/eletstilus/99-eves-lett-balint-gazda-50-evvel-ezelotti-fotoval-unnepli-a-szuletesnapjat/
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

99 éves lett Bálint gazda – 50 évvel ezelőtti fotóval ünnepli a születésnapját

Az öregedésről és a kertről vallott filozófiája is példaértékű lehet előttünk.
hirdetés

99. születésnapjára egy 50 évvel ezelőtti fotót osztott meg magáról a Facebook-oldalán Bálint György, vagy ahogyan a legtöbben emlegetik: Bálint gazda.

A fotó pár óra leforgása alatt már közel 6 ezer lájkot zsebelt be, ami nem meglepő, hiszen Gyuri bácsi oldala különleges gyöngyszem a Facebook világában és 425 ezren követik őt a közösségi oldalon.

Gyuri bácsi 49 évesen:

Bálint György 1919. július 28-án született, immáron a századik életévében jár. Egy interjúban korábban azt mondta, bár az ő korában már nem nagyon terveznek előre,

neki azért még vannak tervei és álmai.

hirdetés

Mindannyian sokat tanulhattunk tőle az elmúlt időben. Mi kétszer is jártunk nála, először 2014-ben, amikor a épp a termelj magad mozgalmat népszerűsítette. A következő gondolatot akkor adta át nekünk:

"Nekem az a filozófiám, hogy minden egyes talpalatnyi földet meg kell művelni, bűn bármit is parlagon hagyni. Az embereknek ugyanis hatalmas örömet tud okozni, ha valamit saját maguk termelnek meg. Aki a kertjében ültetett egy tő paradicsomot, leveszi róla az első érett termést és odateszi a család reggelizőasztalára, nemcsak az ízét érzi, hanem hogy azt a növényt ő gondozta, metszette, védte meg a kártevőktől. A saját munkája gyümölcsét fogyasztja tehát el, és én nap mint nap tapasztalom, hogy ez mekkora pluszt képes adni."

Az emberi életről és a halandóságról vallott gondolatait következő látogatásunk során mondta el:

"Az ember ebben a korban már nagyon bizonytalan állapotban van, de én tudom, mik a természet törvényei és teljesen fel vagyok készülve rá, hogy egyszer majd be kell fejezni ezt a dolgot. Úgy gondolom, megtettem mindent, ami egy átlagos képességű embertől elvárható" - ezt 2017-es látogatásunk során mondta. Persze szó sem volt arról, hogy karba tett kézzel ülne, nem sokkal előtte 3 könyve jelent meg, és bámulatos munkatempóban dolgozott. "A kor egy olyan ’betegség’, ami nem gyógyítható. Akár akarja az ember, akár nem, egyre csak öregszik, ezért célszerű inkább hozzászokni…" – foglalta össze filozófiáját. A teljes cikket ide kattintva olvashatod el.

A BEST magazin egy korábbi interjúban az idő múlásáról kérdezte őt. Akkor elmondta, hogy bár a fizikuma már nem olyan, mint ötvenéves korában, egyébként jól van. Elárulta, hogy a memóriájára nagyon büszke, mert az hibátlan. "Ami viszont fáj, hogy a kortársaim már mind meghaltak, nincs kivel a múltról beszélgetnem. Nem tudom azt mondani, emlékszel, amikor 1943-ban…" - mondta.

Nem titok, hogy a gazda örülne neki, ha fiú dédunokája folytatná a családi tradíciót, és ő is kertész lenne majd, ha felnő.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk