hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

77 perc alatt elolvashatod a Harry Pottert

Egy forradalmian új gyorsolvasási alkalmazás segít benne. 400 oldal 90 perc. Próbáld ki, teszteld magad!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. március 13.

hirdetés

A Huffington Post egy hihetetlen alkalmazást mutat be, ami nemsokára megjelenik a Samsung Galaxy S5-re és a Samsung Gear 2 okosórára is. A segítségével 1000 szót olvashattok majd el egyetlen perc alatt.

A Harry Potter és a Bölcsek köve ezzel a sebességgel 77 percig tartana az elejétől a végéig.

Egy átlagos olvasó 220 szóval birkózik meg percenként. A bostoni szoftvercég, a Spritz azonban egészen új módszert használ. Nem mondatokat mutat meg, csak az egymást követő szavakat, maximum 13 karakter szélességben. Így sokkal gyorsabb az olvasás.

2

hirdetés

Ráadásul azt állítják, minden szónak létezik egy optimális "felismerési pontja", vagyis egy olyan része, ami alapján az agyunk azonnal felismeri a teljes szót.

A program piros színnel jelöli ezt a pontot, oda irányítva a szemünket, és lehetővé téve, hogy pillanatok alatt végbe menjen a felismerési folyamat.

Ezt a pontot minden szónál ugyanabban a pozícióban tünteti fel a program, vagyis a szem mozgatása nélkül, egyetlen helyre koncentrálva azonosítható az egymást követő szavak jelentése.

Ezzel a Spritz szerint rengeteg időt spórolunk, mert azt mondják, olvasásnál az idő 80%-át a szemgolyó mozgásának irányítása tölti ki, és az agyunk csak a maradék 20%-nyi időben foglalkozik a tartalom értelmezésével.

Mutatjuk ábrán, úgy érthetőbb:

1

VIDEÓ: így működik

Az egyszavas technológia különösen előnyös kisebb eszközökön, például mobilokon, okosórákon, a Google Glass-en vagy tableteken. Nincs többé görgetés, nagyítás vagy lapozás.

A Spritz szerint mindezt öt perc alatt megtanulhatja, pontosabban megszokhatja bárki, és a percenként feldolgozási sebesség könnyedén felugrik a korábbi duplájára, vagyis 500 szóra. A cél azonban ennél ambíciózusabb: 1000 szó percenként.

És most nézzük, hogy működik a gyakorlatban:

Olvass 250 szó/perc sebességgel:

Olvass 350 szó/perc sebességgel:

Olvass 500 szó/perc sebességgel:

A Spritz a szavakat nem ugyanazzal a sebességgel jeleníti meg. Azt gondolnánk, a hosszabb szavakat kellene tovább mutatni. De a Spritz szerint a szavakat az agy nem betűként dekódolja, hanem ismerős alakokat, formákat, formátumokat keres.

Szerintük épp ezért a rövidebb szavakat is tovább tart felismerni, mert kevésbé különböznek egymástól, így több ideig tart az agynak az azonosításuk.

A program emiatt a 4 és 7 karakter közé eső szavakat jeleníti meg a leggyorsabban, az ennél rövidebbeket vagy hosszabbakat pedig lassabban.

Azt is figyelembe veszik, hogy az agynak idő kell, amíg a szavakból mondatokat állít össze. Ez általában akkor történik, amikor a központozáshoz érünk, például egy mondat végi ponthoz. Ilyenkor az agy összeolvassa az ideiglenes memóriában eltárolt szavakat, és komplett mondatként értelmezi a jelentésüket. A Spritz algoritmusa épp ezért erre is hagy időt.

VIDEÓ: hosszabb szöveg profiknak, 600 szó/perc(!)

Mindez forradalmian változtathatja meg az olvasás módját, és az általunk jelenleg használt eszközöket is.

Még több infó angolul a Spritz blogján, KATT IDE

Ha tetszett, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk