hirdetés

ÉLET-STÍLUS

A panellakások 5 elpusztíthatatlan szobanövénye

Ha már sokféle növénnyel próbálkoztál, de még a kaktusz is kidőlt a lakásban, ne add fel! Léteznek olyanok is, amik mindent túlélnek.
Forrás: Házmestermedve blog - szmo.hu
2018. március 05.

hirdetés
Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a Házmestermedve a TE embered! Lájkold, és nem maradsz le róla!

A címet azért nem kell kihívásnak venni, mert nincs az az élőlény, amit szánt szándékkal ne lehetne jobb létre szenderíteni. Lehet, hogy a legenda szerint a csótány túléli az atomrobbanást is, de neki is van gyenge pontja, egy erőteljes fejbe kólintás a cipőtalppal például megteszi. Hogy szavamat ne feledjem, most a legellenállóbb szobanövényekről lesz szó, igazi túlélőkről, akik bátran ajánlhatók a kezdőknek is, mégis nagyon mutatósak.

Zöldimádóként nem vagyok hajlandó műanyagból, nejlonból, papírból és még ki tudja miből készült utánzatokat tartani. Nekem igazi kell, így minden évszakban veszek néhány újabb halálra ítélt áldozatot és kitartóan próbálkozom. Azt gondolhatnád - ha ennyi növényt veszek -, kész dzsungel van itthon, de a valóság az, hogy néhány strapabíró egyeden kívül, a többség minden próbálkozásom ellenére is feladja egy idő után. Pedig kész gyűjteményem van növénytápokból, különböző pH-jú virágföldekből és permetszerekből, a megüresedett kaspókról már nem is beszélve.

Sajnos olyan növénygyilkos hírében állok, hogy a barátaim még a műnövényekért is aggódnának, ha hozzám kerülnének. Most olyan növényeket fogok listázni, amik jó része még nálam is vidáman él, adva némi reményt a növényre ácsingózó lelkemnek. Ha ismerős a helyzet neked is, akkor tarts velem!

1. Az aranyat érő anyósnyelv

Mondhatnád, hogy jól kezdődik ez a cikk is, de hidd el, nem olyan rémes a helyzet, mint gondolnád! Hivatalosan Sansevieria néven találod meg, rengetegféle változata ismert: a trifasciata például a sárga szélű gyakori darab elnevezése. A nagyon hosszú, hegyes leveleiről kapta a hétköznapi nyelvben használt vicces nevét, ami miatt talán nem is ajánlanám anyósnak ajándékba, nehogy magára vegye! Hacsak...

hirdetés

Levelei függőlegesen nőnek, és elérhetik a 120 centiméteres magasságot is. Igazi óriásnak számít a maga kategóriájában.panel_noveny1

Nagyon kitartó növény, mondhatni elpusztíthatatlan. A kínaiak szerint az anyósnyelv vonzza a sárkányokat. Nem kell aggódni, a szerencsehozó fajtájukat! A gazdi szinte bármilyen bénázásával megküzd, és a legjobb benne, hogy még szóvá sem teszi!

Vigyázat! Mérgező növény, lenyelése esetén hasmenést és hányást okozhat, így kisgyerekek és házi kedvencek mellett nem javasolt!

Az anyósnyelv 5+1 jó tulajdonsága

- Éjszaka is oxigént termel, ellentétben a legtöbb szobanövénnyel, így hasznos dísze lehet a hálószobádnak is.

- A betegségek és kártevők legtöbbször nagy ívben elkerülik. Őt se szeretheti mindenki!

- A NASA kutatásai szerint a mérgező vegyületek (pl. triklór-etilén, formaldehid, benzol) csökkentésében is élen jár, szóval növény formában tényleg egy kincs.

- Átlagos szobai hőmérsékleten is jól érzi magát, és a napos, világos, de félárnyékos helyeken is megél. A panelokra jellemző száraz levegőt is jól viseli, és az öntözést sem kell túlzásba vinni az esetében. Tápozni elég nyáron, akkor is ritkán.

- Szaporítása többféle módon is történhet. Virágot ritkán hoz, de akkor fürtökben és rendkívül illatosat.

- Több helyen állítják, hogy mesterséges fényben is képes fotoszintetizálni. Ügyes!

2. ZZ pálma - az agglegények kedvence

Ha az anyósnyelvvel kezdünk, folytassuk a ZZ pálmával, amit hivatalosan Zamioculcas zamiifolia néven keress! Kissé gúnyosnak hangzó becézését - (agg)legénypálma - azért kapta, mert egy nő nélküli férfi odúban is képes életben maradni. Bocs, srácok! Ugye, nincs harag?

A világosabb és sötétebb helyeken is megél, de utóbbi esetben a levelei is sötétebb zöld színűek lesznek, viszont a tűző napsütést nem kedveli.panel_noveny2

Tápozást nem igényel, és öntözni is csak ritkán kell, csak akkor, ha már kiszáradt a földje. Valószínűleg mutatós külseje és strapabíró mivolta miatt találkozhatunk egyre több középületben, plázában és bankban is vele.

Egész évben hozza az újabbnál-újabb hajtásokat, amik közül a nagyobbak elhajolnak oldalra, így terebélyesedésre hajlamos. Kedveli a szűk cserepet, így átültetését halogasd nyugodtan, ameddig csak lehet!

Így születhet új ZZ pálma, egy letört szárból

Nálam például ő a legöregebb növény (már évek óta megvan) és gyönyörű. Amikor átültettem, letört néhány kisebb szár, amit sajnáltam kidobni, így hirtelen ötlettől vezérelve bedugtam egy földdel teli cserépbe. Hónapokig gondoztam, de semmi változás nem történt... nem is száradt el, de nem is fejlődött. Aztán megtört a jég, és elkezdett új szárakat hozni, azóta is él és virul. A mosolygós kaspóban lakik az én fiatalabb növénykém. Csudiszép, ugye?

3. Pálmaliliom - az igazi túlélő

Más néven yukka vagy jukka néven is emlegetik, bár én itthon csak elefántormánynak hívom, a törzse miatt, mert engem arra emlékeztet.

Az óriás jukka törzse csupasz és a tetején kisebb csoportokban hegyes, hosszú levelek nőnek. Annak érdekében, hogy még dekoratívabb legyen, a boltokban gyakran különböző magasságú törzzsel rendelkező növényeket árulnak egy cserépben. Mérete elérheti a 2 métert is. Igénytelen növény, a rendszertelen öntözést is túléli, mivel a törzsében képes tárolni a nedvességet. Télen a havi egy locsolás is elegendő.panel_noveny3

Fénykedvelő növény, így igyekezz számára napos sarkot biztosítani. Mindenkinek van valami gyengéje. Én mondtam!

A kisebb növényeket elég két évente átültetni. Amikor a növény mérete miatt már gondot okoz az átültetés, a felszíni talajréteg cseréje elégséges.

Télen egy hűvösebb hely az ideális számára. Erről én nem tudtam, de a sors fintora, hogy pont az erkélyajtó mellé került, amikor hazahoztam. Sokáig semmi gondja nem volt, de amint átraktam a szoba másik sarkába, télen sárgulni és száradni kezdtek a levelei, ami minden jel szerint ezért történt.

A jukka meg is támadhat, ne hagyd magad!

Vigyázz, amikor tisztítod őkelmét, mert a vékonyabb levelek széle bizony könnyen elvághatja a kezedet. Tapasztalat, úgyhogy higgy nekem!

4. Szobafikusz - a levélóriás

Ficus elastica a hivatalos megszólítása. Tejszerű nedve bár mérgező, mégis nagyon hasznos, mert őshazájában gumit készítenek belőle, a magas kaucsuktartalma miatt. 20-30 centiméteresre megnövő, bőrszerű leveleiről könnyen felismerhető.

Gyönyörű levelei akkor mutatják meg valódi szépségüket, ha időnként letörlőd a port a leveleiről. Gyerekkoromban mindig sörbe mártott vattakoronggal mostuk le, mert attól különösen szépen csillogott minden egyes levele. Tudom, sajnálod rá, de ennyit igazán megérdemel, neked is örömet fog okozni ránézni, szóval adj neki is egy kortyot!panel_noveny4

Természetes élőhelyén magassága elérheti a 30 métert is, de a panelek fogságában is nő évente kb. 40 centimétert, így gyorsan eléri a maga 2-4 méterével a plafont. Kezdő kertészeknek ideális szobanövény. A tarka levelű változat a világosabb helyet szereti, míg a sötétzöld színű a félárnyékban is otthonosan növekszik.

Az öntözést ennél a stramm növénykénél sem kell túlzásba vinni. Vigyázz, mert ennek a fikusznak van egy gyenge pontja: a huzatra nagyon kényes, így elhelyezésekkor ezt vedd figyelembe!

5. Aloe vera - a házi gyógyító

A vastag, húsos levelei szélét tüskék szegélyezik, amitől közelről nézve egy horrorfilm csápos szörnyetege is lehetne, de ő nem bánt! Sőt, konkrétan gyógyít!

Törpe fajtájának levelei 2-3 centiméteresek, de nagyobb változatánál több mint egyméteres magasságra is számíthatsz! Tök jó fej, mert egyértelmű jeleket küld, ha túllocsolod: levelei puhává válnak és képes szomorúságában kifordulni a földből.panel_noveny5

Télen elég kéthetente a közelébe menned az öntözőkannával, viszont a meleg és világos helyet szereti, úgyhogy keress neki egy ennek megfelelő sarkot (oké, lehet nem sarok is)!

a átültetnéd, akkor általános virágföldhöz feltétlen keverj egy adag homokot vagy sódert, fele-fele arányban, mert ebben a közegben érzi otthonosan magát. Ideális feltételek mellett akár a 10 éves kort is megélheti.

Mire jó az aloe vera?

Ha letöröd a levelét, akkor meglátod a belül található, kocsonyára hasonlító nedvet: ebből készülnek az aloés gyógykészítmények. Ha kisebb konyhai égést szenvedsz, lehorzsoltad a kezedet vagy megcsípett egy bogár, akkor egy kanállal kapard ki a levél belsejét, és hűs nedvével kend be a sérülésedet.

A növényt nem kell félteni, ha letörsz belőle egy darabot, önmagát is meggyógyítja, és lezárja a "sebet" egy gumis réteggel. Okos, mi?

Sokan a növény gyógyító részét belsőleg is alkalmazzák, de ebbe nem mennék bele, és nem is merlek biztatni, hogy kísérletezz vele otthon. Ne felejtsd el, hogy a növény gyógyító része csak 4-5 éves kora után fejlődik ki rendesen, így a fiatalabb növénykédet soha ne használd fel!

Ezek után, remélem, hogy neked is lesz néhány igazi sikertörténeted a szobanövények tekintetében. Szívből kívánom, hogy a lakásod zöldbe boruljon, és ne a szoba sarkában jelentkező penésztől, hanem a szebbnél-szebb növényektől! Ha kiegészítenéd a kis listámat, bátran kommentelj!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

100 napig viselte ugyanazt a ruhát, arra jutott, hogy idén egyáltalán nem vásárol

Az amerikai papnő dokumentálta is a kihívást közösségi oldalán. Meglepő hányféleképpen lehet hordani egy egyszerű fekete kisruhát.
címkép:Instagram/thisdressagain - szmo.hu
2021. január 11.

hirdetés

Sarah Robbins-Cole kényelmes, fekete pamutruhája minden bizonnyal megszolgáta az árát. A nő ugyanis 100 napig viselte egyhuzamban. Beleértve a Haloweent, a karácsonyt és az újévet is.

Ez volt rajta amikor dolgozott, amikor sétált, amikor otthon ült, vagy amikor valamilyen ünnep volt. A ruhát csak éjszakára vette le, amikor kimosta.

Sarah Robbins-Cole, aki egyébként egyházi vezető és főiskolai káplán még viccelődött is, hogy olyan mint egy apáca.

Sarah, Bostonban (Egyesült Államok) él, és 2020. szeptember 16-án csatlakozott a 100 napos ruha kihíváshoz: a kihívók azzal segítik megmenteni a bolygót, hogy egy ruhadarabot hordanak.

A lelkipásztor annyira élvezte a kihívást, hogy 2021-ben új fogadalmat tett.

„Meglepetésemre az, hogy ugyanazt a ruhát viselem egymás után 100 napig, nem vett el semmit az életemből. Ehelyett arra ösztönzött, hogy egy lépéssel tovább menjek, és ne vásároljak új ruhákat vagy kiegészítőket 2021. január 1. és 2022. január 1. között"
- fejtette ki az asszony a Mirrornak.

"Rájöttem, hogy az én koromban minden alkalomra van ruhám, és ha szükségem van egy csinos darabra, akkor leporolok egyet, ami 1992 óta ott áll a szekrényemben" - tette hozzá a papnő.

hirdetés

Sarah körülbelül 250 másik nővel együtt vállalta a 100 napos kihívást, amit a Wool and Dress cég hirdetett meg.

A vállalat célja, hogy megmutassák hogyan változtatja meg a mindennapi vásárlási szokásokat, ha valaki egy ruhában jár 100 napig.

A kihívás azonban nem csak a vízszámlán és a mosószer vásárláson látszódott meg, hanem megváltoztatta Sarah hozzáállását a kinézetéhez és az öltözködéshez is.

"A dolgok egyszerűségének megőrzése az, amiben nekem ez a kihívás segített. Hogy valóban azzal foglalkozzam ami az életben igazán fontos"
- mondta az asszony.

Aki teljesítette a kihívást, 100 dolláros, vagyis körülbelül 30 ezer forintos vásárlási utalványt nyerhetett, amelyből beruházhatott egy új darabra, amit akár a következő 100 napban viselhet. Sarah dokumentálta is a kihívást és 100 különböző megjelenését ugyanabban a ruhában, az Instagram oldalán.

A nő egyébként éppen vallásfilozófiából doktorál, és azt mondta nagyon jó érzés, hogy a mindennap ismétlődő viselettel rengeteg plusz ideje lett, amit tanulásra fordíthatott.

"Olyan könnyű volt felkelni és ugyanabba a ruhába öltözni. Rengeteg időt spóroltam meg, és egyszerű volt a kiegészítők segítségével feldobni."

Sarah szerint az egész kihívás egyetlen igazán nehéz része az volt, hogy minden nap más módon próbálja meg viselni ugyanazt a ruhát.

"Szóltam az óráimon a hallgatóknak a kihívásról, hogy ne lepődjenek meg azon, hogy mindennap ugyanabban a ruhában látnak"
- magyarázta az asszony.

A papnőnek azonban nagyon nem tetszett a közösségi média nyomása és meglepte a rengeteg követő is, akiktől kapott hideget-meleget is.

"A kihívás elgondolkodtatott azon, hány ruha kerül a hulladéklerakóba, mennyi vizet használnak a pamut előállításához, és nem igazán tudjuk, hogy a megvásárolt ruháink etikusan készülnek-e, mégis mindenki belehajszolja magát a fogyasztásba egy hamis elvárás alapján"
- magyarázta az amerikai lelkipásztor a lapnak.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Ezek a legnépszerűbb babanevek a világon, amelyek európai eredetűek

A 10 leggyakoribb név között akadnak olyanok is, amelyek Magyarországon is kedveltek.
Illusztráció: satyatiwari/Pixabay - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Az OnBuy.com 4978 szülő és hamarosan szülővé váló felnőtt részvételével készített egy felmérést, amelyből kiderül, melyek a legnépszerűbb európai eredetű babanevek a világon - számolt be róla a Sun.

Kiderült, hogy a legkedveltebb európai lánynév az olasz eredetű Maria - összesen 61 147 219 lányt hívnak így, a legtöbb ilyen nevű pedig Brazíliában él.

A második helyen a spanyol eredetű Ana áll, ami mégis Portugáliában a legnépszerűbb, a harmadik pedig a francia eredetű Rosa, ami Mexikóban a legkedveltebb a világon.

Az európai fiúnevek közül a legnépszerűbb a spanyol eredetű José, amit 29 940 365 fiú visel a világon, és Brazíliában a leggyakoribb.

Utána következik az angol eredetű John, amely az Egyesült Államokban a legkedveltebb név, a harmadik helyen pedig a spanyol eredetű Juan áll, amit Mexikóban adnak leggyakrabban a fiú babáknak.

A 10 legnépszerűbb európai lánynév a világon:

1. Maria - olasz eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

2. Ana - spanyol eredetű, Portugáliában a leggyakoribb

hirdetés

3. Rosa - francia eredetű, Mexikóban a leggyakoribb

4. Elizabeth - görög eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

5. Patricia - skót eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

6. Anita - spanyol eredetű, Indiában a leggyakoribb

7. Andrea - görög eredetű, Olaszországban a leggyakoribb

8. Marina - olasz eredetű, Oroszországban a leggyakoribb

9. Carmen - spanyol eredetű, Venezuelában a leggyakoribb

10. Angela - francia eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

A 10 legnépszerűbb európai fiúnév a világon:

1. Jose - spanyol eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

2. John - angol eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

3. Juan - spanyol eredetű, Mexikóban a leggyakoribb

4. Jean - francia eredetű, a Kongói Köztársaságban a leggyakoribb

5. Robert - német eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

6. Luis - spanyol eredetű, Kolumbiában a leggyakoribb

7. Carlos - spanyol eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

8. James - francia eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

9. Antonio - olasz eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

10. Richard - német eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Itt a 2021-es lista a hosszúhétvégékről, iskolai szünetekről, munkaszüneti napokról

Az első hosszúhétvégéig például nem is kell olyan sokat várni.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Meddig kell várnunk egy hosszúhétvégére, mikor lesz munkaszüneti nap, iskolai szünet, vagy éppen mikor kell szombaton is dolgozni? Az Eduline készített gyűjtést arról, mire számíthatunk ezen a téren 2021-ben.

Hosszúhétvégék

Az első hosszúhétvégéig például nem is kell olyan sokat várni: március 15-e ugyanis hétfőre esik, így a nemzeti ünnep miatt egy nappal hosszabb lesz a hétvége.

De hamarosan egy újabb követi. 2021-ben ugyanis nagypéntek április 2-án, húsvét hétfő április 5-én lesz, így ez a két nap is iskolai szünet és munkaszüneti nap lesz, egyben négynapos hétvége.

Az év második háromnapos hétvégéje pedig augusztusban lesz, mert augusztus 20-a péntekre esik.

Október 23-a viszont idén szombati napra esik, ezért ezen a napon nem lesz pihenő. November 1. ellenben hétfő, így ekkor ismét háromnaposra nyúlik a hétvége. Sajnos azonban 2021-ben a karácsony és az újév is hétvégére esik majd, így év végén szintén nem lesznek hosszúhétvégék.

hirdetés
Iskolai szünetek

A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2021. március 31. (szerda) lesz, a szünet utáni első tanítási nap pedig 2021. április 7. (szerda). A tanév egyébként 2021. június 15-ig tart.

Szombati munkanapok

Szombati munkanap december 11-én lesz, december 24-ért "cserébe" kell dolgozni, illetve iskolába menni.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

„Nem vagyok szuperanyu, és néha felragasztanám a gyereket a falra!” – a Covid miatt nincs óvoda, viszont dolgozni is kéne

A dolgok rendje az, hogy egy ötéves elmegy az óvodába, a szülő pedig ezalatt dolgozik. De ha világjárvány van és home office, az ötéves pár percenként megjelenik, és közöl valamit.
Szajki-Vörös Adél, Fotók: Netflix, Szajki-Vörös Adél - szmo.hu
2021. január 06.

hirdetés

Figyelem! Az írás ironikus humort tartalmaz.

Egyszerűen nem tudom eldönteni, milyen színű ragasztószalaggal ragasszam a falra a gyermekemet, gondolkodtam el egyik reggel - mint azon a mémfotón, amin régebben annyit nevettünk. Ismeritek? Van olyan változat is, hogy az apa boldogan sörözget az előtérben. Imádom a fekete humort, annál jobban csak a gyerekemet, de nem szeretem a világjárványt, és még kevésbé az azzal járó embert próbáló helyzeteket, ezért néha ilyenek villannak be.

Szóval miután úgy döntöttem, hogy az átlátszó cellux nem tartaná meg a gyereket a falon, ráadásul nincs is itthon vastag szürke ragasztószalag, meg a vakolatnak sem tenne jót, valami mást kellett kitalálnom. Komolyan mondom, várom a további ötleteket, mert ez így nem lesz jó hosszú távon. Bár valószínűleg közeleg az idő, amikor visszaengedjük az óvodába - ahol tavaly év végén sajnos megjelent a Covid, de már állítólag eltűnt, hát nagyon ajánlom neki, hogy így legyen - , mert egyszerűen muszáj dolgoznunk.

Ja, hogy a probléma lényegéről nem beszéltem: így nem lehet nyugodtan dolgozni. Sőt, dolgozni sem annyira, csak valamennyire, és NAGYON idegesen.

Ezt már lehet, hogy írtam: nem igazán tudok egyszerre két dologra koncentrálni sok szuperképességekkel megáldott anyuci-társamhoz képest, és ha erre van szükség, rögtön ideges leszek. Lehet, hogy ez a képesség fejleszthető, nálam csak a pulzus és a hangerőm növekedéséhez vezet. Így aztán, amikor én veszítek, és a férjemnek muszáj a dolgozószobában lennie egy telefon vagy egyéb, ott végzendő dolgok miatt, akkor a nappaliban szórakoztatom a gyereket, miközben dolgozom. Egyszer már írtam erről, a nyári szünet kapcsán, de olyankor megváltást jelentettek a néha felbukkanó bébiszitterek és a gyermeket szívesen befogadó nagymamák. És olyankor volt egy kis pihi, azaz: lehetett nyugiban dolgozni.

De a gyermekem az idő múlásával egyre több energiával, kérdéssel és mondanivalóval rendelkezik. Akkor hároméves volt és hároméves dolgokat csinált, most meg ötéves, és mittudomén hány éves dolgokat csinál, de ebben a pillanatban például szerencsém van, mert egy sárga Belle-ruhában - fogalmam sincs, hogyan kell ejteni, a gyengébbek kedvéért: egy Disney-hercegnő, aki A szépség és a szörnyetegben főszerepel - , szóval épp egy sárga ruhában és tiarában egyenként sorba öltözteti palástokba csomagolt plüssállatait és tök jól elvan. Mindössze ennyi kell, és máris tudok dolgozni, ha egy adagban húsz percet, akkor az jó.

hirdetés
Decemberben azonban a bújócska volt a sláger, és az év végi hajtásban mondanom sem kell, mennyire kedvünkre volt, amikor – a tök jogosan – az unalomtól hisztiző gyerekkel szünetként bújócskáztunk.

Miközben a szekrény mögött lapultam, a férjem pedig megpróbált kijutni az ágy alól, szerintem ugyanarra a rövidke szóra gondoltunk, amit most inkább nem írok le. És továbbra is tudom, hogy nosztalgiával fogok gondolni pár év múlva azokra az időkre, amikor sokkal több időt töltöttem a gyerekemmel, mint amennyit normális időkben töltöttem volna.

Mert ugye a dolgok rendje az, hogy egy ötéves elmegy az óvodába, a szülő pedig ezalatt dolgozik, aztán vagy még hazaviszi, ami maradt, vagy nem, de utána foglalkozik a gyerekkel. De ha világjárvány van és home office, így az ötéves pár percenként megjelenik és közöl valamit, például hogy beütött valamit - nem látszik, megpuszilom, vagy látszik, leragasztom, lebetadinozom (üvölt), vagy keres valamit, ami a legrosszabb.

Ha még több dolgot keres, és a tízmillió játékán kívül csak az a név nélküli lila meg sárga műanyag basz kell neki, különben leáll a munkanapja, akkor én üvöltök.

Amikor szerencsém van, és én vonulok be a hálószobába dolgozni, amikor kilépek onnan, és a nappaliban ügyelő férjemet találom, érzem, hogy sűrű a levegő a feszültségtől. Ilyenkor is üvöltök, mert átveszem tőle, összességében véve elég sokat üvöltünk. Merjétek azt mondani, ti, akik otthon vagytok így, hogy ti nem!

Amúgy tök jó fej a gyerekem - most épp megkérdezte: "Anyu, leesett a bagoly palástja, visszakötnéd?" -, a legtöbbször megérti, hogy néha kell egyedül játszania, és kreatívan kitalál dolgokat, de hát nem várhatom el tőle nyolc órán át, hogy robot legyen.

Mindenesetre, hogy ne fulladjak öncélú önsajnáltatásba, leírom, mik a saját tapasztalataim, milyen foglalkoztatások működnek viszonylagos ideig, hátha valaki tudja hasznosítani, vagy bővíteni:

- A "játsszál valamit" teljesen kiszámíthatatlan instrukció.

- A "rajzolj valamit nekem" két napig működik, utána átlát a szitán.

- Viszont az "én rajzolok valamit és te kiszínezed" sokszor működik, mellyel egyúttal saját rajztudományomat is fejlesztem (nem).

- Gyurma: a "süss nekem sütit" egy napig működik. Én is unnám.

- Gyermek tusfürdős vízben fürdet állatokat: sokáig működik, minden tiszta dzsuva.

- Origamizás: működik, szülői részvétellel. Ha kishajókat úsztathat egy tál vízben, azalatt meg lehet írni egy cikket.

- A "játszd el nekem ezt és ezt a mesét" csodásan működik fantáziadús gyermekek esetében. Passzívabb gyermek esetében nem.

- És minden elvet elvetve a "Megnézed a Shreket?" (behelyettesíthető: Szörny Rt., Mancs őrjárat-maraton) működik.

Kibírjuk. Nehéz. Tele van szeretettel és szenvedéssel ez az időszak. A legviccesebb, amikor az egyikőnknek előjön a lumbágója, de az már a haladó verzió. Nem tudtuk, hogy egyszer haladók is leszünk, elég kezdőn csináljuk.

Mindenkinek hajrá!

A szerző írásai itt olvashatók:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: