ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Bevásárlásnál egyre inkább vadásszuk az akciókat

Hajlandók vagyunk eleve úgy megszervezni a bevásárlást, hogy oda menjünk, ahol jobb árakra számítunk – többek között ez is kiderült a Tescóval közösen készített felmérésünkből.

Link másolása

Amikor a hírekből mást sem hallunk, mint hogy emelkedik az infláció, akkor egyre fontosabbá válik, hogy a napi bevásárlásokat minél gazdaságosabban intézhessük.

De vajon mik erre a legjobb módszerek? És mennyit segítenek a kiadások kordában tartásában a boltláncok akciói?

Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána a Tescóval közösen készített kérdőívünkben, amellyel nemrég itt a portálunkon találkozhattatok.

1097-en válaszoltak a vásárlási szokásokkal kapcsolatos kérdéseinkre – ezúton is köszönjük a kérdőívet kitöltő olvasóinknak a közreműködésüket.

Az 55 felettiek a legtudatosabb vásárlók

Valószínűleg senkit sem lepünk meg azzal, ha kijelentjük: csaknem mindenki jelentős áremelkedést tapasztal, ha vásárolni megy.

A megkérdezettek 83%-a szerint 10%-kal is nagyobb mértékben nőttek az árak a tavaly ilyenkor tapasztaltakhoz képest. Leginkább pedig az 55 év felettiek érzik a drágulást, akiknél ez az arány 87%.

Ilyenkor logikus lépés, hogy mindenki megpróbál okosan költeni – hacsak nem volt már eddig is ez a szokása, mint a válaszolók csaknem háromnegyedének (73%). Az 55 felettieknél ez az arány még nagyobb: 86%-uk mondta azt, hogy már eddig is kereste a spórolás lehetőségét.

A jól megtervezett bevásárlásnak az egyik módja, ha kihasználjuk a különböző akciókat. A kérdőív kitöltői többféle választ is megjelölhettek azzal kapcsolatban, hogy ők milyen módon élnek a kedvezményekkel, hogyan követik az akciókat. A legnépszerűbb lehetőségnek az bizonyult, hogy a boltban, vásárlás közben figyelnek fel az akciós termékekre – 58% adta meg ezt az opciót. A szórólapok és a reklámújságok is népszerűek, sokan átnézik, hogy képbe kerüljenek az akciókkal (54%), és a megkérdezettek több mint negyede (28%) letöltötte valamelyik áruházlánc applikációját és onnan tájékozódik.

Minden megoldás jól jön, ami segít abban, hogy kevesebbet költsünk

Sokat segíthet a költségek kordában tartásában, ha tudjuk, mit is akarunk vásárolni és ahhoz próbáljuk tartani magunkat. Éppen ezért a kérdőívet kitöltők 42%-a mindenképpen bevásárlólistával indul el a boltba, és nem is nagyon tér el attól.

A válaszolók több mint egyharmada (35%) pedig az alapján tervezi meg a vásárlásait, hogy mit hol kap meg olcsóbban.

A Tescónál árgarancia segíti a vásárlást

„Tisztában vagyunk vele, hogy az infláció milyen kihívásokat jelent a háztartásoknak. Hogy segítsünk a minél olcsóbb bevásárlásban, országszerte 198 üzletünkben, valamint online is 'árgarancia' jelöléssel hívjuk fel a figyelmet azokra a leggyakrabban keresett, illetve alaptermékekre, amikre árgaranciát vállalunk.

Ez egy több mint 600 árucikkből álló választék, amelynek az árát minden héten összehasonlítjuk a versenytársainknál érvényes árakkal, és vállaljuk, hogy azokat alacsonyabb szinten tartjuk. Ha ezeket az árucikkeket máshol mégis olcsóbban lehet megvenni, visszafizetjük a különbözetet” – mondja Szilva Mónika, a Tesco vásárlási élményért felelős igazgatója.

Akciókat vadászva szervezzük meg a vásárlást

A vásárlás helyszínének megválasztásában első helyen az számít, hogy hol vannak épp akciók, második helyre kerül a bolt közelsége, harmadik helyen pedig azt tartjuk fontosnak, hogy hol szoktuk meg a vásárlást, mennyire ismerjük ki magunkat az adott üzletben.

Ha szeretnénk kedvezményekhez jutni és kedvezőbb árakon vásárolni, érdemes törzsvásárlói kártyát használni annál az üzletláncnál, ahol gyakran vásárlunk.

Sokan gondolják ezt így, mert törzsvásárlói kártyával, klubkártyával a megkérdezettek 85%-a rendelkezik, kétharmaduknak több láncnál is van kártyája. A válaszolók több mint fele (51%) pedig rendszeresen ki is használja az ezzel járó kedvezményeket.

Jó megoldás lehet a Tesco Clubcard

„Vásárlóink a Tesco Clubcard használatával is spórolhatnak. Hetente több száz terméket eleve kedvezőbb áron vásárolhatnak meg a Tesco Clubcarddal olcsóbb program keretén belül, mint a hűségkártyával nem rendelkezők. Ráadásul a vásárláskor pontokat is gyűjtenek, amelyeket később utalványok formájában válthatnak be.

Emellett kuponokat és személyre szabott ajánlatokat is kapnak, amelyekkel kedvezménnyel jutnak hozzá az általuk kedvelt termékekhez. A nyugdíjasok pedig minden kedden további 5% kedvezményt kapnak a vásárlásuk végösszegéből, ha használják Tesco Clubcard kártyájukat” – teszi hozzá Szilva Mónika.

A cikk a Tesco támogatásával készült.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Disney-figurák, amelyek a leggyakrabban ihlették meg az amerikai szülőket a névadásban
Az újszülötteket sem kíméli a mozi hatása: nevük gyakran egy divatos figurát idéz.

Link másolása

E jelenség nem új, még Magyarországon sem. Csak két példa: az 1960-as évek közepén az egyik legnépszerűbb női név a Tímea volt, miután 1963-ban bemutatták a Jókai-regényből készült Aranyember című filmet. 1996-ban a legnépszerűbb férfinév az Ádám volt – ekkor volt a népszerűsége csúcsán a Szomszédok teleregény, a Kulka János alakította Mágenheim Ádám doktorral. Amerikában a Disney-film figurái évtizedek óta töltenek be fontos névadó szerepet, és minden újabb mesehős számíthat a szülőkre.

Például a Jégvarázs 2013-as bemutatója után az Elsa név újszülött viselői (így hívták benne a királynőt) megkétszereződtek az előző évhez képest, számuk 566-ról 1138-ra nőtt. 2016-ban a Moana (magyarul Vaianaként ismerjük) bemutatója is megdobta ezt a ritka nevet, 18-ról 56-ra nőtt a számuk egy év alatt.

A Huffington Post az amerikai társadalom-biztosítási igazgatóság adatai között azt kutatta, hogy milyen egyéb Disney-figurák szerepelnek a születési anyakönyvi kivonatokban. És bár lehetnek e névadások mögött más ihletések is, a Disney-kapcsolat mindig ott van.

A lap összesen 31 Disney-kötődésű babanevet talált a 2016-os névadások között.

Abban az évben a pálmát Aurora hercegnő vitte el a Demónából: 3963 kislány kapra az ő nevét.

Jázminná az Aladdinból 2625-en lettek, Giselle-é a Bűbájból 1457-en. Különös sorsa volt az Ariel névnek: a Kis Hableány után 2177-en kapták meg ezt a nevet, de 577 fiú is Ariel lett – tekintettel arra, hogy ez a név mindkét nemben használatos.

ariel és sebastian

Esmeraldák a Notre-Dame-i toronyőrből 864-en lettek, továbbra is jól tartotta magát az Elsa 476-tal, kettővel megelőzve Tianát, A hercegnő és a béka hősnőjét. Belle, a Szépség és a Szörnyetegből már csak 291 családnak tetszett. A Wendy név többszörös kötődésű is, hiszen így hívják a Hazatérő harcos főszereplőjét és Peter Pan barátnőjét is. (328). Merida hercegnőt 101 házaspár látta meg babájában.

A fiúnevek között Sebastian aratott: 10.249 gyermeket neveztek el az emberfejű rákról.

Arielt követően Gus a legkedveltebb (202), de még az olyan régebbi figurák, mint Simba, az Oroszlánkirály (11), Aladdin (9) és Maugli (5) is tovább élhetek kis amerikaiak testében.maugli

A legklasszikusabb Disney-figurák közül egyedül Minnie, Mickey egér kedvese tartja a frontot, 65 „utóddal”. Arról nem szól a fáma, hogy a 2016-os elnökválasztás után miként alakult a Donald név kedvelése…

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk