hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Így spórolhatsz időt és pénzt, ha albérletet veszel ki egy nagyvárosban!

Két olyan letesztelt tippet árul el a Házmestermedve bloggere, amiért hálás lett volna, ha valakitől előbb megtudja. Ja, és mindkettővel időt, energiát és pénzt spórolhatsz meg!

Link másolása

hirdetés
Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

A költözés mindig megviseli az embert, a vele járó szuper pozitív dolgok mellett is. Sok mindenre fel lehet készülni, de vannak, amik váratlanul érnek minket. Saját tapasztalataim alapján bátran kijelenthetem, hogy van mit tanulni egy vidéki (nagy)lánynak, ha Budapestre (vagy bármely nagyvárosba) költözik. Álmomban sem gondoltam volna, hogy mikkel kell megküzdenem és hogy minden más lesz. No, de a nagy dolgokba majd később mászunk bele, most két általános, gyakori problémára mutatok megoldást.

Mi az, amiből minden embernek a legkevesebb van, pedig sokkal többre vágyna, amiből rengeteget el kell fecsérelnie ilyen-olyan okokból, és amiért aztán soha nem lesz kárpótolva? Igen. Az idő. Nézzük, hogyan spórolhatunk vele még pénzt is!

1. Mindennapi időrabló: bevásárlás

Nem elég, hogy az ember végre befejezte az aznapi munkáját, elment a gyerekért az iskolába, óvodába, végre visszavonulna társasházi kis zugába, ráadásul még gondoskodnia kell a mindennapok alapszükségleteiről is. Vidékről a nagyvárosba költözve, őszintén azt hittem, hogy minden sarkon a lehető legkényelmesebben, leggazdaságosabban, legkisebb utánajárással be tudok majd vásárolni. Hát nagyon nem. Hamar szembesülnöm kellett a kisboltok tömegével, amikből ugyan tényleg minden sarkon akad kettő, de a kínálatuk nem minden esetben elegendő, és habár az árak sem feltételen jelentősen drágábbak, mint a nagyobb szupermarketekben, mégis. Amikor a sok kicsi összeadódik, bizony komoly összegektől szabadíthatjuk meg magunkat.

vasarlas

hirdetés

Magam példájából kiindulva, először csak a "rendes", nagy bevásárlást kiegészítendő, el- és lefelejtett, csip-csup dolgokért ugrunk be a non-stopba, mert "az úgyis ott van a ház aljában vagy a sarkon", míg a nagyobb szupermarketért esetleg villamosra kéne szállni vagy gyalogolni, aztán újra végigjárni a boltot és kivárni a kígyózó sort.

Aztán persze jön a "Na jó, ma csak egy-két dolog kell, azokat szedjük össze gyorsan a non-stopban", aztán a végén azon kapjuk magunkat, hogy az eladó névről ismer, vidáman köszönt, kiemelten bánik velünk - mivel a nagy bevásárlást is nála intézzük -, és olyankor már bizony a pénztárcánk is halk siránkozásba kezd… Ismerős?

Így lesz olcsóbb és gyorsabb a bevásárlás

- Szánjuk rá az időt, hogy lakókörnyezetünkben felmérjük a terepet, mert lehet, hogy kedvenc boltunk bújik meg mindössze egy saroknyira.

- Merjünk a szomszédokkal (főleg az idősebbekkel) szóba elegyedni, mert nekik már biztos megvannak a tuti helyeik. Oké, egy-két plusz pletyka is jár az infó mellé, de abba sem fogsz belehalni.

- Ha mindenképpen nagyobb élelmiszerboltra, szupermarketre vágyunk, de nincs a közvetlen közelünkben, nézzünk ki egy nekünk tetszőt a munkahely és az otthon útvonalán. Így, a járt útról nem letérve, talán kevesebb időveszteséggel szerezhetünk be mindent.

+1 Ne ódzkodjunk az újabb, modernebb megoldásoktól, mint a házhoz rendelés. A legtöbb ilyen szolgáltatást kínáló üzlet kiemelten kezeli a megrendeléseket. De tényleg! Válogatott, minőségi árut szállítanak le, ha pedig valami éppen nincs készleten, ár- és minőségarányos alternatívákat ajánlanak, melyeket jogunk van elfogadni, vagy éppen visszautasítani. A kiszállítás időpontját is könnyen testre szabhatjuk, akár a késő esti órákra is ütemezhetjük (persze azért figyeljünk, hogy a többi lakó pihenését ne zavarjuk).

2. Igazi pénztemető: betegség és ellátás

"Mindennap egy alma, a doktort távol tartja." Az almát megvettük kedvenc szupermarketünben, de mi van, ha ennyi mégsem elég, mert így is betegek lettünk!? A nagyvárosban lakunk, és dolgozunk, a lakcímkártyánkon pedig a messzi-messzi szülővárosunk címe szerepel.

Évek óta nem voltunk már orvosnál, most mit csináljunk? Üljünk vonatra? Bár ez is egy opció, és lehet, hogy már az otthonunk látványa is gyógyítólag hat ránk, nem feltétlenül kell nyakunkba venni a kilométereket.

orvos

Lehetséges megoldások

- Ha nincs a nagyvárosban körzeti orvosunk, és nem is szeretnénk, akkor, ha pénztárcánk engedi, fordulhatunk magánorvoshoz.

- Ha anyagi kereteink szűkösebbek, megérdeklődhetjük azt is, hogy a munkahelyünkön van-e orvos (üzemorvos), akihez fordulhatunk.

- Ha pedig úgy döntünk, mégis csak szeretnénk a nagyvárosban keríteni magunknak egy doktort, három jó hírem is van!

Egyrészt, nem kell kilométereket utaznunk, hogy kikérjük kartonunkat, mert mindez már elektronikusan történik.

Másrészt, a lakcímkártyánkon szerepelhet más (magyar) város, mint ahol élünk és dolgozunk, akkor is el fognak látni.

Harmadrészt, és talán ez a legörömtelibb: szabad orvosválasztás van ma Magyarországon. Azaz, nem feltétlenül muszáj a lakókörzetünk szerint kijelölt orvosi rendelésre menni. Addig, amíg az adott doktor elfogad (ha nem hozzá tartozunk, joga van bármilyen indokkal elutasítani), akkor azt választunk, akit csak szeretnénk! Érvényes TAJ-számmal és -kártyával persze ehhez is rendelkeznünk kell.

Pici rossz hír

Vigyázzunk, mert sajnos ugyanez azonban nem vonatkozik a fogorvosra. Ahhoz, hogy lakcímkártya szerinti városunktól távol ellássanak, szintén vagy magánrendelést kell keresnünk, vagy akkut esetnek kell lenni, és akkor mehetünk az ügyeletre, vagy legalább egy ideiglenes lakcímmel kell rendelkeznünk, amellyel az adott körzet fogorvosa már el tud látni.

A hűtő tele, a fej se fáj! Ezek az én tapasztalataim és bízom benne, hogy ezután talán neked is simábban fognak menni a dolgok.

Ha tetszettek a tippek, kattints a megosztásra és/vagy írd meg a sajátjaidat is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
Nyolc fia van 29 évesen, és úton a következő baba - elmondta, miért nehéz főállású anyának lenni
Az amerikai nő sokszor hallja azt, hogy otthon lenni a gyerekekkel nem nehéz, pedig szerinte valójában igenis kemény feladat.

Link másolása

hirdetés

Még csak 29 éves, de már nyolc gyermeke van egy amerikai nőnek, és a szíve alatt hordja a kilencediket. Ráadásul mindegyik gyerkőc fiú, így aztán pláne nem unatkozik otthon. A legnagyobb, Jamel 12 éves, a legkisebb, Gimani pedig csak öt hónapos, de a legfiatalabb bátyja is csak egy éves - írja a Sun.

A Dallasban élő Yalancia Rosario mindig is nagy családról álmodott, egészen pontosan tízfős családot szeretne. Neki is hat testvére van, ő a legidősebb.

Azt gondolhatnánk, hogy a nyolc fiú nevelése mellett nem igazán van ideje másra, de otthonról is dolgozik, saját vállalkozását viszi a gyerekek mellett. Ugyanakkor azt tapasztalja, hogy sokak szerint könnyű főállású anyaként otthon lenni a gyerekekkel, és ez nem ér fel egy munkával. Erre egy videóban cáfolt rá, amit a TikTokon és az Instagramon is megosztott.

"Az emberek szerint főállású anyának lenni nem lehet olyan nehéz. Próbálj egyszerre könyvelő, játszótárs, titkárnő, mosónő, házvezetőnő, terapeuta, tanár, szakács, sofőr és ápolónő lenni"

- sorolja a videóban.

hirdetés

Instagram-oldalán ezt fűzte hozzá: "Nyolc fiúval és egy úton lévő babával úgy érzem, mintha beragadtam volna a baba-, a kisgyerek és a gyerekszakaszban. De nem cserélném el a világért sem!"

Rengetegen kommenteltek a posztja alá, többen további elemekkel egészítették ki a felsorolást, mint például edző, fodrász, bíró. Valaki azt írta, hogy egy nő munkája valójában sosem lesz kész, míg egy másik anya azt emelte ki, hogy az anyaságban nincs se szabadnap, se betegszabadság, se ebédidő, és a műszak sem jár le soha.

A TikTokon és a YouTube-on is népszerű Yalancia viszont nemcsak támogató, hanem kritikus kommentekkel is gyakran találkozik.

Sokan azzal vádolják őt és a férjét, hogy csak a gyerekek után járó támogatások és adókedvezmények miatt vállalnak ennyi utódot. De olyan kérdéseket is írnak neki, mint hogy "hallottál már a fogamzásgátlóról?", vagy "hány apuka van?". Mégis azt mondja, hogy a pozitívumok felülmúlják a negatívumokat.

Mint mondja, úgy érzi, neki az volt megírva, hogy anya legyen, mivel nagyon gondoskodó és türelmes. A nehézségek ellenére szereti, hogy nagy családja van, és egyáltalán nem bánja, hogy ennyi gyereket szült.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
5 kérdés, amit tegyél fel magadnak, ha elmúltál 40!
Valahogy kikívánkozik az emberből negyven körül, vagy néhány évvel később egy röpke számvetés, hogy mit ért el az életében, mennyire jött be az a taktika, praktika, amivel éli az életét.

Link másolása

hirdetés
Azon embereket várjuk ide és az Instagramra, akik közelednek a negyven felé, vagy épp már elhagyták azt. Ahogy a Szex és New York-ban hallottuk: A negyven az új harminc. Bármit is jelentsen ez. Mármint a kor csak egy szám, a napunk meg olyan, amilyenné tesszük.

Biztos nem hat rád újdonságként, de a negyvenes lét egy egészen más dekád, mint a harmincas éveinket taposni. Más feladatok, más kérdéskörök, más kétségek és félelmek jellemzik ezt az időszakot. Valahogy kikívánkozik az emberből negyven körül, vagy néhány évvel később egy röpke számvetés, hogy mit ért el az életében, mennyire jött be az a taktika, praktika, amivel éli az életét.

Hoztam öt kérdést, amit feltettem a napokban magamnak és arra bíztatlak, hogy válaszold meg ezeket te is egy kis tisztánlátás érdekében.

1.

A munkámmal kapcsolatban arra voltam kíváncsi, hogy vajon azt csinálom-e, amit szeretek és meg tudok-e élni belőle azon a színvonalon, amin szeretnék élni, vagy legalábbis, amivel elégedett vagyok.

2.

A párkapcsolatot illetően azt vizsgáltam meg, hogy vajon több vagyok-e a házasságom által, vagy csak gyengít engem, vagy esetleg gyengítjük egymást.

hirdetés
3.

A barátságot illetően arra kerestem választ, hogy megvan-e az a kapcsolati hálóm, ami meg tud tartani, ha elesnék.

4.

Az élet-halál témakörében azon gondolkoztam, hogy ha ma jönne el az utolsó órám, akkor mit bánnék, hogy kihagytam, tudom-e azt pótolni esetleg, míg élek. Az is foglalkoztatott, hogy vajon kimaxoltam-e azt a tehetséget, adottságot, amivel megszülettem, vagy amit az éveim alatt megtanultam a tapasztalataimból.

5.

Az egészségemmel, a testemmel és a lelkemmel törődöm-e annyit, mint amennyi szükséges lenne. Ha nem, akkor miként tudnék másként hozzáállni, és mit tudnék másként tenni, mint eddig.

A kérdésekre leírtam a válaszaimat, mert úgy tapasztalom, hogy sokkal jobban látjuk magunkat, ha nem szállnak el a szavak a térben. Amikor papírra vetem a fontos kérdéseimet és válaszaimat, akkor kevésbé kozmetikázom a feleletemet. (Ha mégis megtenném, akkor azonnal nyakon tudom csípni magam, és visszaolvasva képes vagyok belátni, hogy egy kicsit gyáva voltam a válaszadáskor.)

Szóval, ülj le egy meleg, téli ízvilágú teával, vegyél elő egy füzetet, írd le az 5 kérdést, majd jegyzeteld fel a válaszaidat.

A 40 múltam ...és élvezem blogon olyan interjúkat olvashatsz, amikből kiderül, hogy 40 év fölött sem áll meg az élet. SŐT! Akkor kezdődik igazán. Ha pedig szeretnéd te is megosztani a 40 feletti tapasztalataidat, kattints ide és jelentkezz!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
Hetente hányszor és mennyi ideig eddzünk, hogy elérjük a kitűzött céljainkat?
Egy személyi edző adott tippeket és irányelveket, amelyek segítségével összeállíthatjuk a megfelelő edzéstervet.

Link másolása

hirdetés

Az egészség megőrzéséhez kiemelten fontos a rendszeres, aktív testmozgás. Nehéz azonban belőni, hogy mennyi időt és milyen rendszerességgel érdemes edzeni. Ennek járt utána az Independent, amely Tom Mans személyi edzőt kérdezte a témában.

"Az, hogy milyen típusú edzést végzel, végső soron a képességeidtől, a céljaidtól, a preferenciáidtól, a rendelkezésre álló felszereléstől, az esetleges sérülésektől és attól függ, hogy mennyi időd van rá"

- magyarázta a szakember.

Bár nem létezik egy mindenre érvényes megközelítés, vannak olyan tippek és irányelvek, amelyek segítségével kiegyensúlyozott, hatékony, biztonságos és élvezetes edzéstervet tudsz összeállítani magadnak.

Hány napot eddz hetente?

Hacsak nem vagy fitneszőrült, valószínűleg a lehető legkevesebb időt szeretnéd az edzőteremben tölteni ahhoz, hogy elérd a kitűzött céljaidat. Mans szerint azonban a heti egyszeri vagy kétszeri edzés csak minimális fittséget tud biztosítani. Hetente legalább háromszor érdemes edzeni ahhoz, hogy ésszerű időn belül elérjük a kitűzött céljainkat, hangsúlyozta.

hirdetés
A heti négy- vagy ötszöri edzés az ideális, de a legtöbb embernek erre nem lesz ideje, ezért a legjobb, ha három alkalomra törekszünk.

Mennyi ideig tartson az edzés?

Vannak, akik szerint fél óra alatt is hatékony és eredményes edzést lehet végezni. Mans azonban úgy véli,

ha valódi fejlődést akarsz elérni, akkor 45-60 percet érdemes edzeni.

10 percet töltsünk bemelegítéssel, 30-40 percet súlyemeléssel, és 5-10 percet nyújtással és a levezetéssel - javasolta.

Lehet két vagy három egymást követő napon is edzeni?

Két edzés között érdemes tartani egy pihenőnapot.

"Két napot még edzhetsz egymás után, de mindenképpen próbáld meg elkerülni a három napot"

- magyarázta. Ha nem adsz időt az izmaidnak a regenerálódásra, túlterheled őket, ami fájdalmakkal is járhat, figyelmeztetett. Az azonban rendben van, ha egymást követő napokon más testrészeket edzel.

Mennyire fontos az alvás?

Röviden: nagyon fontos. A személyi edző szerint:

"Mindenki, de különösen a rendszeresen edző emberek számára kiemelten fontos, hogy éjszakánként meglegyen az átlagosan hét-nyolc órányi alvás."

"Miután napközben edzettél, a szervezet aztán alvás közben erősödik, zsírt éget és újjáépíti a sérült izomszövetet" - tette hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
8 tipp arra, hogyan spórolj hatékonyan az új évben
Ha az újévi fogadalmad az, hogy több pénzt akarsz megtakarítani, segítünk néhány szakértői tanáccsal.

Link másolása

hirdetés

Ismét eltelt egy év, ami azt jelenti, hogy jön az új, ilyenkor pedig szeretünk mindenfélét megfogadni, amit aztán vagy betartunk, vagy nem. Azt valószínűleg sokan tűzik ki célul, hogy többet spóroljanak az új évben, főleg ha a sok kiadással járt, magunk mögött hagyott decemberi hónapra gondolnak. Ha te is szeretnéd, hogy jövőre több pénz maradjon minden hónapban a pénztárcádban, vagy a bankszámládon, ezeket a pénzügyi szakértők által adott tanácsokat érdemes megfogadni.

1. Fizesd ki először a kötelezőket!

Ne várj hónap végéig, hogy kiderüljön, mennyi pénzed maradt. A fizetést villámgyorsan el lehet költeni, és a végén már nem biztos, hogy marad annyi, amennyit a megtakarításhoz lehet tenni. Ha biztosra akarsz menni, válasz a csoportos beszedési megbízást, amely arra jó, hogy a szolgáltató minden hónapban automatikusan levonja a bankszámládról a fizetendő összeget. Meg fogsz lepődni, mennyivel másképp fogsz gazdálkodni a pénzzel.

2. Legyen az a célod, hogy a fizetésed egyharmadát (vagy valahányad részét) félreteszed!

Már a fizetés egytizedének félrerakása is óriási lélektani lökést jelent majd a további spóroláshoz. Nem baj, ha nem mindig sikerül, de törekedj arra, hogy legalább a minimum összeget hozzá tudd tenni a megtakarításodhoz.

3. Spórolj szórakoztató dolgokra is!

Ahhoz, hogy ne érezzük magunkat pénzügyi csődtömegnek, kell, hogy olyan dolgokra is költsünk, amelyek élvezetet okoznak. Ahelyett, hogy egy vészhelyzetre tennéd félre a pénzt, valamilyen szórakozásra, kikapcsolódása vagy akár egy ünnepnapra is spórolhatsz. A lényeg, hogy konkrét célok is lebegjenek a szemed előtt, ne csak "mi lesz, ha" helyzetekre koncentrálj.

4. Nézd át az előfizetéseidet!

Úgy megy le pénz a bankszámládról, hogy észre sem veszed? Fizetsz olyan dolgokért, amelyek valójában nem is kellenek neked?

hirdetés

Az év eleje jó alkalom arra, hogy átgondold, mi mindenre érdemes előfizetned, és melyek azok a meglévők közül, amelyekre már nem akarsz többet költeni.

5. Vess véget a gondolkodás nélküli költekezésnek!

Az érintésmentes fizetés sokkal jobban elősegíti az impulzív vásárlást és a túlköltekezést, és ez igaz az internetes rendelésre is, pláne ha az oldal már megjegyezte az adataidat és nem kell többször beírni.

Az új évben igyekezz gátat szabni az ilyesfajta költekezésnek, és add meg a lehetőséget magadnak az átgondolásra. Apróságnak tűnhet, de pl. ha nem engeded a rendszernek megjegyezni az adataidat a webshopoknál, máris tovább tart a rendelés folyamata, ez idő alatt pedig akár meg is gondolhatod magad.

6. Készíts listát arról, mire költöttél a hónapban!

Néha jó, ha látod a kemény valóságot, vagyis hogy mi mindenre költesz. Ha látod magad előtt a kiadásaidat, észreveheted azt is, hogy vannak dolgok, amikre teljesen fölöslegesen szórtál el pénzt, és azt is megfigyelheted, hol, min tudsz többet spórolni.

7. Nézd át a háztartási számlákat is!

Túl sokat fizetsz az alapszolgáltatásokért? Ha kell, válts szolgáltatót, ahol kevesebb az ár. Vannak olyan weboldalak, amelyek segítenek abban, hogy hol mennyit kellene fizetned, és érdemes-e váltanod.

8. Tanulj ingyen a pénzügyekről!

Használd ki az internet adta lehetőségeket, és tájékozódj a pénzügyekről online. Csatlakozz Facebook-csoportokhoz, kövess pénzügyi szakértőket, iratkozz fel hírlevelekre, ha többet akarsz megtudni bizonyos dolgokról, vagy átfogóan a személyes pénzügyekről.

Forrás: Metro


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: