/eletstilus/a-viragok-szimbolikaja-te-tudod-melyik-virag-mit-jelent/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

A virágok szimbolikája: te tudod, melyik virág mit jelent?

Ha virágot ajándékozunk, nem mindegy, hogy milyet adunk. Íme néhány népszerű vagy különleges virág szimbolikus jelentése.
hirdetés

A virágküldés, a virágok ajándékozása sosem megy ki a divatból. Sokan azonban nem tudják, hogy a különböző fajta virágok önmagukban is jelentést hordoznak.

Az életben mérföldköveket jelentő nagy családi események alkalmából legtöbbször virággal kedveskedünk egymásnak. De a férfiak is virágot adnak a számukra sokat jelentő hölgyeknek.

Természetesen előfordulhat, hogy aki a virágot kapja, nincs tisztában a virágok szimbolikájával. Azonban az a legbiztosabb, ha úgy választjuk ki az ajándékba adott vagy küldött virágot vagy csokrot, hogy tudjuk, melyik virágnak mi a mögöttes üzenete.

Íme néhány népszerű vagy különleges virág szimbolikus jelentése.

Fehér liliom

hirdetés

A tiszta, nem tolakodó szándékok jelképe, ugyanakkor erősen összefonódott a kereszténységgel, mivel Jézus kiemeli az Evangéliumban. Éppen ezért az isteni gondviselés jelképe is, míg a fehér liliomot Szűz Máriával azonosították.

Gyöngyvirág

Gyöngyvirágot ajándékozni egy nőnek a megbecsülés, tisztes szándék jele. Emellett az alázatosság, és a szerény, őszinte, tiszta, boldog szerelem szimbóluma. Szakrális jelentése is van: egyrészt a legenda szerint a Paradicsomot elhagyó Éva könnyeiből ered a gyöngyvirág, másrészt a szeplőtelen fogantatás és Szűz Mária jelképének is tartják.

Krizantém (őszirózsa)

Tőlünk keletebbre igen elismert, az uralkodók virágaként tartják számon (a japán császári címerben is szerepel). Az ősz, a kitartás, a hosszú élet szimbóluma, azt is jelzi, hogy aki kapja, azt igaz barátnak tartják. Mivel nálunk épp halottak napja környékén virágzik, így a temetők virágává vált. Ez a szerep mára annyira összenőtt vele, hogy megfontolandó egyéb alkalomra ajándékozni.

Nárcisz

A hagyomány szerint a gőg és az önszeretet virága (gondoljunk a nárcisztikus emberekre). Emellett a nárcisznál is jelen van a szakralitás: a Biblia alapján az Édenkert virágának tartják és a feltámadás szimbólumaként is tisztelik. Manapság ugyanakkor a szerelmet fejezik ki vele, illetve a másiknak szánt jókívánságokat.

Nefelejcs

Az igaz szerelem, a remény, a hűség és az emlékezés virága. Nevében az üzenete: “Soha ne felejts el”.

Orchidea

Igazi különlegesség, exkluzív ajándék, aki adja, nagyra tartja a másikat. A szerelem, a kifinomultság, az érett báj és a hosszú élet jelképe is.

Orgona

A régebbi tradíciókban az alázatosság, a fiatalság és a bizalom jelképe. Manapság leginkább anyák napjára kapják az édesanyák.

Sárga rózsa

A barátság, a vidámság, a gratuláció virága. Aki adja, biztosan nagyon kedveli a megajándékozottat, de szó sincs szerelemről. Ez a virág inkább a vörös rózsa barátoknak “fenntartott” formája.

Vörös rózsa

A lángoló szív, a perzselő szenvedély, a határokat nem ismerő szerelem szimbóluma. Egy nagy csokor vörös rózsa minden kétséget kizáróan jelzi, hogy az illető teljesen odavan a másikért.

Szegfű

Hagyományosan a könnyű szerelem, a világi hívságok, élvezetek jelképe. Manapság ugyanakkor nem számít igazán eredeti ötletnek a virágok terén, inkább a kissé “langyos”, de jól bevált megoldást jelenti.

Tulipán

A sokszínű tulipán csokor a csodálat és a rajongás szimbóluma. A sárga tulipán a tisztelet, sőt a hódolat jele, a vörös pedig a mindent elsöprő, szenvedélyes érzelmek jelképe.

Ha virágvásárlás vagy -küldés, akkor Arioso

A virág tehát örök, de a virágküldés ma már a legmodernebb csatornákon, akár a neten keresztül is lehetséges. Budapest egyik meghatározó üzletlánca, az Arioso megkerülhetetlen a hazai virágdekorációs piacon.

Webáruházának segítségével néhány kattintással kiválaszthatod a számodra szimpatikus csokrot, virágdobozt, virágdíszt vagy cserepes virágot, de akár más, ugyancsak ízléses és prémium minőségű ajándéktárgyakat is küldhetsz az ország bármely részére. Emellett természetesen otthonodba is rendelhetsz, vagy akár személyesen is felkeresheted az Arioso frekventált budapesti helyeken található boltjainak valamelyikét.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk