/eletstilus/a-visszatero-lelkeket-etellel-vartak-10-etkezesi-szokas-a-halallal-kapcsolatban/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

A visszatérő lelkeket étellel várták – 10 étkezési szokás a halállal kapcsolatban

Mindenszentek és halottak napja időszakában egykor fontos volt az is, hogy mi kerül az asztalra és mikor, mit, mivel esznek az emberek, és főként: mivel vendégelik meg a visszatérő halottakat.
Tóth-Nacsa Ági írása a Boldog Kukta blogon, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2019. november 02.


Link másolása

hirdetés
Tóth-Nacsa Ági hobbikukta, szárnyait próbálgató vadász és lelkes halkergető horgász a blogján minden ételt egy csipet vidéki virtussal és sok-sok derűvel fűszerez. Tartsatok vele a Boldog Kukta blogon!

Az ősz egyik legkomorabb ünnepe a mindenszentek és halottak napja, amikor megemlékezünk azokról a szeretteinkről, akik már nem lehetnek velünk. Gyertyát gyújtunk és megállunk néhány pillanatra visszarévedni a múltba.

Régen számtalan hiedelem, rituálé kapcsolódott a halálhoz és a mindenszentek ünnepköréhez gasztronómiai szempontból is. Most néhányat megosztok Veletek ezek közül a teljesség igénye nélkül.

1.

Temetés után a halott sírja mellett szétosztották a család ajándékát a szegényeknek és elesetteknek, amely kenyér, kalács, bor és gyertya volt. Mindezt a halott üdvösségéért tették.

2.

hirdetés

Manapság is fennmaradt szokás még a halotti tor, mely során összeül a család, rokonok, barátok és étkezéssel, közös beszélgetéssel emlékeznek meg az elhunytról!

3.

Göcsej területén volt jellemző, hogy éjszaka terítettek meg az eltávozott szerettüknek, hogy hazalátogatva „fogyasszanak az ételekből”. Ezen a napon nagy lakomát csaptak, sütöttek-főztek itt. Vacsora után nem szedték le az asztalt, tiszta tányért tettek fel a halottaiknak.

4.

Csongrád megyében (Szeged környéke, Tápé) van egy kis takaros kalács. Ez a mindenszentök kalácsa vagy kúdúskalács. Az asszonyok sima kalácsot is sütöttek és a sütemény tetejét mézzel vonták be. Jellegzetes alsótanyai alakjában fonadék, melyet perecbe foglaltak bele. Ezt délután a temetőbe igyekvők a kapuban várakozó koldusoknak adták, azzal a kéréssel, hogy ők is emlékezzenek meg halottaikról.

5.

A koldusok könyörgését a régi szegedi hagyomány különösen fontosnak tartja. A Tápén sütött briós formájú kis fonott kalács neve a kúdúsbuborék vagy guduckalács.

6.

Pölöskefőn vacsorát tálaltak fel, rétest tettek az asztalra egy szál égő gyertyával a halott lelkeknek.

7.

Miklósfán is rétest sütöttek és annyi villát tettek az asztalra, ahány halottjuk van. Utána kimentek a temetőbe gyertyát gyújtani.

8.

Régen bizonyos falvakban a rétest az ablakba rakták, mely célja az volt, hogy a hazalátogató lelkeket megvendégeljék.

9.

Kéthelyen az asztalt fehér terítővel borították be. Kenyeret, fokhagymát és sót raktak rá. Halottak megvendégelése volt itt is a cél.

10.

A székelyföldi Csíkdelnén egész kemencére való cipót sütöttek. Ennek neve Isten lepénye vagy halottak lepénye. Még melegen kiosztják ezeket.

Forrás: Katolikus Lexikon

Ha tetszett az írás, kövessétek a Boldog Kukta blogot a Facebookon vagy az Instagramon is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk