/eletstilus/a-legfrissebb-kutatasok-cafoljak-hogy-mi-iranyithatjuk-az-orgazmusunkat/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

A legfrissebb kutatások cáfolják, hogy mi irányíthatjuk az orgazmusunkat

A tudósok azt találták, hogy az orgazmusra való képesség anatómiai kérdés.

Link másolása

hirdetés

Sokan – helytelenül – úgy tartják, hogy az orgazmusra való képességünket mi irányítjuk. Kutatók azonban arra jöttek rá, hogy ez anatómiai kérdés. A férfiaknál a nemi szervben, az agyban és a gerincvelőben található, reflexekért felelős sejteken múlik az orgazmus, a nőknél az számít, hogy a csikló mennyire kerül közel a hüvelyfalhoz.

2013-12-27-shutterstock_147194561_dreams_cloud_sex

Sokan úgy gondolják, hogy mi irányítjuk az orgazmusra való képességünket, ami a magabiztosságon, a szexuális nyitottságon és a partnerünkbe vetett bizalmon múlik. Emellett a pénisz méretét és a partner bátorságát szokták még kiemelni.

Hajlamosak magukat hibáztatni azok, akik képtelenek eljutni az orgazmusig. Megnyugtató választ adtak most erre amerikai kutatók: az anatómián múlik az orgazmus esélye, azt tudatosan nem feltétlenül tudjuk irányítani. A férfiaknál az a fontos, hogy megfelelően működjenek a jelzések az agy, a gerincvelő és a pénisz között. A nőknél az számít, hogy szex közben mennyivel mozdul arrébb a csiklójuk.

Dr. Jason Siegel, az amerikai Mayo Clinic kutatója az alábbiakat mondta a Daily Mailnek: „Most már tudományos, anatómiai válasz is van arra a kérdésre, hogy bizonyos emberek miért képtelenek eljutni az orgazmusig: a válasz nem társadalmi okokban, a pénisz méretében vagy a G-pont elhelyezkedésében rejlik.”

hirdetés

index

Kutatók arra jöttek rá, hogy a férfiak orgazmusra való képessége azon múlik, hogy megfelelő jelzéseket küld-e egymásnak az agy, a gerincvelő és a pénisz. Ezen jelzések nem megfelelő működése problémát okozhat az erekciónál és az ejakulációnál is. A nőknél az számít, hogy mennyit mozog szex közben a csikló, de a pénisz behatolási szöge is befolyásolja a gyengébbik nem orgazmusát.

A Mayo Clinic és az Indianai Egyetem kutatói korábbi szexuális-és ideganatómiai tanulmányokat vizsgálták, hogy rájöjjenek, szerepet játszanak-e az örökölt tényezők az orgazmusnál.

sex

Dr. Siegel szerint a férfiak anatómiai vizsgálatában túl nagy hangsúlyt fektettek eddig a pénisz méretére. Azonban kiderült, hogy ez nem is annyira fontos, ehhez képest az idegrendszernek van kiemelkedő szerepe. Egyensúlyban kell lennie a paraszimpatikus (a test nyugalmi állapotáért felelős) és a szimpatikus (a stresszhelyzetben kialakuló stresszválaszért felelős) idegrendszernek. Az érzékeléssel kapott információt az agy vagy a gerincvelő dolgozza fel, majd továbbítja azt a pénisz felé. Utána visszakerül a labda az agyhoz és a gerincvelőhöz: ezek döntik el, hogy melyek legyenek a következő lépések.

Két részre bonthatók a férfiak szexuális reflexei: pszichológiai és fizikai oldalra. Előbbi akkor lép működésbe, ha valaki például pornót néz, tehát vizuálisan ingerlik, utóbbi pedig a pénisz konkrét stimulációjakor. Dr. Siegel azt mondja, hogy leginkább a pszichológiai oldalon áll vagy bukik a dolog.

A gerincvelő sérülései kihathatnak a szexuális reflexekre: ha az információt nem kapják meg a test adott részei, akkor az orgazmust is nehezebben éri el valaki. Ugyanígy pszichológiai problémák az agyunkban megnehezíthetik a szex jó végződését: egy depressziós betegnél például nehezebben alakulnak ki az orgazmushoz szükséges reflexek.

„Ha vizsgáljuk, hogy bizonyos embereknek miért nem lehet orgazmusuk, az reményt adhat a pácienseknek arra nézve, hogy segítséget kaphatnak, ha orvoshoz fordulnak.

Dr Jason Siegel, a Mayo Clinic kutatója

Az új felfedezés tudományos választ nyújt arra, hogy bizonyos embereknek miért nincs orgazmusuk – a kutatók abban reménykednek, hogy akinek ilyen problémája van, felbátorodik és orvoshoz fordul vele. Ha az erekcióval vannak problémái egy férfinak, a kutatók azt javasolják, hogy forduljon orvoshoz, mert az megállapíthatja, hogy a probléma pszichológiai vagy fizikai gyökerű.

sex-final-report-news

A tanulmány alapján a nők orgazmusa még bonyolultabb. Korábbi kutatások azt vizsgálták, hogy van-e egységes helyzete a vaginában lévő idegsejteknek, az eredmények azonban nem mutattak összefüggést. Dr. Siegel szerint érdemes inkább arra figyelni, hogy a csikló szex közben mennyire közeledik a hüvelyfalhoz. Minél közelebb kerül hozzá, annál nagyobb az esély az orgazmusra.

Egy másik tanulmány során MRI-vel vizsgáltak szexelő párokat, és kiderült, hogy a különböző pózok másképpen stimulálják a hüvelyfalat. Itt kimutatták, hogy a vagina hátulról való megközelítése – nevezzük inkább kutyapóznak – nem stimulálja annyira a hüvelyfalat, mint amikor „elölről” hatol be a pénisz, például misszionárius pózban, vagy amikor a lány van felül.

Arra is rájöttek, hogy mi a legideálisabb behatolási szög: az orgazmus esélyének maximalizálásáért 30 és 45 fokos szögben kell lennie a pénisznek a hüvelyfalhoz képest.

Nem tér ki a tanulmány arra, hogy milyen terápiával lennének kezelhetők az anatómiai problémák. A szerzők arra akartak rávilágítani, hogy pontosan milyen tényezők befolyásolják az orgazmust.

Dr. Siegel így fogalmaz a kutatás céljairól: „Így már jobban tudjuk, hogy miért nem élvezheti valaki a szexet annak ellenére, hogy próbálkozik. Ha vizsgáljuk, hogy bizonyos embereknek miért nem lehet orgazmusuk, az reményt adhat a pácienseknek arra nézve, hogy segítséget kaphatnak, ha orvoshoz fordulnak.”

Via Dailymail

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk