ÉLET-STÍLUS

Hogy ne kelljen idegesen beletuszkolni a macskát - milyen az ideális hordozó?

A hordozó nagy mumus a cicáknak és a gazdiknak is. De szükség van rá, és pár „trükk” segítségével könnyebbé tehetjük a használatát nemcsak nekünk, hanem a cicánknak is.

Link másolása

"Az évezred eleje óta macskázom, több éve foglalkozom antiszociális macskák rehabilitációjával, sok menhelyi és utcacicát fogadtam már be. Ők félősek, stresszesek, szocializálni kell őket. Az így szerzett tapasztalataim osztom meg a blogon, és adok tanácsot cicagazdiknak kedvencük megismeréséhez és neveléséhez. Ha félős vagy éppen agresszív a cicád, az ágyadra pisil vagy nem fogadja el az új macskát, itt segítséget találsz!"

Ha a cicát be kell tenni a hordozóba, az sokszor legalább annyi stressz a gazdinak, mint a cicának. A cica menekül, nem akar bemenni, mi küszködünk, először kedvesen, majd a végén már idegesen próbáljuk kedvencüket betuszkolni a "dobozba". Olyan is előfordult már, hogy a cica kiszökött a hordozóból, és el is szökött. Ezért ebben a cikkben leírom, szerintem milyen a jó hordozó, hogyan tudod a cicádnak komfortosabbá tenni, mitől lesz még biztonságosabb, és hogyan tedd be a cicádat a "félelmetes boxba".

Miért van rá szükség?

Kezdjük azonban ott, hogy miért kell egyáltalán a hordozó? Miért nem jó, ha csak felkapjuk a macskát, és az ölünkben visszük el az orvoshoz, vagy hámot teszünk rá, miért kell bezárni egy dobozba? A rövid válasz erre az, hogy mert így biztonságos.

A hosszabb az, hogy a legtöbb macska nem érzi jól magát idegen helyen, ami akár lehet a ház előtt az utca, vagy a kocsid is. Megijed, kiugrik a kezedből és elrohan, az is lehet, hogy sosem látod. Megijesztheti egy kutya, de egy hangos zaj is. De a hordozó védi az időjárástól is, és biztonságot is ad neki, sokkal jobban, mintha csak az öledben lenne.

Milyen a jó hordozó?

Rendben, akkor kell, de milyen kell? - kérdezheted most. Több szempontot is érdemes figyelembe venni. Van, aki a szövet hordozókat szereti, mert puhák és kényelmesek a cicának. Én ezeket azért nem ajánlom, mert egy hosszabb utazás során, ha a cica maga alá pisil, sokkal nehezebb út közben kitakarítani. A másik megoldás a műanyag hordozók, de itt is sokféle van. Milyen szempontokat vegyél figyelembe?

 • A legfontosabb, hogy ne legyen túl kicsi a macskának. Meg tudjon benne fordulni, és el tudjon benne feküdni.
 • Ugyanennyire fontos, hogy erős és stabil legyen, elbírja a cicát, és ne essen szét.
 • Könnyen és biztosan zárható legyen - neked, de a macska ne tudja kinyitni!

A legtöbb hordozónak elől van az ajtaja, de néhánynak van a tetején is. Ez nagyon jó ötlet, mert így sokkal könnyebb betenni a cicát (erről lentebb írok), de láttam már olyat, hogy a cica könnyedén kinyitotta a felső ajtót. Ezért ellenőrizzük mindig, hogy mennyire könnyű lehet kinyitni egy cicának az ajtókat (kifér-e a mancsa a reteszhez, vagy elég csak kicsit meglöknie az ajtót, stb.) Általánosságban az is igaz, hogy a fémajtók hamarabb kinyílnak, a műanyag ajtókat pedig nehezebb kilökni.

paperelements képe a Pixabay -en.

Hogyan tedd kényelmesebbé?

Hogy a cicád ne érezze annyira rosszul magát, amíg bent van, pár dolgot megtehetsz még. Tegyél be egy puha anyagú pólót vagy törölközőt, arra pedig tegyél egy kutyapelenkát. Így nem a kemény műanyagon fog a cicád feküdni, és ha lenne egy kis "baleset", akkor egy kis szerencsével elég a pelenkát kicserélni, és addig sem a saját vizeletében kell ülnie, mert a pelenka felszívja a nagy részét.

Hogyan tedd biztonságosabbá?

Hogy szállítás közben ne tudjon kiugrani, és hozzá se férhessen se más állat, se semmi, valamint még kevesebb esélye legyen a hordozóból való kiszökésnek, én egy kék ikeás zacskóba szoktam tenni a hordozót, és a hosszabbik füleket be is kötöm. Így ha a hordozó le is esne, és szét is nyílna, a zacskó még fogja annyira, hogy a macska ne tudjon olyan könnyen kijutni belőle. Ráadásul így a zacskó fülét fogom meg, még kevesebb esélyt adva arra, hogy a hordozó szétnyíljon, vagy a füle leszakadjon. Ezek a zacskók lukacsosak, ezért levegőt fog kapni, de megvédi fizikailag is a cicát, és a külvilágot is kevésbé látja.

Hogyan tedd barátságosabbá?

A külvilágtól való elzárás azért is jó, mert néhány cica nagyon kétségbe tudni esni utazás közben, ezért ilyenkor nekik érdemes le is takarnia hordozót, vagy a fenti zacskós trükköt alkalmazni, hogy ne lássanak ki. A boxot barátságosabbá otthon tudod tenni, mégpedig úgy, hogy kuckót készítesz belőle. Leveszed a tetejét és az ajtaját, teszel vele valami kényelmes ruhát, és várod, hogy a cicád felfedezze. De etetheted akár a hordozóban is.

Készülj fel előre!

Érdemes a hordozót mindig elkészítve tartani, hogy csak elő keljen venni és már mehessen is bele a macska. Egyrészt, ha akkor kezded el összerakni, amikor mennétek, a cicád észreveszi, és más spurizik is, másrészt ha valami miatt hirtelen kellene őt betenni (mondjuk mert rosszul lesz), akkor jó, ha kéznél van. Nekem az előszobaszekrényben van annyi hordozó előkészítve, ahány macskám van.

Hogyan tedd be a hordozóba?

El is érkeztünk ahhoz a kérdéshez, ami már biztos foglalkoztat. Oké, kész van a hordozó, de hogyan tegyem bele a macskát? Több módszer is van erre, attól függően, milyen a cicád és a te viselkedésed, illetve mi éppen az aktuális helyzet. De mindegyik esetben alapszabály, hogy minél gyorsabban, a cicának minél kevesebb stresszt okozva próbáld "bedobozolni". Pár lehetőség:

 • csald be kajával vagy játékkal,
 • hívd az öledbe, és akkor fogd meg,
 • alvás vagy evés közben fogd meg,
 • végső esetben zárd be egy helyiségbe, ahol nem tud elbújni, és dobj rá egy pokrócot, hogy elkaphasd.

De bárhogyan is kapod el, mindig a grabancánál fogd meg, állítsd ajtóval felfelé a hordozót, és engedd bele a macskát a hordozóba. Ha a hordozó tetején is van ajtó, akkor nyilván nem kell felfordítani. Gyorsan tedd a helyére az ajtót, és zárd jól be.

Gundula Vogel képe a Pixabay -en.

Hogyan vedd ki?

Orvosnál valószínűleg segíteni fognak, de ha mégis neked kell kivenned, akkor először mindig győződj meg róla, hogy az ajtók és ablakok zárva vannak. Vedd le a hordozó tetejét, és fogd meg a cicát. Ha hazaértetek, akkor pedig csak tedd le a hordozót és nyisd ki az ajtót, nem kell valószínűleg kétszer mondani neki, hogy elhagyja.

Kábítás után

Az előző mondat alól egy kivétel van, mégpedig ha a cica kábítva vagy altatva volt, mert ebben az esetben érdemes jobban kontrollálni őt. A legtöbb állatorvosi rendelőben már eleve megvárják az állat ébredését, de még akkor is jól teszed, ha jobban figyelsz rá a hazaérkezés után. Amiket tehát ne tegyél meg ilyenkor:

 • ne adj neki enni, de inni se nagyon, ameddig ki nem megy az altató - félrenyelhet
 • ne engedd elbújni - nem látod, ha rosszul lesz
 • ne engedd fel magasra - leeshet
 • ne engedd össze a többi állattal - más a szaga, fura a járása és viselkedése, megtámadhatják

Egy éjszaka általában elég, hogy az altató hatása teljesen elmúljon. Ha viszont azt tapasztalod, hogy utána félősebb lett, akkor a napi rutin tartásával adhatsz neki ismét biztonságot. A legegyszerűbb az, ha ugyanakkor és ugyanott eteted, és nem engeded olyan helyekre elbújni, ahol nem látod.

Remélem a fentiekkel segítettem kicsit elüldözni a hordozó-mumust, és könnyebben tudjátok majd használni a cicáddal, ha szükséges.

Hasznos tippek a blogban macskatartóknak, képes naplók "macskaszocializálásról". Ha pedig gondod van a cicád viselkedésével, félős, agresszív vagy az ágyadra pisil, olvasd el a blogot, vagy tedd fel a kérdésed!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Melyik testrészedet mosod meg először fürdéskor? Sokat elárul rólad a válasz
Gondold végig, és nézd meg, valóban igazak-e rád ezek a jellemzők!
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

Megfigyelted már, hogy amikor fürdesz, a tested melyik részén kezded a tisztálkodást? Ha nem, akkor érdemes, mert sokat elárul arról, milyen ember vagy - legalábbis egy kameruni író, coach szerint, aki a TikTokon tett közzé egy videót erről.

• Ha az arcodat mosod meg először, amikor a zuhany alá állsz vagy a kádba ülsz, akkor sokat törődhetsz azzal, mit mondanak és gondolnak rólad mások.

• Ha a karoddal és a lábaddal kezded a fürdést, azt azt jelenti, hogy nagyon szerény, alázatos, dolgos ember vagy. A végtagok ugyanis az erőt és az ellenállóképességet szimbolizálják. De az is jellemző rád, hogy nagyon beszédes vagy, jól ki tudod fejezni magad.

• Ha a nemi szervedet az első, akkor valószínűleg visszahúzódó, szégyenlős vagy, és azt is jelentheti, hogy nincs elég önbizalmad, és nehezedre esik kiállni magadért. Ugyanakkor az is elmondható rólad, hogy gondoskodsz arról, hogy a körülötted lévő emberek jól érezzék magukat.

• Ha a mellkasodat mosod meg először, az azt jelzi, hogy jól érzed magad a bőrödben, gyakorlatias és független ember vagy. Jellemző rád még, hogy ambiciózus vagy, és másokat is arra ösztönzöl, hogy tegyenek a céljaikért.

• Ha hajmosással indítasz, az azt jelentheti, hogy a rend és a fegyelmezettség megszállottja vagy. Gyakorlatias vagy és mindenről határozott véleményed van.

• Ha a nyakaddal és a válladdal kezdesz, akkor minden bizonnyal nagyon szorgalmas, hiszen ezek azok a testrészek, amelyekre a leginkább hatással van a stressz. És valószínűleg azért stresszelsz, mert mindig hajtod magad, és túl sok terhet veszel a válladra. Azt is elmondható rólad, hogy versengő típus vagy, és mindig te akarsz lenni a falkavezér.

• Ha a hátadat mosod meg elsőként, az azt bizonyítja, hogy gyakran nézel a hátad mögé, vagyis nehezen tudsz megbízni emberekben, és nem engedsz be könnyen idegeneket az életedbe. Ennek oka egy múltbéli traumatikus élmény is lehet.

Bernice Angoh videóját már közel 900 ezren látták és 63 ezernél is több lájkot kapott. A legtöbben azt írták, hogy hajmosással szokták kezdeni a zuhanyzást, és nem is gondolták, hogy ez nem mindenkinek evidens. Mások pedig olyan testrészüket mossák meg először, amelyekről nem volt szó a videóban, például a hasukat, a hónaljukat vagy a talpukat. A kommentelők közül többen is magukra ismertek a jellemzésekben.

@iam_magic9♬ original sound - Mystic | Healer | Author


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
ÉLET-STÍLUS
Kipróbáltuk, mennyit lehet spórolni a bevásárlásnál Tesco Clubcarddal
Hogy mennyit sikerült spórolni a kasszánál? A cikkben található kisfilmünkből kiderül!

Link másolása

Az infláció hatása otthonainkba is beférkőzött, az energiaárak emelkedése mellett az élelmiszerekért is egyre többet kell fizetnünk. Szinte mindenki megérezhette, és tapasztalhatja is mindennap az egyre növekedő árak hatását.

Ilyen körülmények között különösen fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan takaríthatunk meg minél több pénzt a bevásárláson. Bizony az élelmiszereken is lehet spórolni, csupán meg kell találni a megfelelő módszert rá, hogy az embernek ne legyen hiányérzete.

A Tesco Clubcard programja pont ezt a célt segíti. Az áruház hetente több száz árucikket kínál kedvezménnyel a hűségkártyával rendelkezőknek, ez pedig jelentős megtakarítást jelent akár már a legkisebb bevásárlás esetén is.

Megkérdeztük tehát a Tescóban vásárlókat, hogy ők milyen tudatosan figyelik a Clubcard által nyújtott kedvezményeket. És hogy nekünk mennyit sikerült spórolni a kasszánál? Kisfilmünkből ez is kiderül!

„Tisztában vagyunk vele, hogy a jelenlegi inflációs környezet milyen kihívásokat jelent a háztartásoknak, ezért is segítjük őket abban, hogy a lehető legkedvezőbb áron vásárolhassanak be. Clubcard-áras termékeinket sokan keresik, ezért is bővítettük ki ezen árucikkek körét, így lojális vásárlóink még tovább csökkenthetik kiadásaikat.

A Clubcard programban a vásárlók minden elköltött 100 forint után 1 pontot kapnak, amit az alkalmazásban akár azonnal utalványokra válthatnak. A Clubcard applikáció segítségével bárhol, bármikor könnyedén nyomon követhető a pontok és utalványok alakulása, és személyre szabott digitális kuponok is elérhetők vele. A nyugdíjasok pedig ezen felül minden kedden 5 százalék kedvezményt kapnak a vásárlásuk végösszegéből, ha használják hűségkártyájukat” – mondta Szilva Mónika, a Tesco-Global Zrt. vásárlási élményért felelős igazgatója.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
6 mindennapi dolog a lakásban, ami káros az egészségre
Talán nem is gondolsz rá, de az illatos és patika tisztaságú lakásnak bizony ára van.

Link másolása

A Pár perc az egészségért egy interaktív blog, ahol egészségügyi témákról és lelki problémákról olvashatsz, ahol közérthető nyelven írja le a szerző a betegségeket, illetve a lehetséges kiegészítő kezelések útmutatóként szolgálnak. A cél a betegség kialakulásnak megelőzése, ennek érdekében Szilvia az egészségre fókuszál, hogy ne akkor kezdj vele foglalkozni, amikor már baj van!

A jó illatnak ára van

A lakásunk levegője akár ötször szennyezettebb lehet, mint amit a szabadban lélegzünk be. És ne felejtsük el, hogy időnk nagy részét bent töltjük el. A levegő minősége nagy hatással van az egészségünkre, és bár a tüneteket nem azonnal érezzük, de évekkel később jelentkezhetnek.

A legtöbben szeretjük, ha otthonunkban friss, jó illat uralkodik, ezért előszeretettel alkalmazzuk a különböző divatos illat gyertyákat, diffúzorokat, lakás spray-ket, melyek sajnos károsak lehetnek az egészségre. Nyomokban tartalmaznak veszélyes vegyi anyagokat, bár elvileg kis mennyiségben, azért óva intenek a szakemberek attól, hogy túlzásba vigyük bármelyik használatát. Nem kell lemondanunk a kellemes illatokról, biztonságosan frissítsük fel otthonunkat természetes illóolajok használatával.

A konyha tele van műanyaggal

A műanyag tárolóedények gyakran tartalmaznak káros vegyi anyagokat, például BPA-t, melyek újra melegítéskor beszivároghatnak az ételbe. A (kemény és törésállóként forgalmazott) polikarbonát műanyag termékek, mint például az újra felhasználható vizes palackok szintén tartalmaznak BPA-t, ami növelheti a rák és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Amikor csak lehetséges kerüljük a műanyagot, és válasszunk üveg tárolóedényeket vagy a rozsdamentes acél vizes palackokat.

Párásító berendezések

A párásító berendezések egészségesebbé teszik a levegőt, de lehet, hogy pont az ellenkezőjét érjük el vele, ha nincs megfelelően, rendszeresen tisztítva. A párásítóban idővel a penészgomba elszaporodhat, főleg ha víz marad benne, és a spórák szétszórodhatnak a levegőben. Naponta cseréljük ki a párásító vizét, használjunk desztillált vizet, tisztítsuk meg a gépet rendszeresen a gyártó utasítása szerint. Figyeljünk oda a szűrők cseréjére is.

Szivacsok

A mosogatószivacs olyan baktériumokat tartalmazhat, mint a szalmonella. Egy tanulmány kimutatta, hogy ha a szivacsot két percig a mikrohullámú sütőben hagyjuk, akkor a baktériumok 99 százaléka elpusztult.

Matracok, kárpitok

A matrac a poratkák „melegágya”, mely allergiát és asztmát válthat ki. Az apró kártevők, amelyek az ember elhalt hámsejtjeivel táplálkoznak, szeretnek megtelepedni és befészkelni az ágyneműbe. A legfontosabb dolog a poratkák elleni küzdelemben, hogy a matrac felett legyen matracvédő huzat, az ágyneműt pedig gyakran cseréljük.

Fertőtlenítőszerek túlzott használata

A fertőtlenítőszerek elősegíthetik az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok szaporodását, emellett sok összetevőjük káros az emberi egészségre és a környezetre. A rutinszerű tisztítás nem igényel fertőtlenítést, egyszerű szappan és víz elegendő a legtöbb háztartási szennyeződés eltávolításához. Ecettel vagy szódabikarbónával pedig csodát lehet tenni.

Ha fontos számodra, hogy egészségesen élj és fokozott figyelmet fordítasz a megelőzésre, keresd a Pár perc az egészségért blogot a Facebookon is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
6 tipp, amivel csökkentheted a gázfogyasztásodat
Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan tudsz takarékoskodni vele!

Link másolása

Beköszöntött az ősz, és a távolba tekintve láthatod, hogy lassan, de biztosan lopakodik be az életedbe a fűtési szezon kezdete is. Érdemes tehát előre gondolkodni, hogyan tudnál csökkenteni a fogyasztásodon, hiszen soha nem volt még olyan drága a gáz a kontinensen, mint most. Cikkünkben ebben szeretnénk segíteni, összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan tudsz takarékoskodni vele!

1. Fontos a rendszeres karbantartás!

Sokan nem is gondolnák, de a nem megfelelően karbantartott fűtésrendszer is okozhat felesleges többletfogyasztást. Még most is érdemes szakembert keresned, aki átnézi fűtésrendszeredet, és elvégzi az évente ajánlott biztonsági ellenőrzést.

2. Hagyd szabadon a fűtőtest környékét

Ahhoz, hogy a fűtésed hatékony legyen, fontos, hogy a meleg egyenletesen tudjon körbe áramlani az egész szobában. Bár általában senki sem szokott a fűtőtest tetejére, vagy közvetlen elé, mellé pakolni semmit, egy túlzsúfolt szobában már könnyen előfordulhat, hogy akár egy nagyobb fotel kerül a radiátor elé. Egy nagyobb bútordarab akkor is akadályozhatja a meleg áramlását, ha nem közvetlenül a fűtőtest előtt van, ezért lehetőség szerint kerüld az ilyen eseteket.

 

3. Ha megoldható, használj kevesebb helyiséget

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy télen az egész családnak egy szobában kell laknia, de érdemes felülvizsgálni, mely helyiségek használatáról tudsz lemondani a téli hónapokban. Főként a nagy házakra jellemző, hogy tényleg minden tevékenység számára külön helyiséget tartunk fent. Ilyen például a dolgozószoba, amit, ha nem dolgozunk túl gyakran home office-ban, akkor télen felesleges fűteni. Erre az időre inkább tedd át munkaállomásodat a nappaliba vagy a hálószobába.

4. Cserélj nyílászárókat és szigetelj!

Természetesen a fenti praktikák azoknak hasznosak, akiknek nincs most lehetőségük hőszigetelésre vagy fűtéskorszerűsítésre, mindenképp érdemes azonban ezekről is szót ejtenünk, hiszen ezek az igazán hatékony módszerek a gázszámla csökkentésére. Ha választani kell, érdemes a nyílászárócserével kezdeni, már ezzel is rengeteg energiát megtakaríthatsz. Emellett a külső hőszigetelés, és a födémszigetelés is fontos lehet. A munkálatok megkezdése előtt azonban érdemes már kora ősszel, egy hűvösebb napon hőkamerás mérést is kérni!

5. Korszerűsítsd a fűtésedet!

Ha eddig konvektoros fűtésed volt, mindenképp érdemes fűtéskorszerűsítésbe fogni, de ha csak egy sima cirkó kazánnal rendelkezel, már akkor is sokat spórolhatsz, ha kondenzációs kazánra váltasz. A kondenzációs kazánok a fűtés során keletkező füstgázban lévő hőenergiát hasznosítják, ezért sokkal gazdaságosabbak, mint a hagyományos kazánok. A forró füstgázban lévő energiát egy hőcserélő segítségével nyerik ki, mégpedig a nevükhöz hűen úgy, hogy az eddig a kéményen keresztül szabadba távozó vízgőzt kondenzálják, lehűtik, miközben a hőenergiát a keringetett fűtővíznek adják át. Hatásfokuk ezáltal az eredeti fűtési rendszer megtartása (radiátorok, padlófűtés) megtartása mellett is akár 30-40 százalékkal jobb lehet egy régi, nem kondenzációs kazánhoz képest. Kombi üzemmódban képesek melegvizet adni önállóan, de indirekt tároló tartállyal és napkollektorokkal is képesek az együttműködésre.

Abban az esetben, ha alacsony energiaigényű, jól szigetelt házról van szó és közép-, vagy hosszú távban gondolkoznál, akkor a hőszivattyú a leggazdaságosabb választás. Egy levegő-víz hőszivattyú esetében akár ~40% os üzemeltetési költséget is meg lehet takarítani egy gázkazánnal szemben. Mindezek mellett a hőszivattyúval fűteni és hűteni is lehet, illetve napelemes áramtermeléssel kiegészítve akár önfenntartó is lehet az épület fűtése.

A hőszivattyús rendszereknek hátrányai is vannak: talán a legnagyobb, hogy jelenleg még a legnagyobb gyártók sem képesek kielégíteni az igényeket a kiugró kereslet miatt, illetve beruházási költség szempontjából a legnagyobb pénzügyi ráfordítást igénylik (elektromos rendszer fejlesztés, beüzemelési költségek).

6. Fűts klímával, H tarifával!

Kiegészítő fűtésként, un. split-klímák telepítésével rengeteg időt és bosszúságot takaríthatsz meg. A klímával való fűtés azért is válik elterjedté, mert igen kedvező fenntartási költséggel, illetve megtérülési költséggel számolhatunk. Nagyon kevesen tudják, hogy a légkondicionálók, vagy klímák tulajdonképpen szintén megújuló energiát is felhasználó hőszivattyúk. Ha lehetőségünk van napelemes rendszer használatára, gyakorlatilag 0 Forintra ki lehet hozni az energia számlát, hiszen a villanyköltségen felül tényleg semmi egyebet nem kell fizetni.

De az elektromos szolgáltatók is méltányolják a légkondiciónálóval való fűtést, ezért október 15. és április 15. között kedvezményesen, fél áron biztosítanak elektromos áramot ezen berendezések üzemeltetéséhez. (H tarifa). Ezek a készülékek, mivel a helyiség levegőjét fűtik, nem igényelnek költséges átalakítási munkálatokat a meglévő fűtési rendszeren. Természetesen nem elhanyagolható szempont, hogy ilyen készülékek telepítése otthonunk komfortját tovább növeli, hiszen nyáron a hűtés is megoldott. Mint mindennek ezeknek a rendszereknek is van hátránya: a szűrők és a teljes rendszer fokozott ellenőrzést igényel, hiszen ellenkező esetben a levegőminőségünk fog romlani. A fűtésre optimális klímák -15 vagy -20 fokos külső hőmérsékletig tudnak fűteni, alatta már nem. A mi éghajlatunkon alkalmanként előfordulhat ettől hidegebb is, így mindenképp szükség van valamilyen biztonsági megoldásra, amit abban a néhány napban használhatunk, amikor túl hideg van kint. Arra szintén fontos felhívni minden hőszivattyú kapcsán a felhasználók figyelmét, hogy ezen berendezések mindegyike – a működési elvükből adódóan – veszít hatékonyságából a külső hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk