/eletstilus/egeszsegugyi-tevhitek-meregtelenites-2018/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

5 egészségügyi tévhit, amiből néhányan nagyon jól megélnek

Az internet térhódításával elterjedtek bizonyos betegségek, rendellenességek is, amelyeknek jó részében sosem szenvednénk, ha nem olvasnánk róluk.
Listverse - szmo.hu
2018. január 27.

hirdetés

Szinte alig ehetünk olyat, amiről valaki nem bizonyítaná be, hogy egészségtelen, de van, aki szerint a Wi-Fi és a vízivás is az ördögtől való. Persze vannak köztük olyanok, amelyeknek van igazság alapja, de nem egészen úgy, ahogy azt az emberek képzelik. A félelem vámszedői pedig köszönik szépen, jól megélnek a tévhitekből és babonákból.

1. Sokan hiszik, tévesen, hogy a WiFi ártalmas, vagy ők érzékenyek rá

Egyre több ember állítja, hogy elektromágneses hiperszenzitivitásban (EHS) szenved. Úgy vélik, hogy a Wi-Fi, a mobil telefonok és más eszközök rádióhullámai és más sugárzásai rendszeresen megbetegítik őket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megerősítette, hogy az EHS valóban létezik. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy az „elektromágneses” részt el kell felejteni. Semmi bizonyíték nincs rá ugyanis, hogy a „Wi-fi” vagy más, hasonló jelek bármilyen tüneteket okoznának. Azok, akik ezeknek tulajdonítják a problémáikat, rendszerint olyan közönséges tüneteket mutatnak, amit szinte bármi okozhat –fejfájás, émelygés, általános gyengeség.

Ezt a jelenséget a tudomány „nocebo hatásnak” nevezi, amikor valakinek meggyőződésévé válik, hogy valami ártalmas neki, és egy idő után a teste ugyanúgy reagál erre a tévhitre, mint a placebóra, és valóban megbetegszik.

hirdetés

2. A glutén nem mindenkinek mérgező!

A lisztérzékenységben vagy búzaallergiában szenvedő betegnek valóban kerülnie kell a gluténtartalmú ételek fogyasztását. Manapság azonban divattá vált a gluténmentes étrend. Emberek anélkül mellőzik a pékárukat és társaikat az életükből, hogy előtte kivizsgáltatnák magukat. Ha vannak is tüneteik, sok esetben itt is a már tárgyalt nocebo hatással van dolgunk. Tehát aki úgy érzi, megbetegíti a glutén, menjen el orvoshoz.

Ha kíváncsi vagy a többire is, lapozz!
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk