/eletstilus/amerikai-nok-intelligencia/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS

Meghökkentő: az egyetemista lányok szerint is intelligensebbek férfitársaik

Nem bíznak önmagukban a felsőoktatásban tanuló amerikai lányok, és ez rendkívül nyugtalanítja a tanárokat és a kutatókat.
hirdetés

Meggyőződésük, hogy az „erősebb nem” képviselői intelligencia tekintetében is felülmúlják őket. És a fiúk természetesen helyben is hagyják ezt a véleményt.

Ezt állapította meg az arizonai állami egyetem doctoranda kutatója, Katelyn Cooper abban a tanulmányban, amely az Advanes in Psychology Education című szakfolyóiratban jelent meg.

Cooper szerint ez abból a sok évszázados felfogásból ered, amely szerint a nők kevesebbet érnek, és amely annyira meggyökeresedett, hogy végül maguk a nők is elhiszik. Szerencsére, ma már egyre kevesebben.

Cooper tanulmányában azt a felmérést összegezte, amelyet egyetemének biológia-kurzusán végzett 250 egyetemi hallgatónál.

A felmérést az egyik oktató kezdeményezte, akinek a lányok többször elmondták: úgy érzik, a fiúk butáknak tartják őket, de ő ezt a fiúk részéről soha nem hallotta, ezért meg akart győződni arról, hogy mi az igazság.

hirdetés

A felmérésben résztvevő fiúknak és lányoknak értékelniük kellett saját intelligenciájukat, összehasonlítva az évfolyamtársakkal. Az eredmény azt mutatta, hogy a női hallgatók hajlamosabbak voltak alábecsülni saját képességeiket, mint férfitársaik, míg azok a férfi hallgatók, akiknek a GPA-ja (Grade Point Average, jegyátlag az amerikai oktatási rendszerben,) a 4-es skálán elérte a 3,3-at, 66%-ban tartották magukat intelligensebbnek a többieknél. A lányoknál ez az arány hasonló eredmény mellett csak 54% volt.

Amikor a résztvevőknek arról kellett számot adniuk, hogy miként értékelik intelligenciájukat ahhoz a társukhoz viszonyítva, akivel a legszorosabb munkakapcsolatban vannak, 3,2-szer több fiú tartotta intelligenciáját magasabbnak, mint lány, függetlenül attól, hogy ez a társ fiú volt-e vagy lány.

Ez azért nyugtalanító, állapította meg a tanulmány, mert fennáll annak a kockázata, hogy a lányok ilyen arányú önbecsülés-hiány mellett lemondanak tanulmányaik folytatásáról.

A problémát nem könnyű megoldani – vélik a tanárok, mivel meggyökeresedett mentalitásról van szó. Talán, ha a foglalkozásokon beszélnek róla és meghallgatják mindenki véleményét, a valósághoz közelebb álló képet lehet kialakítani - írta a Daily Mail .


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk