hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

A hozzátáplálás lépései

A hozzátáplálás nagyon fontos szerepet játszik a kisbabák fejlődésében. Elmondjuk, hogy miért!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 01.

hirdetés

A hozzátáplálás nagyon fontos szerepet játszik a kisbabák fejlődésében. De mit is jelent ez a kifejezés, hogy hozzátáplálás? Akkor beszélünk hozzátáplálásról, amikor a kisbaba az anyatejen, vagy a tápszeren kívül más ételeket is kap, más ételekkel is ismerkedik. A piciknek egy idő után szükségük is van arra, hogy ne csak anyatejet, vagy tápszert kapjanak, hiszen ahogy növekednek, egyre több energiára és tápanyagra van szükségük.

Sok anyuka nem is tudja pontosan, hogy a baba hány hónapos korától kezdődjön el a hozzátáplálás. Az új hazai csecsemőtáplálási irányelv ajánlása alapján – Egészségügyi Közlöny LXIX. évfolyam 18. szám – a hozzátáplálást legkorábban a baba betöltött 5 hónapos korától (4 hónapos kor) lehet elkezdeni és legkésőbb a 6. hónap végéig javasolt belekezdeni a baba és mama számára is a nagy kalandba, azaz a szilárdabb ételek kóstolgatásába. A hozzátáplálás kezdetén vannak olyan jelek, amik segíthetnek eldönteni valóban készen áll-e a baba az új ízek megismerésére. Az egyik ilyen jel, hogy a baba, érdeklődést mutat az ételek iránt, akár megfogja az ételt a kezével és a szájába teszi.

Az is egy jel, ha a baba egyre több anyatejet, vagy annak hiányában, egyre több tápszert igényel. Viszont, ha van elegendő anyatej a baba számára nyugodtan lehet várni a hozzátáplálás megkezdésével 6 hónapos korig. Az anyatej minden cseppje sokat jelent a baba számára.

Miért is előnyös a hozzátáplálás? Azaz, a vas szerepe a hozzátáplálásban

Az első 3 év a baba életében kulcsszerepet játszik, hiszen ebben a három évben nagyon sokat fejlődik. A baba mind fizikailag, mind mentálisan egyre aktívabbá válik, ezért egyre több tápanyagra és energiára lesz szüksége. A tejalapú táplálálék és hozzátáplálás együttesen mindkettőt biztosítja.

hirdetés

A másik ok, amiért mindenképpen el kell kezdeni a baba 6 hónapos korától a hozzátáplálást az az, hogy a baba vastartalékai is vészesen fogynak. Az anyatej ugyan tartalmazza ezt a tápanyagot, mégsem fedezi már teljes mértékben a baba vas-szükségleteit. A hozzátáplálás során éppen ezért különösen fontos, hogy a baba vasban gazdag zöldségeket, baba gabonákat, húsételeket is kapjon életkornak megfelelően. A baba gabonák és a húsos ételek dúsításként is alkalmazhatók, amikor a baba zöldség vagy gyümölcspüréjét készítjük.

A babák 6 és 12 hónapos kora között 11 mg az ajánlott vasbevitel, amelyet elsősorban állati eredetű táplálékokkal tudunk biztosítani, hiszen az állati eredetű táplálékokkal bevitt vas mintegy 15%-ban, míg a növényekben lévő vas pusztán 3-8 %-ban hasznosul a szervezetben. A vas, kiemelkedő szerepet játszik az agy és a kognitív képességek – tanulás, figyelem, memória, problémamegoldás, nyelvi készségek – fejlődésében.

A babák gyakran öklendeznek, nem kell megijedni

Sok anyuka megijed, amikor a hozzátáplálás kezdeti szakaszában a baba öklendezni kezd. Ez azonban egy normális reflex a babánál, hiszen ez védelmet jelent a fulladással szemben. Ha a baba köhögni, öklendezni kezd, semmiképpen se essünk pánikba, hiszen a baba az öklendezés folyamatát és a pánikot összekapcsolhatja, így az étkezést negatív élményként élheti meg, aminek következményeként el is utasíthatja az ételeket.

Ha többször is előfordul, hogy a baba fulladozni kezd a felkínált ételtől, akkor készítsünk számára hígabb ételeket – anyatejet és tápszert is keverhetünk hozzá – és tegyünk kevesebb ételt a kanalára. Ha így is megmarad az öklendezés, várjunk pár napot és próbálkozzunk ismét a kanalazással.

A baba hozzátáplálásának időszakában továbbra is fontos, hogy megfelelő mennyiségű tejalapú táplálékhoz jusson, ami elsődlegesen anyatej és annak hiányában tápszer. A tejalapú táplálék sok értékes tápanyagot tartalmaz a baba számára és a hozzátáplálás pedig kiegészíti a baba étrendjét. Az étkezések kiváltása is fokozatosan történjen. Nem kell attól tartani, hogy a baba túl sok táplálékot fogyaszt, ha anyatejjel – tápszerrel – és egyéb, szilárd étellel is tápláljuk, hiszen a babák nagyon is jól tudják szabályozni, hogy mennyi anyatejet – tápszert – fogyasszanak a hozzátáplálás mellett.

Hozzátáplálási tippek

- A hozzátáplálás során a baba soha nem legyen fáradt, hiszen ilyenkor könnyen elbóbiskolhat étkezés közben, és így a félrenyelés kockázata is sokkal nagyobb lehet.

A- z sem jó, ha a baba nyűgös, vagy ha rohanni kell az étkezéssel, hiszen a hozzátáplálás valami új dolog a baba életében, amit csak kényelmesen, nyugodtan lehet elkezdeni, hiszen a babának is időre van szüksége, hogy megszokja az új ízeket, a textúrákat, hogy a szilárdabb ételekkel megbarátkozzon.

- Hozzátáplálásnál mindig figyelembe kell venni a baba életkorát és ennek megfelelően adjunk neki zöldségeket és gyümölcsöket.

- Első kanalas étkezésként életkornak megfelelően pépeket is lehet kínálni a babáknak, azonban javasolt ezeket is fokozatosan bevezetni új ízként az étrendjébe.

- Étkezés közben vegyük fel a szemkontaktust a babával, és csak azért, hogy „rávegyük” a babát az étkezésre, semmiféle figyelemelterelő eszközt ne használjunk.

- Előfordul, hogy a baba első kínálásra elutasít egyes táplálékokat. A megoldás nem az, hogy soha többet nem próbálkozunk az adott étellel. Lehet, hogy a kisbabánk akár 8-10 alkalommal is elutasítja a brokkolit, de nem szabad feladunk akkor sem, továbbra is fel kell neki kínálni, hiszen fontos, hogy a baba is változatosan táplálkozzon.

- Még az is lehet, hogy a baba kilöki a nyelvével az ételt. Nem kell kétségbeesni, viszont annál többet kell próbálkozni a „nemszeretem” étellel.

- A hozzátáplálás megkezdéséről konzultálj szakemberrel.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk