hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Élete nagy részét alvással tölti a Csipkerózsika-szindrómás lány

A 22 éves Beth egyszer elaludt a kanapén, és 6 hónapig nem ébredt fel. Átaludta már a karácsonyt és a saját születésnapját is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. november 29.

hirdetés

Ritka betegségben szenved egy 22 éves lány. Emiatt az ideje nagy részét alvással tölti. 2011. november 17-én elaludt, és szinte fel sem ébredt 6 hónapig.

Napi 22 órát aludt, éppen csak annyi időt töltött ébren, hogy egyen és igyon valamit.csipke

Beth Goodier Kleine-Levin Szindrómában (KLS), más név más néven Csipkerózsika szindrómában szenved. Már be kellett volna fejeznie tanulmányait, hogy gyermekpszichológusként dolgozzon. Mindig is jó tanuló volt, kedves és nyitott személyiség. Minden oka megvolt rá, hogy elhiggye, csodás jövő vár rá.

De az elmúlt 5 évben ideje háromnegyedét alvással töltötte. Beth csak egyike annak a 100 fiatalnak Nagy-Britanniában, akiket ez a rendellenesség sújt.

Bár a betegséget Csipkerózsika után nevezték el, a valóságban nem tündérmese.

Csak keveset lehet tudni a KLS-ről: általában tiniknél jelentkezik, és 13 évig is eltart. Ez a fiatalok felnőtté válását nagyon megnehezíti: nem tudják középiskolai és egyetemi tanulmányaikat folytatni, nincsen lehetőségük karriert építeni.

Beth 2 és fél hónapja küzd egy újabb alvós időszakkal. Ilyenkor nem lehet felébreszteni: még gyógyszerek hatására sem tud felkelni az ágyból. Az élete nagy részét pizsamában, a kanapén tölti. Néha elmegy orvosához, de akkor is kerekesszékben kell ülnie, mert túl fáradt a gyalogláshoz. Édesanyja, Jamie pedig nem tud semmit tenni érte, csak várja, hogy véget érjen a rémálom. Beth-nél 16 évesen jelentkeztek a betegség első jelei, de az anya ezt a serdülőkori fáradtság számlájára írta.

Amikor először nem tudta felébreszteni lányát, azt gondolta, hogy daganatos betegsége van. Kórházba vitte őt, de minden teszt negatív lett. Beth állapotára egyetlen orvos sem tudott mit mondani, majd egy doktornak eszébe jutott egy barátjának az ehhez hasonló esete.

Bár a betegségről nem tud sokat az orvostudomány, kutatások szerint egy fertőzés okozza a rendellenességet az agy alvásért felelős részében.

Mióta kiderült Beth betegsége, a lány több időt tölt álomban, mint ébren. Mikor felébred, nem érzi magát betegnek és nem tűnik fel neki, hogy milyen sok idő telt el mióta lefeküdt aludni.

Átaludta születésnapjait és a karácsonyi vacsorákat is.

A lánynak fel kellett adnia álmát, hogy pszichológus lesz és édesanyja is felmondott munkahelyén, hogy minél többet lehessen a lánya mellett.

Édesanyja szerint a legrosszabb az egészben, hogy nagyon zavarodott lesz lánya a sok alvástól. Mikor felébred nem tudja, hogy hol van és mi történik körülötte. Beth viszont sok támogatást kap, nem csak édesanyjától, de 25 éves barátjától is, akivel 3 éve találkozott, mikor éppen egy éber időszakban volt. A fiú majdnem mindennap meglátogatja a lányt, és arra vár, hogy mikor a lány felébred újra szerelembe esik vele. De Beth normális, éber élete általában csak 2 hétig tart.

A KLS egyre több fiatalnál figyelhető meg az elmúlt évtizedekben. Korábban sok orvos a serdülőkor velejárójának ítélte a sok alvást, vagy egyenesen pszichiátriai esetnek ítélte a fiatalokat. A hosszú alvások mellett, a fiatalok személyisége is megváltozik betegség hatására.

A tinik álomvilágban élnek az alvás hatására, és mikor rájönnek, mi mindenről maradtak le, sokszor depresszióba zuhannak.

A 15 éves Carew Harris is ebben a betegségben szenved

A fiatal fiú 4 évvel ezelőtt, úszás után egyszerűen nem tudta tovább nyitva tartani szemét, az azt követő 10 napban pedig borzalmas migréneket és hallucinációkat élt át. Az orvosok nem találtak semmit nála sem, felépült és vírusos megbetegedésnek könyvelték el az esetet. De 6 héttel később Carew újabb epizódot élt át: nem tudott 2 óránál tovább ébren maradni. Édesanyja, Danielle szerint a fiú 40 órát is képes aludni egyhuzamban, és nem lehet semmivel sem felébreszteni álmából.

Beth és Carew családja számára is hosszas várakozások sora az élet. Az anyák nem tudnak mit tenni, csak ülnek és várják, hogy gyermekük felébredjenek Csipkerózsika-álmukból és folytathassák életüket, mintha mi sem történt volna, ha csak egy pár hétig is.

Beth édesanyja, Jamie szeretné, ha lányának egyszer családja és karrierje lehetne, ha lenne lehetősége utazni és tanulni, és ha azzá a nővé válhatna, aki ott lakozik benne.

Forrás: Daily Mail


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk