hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

A kedvenc zenéd elárulja, milyen foglalkozás illik hozzád

Egy kutatás igazolta, hogy van összefüggés a kedvenc zenéid, a jellemed és a hozzád illő munka között. Még csoportosították is: most megnézheted, melyikbe tartozol.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. november 20.

hirdetés

Pszichológusok már 15 éve kutatják, hogy milyen kapcsolat van zenei ízlésünk és személyiségjegyeink között. Az már korábban is kiderült, hogy elég jól meg lehet saccolni valaki karakterét, ha tudjuk, popot, rock zenét, jazzt vagy éppen komolyzenét hallgat-e. De a legújabb brit kutatás szerint azt is elárulja a kedvenc muzsika, hogy az illető milyen foglalkozásban tud kiteljesedni.

A cikkből most te is megtudhatod, melyik foglalkozás állna neked a legjobban vagy munkád alapján milyen ember vagy.zene5

A tudósok a BBC Desert Island Discs rádióműsor archív felvételeit vizsgálták meg 1942-ig visszamenően, hogy zenei stílusokhoz emberi személyiségvonásokat társítsanak.

A Nagy-Britanniában híres és nagy múltú műsorba rendszeresen meghívnak hírességeket beszélgetni. Ilyenkor a műsorvezető arra is rákérdez, hogy melyik lenne az a 8 dal, amelyet egy lakatlan szigetre magukkal vinnének.

A válaszolók zeneválasztásukkal és azzal, ahogy elmesélik, hogy hogyan viszonyultak kedvenc dalaikhoz, a kutatók pontosabb képet kaptak az illetőkről. Többek közt olyan hírességeket is elemeztek, mint Bill Gates, Michael Bublé és Jilly Cooper.

hirdetés
zene4

Az így kapott eredményeket pedig fogták, és összehasonlították egy 2012-es kutatással, amelyben tudósok 5 fajta zenetípushoz 5 fajta személyiséget társítottak. Ennek alapján például akik a populárisabb, kevésbé bonyolult zenéket szeretik, lelkiismeretesebbek, konzervatívak és általában testileg vonzónak tartják magukat. Míg azok, akik a művészi dallamok – a jazz vagy a klasszikus zene - szerelmesei, intelligensnek vélik saját magukat. A hangos, intenzív zene pedig az agresszív emberekre jellemző.

A következő kategóriákat határozták meg:

- Könnyű, simulékony dallamok (world, elektronikus zene) – halk, lassú, nyugodt személy

- Egyszerű dallamok (pop, country) – nem agresszív, nem komplikált személy

- Bonyolult zene (komolyzene, jazz, opera) – intelligens, összetett személyiség

- Intenzív ritmus (rock, punk) – hangos, agresszív

- Kortárs zene (rap, funk, soul) – ritmikus, durva, hatékony személyzene3

A kutatáshoz John Holland 1950-es tanulmányát is felhasználták, amelyben azt vizsgálta, milyen egyéni tulajdonságok és külső környezeti befolyások kellenek ahhoz, hogy valakinek az legyen a foglakozása, ami.

Ehhez 6 típust sorolt fel:

- realisztikus

- kíváncsi

- művészi

- társasági

- vállalkozó szellemű

- és hagyományos.zene2

Az Indy100 erre egy példát is hozott:

A művésztípusok, azaz a táncosok, designerek és fotósok úttörők, kreatívak, kommunikatívak, szabadelvűek és nyitottak általában. Míg a vállalkozó szelleműek, mint a bankárok, ügyvéded és eladók hajlamosak a hatalommániára, a kezdeményezőkészségre, a dominanciára és az extrovertáltságra.

Milyen ember vagy a foglalkozásod alapján?

A kutatást végző Don Knox a két tanulmány alapján, valamint a rádióinterjúk elemzésével és összevetésével a következő kategóriákat találta:

1. Művészek:

Az írók, zenészek, festők jobbára komplexebb, bonyolultabb és érzelmileg kifejezőbb zenéket kedvelnek, például a jazzt, a komolyzenét és az operát. Ez jól megmagyarázza azt, hogy Victoria Wood 2007-ben miért pont Prokofjevtől és Gerswhintől választott egy-egy zenét. Ő, és a hozzá hasonló emberek szomorú, lassú és kisebb energiájú dallamokért vannak oda a legjobban.zene1

2. Realisztikusak:

Az erdészek, állattenyésztők és farmerek többnyire intenzív és egyszerű dallamokat választottak kedvencüknek, például a rock, a punk, az alternatív és a popzenét. Szeretik még az elektronikus, energia dús és gyors tempójú dalokat, amelyek erőteljes hangzásúak és rövid, szapora ritmikájúak. Az összes csoport közül ők voltak a legkevésbé valószínűek, hogy komolyzenét vagy jazzt választanak. Erre a legjobb példa az Angliában híres Ray Maers, aki arról ismert, hogy a vadonban szeret élni nomád körülmények között. Kedvencei a Rolling Stones, a Blondie, a The Jam és a KT Tunstall együttesek voltak.

3. A társasági szituációkat kedvelő emberek:

Ilyenek például a tévébemondók vagy a sportolók, ők általában egyszerűbb és kortárs zenéket választottak. 20 évvel ezelőtt az olimpiai aranyérmes Tessa Sanderson Whitney Houstont, Janet Jacksont és Glora Estefant jelölte kedvencének.

4. A vállalkozó szellemek:

Ők a rockhoz hasonló intenzív zenéket kedvelik és szintén nem jellemző rájuk, hogy komolyzenét vagy jazzt hallgatnának szívesen.

Mivel az előző kutatások alátámasztják, hogy bizonyos személyiségvonások bizonyos foglalkozásoknál jellemzőbbek, ebből következtetni lehet, hogy a művészek általában nyitottak a világra, értékelik az esztétikus dolgokat, rugalmasak és szabadelvűek. A kortárs és egyszerű zenéket kedvelők pedig extrovertáltak, nem szeretnek vitatkozni, társaságkedvelők és vidámak.

A legfrissebb vizsgálat bebizonyította a régebbiek érvényességét. De újdonságot is találtak, mert kiderült, hogy kiválóan lehet majd alkalmazni pszichológiai alkalmassági teszteken és más társadalomtudományi vizsgálatokra.

Forrás: indy100.com

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk