/eletstilus/a-zsaluzia-szerepe-nyaron/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

3 ok, miért jó a zsaluzia nyáron

A kültéri árnyékolók piacán egyre fontosabb szerepet kapnak manapság a zsaluziák, ami nem meglepő, hiszen a redőnyökhöz mérten számos pozitívumot tudnak felvonultatni.

Link másolása

hirdetés

A modern megjelenésű és kimagasló tulajdonságokkal rendelkező kültéri árnyékolók piacán egyre fontosabb szerepet kapnak manapság a zsaluziák, ami nem meglepő, hiszen a redőnyökhöz mérten számos pozitívumot tudnak felvonultatni. Jövőbemutatóbb megjelenésük mellett például sokkal aprólékosabb fényszabályozásra képesek, miközben ugyanazokat az előnyöket is megemlíthetjük a nevük mellett, mint a jobb minőségű alumínium redőnyök esetében.

Ennek megfelelően a zsaluziák kaphatók kisebb-nagyobb méretben, rendhagyó esetekben is megállják a helyüket – például egy erkély árnyékolásakor –, miközben ugyanúgy színezhetők, hovatovább a motorizálás mellett az önműködő jellegről, az automatizálásról sem kell lemondanunk velük kapcsolatban. Bár egy minőségi árnyékolónak az év minden időszakában rendkívül fontos szerep jut, az alábbiakban azonban megvizsgáltuk, hogy kizárólag a nyári időszakban miért olyan előnyösek ezek a robosztus megjelenésű kültéri megoldások?

Távol tartják otthonunktól a káros napsugarakat

Egyre többet hallani a tudományos hírekben arról, hogy a nyári napsugarak már nem olyanok, mint régen, ezáltal az ózonlyuknak és egyéb tényezőknek köszönhetően sokkal kártékonyabbak, amit nagyszerűen észrevehetünk használati tárgyainkon, vagy éppen azon, hogy a gyakori napfénynek kitett dolgok milyen gyorsan elvesztik a színüket és tartósságukat. A zsaluzia azonban prémium kategóriás árnyékolóként nemcsak saját magát képes megóvni a káros napsugaraktól, hanem ezzel egyetemben otthonunk minden elemét is!

A forgatható lamellák jóvoltából ugyanis a zsaluziával akár teljes egészében kizárható a lakásból a napsugárzás, ezáltal még azok a fénynyalábok is, melyek nem közvetlenül érik a házat, hanem példának okáért egy kültéri tereptárgyról vagy objektumról visszapattanva, egyszerű fényként érkeznek. Ezeket hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, hiszen nem közvetlen napsugárzásról van szó, holott káros hatásuk megkérdőjelezhetetlen, ezáltal ugyanúgy hozzájárulhatnak például féltett gyűjteményünk, bútoraink vagy éppen más egyéb használati- és dísztárgyaink megfakulásához.

hirdetés

Kivéve akkor, ha zsaluziát használunk! Ezekkel az árnyékolókkal ugyanis lehetőségünk nyílik a mozgó lamellákat úgy beállítani, hogy az érkező napsugárzást minden irányból visszaverjék, ezáltal a lakásba már csak tiszta fény juthasson el, vagy az sem, ha éppen teljes sötétséget szeretnénk. Bár 100 százalékos fényzárásra a zsaluziák nem képesek – ez csak a megfelelően telepített redőny kiváltsága –, de a jobb minőségű, peremgumival ellátott Z-lamellás típusok erőteljesen megközelítik ezt a hatást.

Hozzájárulnak a belső hőmérséklet szabályozásához

Ahová nem süt be a Nap, ott nincs meleg sem – mondatja velünk a logika, és ezzel a kijelentéssel nem is tévedünk. Olyannyira nem, hogy a zsaluzia nyáron, főként a nagy kánikulák idején rendkívüli mértékben képes megtámogatni a lakás hőszigetelését. Ezt a tulajdonságát leginkább masszív alumínium lamelláinak, valamint telepítési sajátosságainak köszönheti, hiszen elég távol helyezkedik el a nyílászáróktól ahhoz, hogy a lamellák biztos távolságból felfogják a napsugarakat, melyek még az ablakokat sem érik el, nemhogy a belső helyiségeket.

Ennek hatására nemcsak a káros UV sugarakat, hanem a nagy meleget is távol tarthatjuk a lakástól, így ideális hőszigetelés, valamint dinamikus, az éjszakai órákra korlátozódó szellőztetés mellett az árnyékoló lehetőséget biztosít arra, hogy klíma nélkül is könnyedén átvészelhessük a kritikusabb időszakokat. A lakás hűvösön tartása ugyanis nyáron az alapvető komfort része, egy zsaluzia pedig képes lesz garantáltan megtámogatni ezt a hatást úgy, hogy közben még számos más előnyt is kínál nekünk.

Ilyen például a lamellák forgatásából fakadó sokoldalúság, lévén ezzel a megoldással elérhetjük azt, hogy a forró napsugarakat távol tartjuk otthonunktól, de közben a fényt beengedjük. Erre egyetlen redőny vagy más kültéri árnyékoló sem képes ekkora hatásfokkal, arról nem is beszélve, hogy a zsaluzia teljesítményét bár nyáron érzékelhetjük a leginkább, azonban télen egyaránt meg tudja támogatni otthonunk hőszigetelését.

Nyitott ablaknál is kétszeres biztonságot adnak

A nyári időszak a legalkalmasabb arra, hogy minden nap jól átszellőztessük a lakást. Ha kellemesen meleg az idő, sokan egész nap nyitva hagyják az ablakot, még akkor is, ha elmennek otthonról. Ilyenkor egy családi ház vagy egy földszinti lakás esetében kimagasló védelmi szerepet is kapnak az árnyékolók, a zsaluzia pedig ebből a szempontból előkelő helyen áll. Olyannyira, hogy vaskos fémszerkezete mellett lamellái is erős alumíniumból vannak, ezáltal sem gyorsan, sem hangtalanul nem lehet átjutni rajtuk. Egy zsaluziával tehát garantáltan biztonságban tudhatjuk majd a lakást!

A biztonság azonban magánéletünknek is kijár, pláne a nyári szezonban, amikor hajlamosak vagyunk lengébben öltözködni a házban, vagyis a betekintés elleni védelem kiemelkedő szerepet kaphat. A zsaluzia ezen a téren sem okoz csalódást, teljesen összezárt lamellák mellett könnyedén távol tartja otthonunktól a kíváncsi tekinteteket, sőt mi több, napközben úgy tudunk fényt átengedni rajta, hogy közben sem a forró és káros napsugarak nem jutnak el a lakásba, sem kintről nem lehet majd belátni a helyiségekbe.

Forrás:

https://arnyekolas.blog/zsaluzia-a-z/

https://www.zsaluziavilag.hu/bemutatkozik-a-zsaluzia

http://nevapv.hu/homlokzati-zsaluzia/


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk