrég egy új sportágat is bevezettek a súlyzós edzés szerelmeseinek, ez a Scitec Power Challenge, amelyben egyvalakit kell legyőzni, önmagadat.

A verseny, ahol a hobbisportolóknak is teremnek babérok

A testépítő versenyektől és az ezzel járó színpadi szerepléstől sokan idegenkednek, nem beszélve arról, hogy még egy kezdő szintű megmérettetéshez is komoly edzésmúltra lehet szükség. Egy erőemelő versenyen pedig demoralizáló lehet azok fölénye, akik évek óta űzik a sportot, és földi halandó számára felfoghatatlan súlyokat mozgatnak meg játszi könnyedséggel. A Scitec Power Challenge azonban több, mint egy erőemelő verseny, és semmiképpen sem testépítő verseny, mégis, a súlyzós edzést végző hobbisportolók számára kiváló lehetőséget teremt arra, hogy megméressék magukat. Itt nem kell haladónak lenni, nem kell kiváló genetikai adottságokkal rendelkezni, és nincs szükség színpadi szereplésre sem. Hovatovább, nem kell másokhoz hasonlítani magunkat – csakis saját magunkkal kell versenyezni!

Hiszen a Power Challenge lényege, hogy életkor és testsúly alapján kalkulált, amatőr szinten, ha nem is simán, de reálisan teljesíthető célszámaival pont olyan célt tud adni, amiért úgy tudnak a versenyzők küzdeni, hogy nem kell azt érezniük, hogy hosszú évekbe telik, mire egyáltalán oda tudnak állni versenyezni, hogy aztán a dobogó közelébe se kerüljenek a nagyok mellett. Itt saját mentális és fizikai korlátainkat legyőzve, és saját, korábbi teljesítményünket túlszárnyalva érhetjük el az életkorunknak, testsúlyunknak és felkészültségi szintünknek megfelelő kategóriában a kitűzött célunkat.

Mi motiválja az itt indulókat?

Miért kiváló lehetőség ez ugyanúgy egy diáknak, mint egy többgyerekes, dolgozó családapának? Mi lehet a közös abban a több száz, teljesen vegyes korú és nemű indulóban, akik beleállnak egy ilyen kihívásba? Nos, lehet ez egyszerű bizonyítási vágy, önmagunk vagy akár mások előtt. Van, aki folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy még jobb legyen, és ez a verseny egy kiváló erőpróba arra is, hogy felmérjük, hol is tartunk az úton. De lehet, hogy valaki csak az élményt keresi, ahol több száz sportolóval együtt rezdülve-lélegezve tölthet el egy napot.

Az alábbi videóban végigkísérjük az egyik indulót, aki történetesen a Scitec Nutrition csapatát is erősíti, így nemcsak saját motivációjáról hallhatunk pár szót, hanem arról is, hogy a Scitec Nutritiont mi motiválta arra, hogy beálljon a rendezvény mögé fő támogatóként. Természetesen a versenyen készült hangulatképek sem maradnak el. Figyelem: a videó második felében az emberi akarat, elszántság és küzdeni akarás különösen magas koncentrációban látható, így a komfortzónájukból kitörni NEM akarók számára megtekintése csak kellő óvatossággal javasolt.

VIDEÓ: Scitec Power Challenge - A súlyzós tömegsport

Több mint 5000 ismétlés guggolás, fekvenyomás és felhúzás egy nap alatt

A komplett kategóriában öt versenyszámban, összesen 100 ismétlés teljesítésével lehetett arany minősítést szerezni, de akár gyakorlatonként is ki lehetett próbálni az erőpróbát. A versenyzők összesen 5618 ismétlés guggolást, 5051 ismétlés fekvenyomást, 5652 felhúzást, 4205 mellről nyomást teljesítettek, és összesen 1109-szer húzták fel magukat a bírák szigorú tekintete előtt. Az indulók összesen 206 arany, 51 ezüst és 15 bronz minősítést szereztek. A legfiatalabb induló 14 éves volt, a legidősebb pedig 74 éves. 70 nő és 116 férfi mérte fel az erejét a versenyen. Minden szempontból elmondhatjuk tehát, hogy itt szó szerint bárki elindulhatott, aki késznek érezte magát az erőpróbára!

Hova tart a Scitec Power Challenge?

„Hiszünk abban, hogy az a hozzáállás, amit egy ilyen kihívásra való felkészülés közben, és magán a versenyen elsajátítanak az indulók, az élet minden területén kamatoztatható. Ilyenformán nemcsak a fizikumunkban, az egészségi állapotunkban, de az élet minden területén pozitív változást tudunk hozni, és pozitív példával szolgálhatunk mindenki számára” – árulta el Nagy Szabolcs, a Scitec marketingvezetője, aki azt is hozzátette, hogy a Scitec Power Challenge idei versenye még csak a kezdet volt, hiszen a szervezők hosszú távú célja, hogy a frissen megalapított új sportág minél szélesebb körben ismert és elismert legyen, és az új tömegsporton keresztül a súlyzós edzést még a korábbinál is szélesebb réteggel megszerettessék. A cél az, hogy egy olyan sportünneppé nője ki magát, amely megkoronázza mindazok erőfeszítéseit, akik akár hosszú hónapokon át edzenek azért, hogy túlszárnyalják saját korábbi teljesítményüket, így legyőzve önmagukat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk