hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Ellenőrizhetik-e a párok egymás Facebookját, e-mailjeit és telefonját?

Szerzőnket már a kérdés is feldühítette. Elmondja, miért.
Szegedi Éva, Fotó: Pixabay - szmo.hu
2017. február 23.

hirdetés

Ifjú - Y és Z generációs - barátaim nekem szegezték a kérdést: mikor ellenőrizhetik a párok egymás Facebook-profilját?

Már a kérdés is mellbe vágott. És fel is dühített.

Azt feleltem, erre egy rövid és egy hosszú választ is tudok adni. A rövid válaszom az volt, hogy normális esetben, normális párkapcsolatban

SOHA.

Nem érted miért? Akkor elmagyarázom a hosszú válaszban.

hirdetés
okostelefon

Az, hogy egymás e-mail fiókjában, Facebook-profiljában és telefonjában kurkásszanak az emberek, nem normális és nem természetes dolog. Mint ahogy az sem, hogy valaki feltörje a párja fiókjait/ellopja a jelszavait, és így ellenőrizze, kinek mikor és mit írt vagy küldött át. Az sem normális, ha valaki a barátnője/barátja mobiljában kotorászik, amíg az alszik. És az sincsen rendben, ha a Facebookon belépve felejti magát a párod, te pedig ezt kihasználva ellenőrzöd, mit csinált ott.

Miért? Mert mindez a bántalmazó párkapcsolatokra jellemző, amikor az egyik fél totális kontroll alatt akarja tartani a másikat. Bántalmazó kapcsolat az, amikor egy férfi vagy egy nő fizikálisan, szavakkal vagy anyagiakkal bántalmazza a másikat. Például megveri, fenyegeti, üvöltözik vele, folyamatosan leszólja, a nap minden egyes percéről faggatja. Vagy amikor nem ad neki pénzt, arra kényszeríti, hogy közös bankszámlájuk legyen, vagy elveszi a másiktól a keresetét, azzal az indokkal, hogy jobb, ha ő vigyáz a pénzre.

"
Ha igazán szeretsz, akkor megadod a jelszavadat a Facebookhoz!"

Ilyen pofátlan kérést eddig csak azoktól hallottam, akik nyomoznak a párjuk után, féltékenységi rohamokban törnek ki, akik azzal vádolják a párjukat, hogy megcsalta, éppen megcsalja, vagy - most figyelj! - egyszer úgyis meg fogja csalni. Ez a kérés a privát szféra súlyos megsértése.

Mert mindenkinek megvan a maga személyes szférája. Mindenkinek lehetnek magánügyei. Akkor is, ha egyedül él, és akkor is, ha párkapcsolatban van. És mindenkinek vannak csak őrá tartozó adatai, olyan információk, amelyeket nem akar és nem is szabad másnak átadni. Biztonsági, adatvédelmi okokból is problémás ilyen adatokat megosztani mással, ennyire kiszolgáltatni magunkat egy másik embernek. A digitálisan felelős magatartás is ezt követeli meg mindenkitől.

Ha valaki kémkedik, nyomoz a másik után vagy arra kéri, hogy adja meg a jelszavait, adjon hozzáférést a közösségi oldalakon a fiókjához, az megérdemli, hogy a párja bizalma megrendüljön és szakítson vele. Én például nem élnék együtt olyan emberrel, aki ilyesmit kér tőlem, vagy ilyesmire akarna kényszeríteni.okostelefon2

Megkérdeztem a páromtól, szerinte egy házasságban vagy kapcsolatban mikor lehet ellenőrizni egymás leveleit, e-mailjeit, Facebook-profilját és üzeneteit, illetve egymás sms-eit. Már a kérdéstől is megütközött, azt mondta, számára értelmezhetetlen, mivel egy embernek akkor sincsen semmi köze a másik érzékeny, személyes adataihoz és privát szférájához, ha 15 vagy 20 éve házasok. Mert ezek az adatok a saját tulajdonaink. Arra kértem, mégis gondolkodjon el a kérdésen, és adjon rá választ.

Ezt felelete: "Kizárólag extrém helyzetben tudok elképzelni ilyesmit, például akkor, ha a házastársak, kapcsolatban élők közül az egyik váratlanul meghalna, és hagyatéki ügyek intézéséhez szükség volna bármilyen plusz adathoz. Ha baleset érte, kórházba került, eltűnt.

Vagy ha például éppen külföldön van, és a gépére töltött levelek vagy dokumentumok közül kell valamelyik egy sürgős hivatalos ügyintézéshez, mert például muszáj valamit kinyomtatni. Ilyen szélsőséges eseteket leszámítva nem szabad a másik profiljában, e-mail fiókjában, telefonjában turkálni."

Szóval a válaszom a cikk elején feltett kérdésre nemleges. Úgy gondolom, normális esetben soha nem ellenőrizhetjük egymás fiókjait és üzeneteit.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk