hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Eddig nem látott kullancsinvázió jöhet!

Az enyhe tél miatt minden eddiginél nagyobb kullancs– és szúnyog invázió várható. Így előzzétek meg a bajt!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. április 24.

hirdetés

Idén volt a harmadik legmelegebb tél Magyarországon, az átlaghőmérséklet plusz 2,5 fok vagy ennél is több volt. Emiatt sajnos a vérszívók túlélték a telet és elszaporodtak. Hogy ez milyen veszélyekkel jár ránk nézve? A Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület április 16-i sajtótájékoztatóján elhangzott előadásokból összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

Milyen veszélyek leselkednek ránk ebben az évben?

A kullancsencephalitis elleni védőoltás alkalmazása Magyarországon elég alacsony az európai átlaghoz képest, a veszélyeztetettek körében az átoltottság még a 30%-ot sem éri el. A kullancsok által terjeszett Lyme-kór terjed a legkisebbek között, a 2012-2013-as években 40 százalékkal nőtt a Lyme-kóros megbetegedések száma a gyerekek körében. A betegség felismerését nehezíti, hogy a Lyme-kórnak sokféle tünete lehet. Európában is megjelent a szúnyogcsípéssel terjedő malária, amely ellen egyelőre nincsen a lakosság számára elérhető védőoltás. E betegség Magyarországon is felbukkanhat.

"A közelmúltban állatorvosokból álló munkacsoport országunkat feltérképezte és egyes területeken 50%-

ban fertőzött kullancsokat találtak, melyek közül 95%-ban Lyme-kór fertőzöttséget mutattak ki. Az

hirdetés

állatorvosi praxistapasztalat mutatja, hogy az elmúlt évben többszörösére ugrott a betegeken is talált

kullancs példányok száma" mondta Dr. Kapiller Zoltán a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület elnöke.kullancsterkep

Az európai kullancstérkép. Forrás: Magyar Kullancsszövetség.

Hogyan védekezhetünk a veszélyek ellen?

Dr. Varga Károly gyermekorvos tapasztalata szerint a Picaridin tartalmú készítmények nyújtanak hatásos védelmet a szúnyogok– és a kullancsok ellen. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a kullancs-eltávolító kanállal eltávolított

kullancsot minden esetben érdemes kullancs teszttel megvizsgáltatni.

Dr. Kapiller Zoltán figyelmezette az állattartókat a saját felelősségükre: fontos kutyáinkat havonta kezelni-védeni az innovatív piriprol hatóanyagú kullancs elleni rácseppentő oldattal, hogy a vérszívók elpusztuljanak. A szívféreg fertőzés megelőzésére pedig havonta a milbemycin-oxim hatóanyagú tablettát kell adni kutyáinknak és macskáinknak.

Hogyan szedjük ki a kullancsot a bőrből?

A legfontosabb, hogy gyötrés, piszkálás, szorítás, kenőcsök használata nélkül távolítsuk el a bőrből! Ha a kullancsot bármilyen fizikai vagy kémiai hatás (szorítás vagy olajozás) éri a bőrből történő eltávolításkor, akkor gyötrődése, fuldoklása vagy haláltusája közben kórokozókat (vírusokat, baktériumokat, vagy egysejtű élősködőket) köphet, öklendezhet az áldozata bőrében lévő szúrt csatornájába.

A gyógyszertárakban, állatpatikákban és a benzinkutakon kapható úgynevezett kullancs-eltávolító kanál. Ezzel úgy lehet megszabadulni a vérszívótól, hogy az eszköz nem szorítja meg a kullancs testét, hanem az áldozat bőrére fejti ki speciális hatást. A mozdulatsor eredményeképp a kullancs nem tud tovább kapaszkodni és a kanál kávájába dől.

Forrás: Dr. Kapiller Zoltán.

Kirándulók tízparancsolata a Kullancsszövetségtől

1. A természet veszélyeitől ne rettegjen! Ismerje meg azokat! Védekezzen ellenük, és akkor biztonságban dolgozhat vagy töltheti szabadidejét a természetben.

2. Kiránduló szezon előtt adassa be magának és gyermekének a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltást!

3. Évszaknak megfelelő öltözetben járja a természetet, 4 óránként szúnyog- és kullancsriasztóval (pl.: bőrről fel nem szívódó picaridin (saltidin) hatóanyagú pumpás aerosollal, krémmel, vagy a gyermekbarát kiszerelésű roll on készítménnyel) kezelje le magát és kisgyermekét!

4. Kutyája hosszú szőrét nyírassa le! Előzze meg a kullancsok támadását azzal, hogy rendszeresen alkalmaz kutyájára kullancsok ellen ható cseppet, nyakörvet stb.

5. Ritkán lakott nyaralóját-, vadászházát- és állattartó épületét kora tavasszal védőszemüvegben és maszkban takarítsa!

6. Gyermekét és kutyáját ne engedje a vadak által gyakorta látogatott helyekre, és szerettein gyakorta tartson kullancsvizitet!

7. Magas füves, susnyós-bozótosban ne táborozzon, és legelő állat nyers tejét ne igya!

8. Kullancscsípés esetére legyen szakszerű kullancs-eltávolító orvostechnikai eszköz a házi patikájában-, hátizsákjában és autója egészségügyi dobozában.

9. A két- vagy négylábú szerettéből eltávolított kullancsot műanyag dobozban, hűtve tárolja. A kullancsot otthon tesztelje Lyme-kór fertőzöttségre.

10. Betegségtünetek jelentkezésekor azonnal forduljon orvosához, állatorvosához.

További friss információkat a Kullancsszövetség Facebook oldalán találtok.

Ha hasznosnak találtad a cikket, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk