hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

„A járványhelyzet a világháború óta a legnagyobb csapás mentális egészségünkre” - véli egy vezető bit pszichiáter

Ha vége is a járványnak, még évekig a lelkünkben hordozhatjuk a terhét.
Fotó: Illusztráció (Masha Raymers / Pexels) - szmo.hu
2020. december 28.

hirdetés

Évtizedek óta nem volt ilyen nagy nyomásnak kitéve az emberek mentális egészsége, következményei pedig még évekkel később is éreztetik majd a hatásukat - véli a britek egyik vezető pszichiátere.

Dr. Adrian James, a Royal College of Psychiatrists elnöke elmondta: a koronavírus-járvány olyan szociális és gazdasági következményekkel jár, amely mentális krízishez vezet a legtöbb ember esetében, és amiből évekig fog tartani kikecmeregni. Az orvos elsősorban a britek helyzetén keresztül vont le következtetéseket: a Boris Johnson által bevezetett rendkívül szigorú karácsonyi intézkedések rengeteg embert szakítottak el a szeretteiktől, amely nagy törést okozott a mentális jólétükben.

"Ennek nagyon súlyos következményei lesznek. Ez talán a legnagyobb csapás a mentális egészségünket tekintve a második világháború óta."

James szerint attól, mert a vírus terjedése mérséklődik, és a vakcinázás miatt egyre jobban kontroll alatt tartják az országok a krízist, attól még az emberek pszichikai állapota nem fog egyből "visszaállni", mivel a léleknek gyakran sokkal hosszabb lábadozási időre van szüksége. A brit Centre of Mental Health nevű központ felmérései szerint a britek közel 66 milliós lakosságából nagyjából 10 milliónak professzionális segítségre lesz szüksége a krízist követően, hogy lelkileg is felépüljenek - köztük 1,5 millió gyermeknek is.

Az orvos rámutatott arra is, hogy

mindez azokat is érinti, akik korábban nem szenvedtek mentális nehézségektől: a szorongás kialakulása a jelen helyzetben teljesen normális, hiszen féltjük saját és szeretteink életét, a létbizonytalanság pedig tovább gerjeszti a szorongást.

Ez a helyzet indikátora lehet annak, hogy egyéb, eddig elfeledett vagy nem tudatosított mentális problémák merüljenek fel.

hirdetés

Arról nem beszélve, hogy a fertőzöttek esetében egy tanulmány szerint minden ötödik lélegeztetőgépre kötött beteg poszttraumás stressz-szindrómában szenvedett gyógyulása után, amelynek kezelése pszichológusi segítséget igényel.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk