hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Így lehet csodaszép az arcbőröd a hideg évszakokban is

Elmondjuk neked a tökéletes őszi bőrápolás titkait. Felkészültél? Csapjunk bele!
Szakonyi Eszter kozmetikus mester írása a Vintage Beauty blogon - szmo.hu
2016. november 10.

hirdetés
Szakonyi Eszter Vintage Beauty blog szerzője azt vallja, hogy az emberi arc az egyik legpontosabb térkép az egyénről.

Múltja, életmódja, szokásai, egészségi állapota, lelki alkata, törekvései és elfojtásai, hangulata és indulatai, szociális és társadalmi helyzete, egyéni történelme, kora, önmagával és a környezetével szemben támasztott elvárásai, mintái és még oly sok minden olvasható le a bőr állapotából, tüneteiből, ápoltságából, barázdáiból, redőiből, elváltozásaiból és a mindezek elfedésére tett törekvésekből.

Ezen kódrendszer megfejtése érdekes emberi játék.

A kozmetikus alapvető feladata az arc által hordozott kódok minél gyorsabb értelmezése és lehetőség szerinti manipulálása. Ha feladatát jól végzi, nemcsak az okozatokon van esélye javítani. Az okokra is hathat.

Első és legszembetűnőbb változás szinte minden bőrtípusnál (különösen a seborrhoeas bőröknél), a faggyúmirigyek, verejtékmirigyek, elszáradt szarupikkelyek, sejttörmelékek és környezeti ártalmak (szálló por, légkondicionáló, UV sugarak) összjátékából kialakuló szennyezettség. Fekete fejű komedók (mitesszerek) és a fokozott szaruképzés jelei egyértelműen meghatározzák a legsürgősebben elvégzendő feladatot: ezen szennyeződések szakszerű eltávolítását. Mindez szinte lehetetlen szakember bevonása nélkül, aki rendelkezik mindazon anyaggal, eszközzel és rutinnal, amely által a bőr a legkisebb kockázat árán tisztulhat meg.

Tisztítás

hirdetés

A tisztításnál nélkülözhetetlen lépés, a bőr koptatása, peelingezése. Ez történhet kézzel mechanikai, biológiai, kémiai úton, vagy géppel. Leghatásosabb e négy lehetőség szakszerű kombinálása, a bőr tűrőképességének figyelembevételével. Mechanikai peeling esetén dörzsanyagot, biológiai koptatásnál enzimeket, kémiai peeling esetén jellemzően alfa-, béta-, vagy polihidroxi-savakat használunk.arckezeles2

A gépi koptatások száma egyre bővül. Az eszköz megválasztásánál leginkább a bőr érzékenysége, vastagsága és az érfalak állapota mutat irányt. A körkefés frimátor sokáig egyeduralkodónak számított, de nehéz tisztíthatósága és radikális dörzshatása lassan előhívta a különböző abráziós formákat. A hidrodermabrázió, a kristályos és gyémántfejes mikrodermabrázió habár intenzív és radikális, de nem veszélytelen koptatási formák. A leggyakorlottabb kéz is gyorsan provokálhat velük nem kívánatos hámlást, bevérzéseket, pírt. Biztonságosabb és kíméletesebb „kistestvérük” a hidoabrázió, amely szinte minden bőrön bátran alkalmazható, akár otthoni ápolás során is.

Fenti koptatási eljárások képezik minden további bőrápolási lépés alapját. A nyári hónapok során megvastagodott felhámú bőrök szinte "megszólíthatatlanok" alkalmazásuk nélkül. Őszi kozmetikai kezeléseink teljes időigényének kb. kétharmadát ezért e koptatási lépések képezik, majd csakis ezeket követően teszünk kísérletet arra, hogy manuális és gépi úton hatóanyagokat igyekezzünk a bőr mélyebb rétegei számára is eljuttatni.arckezeles1

A hámréteg különböző kezelései

Az őszi időjárási viszonyok egyben lehetőséget teremtenek a radikálisabb, hámlással, sebzéssel, bőrmegújítással járó kozmetikai kezelések elvégzésére is. Ilyenek a dermarolleres, vagy a modernebb mezopenes megoldások, amelyek a hatóanyagok szúrt csatornákon keresztüli mélyre juttatásán túl, igen hatásosan sarkallják új kollagénképzésre az irha sejtjeit, egyben egyszerű és természetes módon provokálják önregenerációra a hámot. Az egyik leglátványosabb és legtartósabb kozmetikai megoldás, mely hatásosan alkalmazható fáradt, megereszkedett bőrök, ráncok és pigmentfoltok esetén egyaránt.

A ősz beköszönte kedvez a fagyasztással, vágással, égetéssel, lézerezéssel, szúrással (tehát a hám épségének átmeneti megbontásával) járó bőrgyógyászati beavatkozásoknak is. Tekintve, hogy sok esetben több alkalomra is szükség lehet, célszerű ezeket idejében megkezdeni annak érdekében, hogy a február-márciusi hónapok első napsugarait újra gyógyult, felkészített és megerősödött bőrrel üdvözölhessük. A bőrgyógyász szakorvossal mindenképpen célszerű egyidejűleg megvizsgáltatni a bőrnövedékek, anyajegyek és egyéb foltok állapotát.arckezeles4

Mindennemű koptatással vagy a hám sebzésével járó eljárás kötelező utóápolási lépése a fényvédelem. A fényvédők 1,5-2 óránkénti felkenése nem maradhat el az év napfényben szegényebb évszakaiban sem, hiszen az UV sugarak kb. 90%-a átjut a felhőkön is, továbbá visszatükröződik a jégről, a hóról, a vízről és a homokról is.

A lehetséges kozmetikai kezelések, anyagok és márkák száma végtelen. A belőlük való választást sok esetben inkább a hit, mint a ráció határozza meg. Ha a bőr működésével kapcsolatos alapvető összefüggéseket megértjük, magabiztosabban igazodhatunk el a szépségipar által felkínált lehetőségek között.

Még több fontos dolgot megtudhatsz az egészséges bőr megőrzéséről és a szépségápolásról a Vintage Beauty blogon.

Ha érdekes volt a cikk, kattints a megosztásra!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk