A rózsaszín álommal tuti a siker
Szülinapomra készült ez a finom puncs torta, amit egy krémes sütemény (angol puncs szelet) receptje alapján dolgoztam fel, csak torta formájában elkészítve. maga a sütemény is nagy siker volt itthon,
így nem bíztam a véletlenre az ízhatást.
tészta:
50o g liszt
100 g porcukor
150 g margarin
1 db tojás
1 mk sütőpor
1 mk szódapor
1 cs vaníliás cukor
2 dl tejföl
csipet só
krém:
7,5 dl tej
3 cs puncs pudingpor (főzős)
200 g margarin
150 g porcukor
fondant:
1 kg porcukor
1 ek zselatin
6 ek víz
1 ek margarin(~50 g)
2 ek méz
némi ételfesték, cukorgyöngyök
Elkészítés
A tészta hozzávalóiból nagyon jól formázható alapanyagot kapunk, amit 6 egyenlő részre vágva, lisztezett felületen 22 cm átmérőjű körökre nyújtjuk. Előmelegített 180 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben egyenként kb 8-10 perc alatt, világos barnára sütjük, majd rácsra téve hűlni hagyjuk.
A krémhez- tejből és pudingporból csomómentes sűrű krémet főzünk, aminek közvetlenül a felszínét nejlonnal lefedjük, hogy ne képződjön rajta „bőrős” réteg. Amikor a puding kihűlt,-margarint és porcukrot keverő gép segítségével kihabosítjuk, majd a puncsos masszát kis adagokban hozzá keverve- tovább habosítjuk.
A lapokat egyenként egy papírból kivágott körsablon segítségével, éles késsel szépen egyformára "szabjuk". Krémmel megtöltjük és a torta tetejére súlyt helyezve, hűtőben több órát "nehezék"alatt pihentetjük (nálam az egész éjszakát hűvösön töltötte). Kevéske krémet tegyünk félre, hogy a tortát vékonyan kívülről is be tudjuk vonni préselés után, hiszen a cukormasszánk (fondant) így fog szépen megtapadni a felületén.
A fondant-t elkészítés után, szintén hűtőbe tesszük. Hozzávalóit és kivitelezését Kiskukta blogján találtam, amit azóta is sikeresen alkalmazok. Torta bevonása előtt a cukormasszát szobahőn tároljuk. Majd jól átgyúrva- szinezve-szórva-formázva kedvünk szerint vonjuk be vele tortánkat. Kellemes időtöltést kívánok az alkotáshoz!
Nyomj egy lájkot, ha tetszett a recept!