hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

94 kiló is volt Németh Dorottya fitness-világbajnok, aki a kamu Insta-világ ellen harcol

A nőies anyuka komoly hullámvölgyeket élt meg, most nőtársain szeretne segíteni. Interjú.
Szajki-Vörös Adél, fotók: Instagram . @nemethdorottyafitness - szmo.hu
2021. február 04.

hirdetés

Pár hete kezdte, de máris mozgalommá vált és nők ezreinek ad támogatást és inspirációt Németh Dóri, akinek egy napon elege lett abból, hogy ömlik rá a rengeteg, valótlan testképet tükröző vizuális tartalom a közösségi médiából.

Elhatározta, segíteni akar, hogy más ne szenvedjen annyit a szülés után megváltozott testétől, mint ő anno az első gyermeke születése után. Egymás után posztolja a hasszorítós-pózolós-kontra valóságot tükröző képpárokat, hogy rávilágítson: ilyen a női test szülés után, és ez a normális. Erről beszélgettünk, na meg arról, hogyan jutott el idáig.

- Hány követőd van az Instán?

- 39400, pont most néztem.

- Mióta vagy fenn, és mióta gondolod magadról azt, hogy influencerré válhattál?

hirdetés

- Én ma sem gondolom magam influencernek... Nagyon régóta vagyok fent az Instagramon, szerintem tíz éve, viszont körülbelül három éve váltottam teljesen át a Facebookról az Instagramra. A Facebook egy idő után annyira lebutította a posztjaimat, hogy egyszerűen nem jutott el a követőimhez, amit írtam nekik, és sok-sok pénzt kellett volna belefektetnem. Körülbelül húszezer forintot kellett volna posztonként fizetnem ahhoz, hogy a fele követőtáboromat elérjem. Azt láttam, hogy az Instagramon sokkal jobb eléréseket kaptak a posztjaim, ezért át is tértem oda, illetve akkor még azért főleg ételfotókat tettem fel, ami egy Insta-felületen sokkal jobban megállta a helyét, mint a Facebookon. Még nagyon éreztem a különbséget a két felület között.

Egyáltalán nem tartom magam influencernek, nagyon ügyelek arra, hogy az oldalam ne legyen tele mindenféle hirdetéssel, s nem is vállalok el olyan együttműködéseket, amivel nem tudok azonosulni, vagy nem reklámozok olyan terméket, amit én magam nem használok.

Körülbelül két-három olyan szerződésem van cégekkel, akiknek a termékeit évekkel ezelőtt kezdtem el használni. Rajongó felhasználóból lettem az egyik arcuk. Nekem fontos, hogy az oldalam ne egy reklámfelület legyen, és ha valamit reklámozok, az hiteles tudjon lenni tőlem.

- Hogyan írnád most le magad, ha megkérdezném tőled, mi vagy? Anya? Fitness-világbajnok? Fitness-világbajnok anya?

- Én most azt mondom, hogy főállású anya vagyok, emellett, ha a végzettségemet nézzük, akkor személyi edző - a Testnevelési Egyetemen diplomáztam edzőként - , és mondhatnám, hogy életmód-tanácsadó, de ez a szó nagyon elcsépelt már. Ugyanakkor a gyermekeim születése előtt én egy olyan edző voltam, aki holisztikusan foglalkozott a vendégeivel. Írtam étrendet is, mert szerintem az étrend 80 százalékban befolyásolja, hogy mennyire sikeres az edzés. Sportoló vagyok, élsportló voltam, kétszeres fittness-világbajnok lettem, inkább ezeket a titulusokat szeretem használni, mint az influencert, ami elég negatívan cseng manapság.

- Mikor kezdtél el azon gondolkozni, hogy készíts egy olyan fotósorozatot, melyen a valóságot mutatod meg a szülés után megváltozott női testről?

- Négy és fél hónapja született meg a második kisfiunk, és két és fél éve az első. Az első kisfiam születése után beteg lettem, volt egy hiperinzulinémiám egy félrekezelt terhességi cukorbetegség miatt, viszont az, ahogy megváltozott a testem és én tehetetlenül nem tudok ez ellen tenni, nehéz volt. Ám fontos volt, hogy minél tovább szoptassam a kisfiamat és nem akartam, hogy bármilyen edzés vagy diéta ezt akadályozza. Akkor ez engem nagyon megviselt lelkileg.

Az első gyereknél szembesülünk azzal is, mennyire megváltozik a testünk, és milyen sok idő kell a regenerálódáshoz. Ráadásul a betegségem miatt még tizenkét kilót híztam is szoptatás közben, amikor még senki nem tudta, mi a baj. Most, a második kisfiam születése után megfogadtam azt, hogy nem fogom hagyni, hogy elnyomjanak ezek az elvárások.

A közösségi médiából az arcunkba tolják az anyák felé támasztott elvárásokat és a tökéletes fotókat, a hasleszorítós képeket. Egyik nap itthon ültem és azt éreztem, hogy ez ellen én tenni fogok, nem szeretnék hazudni, nem szeretném a kisfiammal az első évünket erre az idegeskedésre fecsérelni.

El is kezdtem ezt kommunikálni három hónappal a szülésem után, és abszolút pozitív fogadtatása lett. És ahogy láttam, hogy erre szüksége van az embereknek és nem vagyok egyedül, nyilván egyre bátrabban posztoltam én is a témáról. Azt vettem észre, hogy ahogy segítek másoknak, magamat is gyógyítom.

- Bizony, ez így működik.

– Igen... Sokan úgy gondolják, tök természetesen jön, hogy mindent feladunk magunkból a gyermekünkért, nincs magunkra időnk stb., miközben kötelező boldognak lenni. Ennél mi nők komplikáltabban működünk, és sokan szenvednek attól, amit a tükörben látnak és ezzel szerintem semmi gond nincs. Attól nem "szaranya" valaki, mert rosszul érzi magát a bőrében. Azt tűztem ki küldetésként, hogy minél több anyatársamnak segítsek akár csak egy percre is kizökkenni ebből a rossz érzésből. Hogy ne keressék magukban a hibát és ne másokhoz hasonlítsák magukat. Sok pozitív visszajelzést kapok, hogy ezzel segítek nekik.

- Nagyon tetszik ez a szemlélet. Annak ellenére, hogy nincs hatvanas derekad, és kicsit gyűrődik a hasad, te egy gyönyörű nő vagy. Gondoltál-e arra, hogy még ennél is tovább menj a természetesség támogatásával?

- Köszönöm. Én azt gondolom, az, hogy három éves koromtól élsportszinten sportoltam huszonhat éves koromig, az látszik a testemen. Ezért nagyon sokat tettem. Megmaradt a széles vállövem, a viszonylag keskeny csípőm. Amikor abbahagytam az élsportot, híztam is harminc kilót. 94 kiló is voltam. Hiszen hirtelen leálltam a versenydiétákkal, a napi három edzéssel, és nem ettem napi ötször, hanem reggel meg este. Egy fitnessverseny után tíz kiló plusz mindenkinél normális. Amikor hónapokig csak híztam, elfogadtam valahol, hogy kizsigereltem tizenkét évig a szervezetem, normális, hogy meg kell nyugodnia, majd visszaáll. Csak aztán amikor ez plusz 30 kilóig felment, az már az egészséget érinti. Ott le is mondtam magamról.

Világéletemben megerőszakoltam a testem azért, hogy kockás legyen a hasam. Akkor 23 éves voltam és nem terveztem tovább versenyezni. Elegem lett a versenydiétából.

Majd életmódot váltottam: eldöntöttem, hogy soha többet nem fogok sima natúr csirkemellet enni zöldsalátával. Undorodom a mai napig a sima natúr csirkétől. Úgy akartam élni, hogy finomakat eszem, és ezt el lehet készíteni diétás verzióban is. Az oldalmon azért van annyi kajafotó, mert szeretném megmutatni az embereknek, hogy semmiről nem kell lemondani. Paprikás csirkét is lehet enni nokedlivel, csak az alapanyagokat kell kicserélni. Így fogytam le a plusz harminc kilót.

Rá másfél évre megvédtem a világbajnoki címemet, utána Európa-bajnok lettem és így vonultam vissza. Aztán jött az első kisfiam, akinél kialakult a terhességi cukorbetegség a sok versenydiéta miatt.

Ez a sok kizsigerelés ugyanis megágyazott az anyagcserezavarnak. A második terhességem alatt cukorbeteg lettem, végig kellett diétáznom. Natúr halat ettem uborkával az utolsó hetekben, mert minden fellőtte a vércukorszintemet. Emiatt most a testem nincs úgy elváltozva, mint az első terhességem után. Sok nő panaszkodik arra, hogy megváltozik a testük állaga. Azt próbálom üzenni, hogy ami szülés után van, az egy átmeneti állapot. Mindenki hagyjon időt arra, hogy meggyógyuljon a teste, abban az ütemben, ahogy annak jó. Nem félek megmutatni mindezt magamból, semmilyen mértékben. Minden hibát örömmel mutatok meg most a testemen.

- Mit gondolsz a szépészeti, plasztikai beavatkozásokról?
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk